Pribudlo vyše 1700 infikovaných. Na Slovensko dorazili antigénové testy

Na Slovensku pribudlo v stredu 1 728 infikovaných koronavírusom z 9 365 vykonaných testov. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo ďalších 359 pacientov. V súvislosti s koronavírusom pribudlo 17 obetí, celkový počet úmrtí na COVID-19 tak na Slovensku stúpol na 115. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií.

22.10.2020 10:09 , aktualizované: 13:52
Testovanie Testy Antigénové  Lietadlo koronavírus Foto: ,
Na snímke antigénové testy na ochorenie Covid-19, ktoré dopravilo lietadlo Antonov An-124 Ruslan na bratislavské letisko M.R. Štefánika vo štvrtok 22. októbra 2020.
debata (132)

VIDEO: Lekár Peter Visolajský, člen krízového štábu: Treba lockdown, čo najskôr, na dva až tri týždne. Plošné testovanie len odhalí množstvo ľudí, ktorí budú aj tak musieť zostať v karanténe.

Video

Pandemická situácia je vraj katastrofálna a v horizonte mesiaca môže skolabovať zdravotnícky systém. „V posledných dňoch výrazne stúpa úmrtnosť v našich nemocniciach,“ prezradil pre HN minister obrany Jaroslav Naď a oznámil aj šokujúcu informáciu. Na Slovensku sa už dostávame na úroveň desiatok obetí denne, hoci sa pri týchto pacientoch ešte zdĺhavo testuje, či skutočne zomreli na Covid-19.

Ako informovala v stredu krátko pred polnocou hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová, vo Fakultnej nemocnici F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici zomrel 47-ročný muž. Vo Fakultnej nemocnici v Prešove na pľúcnu formu ochorenia COVID-19 skonali 57-ročná žena, 86-ročná žena, 65-ročný muž, 79-ročný muž, 72-ročná žena, 89-ročný muž, 85-ročná žena, 55-ročná žena, 82 i 86-ročná žena a 76-ročný muž.

„V Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach zomrela 75-ročná žena, 81-ročná žena skonala v nemocnici v Bardejove. V Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku zomrel 79-ročný muž a 93-ročná žena. V nemocnici v Dolnom Kubíne zomrel 80-ročný muž,“ spresnila Eliášová.

Najviac pozitívnych prípadov pribudlo v Žilinskom kraji (478), nasleduje Prešovský kraj (383), Banskobystrický (209), Trenčiansky (183), Nitriansky (146), Trnavský (134), Košický (129) a Bratislavský (66), spresnil rezort zdravotníctva na sociálnej sieti.

Je medzi nimi 918 žien a 810 mužov, sú vo veku od niekoľkých mesiacov do 92 rokov.

V nemocniciach máme hospitalizovaných 876 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 731 z nich. Na JIS je 20 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 63 pacientov. Celkovo sa z ochorenia Covid-19 zotavilo už 8 763 pacientov.

Celkový počet pozitívne testovaných ľudí v našej krajine je doteraz 35 330, od začiatku vypuknutia ochorenia sa u nás urobilo 651 175 labora­tórnych vyšetrení vzoriek, dodalo ministerstvo.

Početnejší výskyt ochorenia zaznamenali regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave, Banskej Bystrici, Čadci, Košiciach, Liptovskom Mikuláši, Martine, Nitre, Prešove, Prievidzi, Trenčíne, Veľkom Krtíši a Žiline. Ochorenie bolo podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR potvrdené prevažne medzi rodinnými príslušníkmi, na pracoviskách a dohľadávaním kontaktov u potvrdených prípadov.

RÚVZ v Čadci, Nitre, Prievidzi, Žiline a Veľkom Krtíši okrem toho zaznamenali šírenie nákazy aj v zdravotníckych zariadeniach. Po výskyte infekcie u pacientov v zdravotníckom zariadení bol pretestovaný aj personál a prijali sa opatrenia proti ďalšiemu šíreniu nákazy, ozrejmili hygienici situáciu so šírením nákazy v rámci RÚVZ Veľký Krtíš.

RÚVZ Trenčín v rámci svojej pôsobnosti hlási nárast potvrdených prípadov v jednom z výrobných podnikov. V súčasnosti sa tam uskutočňuje hromadné testovanie na COVID-19, preto v tejto súvislosti ešte predpokladáme záchyt ochorenia, spresnili hygienici na sociálnej sieti. RÚVZ Martin zaznamenal okrem dohľadaných kontaktov potvrdených prípadov výskyt nákazy v športovom klube.

