Druhý deň pilotného testovania odhalil 2207 infekčných ľudí

V okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov pokračoval druhý deň pilotnej fázy plošného testovania obyvateľov na koronavírus. Minister obrany Jaroslav Naď označil jeho priebeh za hladký. Ľudia mali vysoký záujem, otestovali ich 59 613. Denné prírastky infikovaných osôb v Európe sa počas uplynulých desiatich dní zdvojnásobili.

24.10.2020 07:25 , aktualizované: 23:12
koronavírus, testovanie, Orava, COVID-19, test Foto: ,
Testovanie na koronavírus na Orave 24. októbra 2020.
debata (1008)
Testovanie na koronavírus na Orave 24. októbra...
Premiér Igor Matovič pomáha pri nasadení...
+11Testovanie na koronavírus na Orave 24. októbra...

23:12 Slovinsko od pondelka zatvorí hranice s Talianskom. Talianom ale umožní tranzit cez krajinu, ktorý nesmie trvať dlhšie ako 12 hodín. Výnimku budú mať aj ľudia, ktorí tam pôjdu za prácou, alebo ľudia, ktorí tam majú druhú nehnuteľnosť či rodinu. V prípade rodinných návštev sa ale musia vrátiť do 72 hodín. Dôvodom opatrenia je vysoký nárast nakazených koronavírusom v talianskom pohraničí. Slovinsko v posledných dvoch týždňoch zápasí s výrazným nárastom prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Pred týždňom preto v krajine vyhlásili stav núdze a od utorka zaviedli zákaz nočného vychádzania od 21:00 do 6:00 a zákaz ciest medzi jednotlivými regiónmi. Vo štvrtok sa zavrela kiná a kultúrne inštitúcie a od soboty zostane zatiaľ na týždeň v krajine zatvorená väčšina obchodov, ale aj služby, hotely či škôlky.

21:55 Riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský bol pozitívne testovaný na ochorenie COVID-19. TASR to povedal jeho brat a predseda poslaneckého klubu strany Sme rodina Peter Pčolinský. Šéf SIS sa podľa jeho slov bol spolu s manželkou a poslankyňou Národnej rady SR Adrianou Pčolinskou (Sme rodina) otestovať v piatok PCR testami. Kým ona mala negatívny výsledok, test šéfa SIS vyšiel pozitívne.

21:42 Počas druhého dňa pilotnej fázy plošného testovania obyvateľov na Orave a v Bardejove otestovali 59 613 ľudí, z toho 2 207 bolo infekčných. Informoval o tom na Facebooku minister obrany Jaroslav Naď. Celkovo za piatok a sobotu vykonali 121 518 testov, infekčných bolo 4 432 osôb, čo predstavuje 3,65 percenta.

21:27 V Rakúsku prekonal denný prírastok potvrdených prípadov nákazy koronavírusom prvýkrát hranicu troch tisíc. Testy odhalili v sobotu 3 614 infikovaných, informovalo dnes ministerstvo zdravotníctva. Prvýkrát je v alpskej krajine tiež viac ako 20 000 aktívnych prípadov nákazy. V nemocnici sa lieči 1 177 ľudí, z toho 175 na JIS.

Celkovo sa v Rakúsku vírusom SARS-CoV-2 od začiatku epidémie nakazilo už vyše 78 000 ľudí. S Covidom-19 ich zomrelo 965. Najhoršia situácia je naďalej vo Viedni – hlavné mesto dnes podľa vládneho webu hlási 970 nových prípadov za 24 hodín.

20:35 Denné prírastky infikovaných osôb v Európe sa počas uplynulých desiatich dní zdvojnásobili. Starý svetadiel momentálne eviduje celkovo 7,8 milióna prípadov nákazy a približne 247 000 úmrtí­.„Nasledujúcich niekoľko mesiacov bude veľmi ťažkých a niektoré krajiny sú na nebezpečnej ceste,“ uviedol šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom.

Vedci varujú, že hoci sa účinná vakcína vyvíja bezprecedentne rýchlym tempom, situácia v súvislosti s koronavírusovou pandémiou sa nevráti do normálu ani na jar budúceho roka. Podľa nich bude trvať približne rok, kým bude vakcína dostupná.

19:57 Francúzsko bude bojovať s koronavírusovou pandémiou ešte najmenej do polovice budúceho roka, vyhlásil v sobotu tamojší prezident Emmanuel Macron, ktorého citovala stanica BBC. Jeho vyhlásenie prichádza v čase, keď počet infikovaných v jeho krajine presiahol jeden milión. Francúzske úrady v piatok zaznamenali vyše 40 000 nových prípadov nákazy a 298 súvisiacich úmrtí na ochorenie COVID-19.

