Prezidentka si myslí, že prokurátor Kováčik by mal po obvinení rezignovať

Prezidentka SR Zuzana Čaputová si myslí, že obvinenie špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika z takého závažného trestného činu by malo byť preňho dostatočným dôvodom na rezignáciu. A to aj pri zachovaní prezumpcie neviny. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

23.10.2020 08:47 , aktualizované: 17:30
prokurátor Kováčik Foto: ,
Na snímke špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorého zadržala NAKA v Bratislave vo štvrtok 22. októbra 2020.
debata (60)

Obvinenie špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika z trestných činov prijímania úplatku aj zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny je podľa prezidentky veľmi vážna vec. „Keď pán Kováčik ani napriek opakujúcej sa kritike za svoju nečinnosť dôvod na rezignáciu doteraz nenašiel, myslím si, že obvinenie z takého závažného trestného činu by už dostatočným dôvodom malo byť. Aj pri zachovaní prezumpcie neviny,“ skonštatovala.

Špeciálneho prokurátora Kováčika vyšetrovateľ obvinil okrem zločinu prijímania úplatku aj zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a z pokračovacieho zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa v súbehu s prečinom ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti.

Prvá námestníčka generálneho prokurátora Viera Kováčiková rozhodla o dočasnom pozastavení výkonu funkcie špeciálneho prokurátora Dušana K. dňom 22. októbra. Dvadsať prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) ho v piatok vyzvalo na okamžité odstúpenie z funkcie špeciálneho prokurátora.

Prokurátor Čeľovský: Je nepredstaviteľné, aby na čele špeciálnej prokuratúry bola obvinená osoba

Je nepredstaviteľné, aby na čele Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) bola osoba, ktorá je obvinená z toho, že napomáhala členom zločineckej skupiny takáčovcov. Uviedol to pre TASR v reakcii na obvinenie špeciálneho prokurátora Dušana K. prokurátor ÚŠP Bohdan Čeľovský.

„Treba si uvedomiť, že zločinecké skupiny páchajú dlhodobo trestnú činnosť práve preto, že si dokážu tzv. kúpiť funkcionárov či už v radoch polície, v radoch prokuratúry, na súdoch alebo v iných bezpečnostných zložkách tak, ako sa to prejavilo aj pri zločineckej skupine sátorovcov, ktorú som dozoroval,“ povedal prokurátor. Čeľovský je jeden z 20 prokurátorov ÚŠP, ktorí v piatok vyzvali Dušana K., aby okamžite odstúpil z funkcie špeciálneho prokurátora.

„Nebezpečnosť konania obvineného v tomto prípade je znásobená aj tým, že členovia takáčo vcov si viaceré vraždy objednávali u sátorovcov. Takže nie je to len nejaká zločinecká skupina, ktorá sa zaoberala len ekonomickou trestnou činnosťou, ale má na svedomí aj viaceré vraždy, ktoré mali spáchať na objednávku práve členovia skupiny sátorovcov,“ povedal pre TASR Čeľovský.

„Inicioval som a podpísal som sa pod výzvu na odstúpenie špeciálneho prokurátora, pretože takýto človek nemôže túto funkciu vykonávať už ani o minútu dlhšie. Svojím konaním narušil základ právneho štátu a ohrozil bezpečnosť občanov tejto krajiny. Tým, že kolaboroval s podsvetím a zločinom, ohrozoval aj ostatných prokurátorov,“ povedal zase pre TASR na margo výzvy prokurátor ÚŠP Ján Hrivnák.

„Od jeho konania sa dištancujem a verím, že budú prijaté opatrenia na to, aby sa podobná situácia už nikdy neopakovala. Berme to ako memento,“ zdôraznil.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Dušan Kováčik #takáčovci