Koronavírus ovláda Európu, na Slovensku pribudlo 17 úmrtí

Koronavírus sa v Európe šíri a jednotlivé štáty hľadajú spôsob, ako ho zastaviť. Prijímajú stále tvrdšie opatrenia. Na Slovensku pribudlo 17 potvrdených úmrtí na pľúcnu formu ochorenia Covid-19. Česko eviduje rekordný počet nových prípadov.

22.10.2020 05:58 , aktualizované: 22:59
APTOPIX Austria Soccer Champions League Foto: ,
Na zápas Ligy majstrov RB Salzburg a Lokomotiv Moskva v Rakúsku mohlo prísť tritisíc divákov.
debata (218)

22:58 V Brazílii sa v uplynulých 24 hodinách potvrdilo 24 818 nových prípadov nákazy koronavírusu a ďalších 566 ľudí s ochorením Covid-19 zomrelo. S odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva o tom informovala agentúra Reuters.

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro dnes navštívil ministra zdravotníctva Eduarda Pazuella, u ktorého testy v utorok potvrdili koronavírus. Návštevu prezident využil na propagáciu kontroverzného liečivá chlorochínu.

Zhruba 210-milionová Brazília od začiatku pandémie zaznamenala takmer 5,3 milióna nakazených. S ochorením Covid-19, ktoré vírus spôsobuje, tam zomrelo 155 403 ľudí. V stredu brazílske úrady hlásili 23 227 nových prípadov nákazy a 661 úmrtí.

22:34 V Českej republike potvrdili vo štvrtok do 18.00 h 7511 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Je to o 1329 menej, než v rovnakom čase v stredu, keď do 18.00 h potvrdili rekordných 8840 nových prípadov. Vyplýva to z údajov českého ministerstva zdravotníctva.

Česko momentálne eviduje 130 948 aktívnych prípadov nákazy. Od začiatku pandémie sa v ČR celkovo potvrdilo už 216 425 prípadov nákazy, pričom z ochorenia Covid-19 sa tam dosiaľ vyliečilo 83 649 pacientov. Počet hospitalizovaných sa do 18.00 h vo štvrtok zvýšil o 360 na 4770.

Za štvrtok pribudlo do 18.00 h v súvislosti s ochorením Covid-19 aj 41 nových úmrtí, čím sa ich celkový počet od vypuknutia pandémie zvýšil na 1828. Rekordný denný nárast takýchto úmrtí dosiaľ zaznamenalo Česko v stredu, za ktorú ich pribudlo 108.

21:46 Slovensko sprísni režim na hraniciach Ukrajinou. Na hraniciach s Českom sa bude pokračovať v náhodných kontrolách. Po štvrtkovom rokovaní ústredného krízového štábu a vlády o tom informoval minister vnútra Roman Mikulec.

Avizoval, že prehodnotením situácie na hraniciach by sa mal v pondelok (26.10.) zaoberať ústredný krízový štáb. Poznamenal, že pendleri by v súčasnosti nemali mať na hraniciach problém. V prípade sprísňovania opatrení deklaroval, že sa na nich bude brať ohľad.

Šéf rezortu vnútra zároveň potvrdil, že v súvislosti so zákazom vychádzania, ktorý na Slovensku začne platiť v sobotu (24.10.), nebudú policajné kontroly na hraniciach okresov. „Spoliehame sa na občanov, že pochopia, z akého dôvodu sa to zaviedlo,“ doplnil. (Viac tu)

21:31 Francúzsko zaznamenalo za posledných 24 hodín rekordných 41 622 nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Ako uviedli vo štvrtok večer tamojšie zdravotnícke úrady, za tento čas pribudlo aj 162 úmrtí na ochorenie Covid-19, ktoré vírus spôsobuje. Informovala o tom agentúra AFP. Francúzsko zaznamenalo od začiatku pandémie už celkovo 999 043 prípadov infekcie a 34 210 súvisi­acich úmrtí.

21:14 Vo Francúzsku bude od piatkovej polnoci po dobu šiestich týždňov platiť nočný zákaz vychádzania aj v ďalších 38 departementoch. Dôvodom tohto opatrenia, o ktorom vo štvrtok rozhodla vláda, je prudký nárast počtu ľudí infikovaných novým koronavírusom, informovali denník The Guardian a agentúra DPA.

