Hrubala a Mazák podali návrh na disciplinárne stíhanie sudcu Trubana

Predseda Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Ján Hrubala a šéf Súdnej rady SR Ján Mazák podali návrh na disciplinárne stíhanie sudcu ŠTS Michala Trubana. Oznámili to dnes na brífingu s tým, že dôvodom je rozhodovanie sudcu vo veci väzby obvineného Norberta Bödöra.

20.10.2020 10:33 , aktualizované: 10:57
Michal Truban Foto: ,
Sudca Špecializovaného trestného súdu Michal Truban na archívnej snímke.
debata (12)

Hrubala v tejto súvislosti zdôraznil, že predmetom návrhu nie je samotné rozhodnutie o nevzatí obvineného do väzby, ale fakt, že sa nenamietol pre možnú zaujatosť. V rámci podania dvojica navrhuje, aby Trubana preložili na súd nižšieho stupňa.

Predseda Súdnej rady zároveň poznamenal, že sudca rozhodoval napriek tomu, že vedel o obsahu výpovede svedka obvineného Mareka K. Tento svedok sudcu Trubana označil za osobu, ktorá mala profitovať zo zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku uzavretej medzi Pôdohospodárskou platobnou agentúrou a Altmayer, s. r. o., pričom v predmetnej veci mal intervenovať advokát Ján G., poznamenali ešte skôr v spoločnom vyhlásení Hrubala s Mazákom.

Pred vyšetrovateľom uviedol, že s advokátom Jánom G. mal veľmi obmedzené kontakty a dlhší čas sa spolu nestýkali, doplnil Hrubala. Truban podľa Mazáka neskôr pripustil, že mal s advokátom aj intenzívnejší kontakt.

Mazák zároveň v tejto veci nevylúčil pre sudcu Trubana trestnoprávnu dohru. Aj veľmi vážne indície musia byť preverené a potvrdené dôkazmi, ktoré musia zabezpečiť orgány činné v trestnom konaní, dodal.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Mazák #Michal Truban #Norbert Bödör #Ján Hrubala