Trnku oslobodili, ale aj uznali vinným. Prokurátorom ostáva

Bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku 3. disciplinárna komisia Generálnej prokuratúry (GP) SR oslobodila v prvom bode spod displinárneho obvinenia. V druhom bode stíhania, v prípade prepustenia Jozefa Majského z väzby, ho uznala za vinného. Komisia tak rozhodla na svojom pondelkovom zasadnutí.

19.10.2020 12:46 , aktualizované: 20:29
Dobroslav Trnka Foto:
Dobroslav Trnka
debata (111)

Bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku 3. disciplinárna komisia Generálnej prokuratúry (GP) SR oslobodila v pondelok spod disciplinárneho obvinenia v prípade vyjadrení pre televíziu Markíza ohľadne nahrávky s Marianom Kočnerom. V časti rozhovoru o prepustení Jozefa Majského z väzby ho uznala za vinného. Za toto previnenie mu znížila plat o 15 percent na tri mesiace.

Rozhodnutie disciplinárnej komisie nie je právoplatné. Navrhovateľ, námestník GP SR Jozef Szabó, podal hneď po vyhlásení rozhodnutia odvolania. Rozhodovať bude odvolací disciplinárny se­nát.

Čo sa týka rozhovoru s podnikateľom Marianom K., podľa rozhodnutia komisie Trnka redaktorovi v rozhovore 15. októbra 2019 neuviedol skutočnosti, ktoré by viedli k naplneniu disciplinárneho konania. Trnka nemal nikde priznať pravdivosť rozhovoru s podnikateľom.

„Disciplinárna komisia rozhodla ako rozhodla. Je to prvostupňové rozhodnutie. Nie je právoplatné. Podal som odvolanie proti všetkým výrokom rozhodnutia a bude na odvolacej komisii, ako rozhodne. Keby som nebol presvedčený o mojom návrhu, tak nepodám návrh na disciplinárne konanie,“ povedal Szabó. Trvá na udelení najvyššieho trestu, a to zbavenie Trnku funkcie prokurátora. „Došlo k závažnému porušeniu disciplíny, prokurátorskej etiky, a tým pádom treba zato znášať aj následky,“ zdôraznil.

Podľa navrhovateľa v rámci disciplinárneho konania bolo preukázané že Trnka mal vzťahy s kriminálne ‚závadovou‘ osobou a aj zavádzal verejnosť v súvislosti s prepustením podnikateľa Jozefa Majského z väzby.

To bolo preukázané nielen výpoveďou prokurátora Krajskej prokuratúry v Košiciach, ale aj výpoveďou redaktora TV Markíza, ktorému Trnka minulý rok na jeseň poskytol v mieste svojho bydliska rozhovor. K záverečným rečiam sa pristúpilo po tom, ako predseda 3. disciplinárnej komisie vyhlásil v prípade dokazovanie za ukončené.

Ako posledný dôkaz sa čítalo stanovisko Etickej komisie prokuratúry zo 7. júla, o ktoré požiadala pôvodne disciplinárna komisia. Predtým disciplinárna komisia v pondelok zamietla návrh advokátky Trnku Márie Kodajovej na odročenie ústneho zasadnutia.

„Neustálym zasahovaním do môjho prejavu mi nie je umožnené riadne chrániť záujmy môjho klienta. Nemáme sa právo vyjadrovať k zverejnenému dokumentu etickej komisie na stránke komisie. To je dávno zverejnené,“ uviedla advokátka. Predseda disciplinárnej komisie ju upozornil na jej nevhodné správanie sa a upozornil ju na možnosť poriadkovej pokuty.

Žiaden priestupok, žiaden trestný čin

Kodajová vo svojej záverečnej reči uviedla, že Dobroslav Trnka sa nedopustil žiadneho disciplinárneho priestupku, ktoré sú mu kladené za vinu, a ani nespáchal trestný čin. Disciplinárna komisia Generálnej prokuratúry by ho preto podľa Kodajovej mala oslobodiť.