Celkovo tak nočný zákaz vychádzania zasiahne 54 departementov, kde žije 46 miliónov ľudí, čo predstavuje dve tretiny obyvateľov, oznámil francúzsky premiér Jean Castex na tlačovej konferencii. „Situácia je vážna, je vážna v Európe a je vážna vo Francúzsku,“ konštatoval.

Zákaz vychádzania od 21.00 h do 06.00 h sa týka aj niektorých zámorských teritórií Francúzska. Výnimky sa týkajú cesty do práce alebo návštevy lekára. Za porušenie zákazu hrozí pokuta vo výške 135 eur.

20:28 Nosenie rúšok bude už čoskoro v Maďarsku povinné aj na podujatiach v exteriéroch, teda aj na športových podujatiach, informoval vo štvrtok spravodajský server Origo.hu, podľa ktorého bude onedlho v tejto veci zverejnené príslušné vládne nariadenie.

Server ďalej tvrdí, že v prípade porušenia avizovaného nariadenia bude potrestaný nielen organizátor podujatia ale aj účastník, ktorý si nenasadí rúško. Šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby Cecília Müllerová síce vyzvala ľudí, aby nechodili na masové podujatia, v sobotu sa však v Budapešti bude konať ligový futbalový zápas Fradi – Újpest, ktorý je už teraz vypredaný, upozornila komerčná rozhlasová stanica Klubrádió.

Minister riadiaci úrad vlády Gergely Gulyás v tejto súvislosti povedal, že ide o vonkajšie podujatie, pričom ak bude dodržaná bezpečná vzdialenosť medzi fanúšikmi, tak bude stačiť, ak budú mať nasadené rúška. Spravodajský server 444.hu však tvrdí, že vstupenky sa predali na všetky sedadlá.

20:12 Predseda ĽSNS Marian Kotleba mal pozitívny test na koronavírus. Kotleba o tom informoval na sociálnej sieti. Predseda parlamentu Boris Kollár rýchlo vybavil pretestovanie všetkých poslancov. (Viac tu)

19:57 Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis vyhlásil vo štvrtok – s platnosťou od soboty – zákaz nočného vychádzania v metropole Atény, ako aj v meste Solún či iných rizikových oblastiach v snahe zastaviť šírenie nového druhu koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP.

„Naším cieľom je zredukovať cirkuláciu (ľudí) a nočné stretávanie sa, ktoré podnecujú šírenie vírusu,“ povedal Mitsotakis v televíznom prejave. Snaha predísť zhromažďovaniu osôb zatvorením reštaurácií a klubov sa podľa premiéra ukázala byť len čiastočne úspešnou, keďže mladí Gréci sa naďalej schádzajú v početných skupinách na námestiach, na pôde univerzít a iných verejných miestach.

Zákaz vychádzania bude platiť od soboty v čase od 00.30 h do 05.00 h ráno. Nariadili ho po tom, ako grécke zdravotnícke úrady ohlásili rekordných 882 nových prípadov nákazy a 15 úmrtí na ochorenie Covid-19.

„V posledných dňoch sme zaznamenali náhly nárast prípadov,“ uviedol Mitsotakis s tým, že čiastočne ide o dôsledok zvýšeného testovania. Predseda gréckej vlády oznámil aj „povinné“ nosenie rúšok na verejnosti, a to vo vnútri i vonku, v najviac zasiahnutých regiónoch.

19:36 Nemecko v snahe zabrániť importu prípadov nákazy koronavírusom rozšírilo vo štvrtok zoznam krajín, ktoré považuje za vysoko rizikové. Po novom tak na zoznam pribudli napríklad celé Poľsko, Švajčiarsko, Írsko, Británia (s výnimkou jej zámorských území, Normanských ostrovov a ostrova Man), takmer celé Rakúsko, ako aj mnohé časti Talianska vrátane Ríma, Milána či Benátok. Informovala o tom agentúra DPA.

18:36 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a nezisková nadácia Wikimedia Foundation prevádzkujúca internetovú encyklopédiu Wikipedia ohlásili vo štvrtok začiatok vzájomnej spolupráce v šírení spoľahlivých informácií o pandémii nového koronavírusu a ochorenia Covid-19, ktoré tento vírus spôsobuje. Informovala o tom agentúra DPA.

Státisíce dobrovoľníkov, ktorí ako editori nepretržite aktualizujú údaje na Wikipedii, budú tak mať bezplatný prístup k infografikám, videám a iným materiálom WHO. Ich cieľom bude zabrániť šíreniu dezinformácií súvisiacich s aktuálnou pandémiou.