Zo Soulu prišli takmer tri milióny antigénových testov

Takmer tri milióny antigénových testov na ochorenie COVID-19 pre potreby plošného testovania a ďalší zdravotnícky materiál doviezlo na bratislavské letisko vo štvrtok ráno nákladné lietadlo Antonov An-124 Ruslan. Ozbrojené sily SR distribuujú materiál vlastnými prostriedkami na príslušné regionálne veliteľstvá a následne už priamo na testovacie miesta na Orave a v Bardejove. Okrem toho vojaci v súčinnosti so samosprávami pokračujú aj v organizačných prípravách pilotného testovania. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

„Od rána si profesionálni vojaci zo skladov Správy štátnych hmotných rezerv SR prebrali celkovo 187 200 súprav testov, 40 800 rúšok, 14 096 respirá­torov, 467 900 jedno­razových a chirurgických rukavíc, 16 850 overalov, 2 350 štítov a okuliarov, 7 045 návlekov na obuv, 7 050 ochranných čiapok a kukiel, 710 emitných misiek potrebných pre zabezpečenie prvej etapy testovania,“ priblížila hovorkyňa.

Ministerstvo v súvislosti s testovaním pripomenulo, že záujemcovia z radov zdravotníkov či dobrovoľníkov sa stále môžu registrovať prostredníctvom formulára na webovej stránke www.korona.gov.sk. Aktuálne informácie o celoplošnom testovaní sú pre verejnosť k dispozícii na webovom sídle rezortu obrany. V súvislosti so zabezpečením materiálu pre testovacie miesta rezort obrany ocenil aj pomoc vo forme darov.

Celoplošné testovanie obyvateľov Slovenska sa má konať od 30. októbra do 1. novembra a 6. až 8. novembra, vždy od piatka do nedele. Má byť dobrovoľné, môžu sa na ňom zúčastniť všetci od desiatich rokov. Počas piatka a víkendu bude pilotné testovanie v okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov.

Testovať sa budú môcť ľudia na ľubovoľnom odbernom mieste v čase 8.00 12.00 h a 13.00 20.00 h, nemusí to byť v mieste trvalého bydliska. Miestnosti majú byť dezinfikované, na poriadok majú dozerať policajti a vojaci. Testujúci personál bude vopred testovaný. Vzorky potrebné na testovanie bude odoberať len zdravotnícky personál. Vzorky budú bezpečne zlikvidované.

Testovania sa plánuje zúčastniť 77 percent vysokoškolákov

Celoplošného testovania sa plánujú zúčastniť viac ako tri štvrtiny vysokoškolákov. Účasť na ňom potvrdilo 77 percent opýtaných vysokoškolákov. Vyplýva to z prieskumu vzdelávacieho projektu Praxuj. TASR o tom vo štvrtok informovala Tamara Peterková z Praxuj.sk.

„Študenti vysokých škôl avizujú mierne vyšší záujem zúčastniť sa plošného testovania než vyplýva z prieskumu, ktorý sa realizoval na celej populácii,“ hovorí spoluzakladateľ projektu Praxuj Jozef Gašparík. Vo väčšine prípadov si vysokoškoláci pozitívne osvojili aj protiepidemické opatrenia zavedené na Slovensku. Súhlasí s nimi 70 percent opýtaných študentov.

Najodhodlanejší sú študenti v Bratislavskom kraji. S opatreniami na boj proti pandémii nového koronavírusu tu súhlasí 73 percent opýtaných. Až 81 percent z nich sa plánuje zúčastniť celoplošného testovania. Nasleduje Košický kraj. V ňom je za opatrenia 74 percent, testovať sa pôjde 79 percent respondentov.

Naopak najkritickejší sú študenti v Nitrianskom kraji. S opatreniami tu podľa prieskumu súhlasí 63 percent opýtaných a o šesť percent viac (69 percent) si pôjde dať urobiť test. Podobná je aj situácia v Banskobystrickom kraji. Tam s opatreniami súhlasí 64 percent, na test plánuje ísť 76 percent vysokoškolákov.

V Žilinskom a Trenčianskom kraji s obmedzeniami pre pandémiu súhlasí zhodne 69 percent študentov. V Žiline sa pôjde dať otestovať 79 percent a v Trenčíne 75 percent opýtaných vysokoškolákov. V Prešovskom kraji je za opatrenia 67 percent študentov, 71 percent sa zapojí aj do celoplošného testovania. V Trnavskom kraji s opatreniami súhlasí 65 percent, otestovať sa pôjde 74 percent.

Vzdelávací projekt Praxuj dotazníkový prieskum realizoval od 20. do 21. októbra. Zúčastnilo sa ho 4920 vysokoškolákov zo všetkých krajov na Slovensku. Dotazníkový prieskum vyplnili študenti prvého, druhého aj tretieho stupňa vysokoškolského štúdia. Najviac opýtaných (65,7 percenta) študuje na bakalárskom stupni.

132 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus