Po Kotlebovi mali pozitívny test na Covid-19 ďalší poslanci parlamentu

Po predsedovi strany Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Marianovi Kotlebovi mal pozitívny test na koronavírus aj ďalší poslanci Národnej rady - Milan Potocký z OĽANO a Ondrej Ďurica z ĽSNS. Po tom, ako vo štvrtok 22. októbra Kotleba na sociálnej sieti informoval, že mal pozitívny výsledok testu na prítomnosť ochorenia COVID-19, sa poslanci NR SR nechali otestovať v bratislavskej Nemocnici sv. Michala.

22.10.2020 22:17 , aktualizované: 23.10.2020 18:29
testovanie poslanci nrsr Foto:
Testovanie poslancov
debata (354)

VIDEO: Nakazil ich Kotleba alebo nie? Poslancov testovali v nemocnici v Bratislave.

Video

Poslancov, ktorí budú mať pozitívny výsledok testu, nepustia späť do budovy NR SR, pokým nebudú opätovne otestovaní s negatívnym výsledkom.

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) v piatok po poslaneckom grémiu prerušil 16. schôdzu parlamentu do utorka 27. októbra. Urobil tak v súvislosti s pozitívnym testom poslanca a šéfa ĽSNS Mariana Kotlebu na ochorenie COVID-19 a postupným pretestovaním poslancov a zamestnancov parlamentu.

Kollár v pléne tiež informoval o výsledkoch poslaneckého grémia, o ktorého zvolanie požiadal premiér Igor Matovič (OĽANO). „Požiadali sme opozíciu, aby sme na pár týždňov ťahali za jeden povraz,“ povedal Kollár s tým, že rokovanie grémia bolo konštruktívne, a ocenil postoj opozície.

Avizoval, že sa dohodli na vytvorení platformy, v ktorej budú aj zástupcovia opozičných strán a nezaradených poslancov okolo Petra Pellegriniho a Štefana Kuffu. Tá by sa mala zriadiť prostredníctvom niektorého parlamentného výboru. Všetky parlamentné strany by tak mali cez platformu dostávať informácie a odpovede na otázky v súvislosti s testovaním na nový koronavírus a aktuálnou situáciou.

Poslancov i zamestnancov parlamentu od 10.00 h postupne testujú antigénovými testami v Nemocnici sv. Michala v Bratislave.

VIDEO: Boris Kollár o pozitívnom Kotlebovi.

Video

Poslanec Národnej rady SR Marian Kotleba (ĽSNS) mal pozitívny test na koronavírus. Informoval o tom na sociálnej sieti. Ako uviedol, upovedomil o tom aj predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina).

Do karantény by podľa jeho názoru mal ísť celý parlament. Poukázal aj na to, že na svoj zdravotný stav upozorňoval sudkyňu Špecializovaného trestného súdu počas súdneho pojednávania 12. októbra. Pýta sa preto, či sudkyňu budú stíhať za všeobecné ohrozenie.

Kollár uviedol, že nechal osloviť hlavného hygienika, pretože má na starosti režim v parlamente, ktorý má výnimku, lebo na jednom mieste sa nachádza 150 poslancov plus tristo zamestnancov Národnej rady. Čaká na jeho usmernenie.

„Idem z klubu OĽaNO a oni nie sú ochotní zasadať, kým nie sú pretestovaní. Boja sa a boli by ochotní testovať sa okamžite,“ uviedol Kollár. V piatok medzi siedmou a deviatou je pripravenmé testovanie poslancov v nemocnici sv. Michala v Bratislave, do­dal.

O kotlebovcoch povedal, že „v kuse s nimi boli problémy, lebo pre nich je to chripôčka a nakoniec tú chripôčku dostali… v tomto je jedno veľké šťastie, že s nimi sa nikto nedruží“. „Tým, že sedia v prvých radoch, takže ani na nikoho nedýchajú zhora, nekašlú zhora,“ uviedol Kollár. Som presvedčený, že Kotleba nebol ešte infekčný a nikoho nenakazil, iba ak svojich kolegov, verí Kollár.

Poslanec Ondrej Ďurica z ĽSNS mal pozitívny test na koronavírus

Poslanec Národnej rady (NR) SR Ondrej Ďurica z ĽSNS mal pozitívny test na nový koronavírus. Ako uviedol pre TASR, v karanténe bol už predtým vzhľadom na pozitívny výsledok šéfa strany Mariana Kotlebu.

Po piatkovom otestovaní antigénovým testom mali pozitívny výsledok na ochorenie COVID-19 aj poslanci za ĽSNS Martin Beluský, Magdaléna Sulanová a Andrej Medvecký.

Poslanci parlamentu sa v piatok boli dať otestovať v Nemocnici sv. Michala v Bratislave. V piatok tiež prerušili októbrovú schôdzu NR SR do utorka 27. októbra.

Poslanci Hlasu s Smeru neboli na testovaní

Opoziční poslanci Národnej rady (NR) SR za Smer-SD a nezaradení poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnej strane Hlas-SD sa nedali v piatok otestovať počas organizovaného testovania poslancov a zamestnancov parlamentu. TASR to potvrdili hovorcovia strán, uviedol to aj šéf Smeru-SD Robert Fico. Jeho strana to odôvodňuje odporúčaním hlavného hygienika SR Jána Mikasa aj nespoľahlivosťou antigénových testov. Nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho sa plánujú dať otestovať v pondelok, keď sa má konať opakované pretestovanie.

„My sa žiadneho cirkusu, ktorý nám tu organizuje Matovič s Kollárom nebudeme zúčastňovať. Máme na to aj iné dôvody,“ uviedol Fico na piatkovom tlačovom brífingu s tým, že sa na testovanie pýtali hlavného hygienika. Mal im povedať, že ak uplynula desaťdňová lehota, odkedy bol poslanec Marian Kotleba (ĽSNS) v pléne, nie je dôvod utekať na testy. Kotleba mal pozitívny test na COVID-19.

Fico má tiež výhrady k nekvalite antigénových testov a ich nákupu. Hovorca strany Ján Mažgút zdôraznil, že ak by niektorý z poslancov Smeru-SD považoval za potrebné sa nechať otestovať, využili by presnejšie testy, napríklad PCR testy. Testovanie teda nechávajú na individuálnom rozhodnutí poslancov.

Podľa hovorkyne strany Hlas-SD Patrície Medveď Macíkovej sa má v pondelok konať opätovné pretestovanie organizované Kanceláriou NR SR. „Ďakujeme za túto možnosť vedeniu parlamentu, nakoľko tento test bude relevantnejší a aktuálnejší vzhľadom na prípadné pokračovanie schôdze od utorka. Dovtedy budú poslanci individuálne v domácom prostredí a budú sa správať zodpovedne, aby neohrozovali svoje okolie,“ uviedla pre TASR hovorkyňa.

354 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #Marian Kotleba #koronavírus