Podľa WHO a nadácie Wikimedia Foundation, ktorá sídli v San Franciscu, je Wikipedia v rámci vyhľadávania informácií zdraví jednou z najnavštevo­vanejších webstránok. Aktuálne ponúka viac než 5200 článkov venujúcich sa ochoreniu Covid-19, a to v 175 jazykoch.

17:33 Všeobecná nemocnica s poliklinikou v Lučenci zaevidovala do štvrtka približne 70 pozitívnych prípadov nového koronavírusu medzi svojimi zdravotníckymi zamestnancami. Na sociálnej sieti o tom informovalo mesto Lučenec na základe údajov od riaditeľa zdravotníckeho zariadenia Júliusa Höffera.

V nemocnici nám chýba veľké množstvo zdravotníkov. Sme nútení robiť zmeny a presuny zamestnancov, ako aj pacientov v rámci oddelení. Najväčšie výpadky máme na internom a anestéziologicko-resuscitačnom oddelení. Prevádzka nemocnice ide zatiaľ v pôvodnom režime, vybavujeme však iba akútne prípady. Aktuálne nie sme schopní vykonávať dlhodobo naplánované operácie, uviedol riaditeľ nemocnice pre lučenecké Mestské noviny.

14:34 Rakúsko vo štvrtok za posledných 24 hodín zaznamenalo 2435 nových prípadov koronavírusu SARS-CoV-2, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Informovala o tom agentúra APA.

V Rakúsku za posledný deň pribudlo i 16 úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19. Počet obetí v krajine sa tým zvýšil na 941. V Rakúsku od začiatku pandémie potvrdili 72.287 pozitívnych prípadov koronavírusu.

13:00 Slovinsko hlásilo vo štvrtok nový rekord v dennom prírastku ľudí nakazených koronavírusom, keď ich za posledných 24 hodín pribudlo 1663. Údaje zverejnilo slovinské ministerstvo zdravotníctva, ktoré citovala tlačová agentúra HINA. Počet potvrdených prípadov nákazy od začiatku epidémie koronavírusu stúpol v krajine na celkových 17 646 a v súčasnosti je aktívnych 10 136 prípadov. Incidencia nákazy – počet pozitívnych osôb na 100-tisíc obyvateľov za 14 dní – sa zvýšila na 484. Celkovo je hospitalizovaných 357 infikovaných ľudí a 62 z nich je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

11:58 V Chorvátsku potvrdili za posledných 24 hodín rekordných 1563 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 13 súvisiacich úmrtí. Vo štvrtok dopoludnia to oznámila štátna pandemická komisia, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra HINA. Ide o najvyšší prírastok nových infekcií a úmrtí za jediný deň od začiatku epidémie v tejto balkánskej krajine.

Súčasný počet aktívnych prípadov nákazy je 7380. Spomedzi infikovaných ľudí sa 661 lieči na ochorenie COVID-19 v nemocniciach a 46 z týchto pacientov potrebuje umelú pľúcnu ventiláciu.

Od 25. februára, keď v Chorvátsku potvrdili prvé prípady infekcie, sa koronavírusom v tejto krajine nakazilo celkovo 29 850 ľudí. Z nich 406 zomrelo a 22 064 sa vyliečilo

11:06 V Maďarsku za uplynulých 24 hodín testy potvrdili rekordných 2032 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Na komplikácie súvisiace s ochorením COVID-19 zomrelo 46 chronicky chorých pacientov, vo väčšine prípadov išlo o starších ľudí, informoval vo štvrtok vládny informačný server koronavirus.gov.hu.

Od začiatku vypuknutia epidémie koronavírusu evidujú v Maďarsku už 52 212 prípadov nákazy; počet zosnulých súvisiacich s touto nákazou stúpol na 1305. V krajine je v súčasnosti 35 653 aktívnych prípadov a 15 254 ľudí sa z infekcie zotavilo. V nemocniciach sa ochorením COVID-19 nachádza 2132 pacientov. Na umelú pľúcnu ventiláciu je z nich napojených 197.

10:28 Thajská vláda nariadila vo štvrtok zrušenie núdzových opatrení zavedených pred týždňom, keď sa snažila ukončiť mesiace trvajúce protesty v Bangkoku proti premiérovi Prajutovi Čanóčcháovi a monarchii. Vláda to uviedla v oznámení, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra Reuters. Opatrenia, ktoré vyvolali ešte väčšie prodemokratické demonštrácie, prestali platiť o 00.00 h miestneho času (07.00 h SELČ). Medzi núdzovými opatreniami bol aj zákaz zhromažďovania sa viac ako štyroch osôb.

