V Európe prituhuje, Slovensko testuje. Máme ďalších 19 obetí

Európske krajiny pridávajú ďalšie obmedzenia, aby zabránili šíreniu koronavírusu. Na Slovensku sa začalo plošné testovanie štyroch okresov. Je sprevádzané prvými nedostatkami.

23.10.2020 06:00 , aktualizované: 23:13
debata (151)

22:53 Podľa premiéra Igora Matoviča Slovensko robí plošným testovaním dieru do sveta. Odvoláva sa pritom na názor vedcov z článku Wall Street Journal.

22:19 Vzhľadom na to, že Slovensko čaká obmedzenie pohybu, vyzval v piatok tajomník slovenského ministerstva zahraničných vecí Martin Klus občanov SR, aby boli zodpovední a necestovali teraz za hranice. Vyjadril sa tak v súvislosti s aktuálnym vývojom pandémie ochorenia Covid-19 na Slovensku a v zahraničí. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

„Ak ostaneme doma, pomáhame tým nielen sebe, ale aj ostatným a chránime našich zdravotníkov, vojakov, policajtov, ako aj ďalšie kapacity v prvej línii boja proti koronavírusu,“ uviedol v piatok Klus (SaS). Teraz, keď na Slovensku prudko stúpajú počty nových prípadov nákazy koronavírusom, hospitalizovaných i obetí, je podľa neho potrebné pomáhať si viac, než kedykoľvek predtým.

Klus ďalej vysvetlil, že v prípade sprísnenia režimu na hraniciach a zavedenia testovania nejde o otázku, či sa tak stane, ale kedy sa tak stane. „Režim na hraniciach bude predmetom expertných diskusií v priebehu budúceho týždňa. Podľa nich okamžite vydáme aj nové cestovné odporúčanie,“ dodal. (tasr)

22:11 Manželka francúzskeho prezidenta Brigitte Macronová, ktorá bola v kontakte s osobou s pozitívnym výsledkom testu na Covid-19, sa po siedmich dňoch izolácie podrobila virologickému testu s negatívnym výsledkom. Podľa agentúry AFP o tom kancelária francúzskej prvej dámy.

Macronová bola minulý štvrtok v kontakte s osobou, ktorá sa v pondelok dozvedela pozitívny výsledok testu na Covid-19 a prejavovala príznaky choroby. V súlade s odporúčaniami zdravotníckych úradov tak 67-ročná Macronová mala absolvovať sedemdňovú izoláciu.

Prezident Emmanuel Macron v piatok popoludní zavítal do nemocnice v meste Pontoise v departemente Val-d’Oise, a to v čase, keď sa Francúzsko blíži k hranici milióna ľudí, u ktorých sa potvrdila nákaza koronavírusom SARS-CoV-2.

Macron sa stretnutí s lekármi a zdravotným personálom nemocnice uviedol, že koronavírus nového typu „lepšie poznáme“ a rešpektovaním pravidla R-O-R (rúško-odstup-ruky) môžeme „všetci hrať rolu“ v boji s ním. Vyzval rešpektovať nariadenia úradov a obmedziť sociálne kontakty, ktoré nie sú nevyhnutné.

21:44 Francúzsko v piatok prekonalo hranicu milión potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Od vypuknutia pandémie na jar tohto roku sa tak po Španielsku stalo druhou krajinou západnej Európy, ktorá dosiahla tento negatívny rekord. Informovala o tom agentúra AP.

Zdravotné úrady vo Francúzsku v piatok zverejnili novú bilanciu epidemiologickej situácie. Vyplýva z nej, že tento rok bola nákaza koronavírusom nového typu testovaním potvrdená u najmenej jedného milióna 41 075 obyvateľov krajiny, z toho 42 032 nových prípadov bolo nahlásených za posledných 24 hodín.

Odborníci sa domnievajú, že skutočné počty infikovaných na svete sú pravdepodobne oveľa vyššie ako tie, ktoré hlásia vlády na celom svete, a to pre nedostatok testov na začiatku pandémie, množstvo bezpríznakových prípadov a z iných dôvodov.

