Matovič vyzval poslancov k jednote, požiadal o zvolanie grémia

Premiér Igor Matovič (OĽANO) počas svojho piatkového vystúpenia na 16. schôdzi parlamentu vyzval poslancov k jednote a spolupráci a bez ohľadu na politické tričko k podpore celoplošného testovania.

23.10.2020 09:55 , aktualizované: 10:37
matovič Foto: ,
Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) počas vystúpenia v súvislosti s aktuálnou epidemiologickou situáciou v úvode štvrtého dňa 16. schôdze NR SR.
debata (59)
** VIDEO: Pozrite si, ako prebehla hádka počas vystúpenia premiéra Igora Matoviča v pléne parlamentu**

Požiadal tiež o zvolanie poslaneckého grémia, aby mohol osobne požiadať o spoluprácu šéfov poslaneckých klubov. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) zvolal grémium na 10.00 h, dovtedy sa majú na žiadosť poslanca Roberta Fica (Smer) jednotlivé kluby poradiť. Kollár požiadal, aby na grémium prišli aj zástupcovia nezaradených poslancov okolo Petra Pellegriniho a Štefana Kuffu.

Šéf poslaneckého klubu Michal Šipoš pre TASR uviedol, že po grémiu sa má prerušiť schôdza parlamentu do utorka 27. októbra. Poslanci sa podľa Šipoša už priebežne chodia testovať. Robia tak vzhľadom to, že poslanec Marian Kotleba (ĽSNS) mal pozitívny test na ochorenie COVID-19.

Poslanci NR SR v Nemocnici sv. Michala v... Foto: Robert Hüttner, Pravda
testovanie poslanci koronavírus Poslanci NR SR v Nemocnici sv. Michala v Bratislave čakajú na testovanie na ochorenie Covid-19.

Premiér vo svojom vystúpení vyzval poslancov na jednotu a poprosil o spoluprácu všetky politické strany. „Skúste na dva, tri týždne odložiť konšpirácie a politiku a skúsme všetci spoločne potiahnuť za jeden povraz,“ vyhlásil s tým, že ak to urobia, ochránia tisícky ľudí pred zdravotnými komplikáciami. Aj poslanci z opozície sú podľa Matoviča veľmi podstatní v tom, ako pristúpia k svojim voličom. Požiadal poslancov ĽSNS, aby tiež povedali svojim voličom, že ochorenie COVID-19 je nebezpečné.

Premiér verí, že v piatok budú všetky politické strany stáť na jednej tlačovej konferencii, kde spoločne vyzvú ľudí, aby spolu zabrali. Európa a svet potrebujú podľa neho odpoveď na to, či existuje aj iná možnosť ako úplný lockdown. Kombinácia, ktorú prijal ústredný krízový štáb, je podľa neho cestou, ako sa vyhnúť úplnému lockdownu.

Úplný lockdown, teda uzatvorenie krajiny, podľa Matoviča odporúčalo aj konzílium odborníkov. „Aby sme všetkých zamestnancov nechali na tri týždne doma okrem zamestnancov tzv. kritickej infraštruktúry, teda elektrární, distribučných spoločností, vodární, policajtov, hasičov, vojakov, zdravotné sestry, vojakov,“ dodal.

Na snímke vpravo predseda vlády SR Igor Matovič... Foto: TASR, Martin Baumann
NRSR Matovič mazurek Na snímke vpravo predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) počas príhovoru na 16. schôdzi NR SR a vľavo poslanec Milan Mazurek (ĽSNS) 23. októbra 2020 v Bratislave.

Matovič sa vyjadroval ku Kotlebovi, ktorý podľa neho koronavírus najviac spochybňoval a snažil sa na tom získavať politické body. Pred rečnícky pult, za ktorým bol Matovič, prišiel následne poslanec Milan Mazurek (ĽSNS) s nápisom „psychopat“, pričom ho Kollár upozornil. „Pán predseda národnej rady, naozaj mi to neprekáža, myslím si, že takýto spôsobom konkrétni ľudia oznamujú celému svetu, čo sú,“ reagoval premiér.

NR SR sa majú od 10.00 h nechať testovať antigénovými testami v Nemocnici sv. Michala v Bratislave.

Na Slovensku pribudlo za štvrtok 2 581 nových prípadov nákazy koronavírusom.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #testovanie #NR SR #Igor Matovič