10:15 Testy v stredu odhalili na Slovensku 1 728 nových prípadov nákazy koronavírusom, laboratóriá otestovali 9 365 vzoriek. Vyliečilo sa ďalších 359 osôb. Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií. Viac TU.

9:43 Španielsko ako prvá západoeurópska krajina prekročilo hranicu milióna potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Informuje o tom spravodajský portál BBC. Úrady v stredu oznámili, že počas uplynulých 24 hodín zaznamenali ďalších 16 973 nakazených a 156 úmrtí. Od prvého diagnostikovaného prípadu, ktorý zaregistrovali 31. januára, tak už v krajine potvrdili 1 005 295 infekcií, pričom ochoreniu COVID-19 podľahlo 34 366 ľudí.

Španielsko sa stalo šiestou krajinou na svete, ktorá prekročila miliónovú hranicu nakazených, po USA, Indii, Brazílii, Rusku a Argentíne.

9:23 Pre celoplošné testovanie sa mení termín jesenných prázdnin. Ako informovalo na svojej stránke Ministerstvo obrany SR, jesenné prázdniny sa posúvajú na 30. októbra, pričom 2., 6. a 9. novembra budú tiež. Teda aj v piatok a pondelok pred a po celoplošnom testovaní. Rezort v informáciach k celoplošnému testovaniu na ochorenie COVID-19 uviedol, že na Orave a v Bardejove môžu riaditelia škôl udeliť riaditeľské voľno.

Jesenné prázdniny sa mali pôvodne začať vo štvrtok 28. októbra a žiaci sa do škôl mali vrátiť 2. novembra.

8:40 Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Martin Klus skonštatoval, že SaS silne podporuje myšlienku pretestovania obyvateľstva. Klus vidí stále otvorené obe možnosti, plošné testovanie i lockdown. „Ale nemyslím si, že lockdown v tom pravom slove zmysle je to, čo teraz Slovensku hrozí,“ poznamenal. Pretestovanie obyvateľstva podľa neho SaS vníma ako jednu z možností, ako „zmeniť pravidlá, ktoré nám korona nastavila“. Pokiaľ ide o lockdown, chcú poznať detaily.

8:37 Pandemická komisia, ktorá zasadala v stredu 21. októbra, sa zhodla na tom, že Slovensko by malo mať kombináciu oboch opatrení, a to miernejší lockdown aj celoplošné testovanie. Uviedol to dnes pred rokovaním krízového štábu minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Práve krízový štáb bude dnes rozhodovať o ďalšom postupe v boji proti ochoreniu COVID-19.

Naď zároveň odmietol, že by sa premiér Igor Matovič chcel „stiahnuť“ z testovania. Účasť na stredajšom zasadnutí pandemickej komisi hodnotí ako historickú, podľa jeho slov sa zúčastnilo na nej viacero ministrov a množstvo odborníkov.

8:13 Testy určené na celoplošné testovanie občanov už sú na Slovensku. Ako informovalo ministerstvo dopravy a výstavby na sociálnych sieťach, zásielka antigénových testov na zistenie ochorenia COVID-19 z kórejského Soulu je na Slovensku. Lietadlo AN-124 pristálo na bratislavskom letisku v noci o 3:10 a zásielka dorazila v poriadku.

7:57 Švajčiarska vláda zvažuje v boji proti šíreniu nákazy koronavírusom všetky možnosti vrátane časovo obmedzeného „mini lockdownu“. Oznámil to minister zdravotníctva Alain Berset po tom, ako Švajčiarsko v stredu ohlásilo rekordný denný prírastok 5596 nakazených, informovali agentúry Reuters a DPA. Jednou z možností, ako bojovať proti šíreniu nákazy, by bolo uzavretie obchodov na dva týždne, povedal Berset na tlačovej konferencii v Berne. O ďalšom postupe sa rozhodne v priebehu najbližších týždňov.

7:14 Nemecko vo štvrtok ráno oznámilo prudký nárast počtu nových prípadov nákazy koronavírusom, ktorý po prvý raz prekročil hranicu 10 000. Informovala o tom agentúra DPA. Podľa údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI) bolo za posledných 24 hodín potvrdených 11 287 nových infekcií. To výrazne prevyšuje doterajší rekordný počet z minulej soboty, keď bolo hlásených 7830 prípadov. Počet úmrtí sa za posledných 24 hodín zvýšil o 30 na celkovo 9905.