21:33 Severná pologuľa čelí rozhodujúcemu okamihu v boji proti pandémii vyvolanej koronavírusom SARS-CoV-2, uviedla v piatok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Poukázala na to, že príliš veľa krajín zažíva exponenciálny nárast počtu prípadov.

„Nasledujúce mesiace budú veľmi tvrdé a niektoré krajiny budú na nebezpečnej ceste,“ uviedol šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na virtuálnej tlačovej konferencii.

Tedros dodal, že príliš veľa krajín zaznamenáva exponenciálny nárast prípadov chorých na Covid-19, čo má za následok, že nemocnice a jednotky intenzívnej starostlivosti sú na hranici svojej kapacity alebo ju už prekročili. „A to sme ešte len v októbri,“ zdôraznil.

Aj Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) v piatok varovalo, že úroveň prenosu ochorenia Covid-19 v 23 členských krajinách Európskej únie a v Spojenom kráľovstve je teraz „vážne znepokojujúca“. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Varovanie sa týka aj Slovenska. Do spomínanej kategórie patria všetky členské krajiny EÚ okrem Cypru, Estónska, Fínska a Grécka, uviedlo ECDC vo svojom najnovšom hodnotení situácie – to je nárast oproti iba siedmim krajinám spred mesiaca.

21:04 Prezidentka Zuzana Čaputová prostredníctvom sociálnej siete ocenila mimoriadne úsilie a nasadenie zdravotníkov, armády, samospráv, ako i trpezlivosť a záujem ľudí na Orave a v Bardejove o pilotný projekt testovania.

„Je to pre nás cenná skúsenosť do ďalších dní“, uviedla Čaputová s tým, že rozhodnutie vlády čeliť zhoršujúcej sa pandémii spôsobom plošného testovania a zavedenia čiastočného lockdownu je potrebné rešpektovať, lebo iba spoločný a koordinovaný postup je podľa jej slov našou jedinou nádejou.

20:52 Opatrenia, príkazy a zákazy, ktoré vo štvrtok (22. 10.) prijala vláda, vzbudzujú mnohé otázky o tom, ako bude vyzerať náš život v nasledujúcich dňoch. Poslanec Peter Pellegrini (nezaradený), pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase, to uviedol na sociálnej sieti. Skonštatoval, že vláda nedala občanom na výber, buď musia ísť na celoplošné testovanie, alebo zostať v karanténe.

„Hoci mnohí majú obavy a mnohí sa testovania bojíme, chápem aj to, že väčšina z vás si nemôže dovoliť zostať desať dní v karanténe bez príjmu,“ povedal vo videu. Niektoré opatrenia zároveň označil za absurdné. „Vláda rozhodla, že v nasledujúcich týždňoch nezavrie ani jeden obchod, ale na druhej strane nám všetkým zakázala nám do tých prevádzok chodiť,“ uviedol ako príklad. Ľudí vyzval na opatrnosť.

20:23 Video: Primátor Tvrdošína Ivan Šaško hodnotí prvý deň pilotného testovania na Orave.

Video

20:03 Situácia v súvislosti s výpadkom personálu v bardejovskej nemocnici sv. Jakuba je stále komplikovaná. Momentálne je podľa slov riaditeľa Mariána Petka 90 zamestnancov práceneschopných z hľadiska, že sú pozitívni na ochorenie Covid-19 alebo sú na OČR.

„Dnes sme testovali našich zamestnancov a chceme pokračovať aj zajtra. Žiaľ, musím konštatovať, že sme objavili osem zdravotných sestier, ktoré sú pozitívne testované. Aj keď nemajú žiadnu symptomatológiu, musia odísť domov a to nám ešte viac komplikuje situáciu,“ uviedol Petko.