Advokátka namietala skutky, z ktorých je jej klient disciplinárne stíhaný. Generálna prokuratúra v októbri 2019 nevydala ani po troch dňoch po zverejnení nahrávky rozhovoru Trnku s podnikateľom Marianom Kočnerom svoje stanovisko.

Kodajová vyslovila zároveň názor, že nemôže súbežne prebiehať disciplinárne konanie a v jednom zo skutkov aj trestné konanie. Pripomenula, že v danom čase poskytnutia rozhovoru pre TV Markíza bol Trnkov dom obliehaný novinármi. Je podľa jej názoru absurdné, že Trnka je obviňovaný z toho, že poskytol redaktorovi Markíza rozhovor, keď v danej chvíli boli na GP SR v platnosti dva rozličné pokyny, smernice pre prokurátorov.

Nebol teda jasný pokyn, ako má prokurátor GP SR postupovať v prípade záujmov a tlakov médií, akým čelil v čase zverejnenia nahrávky s Marianom Kočnerom. Advokátka okrem iného vo svojej záverečnej reči zdôraznila, že predmetom konania nie je prepustenie podnikateľa Jozefa Majského z väzby, ale iba to, že Trnka mal uviesť nepravdivé informácie vzťahujúce sa k dozorovému prokurátorovi Krajskej prokuratúry a smerom k redaktorovi TV Markíza.

„Môj klient žiadal o autorizáciu rozhovoru redaktora TV Markíza. Obhajoba žiadala jeho výpoveď, ale na tú sa mohol náležite pripraviť a mohol ako novinár predpokladať, že jediná otázka, ktorá mu bude kladená na výsluchu, bude práve otázka autorizácie,“ zdôraznila advokátka.

„Nemožno osobu môjho klienta a výkon jeho činnosti ako prokurátora spochybňovať tým, že uvedené osoby ako Jozefa Majského a Mariana Kočnera pozná a že poskytol rozhovor TV Markíza, ktorá ho mohla spracovať vhodnejším spôsobom,“ dodala na záver.

Trnka si nie je vedomý, že by sa dopustil priestupku

Dobroslav Trnka vo svojej záverečnej reči uviedol, že si nie je vedomý, že by sa dopustil disciplinárneho priestupku. Podľa vlastných slov je však pripravený akceptovať rozhodnutie disciplinárnej komisie. Na strane druhej však využije všetky zákonné možnosti sa odvolať.

Pripomenul, že robí prokurátora 34 rokov a už raz čelil disciplinárnemu konaniu. „Napokon sa ukázalo, že ten proces nebol až taký dobrý. Rok už nemôžem chodiť do roboty, kde by som mohol byť 100-percentne prospešný pre spoločnosť,“ povedal.

Po prednese záverečných rečí navrhovateľa za GP SR a Trnkovej advokátky sa komisia odobrala na poradu. Rozhodnutie by mala vyniesť približne o 17.00 h.

Kauza Trnka

Konanie s Trnkom pôvodne odročila koncom júna disciplinárna komisia na neurčito z dôvodu, že sa čakalo na stanovisko Etickej komisie prokuratúry. Tá začiatkom júla zasadala v Banskej Bystrici a konštatovala, že Trnka sa dopustil porušenia pravidiel prokurátorskej etiky porušením dôveryhodnosti a dôstojnosti prokurátora, ktoré upravuje etický kódex prokuratúry.

Trnka tak mal urobiť, keď poskytol minulý rok rozhovor televízii Markíza. Týkal sa zverejnenia nahrávky s Marianom Kočnerom, počas ktorej mu obžalovaný z vraždy Jána Kuciaka vyčítal, že mal vydierať akcionára Penty Jaroslava Haščáka s nahrávkou kauzy Gorila. Ďalším dôvodom stíhania je časť rozhovoru pre televíziu, v ktorej Trnka hovoril o prepustení Jozefa Majského z väzby v roku 2004.

Bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár vlani v októbri Trnkovi dočasne pozastavil výkon funkcie, keďže bol naňho podaný disciplinárny návrh za spomínané dva skutky. Trnka je okrem toho obvinený zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, keďže neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní nahrávku z kauzy Gorila.

111 debata chyba
Viac na túto tému: #prokuratúra #Dobroslav Trnka