6:40 V Českej republike pribudlo v stredu rekordných 14 968 prípadov nákazy koronavírusom. Vyplýva to z údajov zverejnených v štvrtok po polnoci na webovej stránke českého ministerstva zdravotníctva. Celkový počet potvrdených prípadov nákazy od začiatku pandémie sa tak zvýšil na 208 915, z toho 124 040 je aktívnych. Na súvisiace komplikácie zomrelo v krajine už 1739 pacientov, 83 136 sa vyliečilo. V nemocniciach sa aktuálne lieči vyše 4400 pacientov.

Český premiér Andrej Babiš už v stredu podvečer avizoval, že celkový denný prírastok bude zrejme až okolo 15 000 prípadov. Apeloval preto na občanov, aby dodržiavali novozavedené reštrikcie.

6:22 Na Slovensku pribudlo 17 potvrdených úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19. Celkovo tak v krajine doteraz zomrelo na toto ochorenie 115 ľudí. V stredu v noci o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

Vo Fakultnej nemocnici F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici zomrel 47-ročný muž. Vo Fakultnej nemocnici v Prešove na pľúcnu formu ochorenia COVID-19 skonali 57-ročná žena, 86-ročná žena, 65-ročný muž, 79-ročný muž, 72-ročná žena, 89-ročný muž, 85-ročná žena, 55-ročná žena, 82 i 86-ročná žena a 76-ročný muž.

„V Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach zomrela 75-ročná žena, 81-ročná žena skonala v nemocnici v Bardejove. V Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku zomrel 79-ročný muž a 93-ročná žena. V nemocnici v Dolnom Kubíne zomrel 80-ročný muž,“ spresnila Eliášová.

6:12 Británia potvrdila v stredu 26 688 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo predstavuje najvyšší denný prírastok v krajine od začiatku pandémie. Za posledných 24 hodín pribudlo v Spojenom kráľovstve aj 191 súvisiacich úmrtí. Celkovo už v krajine potvrdili 789 229 prípadov infekcie a 44 158 úmrtí na komplikácie spôsobené koronavírusovým ochorením COVID-19.

Do štatistík úmrtí sa v Británii zarátavajú iba pacienti, ktorí zomreli do 28 dní od pozitívneho testu na koronavírus, takže skutočný počet obetí je zrejme vyšší, uvádza stanica BBC.

6:00 Pre stále rýchlejšie šírenie koronavírusovej nákazy siahajú ďalšie a ďalšie krajiny ku sprísňovaniu opatrení – od štvrtka začnú fungovať nové obmedzenia napríklad v Írsku, v Taliansku či v Španielsku. O ďalších krokoch v boji s pandémiou sa bude rozhodovať aj v Poľsku, vo Francúzsku alebo na Slovensku.

V Írsku má prísnejší režim fungovať zatiaľ šesť týždňov a jeho súčasťou je uzavretie obchodov s výnimkou tých, ktoré ľudia potrebujú ku každodennému životu ako sú napríklad potraviny či lekárne. Obchody a služby zostanú zatvorené aj v Česku, zatiaľ čo v severotalianskom regióne Lombardia budú musieť ľudia dodržiavať nočný zákaz vychádzania od 23:00 do 05:00.

V španielskom regióne Navarra sa v rámci obmedzení pohybu musia občania vzdať cestovania, a do zvyšných oblastí krajiny sa tak dostanú len v nutných prípadoch, napríklad pri cestách za prácou. Nové reštrikcie zrejme čakajú aj Poliakov. Premiér Mateusz Morawiecki v stredu povedal, že vláde odporučí, aby od soboty celé územie zaradila do takzvanej červenej zóny s najvyšším rizikom nákazy. O ďalšom postupe má kabinet informovať vo štvrtok.

Aj francúzsky premiér Jean Castex na podvečernej tlačovej konferencii zrejme oznámi, ktoré ďalšie francúzske regióny sa budú musieť pre vzostup počtu nakazených riadiť prísnejšími pravidlami. Už od rána bude rokovať slovenský ústredný krízový štáb. Premiér Igor Matovič naznačil, že pre rastúci počet infikovaných v hre zostáva aj zavedenie celoštátnej karantény, takzvaného lockdownu.

© Autorské práva vyhradené

218 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19