19:38 V USA nahlásili najvyšší denný počet zistených nových prípadov koronavírusu od začiatku pandémie. V krajine v piatok odhalili 83 757 prípadov nákazy. Doterajší denný rekord zistených infekcií bol zo 16. júla, kedy zaznamenali 77 362 nákaz. Počet obetí pandémie v krajine dosiahol úroveň takmer 224-tisíc. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila Johns Hopkins University.

19:30 Ozbrojené sily SR zatiaľ nezaznamenali pri testovaní ani jeden bezpečnostný incident. „Keď som sa rozprával s náčelníkom Generálneho štábu OS SR Danielom Zmekom, nezaznamenali nič, čo by akýmkoľvek spôsobom narúšalo bezpečné testovanie. Klobúk dole pred všetkými, ktorí sa podieľate na tejto najväčšej logistickej operácii, akú kedy Slovensko zorganizovalo,“ podotkol predseda vlády Matovič.

19:24 Doterajšia účasť na pilotnom testovaní prekročila podľa premiéra účasť počas parlamentných volieb na Slovensku. „Chcem povzbudiť Oravcov, poďme do toho a prekonajme výrazným spôsobom rekord, ktorý už dnes vyrábame. Oravci a ľudia v Bardejove, buďte vzorom pre celé Slovensko. Ukážte, že sa to dá a dokážeme byť všetci zodpovední,“ povedal na tlačovke Matovič.

19:05 Obec Smilno v Bardejovskom okrese hlási nedostatok testov na nedeľňajšie testovanie na ochorenie COVID-19. Dôvodom je i zvýšený záujem o testovanie ľudí zo susedných okresov. Rezort obrany ubezpečuje, že testy budú dodané. „Čiastočne boli dodané materiály na dezinfekciu. Je však nedostatok testov a certifikátov. Momentálne na nedeľu nemáme. Ľudia prichádzajú z iných obcí a z mesta Bardejov, kde odberné miesta nestíhajú,“ uviedla pre TASR Silvia Paľová z Obecného úradu v Smilne.

„V prípade, že niektorá z obcí hlási predpokladaný nedostatok testov na nedeľu, môžu sa spoľahnúť, že sú im v týchto chvíľach distribuované,“ uviedla hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

18:52 Minister Krajčí ocenil tiež skutočnosť, že župné zdravotnícke zariadenia na Orave pomohli uvoľniť tlak na nemocnice v Ružomberku a v Martine. „Do ružomberskej nemocnice by v prípade potreby mali byť preložení pacienti, ktorí potrebujú umelú pľúcnu ventiláciu, a martinská univerzitná nemocnica by mala prijímať tie najťažšie stavy, kde pacienti majú aj iné pridružené diagnózy,“ doplnil minister zdravotníctva. Zároveň znova poďakoval všetkým, ktorí sa na pilotnom testovaní podieľajú, aj tým, ktorí sa prišli dať otestovať.

18:48 Počas dnešného popoludnia sa minister zdravotníctva stretol s riaditeľmi župných nemocníc v Dolnom Kubíne a Trstenej a situáciu v nich hodnotil ako dobrú. „Vyťažených je približne 50 percent lôžkového fondu vyhradeného pre pacientov s ochorením COVID-19. V Trstenej je k dispozícii päť ventilovaných lôžok a 50 reprofilizo­vaných infektologických lôžok, a v Dolnom Kubíne štyri ventilované lôžka a štyri desiatky lôžok na kyslíku s covidovým ochorením,“ zhodnotil situáciu na tlačovke Krajčí. Nevylúčil však, že tieto kapacity budú po skončení sa „lockdownu“ plné.

18:30 Na Orave a v okrese Bardejov otestovali v sobotu do 17.00 h 50 430 ľudí, z nich bolo infekčných 1 860. Informoval o tom premiér Igor Matovič (OĽANO) na sobotňajšej tlačovej konferencii. Druhý deň pilotného testovania označil za úspešnejší. Celkovo sa od piatka vykonalo 112 335 testov, infekčných je 4085 ľudí.

18:19 Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) verí, že s nasadením a spolupatričnosťou, akú videl počas pilotného plošného testovania na Orave a v Bardejove, pandémiu koronavírusu na Slovensku zvládneme. Uviedol to na tlačovej konferencii. Zároveň apeloval na občanov, ktorí mali negatívne výsledky testu, aby sa naďalej správali opatrne a zodpovedne. „Chcem vyjadriť nádej, že túto pandémiu, ktorá nás na Slovensku zasiahla naozaj veľmi vážne, pri takomto nasadení a spolupatričnosti, akú som aj dnes videl, zvládneme,“ skonštatoval Krajčí. Verí, že ak vydržíme najbližšie dva alebo tri týždne, krivku sa podarí zlomiť a dostaneme sa do oveľa lepších čísel a že následne sa budú môcť niektoré opatrenia postupne uvoľňovať.