Aktuálne majú v nemocnici hospitalizovaných 35 pacientov s ochorením Covid-19 a sú podľa jeho slov na hrane z hľadiska možného prijímania pacientov. Ako povedal, majú pripravené rehabilitačné oddelenie, kde by mohlo vzniknúť 16 lôžok pre pacientov s ľahším priebehom ochorenia Covid-19. Keďže však museli personál presunúť na interné a chirurgické oddelenie, nemajú voľných lekárov. (tasr)

19:44 V Českej republike potvrdili v piatok do 18.00 h 8075 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Po strede, keď do rovnakého času potvrdili rekordných 8840 nových prípadov, ide zároveň o druhý najvyšší čiastkový prírastok k 18.00 h od vypuknutia pandémie. Vyplýva to z údajov českého ministerstva zdravotníctva.

Česko momentálne eviduje 137 616 aktívnych prípadov nákazy. Od začiatku pandémie sa v ČR celkovo potvrdilo už 231 146 prípadov nákazy, pričom z ochorenia Covid-19 sa tam dosiaľ vyliečilo 91 589 pacientov. Počet hospitalizovaných sa do 18.00 h v piatok zvýšil na 5044.

Za piatok pribudlo do 18.00 h v súvislosti s ochorením Covid-19 aj 44 nových úmrtí, čím sa ich celkový počet od vypuknutia pandémie zvýšil na 1941. Rekordný denný nárast takýchto úmrtí dosiaľ zaznamenalo Česko v stredu, za ktorú ich pribudlo 118.

19:29 Minister zdravotníctva Marek Krajčí na základe piatkových výsledkov verí, že pretestovanie na ochorenie Covid-19 v okresoch na Orave a v Bardejove môže byť úspešné. „Môže pravdepodobne dosiahnuť veľmi vysoké percentá,“ avizoval na piatkovom brífingu. Testovanie bude pokračovať aj cez víkend. (Viac tu)

19:02 Premiér Igor Matovič v piatok na tlačovom brífingu oznámil, že pilotné testovanie na Orave a v Bardejove antigénovými testami do 17:00 hod. odhalilo 1 506 infekčných osôb. „Je to dvadsaťpäťkrát rýchlejší postup ako pri PCR testoch,“ povedal premiér. Otestovali vyše 41-tisíc ľudí. (Viac tu)

Premiér Igor Matovič na tlačovom brífingu... Foto: Pravda (Ivan Majerský)
Igor Matovič Premiér Igor Matovič na tlačovom brífingu hodnotí prvý deň pilotného testovania na Orave a v Bardejove, 23. október 2020

18:39 Spojené štáty zaznamenali za štvrtok 77 640 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Informovala o tom v piatok spravodajský portál NBC News.

Vyšší denný prírastok infikovaných (75 723) zaznamenali v USA naposledy 29. júla. Za štvrtok tam pribudlo v súvislosti s ochorením Covid-19 aj 921 nových úmrtí. Doposiaľ v krajine novému koronavírusu podľahlo 224 280 ľudí a viac ako 8,5 milióna sa nakazilo.

18:18 Poslanec Ondrej Ďurica z ĽSNS mal pozitívny test na nový koronavírus. Ako sám uviedol, v karanténe bol už predtým vzhľadom na pozitívny výsledok šéfa strany Mariana Kotlebu.

Po piatkovom otestovaní antigénovým testom mali pozitívny výsledok na ochorenie Covid-19 aj poslanci za ĽSNS Martin Beluský, Magdaléna Sulanová a Andrej Medvecký. Poslanci parlamentu sa v piatok boli dať otestovať v Nemocnici sv. Michala v Bratislave. V piatok tiež prerušili októbrovú schôdzu NR SR do utorka 27. októbra. (Viac tu)

14:47 Skutočný počet prípadov nákazy novým druhom koronavírusu v Španielsku presiahol tri milióny, uviedol v piatok v televíznom vystúpení španielsky premiér Pedro Sánchez.

Tento týždeň Španielsko oficiálne prekročilo hranicu milióna potvrdených prípadov ochorenia Covid-19, španielsky premiér však povedal, že skutočný počet je omnoho vyšší, keďže na začiatku pandémie bol počet zistených prípadov veľmi nízky.