17:39 Český premiér Andrej Babiš v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Rádio Z oznámil, že v Česku bude musieť byť predĺžený núdzový stav. Podľa neho by takisto bolo skvelé, keby firmy nariadili svojim zamestnancom prácu z domu (home office). Informoval o tom český spravodajský portál iDNES.cz.„My si budeme musieť zvyknúť na to, že ten vírus tu s nami bude. Budeme musieť predĺžiť núdzový stav, zatiaľ sa to nezastavilo,“ povedal Babiš.

Ako pripomenul server iDNES.cz, o predĺžení núdzového stavu hovoril tento týždeň aj český minister zdravotníctva Roman Prymula. Núdzový stav teraz platí do 3. novembra, jeho prípadné predĺženie by musela odsúhlasiť Poslanecká snemovňa.

17:14 Do testovania sa zapojili aj niektorí poslanci Národnej rady SR, napríklad poslankyňa Eva Horváthová (OĽANO) pomáhala s odoberaním vzoriek. Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) prešiel viacero obcí na Orave, kde sa stretol aj so starostami, primátormi a prednostami okresných úradov. Na sociálnej sieti uviedol, že ho mrzí, že v niektorých obciach boli dlhé čakacie doby a poďakoval sa občanom za trpezlivosť, samosprávam, vojakom, zdravotníkom a odborníkom za prípravu a pomoc.

17:10 Na odbernom mieste v Tvrdošíne sa do testovania zapojil aj minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). V Trstenej sa stretol s vedením tamojšej nemocnice, ako aj nemocnice v Dolnom Kubíne a tiež so zástupcami zdravotníkov z Oravy. Odberné miesta navštívil tiež minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Oboznámil sa so situáciou v Bardejovskej Novej Vsi aj v obciach Zborov a Gaboltov. Situáciu na Orave skontroloval i minister vnútra Roman Mikulec, v teréne bol tiež minister obrany Jaroslav Naď (obaja OĽANO).

17:00 Hlavný hygienik SR Ján Mikas podporuje zavedenie antigénových testov, dokážu podľa neho dostatočne a rýchlo identifikovať najinfekčnejších ľudí. Vyzval preto obyvateľov Oravy a Bardejova, kde prebieha pilotné testovanie, aby sa prišli dať otestovať. Vidí v tom veľký význam. Zároveň sa poďakoval všetkým, ktorí sa na testovaní zúčastnili alebo to plánujú, ako aj dobrovoľníkom, odborníkom, hasičom a zdravotníkom. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. Mikas pripomína, že ak sa podarí znížiť riziko prenosu nákazy, tak bude Slovensko bližšie k tomu, aby sa zmenil nepriaznivý vývoj chorobnosti na ochorenie COVID-19.

16:50 Na Orave a v okrese Bardejov otestovali v sobotu do 14.00 h 31.231 ľudí, z nich bolo infekčných 1076. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) o tom informoval na sociálnej sieti. „Celkovo sme od piatka otestovali 93 136 ľudí, z ktorých je 3 301 infekčných. Celkový podiel je teda 3,54 percenta,“ doplnil minister obrany.

16:30 V rámci plošného testovania na ochorenie COVID-19 v okrese Bardejov odhalili 15 pozitívne testovaných klientov Bardejovských kúpeľov. Podľa ekonomicko-obchodnej riaditeľky Tamary Šatankovej tam v piatok mali ubytovaných približne 500 klientov. „Takmer 90 percent z nich už opustilo Bardejovské kúpele, išli domov do domácej karantény. Zvyšní klienti, ktorí boli pozitívne testovaní a nemali možnosť odísť, pretože nemali spoj alebo nemal po nich kto prísť, sú izolovaní na samostatných izbách v rámci kúpeľov,“ uviedla pre TASR Šatanková. Kúpele podľa jej slov poskytujú aj naďalej všetky svoje služby, ale len pre klientov, ktorí boli negatívne testovaní na ochorenie COVID-19.

16:22 Čo robiť, keď vám antigénový test ukáže negatívny výsledok? Ministerstvo vnútra odporúča aj v tomto prípade zúčastniť sa na opätovnom testovaní.