14:03 Český minister zdravotníctva Roman Prymula odmietol rezignovať po tom, ako ho na tento krok v piatok vyzval premiér Andrej Babiš. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Od skorého rána sa v ČR rieši Prymulova nočná návšteva jednej z pražských reštaurácií, ktorú absolvoval napriek vládnym opatreniam. Spolu s ním tam bol podľa českých médií prvý podpredseda hnutia ANO Jaroslav Faltýnek. (Viac tu)

13:40 Ukrajina do piatka rána zaznamenala 7 517 nových prípadov ochorenia COVID-19, čo predstavuje nový denný rekord. Z nákazy sa za 24 hodín vyliečilo približne 2 680 pacientov a 121 ľudí ochoreniu podľahlo, uviedla agentúra Interfax-Ukrajina s odvolaním sa na údaje ukrajinskej vlády. Krajina od vypuknutia pandémie do piatka rána zaznamenala celkovo 330 396 osôb nakazených novým koronavírusom, pričom v spojení s ochorením COVID-19 eviduje 6164 úmrtí a 137 578 osôb sa z nákazy vyliečilo.

13:03 Poľská vláda oznámila v piatok sprísnenie opatrení proti šíreniu nového koronavírusu. Od soboty 24. októbra bude celé Poľsko tzv. červenou zónou a príslušné obmedzenia zahŕňajúce čiastočné uzavretie škôl či reštaurácií tak budú platiť na celom území krajiny. Informovali o tom agentúry PAP a AFP.

K novým opatreniam bude patriť zákaz zhromažďovania viac než piatich ľudí, zákaz svadieb a prísne limity počtu ľudí v obchodoch, vo verejnej doprave i na náboženských obradoch, povedal poľský premiér Mateusz Morawiecki na virtuálnej tlačovej konferencii.

10:50 Dolnokubínsky primátor Ján Prílepok má obavu, ako budú kapacitne zvládať otestovať ľudí, ktorí aktuálne čakajú v zástupoch pred odbernými miestnosťami v meste. Mnohí obyvatelia sa podľa neho rozhodli prísť na testovanie na COVID-19 už v piatok, keďže od soboty bude pre ľudí bez negatívneho testu platiť prísnejší režim.

Podľa primátora stáli ľudia pred odbernými miestami prakticky od skorých ranných hodín, už od 7.00 h prichádzali prví ľudia a vytvárali rady. Primátora znepokojuje, či budú schopní v piatok otestovať aj obyvateľov iných okresov mimo Oravy, ktorí môžu prísť na testovanie do Dolného Kubína z dôvodu, že tu pracujú alebo bývajú.

10:26 Do obce Kurov v Bardejovskom okrese neprišli na piatkové testovanie na ochorenie COVID-19 dobrovoľní zdravotníci. Pre TASR to uviedla starostka Mária Špirková. „Testovanie sa koná od 8.15 h. Doposiaľ nám neboli dodané žiadne dezinfekčné prostriedky, používané sú iba tie, ktoré dodala obec. Na testovanie sa bez ospravedlnenia nedostavili nahlásení dobrovoľní zdravotníci. Testy vykonáva zdravotník – príslušník Ozbrojených síl SR,“ povedala Špirková.

10:12 Plošné testovanie obyvateľstva na prítomnosť nákazy koronavírusom, aké sa pripravuje na Slovensku, by v Maďarsku podporilo 74 percent ľudí. Odmietlo by ho 26 percent. Vyplýva to z výsledkov reprezentatívneho prieskumu platformy Pulzus Kutató, ktoré zverejnil v piatok spravodajský server Napi.hu.

Za posledný deň pribudlo v Maďarsku 2066 potvrdených prípadov nákazy. Na komplikácie spôsobené ochorením COVID-19 zomrelo 47 ľudí. Celkový počet nakazených dosiahol 54.278 a v spojitosti s COVID-19 zomrelo celkom 1352 osôb.