15:54 Švajčiarska garda, ktorá sa vo Vatikáne stará o bezpečnosť pápeža, v piatok oznámila, že počet jej príslušníkov nakazených koronavírusom sa po poslednom pretestovaní zvýšil na 13.Ako uviedla agentúra DPA, zdravotný stav žiadneho z nakazených si nevyžaduje hospitalizáciu a len u niektorých sa ako symptóm ochorenia prejavila zvýšená teplota, kašeľ, strata čuchu a chuti alebo bolesti v kĺboch. Fakt, že ohnisko nákazy je vo Švajčiarskej garde, vyvoláva obavy o pápeža Františka, keďže úlohou príslušníkov gardy je strážiť ho a vyskytovať sa v jeho blízkosti.

15:15 Polícia bude naďalej kontrolovať dodržiavanie opatrení prijatých vládou SR a oddnes aj zákaz vychádzania. Informuje o tom na sociálnej sieti Polícia Slovenskej republiky. Náhodné kontroly budú pokračovať a v prípade zistenia porušení bude každý prípad polícia riešiť individuálne. Sankcie zostávajú vo výške ako doposiaľ, a to v blokovom konaní do 1 000 eur a v správnom konaní do 1 659 eur. V súvislosti so zákazom vychádzania nebudú policajné kontroly na hraniciach okresov.

14:48 Aj ľudia, ktorým test vyšiel negatívne, sa musia podľa ministra naďalej správať zodpovedne a dodržiavať zásady ROR, lebo môžu byť nakazení, aj keď aktuálne nie sú infekční. „Práve preto je tých kôl na pretestovanie niekoľko. Teda celoštátnych dve a v prípade Bardejova a Oravy tri, aby sa v priebehu týždňa, aj keď má niekto negatívny test, teoreticky mohli prejaviť príznaky a mohli sme pri tom ďalšom testovaní o týždeň odchytiť aj tých ľudí, ktorí teraz nie sú infekční a nemajú v tele dostatok nákazy na to, aby to antigénový test zachytil,“ dodal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

14:40 Priebeh druhého dňa pilotného testovania v štyroch okresoch na Orave a v okrese Bardejov označil minister Naď ako hladký. Na odberných miestach podľa neho neevidujú žiadne problémy. Otvorených je všetkých 182 plánovaných odberných miest. Oproti piatku sa podarilo posilniť odberové tímy, čím sa skrátili aj rady čakajúcich. „Záujem v žiadnom prípade neutícha, práve naopak,“ podotkol minister. Zároveň vyzval občanov, ktorí nebývajú v okresoch, ktorých sa testovanie týka, aby zvážili svoje cestovanie na pretestovanie. Netýka sa to tých, ktorí v daných okresoch pracujú.

14:35 „Dovoľte, aby som zdôraznil, lebo dochádza k zamieňaniu pojmov, že tí ľudia, ktorí sú antigénovými testami označení pozitívne, sú infekční. Nie je to o tom, že nám tie testy ukazujú, kto má nákazu v tele. Oni nám presne identifikujú infekčných ľudí. Týchto 2975 ľudí dnes vie a do včera nevedelo, že sú infekční a roznášajú nemoc ďalej. Týchto ľudí dávame preč z obehu a chránime všetkých nás ostatných. Je to veľmi dôležité,“ zdôraznil Naď.

14:33 Počas druhého dňa pilotného testovania v štyroch okresoch dnes k 11. hodine otestovali 21 942 ľudí. Infekčných bolo 750 z nich. Na tlačovom brífingu v Bardejove to uviedol minister obrany Jaroslav Naď s tým, že ide o vyšší počet ako v rovnakom čase počas prvého dňa. Ako dodal, celkovo teda bolo otestovaných už 83 847 ľudí, z toho 2 975 bolo identifikovaných ako infekčných. Priemer infekčných testov je tak 3,55 percent z testovaných.

14:11 V Dolnom Kubíne sa v piatok otestovalo počas prvého dňa pilotného testovania na ochorenie COVID-19 približne 40 percent ľudí. Podľa primátora Jána Prílepka sa to podarilo zvládnuť vďaka vojenskému a zdravotníckemu personálu aj dobrovoľníkom priamo na odberných miestach.

„Ďakujem za trpezlivosť aj Dolnokubínčanom, ktorí sa prišli testovať. Dnes od rána sa pripravovali odberné miesta, všetky sú posilnené. Dokonca v kultúrnom stredisku pri veľkej zhromažďovacej ploche sme zriadili ešte jedno odberné miesto. V tejto chvíli sú tu zriadené tri odberné miesta. A ak tu ráno stál rad cez celé námestie, tak v tejto chvíli to ide úplne plynule,“ povedal Prílepok. Dolnokubínčanov vyzval, aby využili zvýšené kapacity.