9:57 Vzniknuté problémy v súvislosti s plošným testovaním na ochorenie COVID-19 v Bardejove aktuálne rieši mestský krízový štáb. TASR o tom informoval hovorca mesta Štefan Hij.

„Drvivá väčšina problémov nie je zavinená samosprávou. Ide o chýbajúce certifikáty o absolvovaní testu, absenciu zdravotníckeho materiálu a nedostatok personálu operatívne rieši armáda v tesnej spolupráci s mestom. V Bardejovskej Zábave bude testovanie spustené o 14.00 h popoludní. V kine Žriedlo okolo 10.30 h, chýba tam zdravotnícky materiál aj personál. Rieši sa aj otázka osvetlenia exteriérov, keďže na mnohých odberných miestach sa realizujú odbery práve vonku,“ povedal Hij. Ako zdôraznil, problémy spojené s testovaním nie sú zavinené samosprávnymi orgánmi.

9:43 Za posledný deň pribudlo v Maďarsku 2066 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Na komplikácie spôsobené ochorením COVID-19 zomrelo ďalších 47 chronicky chorých pacientov, zväčša išlo o starších ľudí, informoval v piatok vládny server koronavirus.gov.hu. Celkový počet nakazených od vypuknutia pandémie dosiahol 54 278. Zomrelo celkovo už 1352 chorých. Z nákazy sa zotavilo 15 655 osôb. Aktuálne je v krajine 37 272 potvrdených prípadov infekcie. V nemocničnom ošetrení je 2209 pacientov, z nich 200 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

9:35 Na Slovensku pribudlo za štvrtok 2 581 nových prípadov nákazy koronavírusom. Pred poslancami Národnej rady SR to povedal predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO), ktorý dnes požiadal o vystúpenie v pléne.

8:00 V okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov sa začína testovanie na ochorenie COVID-19. Odberné miesta budú otvorené v čase 8.00 až 12.00 h a 13.00 až 20.00 h. Občania sa musia pred testovaním preukázať občianskym preukazom, deti a mládež do 15 rokov preukazom zdravotného poistenia. Testovanie je bezplatné a dobrovoľné. Určené je pre obyvateľov od desať do 65 rokov. Prebiehať bude až do nedele. Viac v článku Na Orave a v Bardejove sa začína trojdňové pilotné testovanie.

Ministerstvo obrany SR spustilo web somzodpovedný.sk, na ktorom budú zverejňované aktuálne informácie o celoplošnom testovaní a odpovede na najčastejšie otázky.

7:02 Spojené štáty vo štvrtok oficiálne schválili liek s účinnou látkou remdezivir ako liečbu ochorenia COVID-19. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na výrobcu lieku Gilead. Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) tak urobil po tom, ako liek Veklury, ktorý túto účinnú látku obsahuje, podmienečne schválil v máji. Podľa firmy Gilead je Veklury doteraz jediným schváleným liekom na liečbu ochorenia COVID-19. FDA však na núdzové použitie schválil aj ďalšie lieky, pripomína AFP.

6:48 Na Slovensku pribudlo 19 úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19. Celkovo tak v krajine podľahlo ochoreniu 134 ľudí. Vo štvrtok neskoro večer o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

Priblížila, že v nemocnici v Humennom zomreli muži vo veku 66, 70 a 88 rokov, v ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku skonali muži vo veku 57, 69 a 75 rokov, v martinskej Univerzitnej nemocnici vo veku 45, 61, 65 a 72 rokov. V nemocnici v Bardejove skonali 79 a 81-roční muži, vo Fakultnej nemocnici v Nitre 83-ročný muž, muž v rovnakom veku skonal aj v nemocnici v Čadci.

Vo Fakultnej nemocnici v Trnave zomrel 55-ročný muž, 85-ročná žena skonala v domove sociálnych služieb, 72-ročný pacient vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne, 78-ročná žena vo Fakultnej nemocnici v Prešove a 44-ročná žena v nemocnici v Michalovciach.

6:25 Za štvrtok odhalili laboratóriá v Českej republike 14 151 nových prípadov nákazy koronavírusom. Druhý deň po sebe tak počet potvrdených prípadov prekonal 14-tisíc. Vo štvrtok pribudlo aj 55 úmrtí, informoval v piatok spravodajský server Novinky.cz.

Česká vláda z dôvodu zhoršujúcej sa pandemickej situácie pristúpila v stredu k ďalším opatreniam. Od štvrtka sú uzavreté maloobchodné prevádzky, pričom výnimky budú mať len predajne základného sortimentu. Veľkoobchody budú fungovať bez obmedzení. Vláda od štvrtka nariadila tiež obmedzenie pohybu a kontaktov s výnimkou ciest do práce a na nákupy. Pohyb v prírode bude možný len jednotlivo alebo vo dvojiciach.

6:05 V Rakúsku prekonal denný prírastok potvrdených prípadov nákazy koronavírusom prvýkrát dvojtisícovú hranicu. Testy odhalili 2 435 infikovaných. V susednom Švajčiarsku sa nákaza za posledných 24 hodín potvrdila u 5256 testovaných. Od začiatku epidémie sa v Rakúsku, ktoré má približne 8,9 milióna obyvateľov, infekcia preukázala u viac ako 72 000 ľudí. S COVIDOM-19 zomrelo 941 nakazených. Takmer 54 000 ľudí sa vírusu SARS-CoV-2 zbavilo. V rakúskych nemocniciach je teraz vyše tisíc ľudí, z toho 161 na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Vo švajčiarsku je teraz pozitívnych 19,8 percenta všetkých testovaných. Od začiatku epidémie sa vo Švajčiarsku, ktoré má zhruba 8,5 milióna obyvateľov, a v Lichtenštajnsku, v ktorom žije približne 38 000 ľudí, nakazilo koronavírusom viac ako 97 000 osôb. S COVIDOM-19 ich 1 867 zomrelo.

6:00 V európskych krajinách v piatok začínajú platiť nové opatrenia, ktoré majú spomaliť šírenie koronavírusovej pandémie. Bavorsko začne vyžadovať negatívny PCR pre pendlerov, ktorí prichádzajú okrem iného z Českej republiky, a na Slovensku sa začne prvé kolo plošného testovania obyvateľov. V mnohých európskych krajinách zavádzajä obmedzenia vychádzania v noci či cez deň. Pendleri v Bavorsku na prvé podstúpenie takéhoto testu budú mať sedem dní, potom ho budú musieť opakovať raz týždenne.

Prvé kolo plošného testovania sa začína v štyroch okresoch na severnom a východnom Slovensku, kde je šírenie koronavírusu najhoršie. Druhé kolo plošného testovania sa uskutoční nasledujúci týždeň. Podľa vyhlásenia premiéra Igora Matoviča je účasť na testovaní dobrovoľná, ale kto sa ho nezúčastní a nebude mať v rukách negatívny test, bude musieť zostať doma pod hrozbou pokuty.

Niektoré európske regióny zavádzajú obmedzenia pohybu v noci. Zákaz vychádzania od 21:00 na 06:00, ktorý platí od minulého týždňa v Paríži a ôsmich ďalších veľkých mestách, sa vo Francúzsku rozširuje na nové oblasti. Dotkne sa tak 46 zo 67 miliónov obyvateľov krajiny. Zákaz nočného vychádzania po novom platí aj v talianskych regiónoch Lazio a Kampánia a rovnako v Ríme a Neapole; od štvrtka je už zavedený v Miláne a Lombardii. Nové obmedzenia začína uplatňovať Manchester, ktorý je od piatku zaradený do najvyššieho stupňa epidemiologického nebezpečenstva. Wales zavádza na dva týždne celoplošnú karanténu. Celodenné obmedzenie vychádzania platí odo piatka v okresoch Felgueiras, Lousada a Paços de Ferreira na severe Portugalska, kde žije zhruba 161 000 ľudí.

Ďalšie reštrikcie dnes zrejme ohlási Poľsko.

© Autorské práva vyhradené

151 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19