13:53 Starosta Istanbulu, najľudnatejšieho tureckého mesta so 40 percentami prípadov nákazy novým koronavírusom v krajine, v sobotu oznámil, že mal pozitívny test na koronavírusové ochorenie COVID-19. Ako informovala agentúra DPA, Imamoglu, člen opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP), vo videu zverejnenom na Twitteri uviedol, že od piatka večera je v nemocnici. „Momentálne som v poriadku. Moja horúčka nie je zlá… Ak Alah dá, znova sa uzdravím,“ povedal. Už od marca sa Imamoglu sporí s vládou prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ako bojovať proti pandémii v Istanbule.

13:44 Na základe výsledkov plošného testovania na ochorenie COVID-19 v okrese Bardejov od pondelka zatvoria na desať dní materskú školu (MŠ) na Ulici Pod Vinbargom v Bardejove. Rovnako po konzultácii s hygienikmi dôjde k úprave režimu mestského úradu. O záveroch sobotňajšieho rokovania krízového štábu TASR informoval hovorca mesta Štefan Hij. Ako povedal, odberné miesta začali v sobotu ráno v meste fungovať bez problémov. „O ďalších opatreniach budeme bližšie informovať v nedeľu po získaní informácií, na základe ktorých budeme môcť prijímať ďalšie aktuálne opatrenia,“ povedal Hij.

13:11 Najväčší podiel pozitívnych testov na ochorenie COVID-19 zaznamenali počas pilotného testovania v okrese Tvrdošín, a to 5,15 percenta. Testovať sa tu v piatok 24. októbra prišlo 10 166 osôb, z toho infekčných bolo 524 obyvateľov. Informoval o tom minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) na sociálnej sieti. Celkovo sa počas piatku 23. októbra prišlo v regióne Orava a v okrese Bardejov otestovať 61 905 ľudí.

Druhý najvyšší podiel infekčných osôb zaznamenali odberové tímy v okrese Námestovo, kde sa prišlo testovať 17 711 ľudí a pozitívny test malo 829 obyvateľov. Infekčnosť tak predstavovala 4,68 percenta. V Dolnom Kubíne sa testovalo 14 624 osôb, z toho bolo infekčných 338 z nich. Podiel nakazených v tomto okrese predstavoval 2,31 percenta. V okrese Bardejov za piatok otestovali 19 404 ľudí. Testy zistili infekčnosť u 534 z nich, podiel z celkového počtu tak predstavoval 2,75 percenta.

13:05 Viac ako dve tretiny ľudí starších ako desať rokov otestovali zatiaľ v obci Kurov v Bardejovskom okrese na ochorenie COVID-19. Ako pre TASR uviedla starostka obce Mária Špirková, je možné, že nebude dosť testov. „Začali sme o 8.00 h a oproti včerajšku je to výrazne a oveľa lepšie. Dnes prišli ďalší štyria zdravotníci, takže ich je päť, ide to plynule, ľudia nestoja v dlhých radoch, materiálu zatiaľ máme dosť,“ povedala Špirková.

V piatok bolo podľa jej slov otestovaných 237 ľudí, dnes viac ako 160 z celkového počtu 572 ľudí starších ako desať rokov. „Veľa ľudí je v robote mimo okresu, ale chodia k nám na testovanie aj občania z iných obcí a miest. Asi bude treba ešte testy, ale to je v kompetencii príslušníkov Ozbrojených síl SR, ktorí podľa potreby zabezpečujú materiál,“ dodala starostka obce.

12:37 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusu v Rusku sa za posledných 24 hodín zvýšil o 16.521 na celkovo 1.497.167, informovala v sobotu agentúra TASS s odvolaním sa na tamojšie krízové centrum. Chorobe COVID-19 podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 296 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 25.821. Z ochorenia sa za posledných 24 hodín uzdravilo 11.567 ľudí, od začiatku pandémie už 1.130.818, čo predstavuje 75,5 percenta z celkového počtu infikovaných.

11:50 Počet potvrdených prípadov koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 7014 na celkovo 337 410. Chorobe COVID-19 podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 125 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 6289. Z ochorenia sa za posledných 24 hodín uzdravilo 2177 ľudí, od začiatku pandémie už 139 755. Kabinet ministrov 13. októbra predĺžil karanténne opatrenia v krajine do konca tohto roka.

11:24 Počas soboty a nedele budú pri pilotnej fáze testovania na ochorenie COVID-19 uprednostnení občania z okresov Oravy a Bardejov. Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) na sociálnej sieti. Zhodnotil, že evidujú veľký počet záujemcov o pretestovanie z iných okresov. V prípade, že sa budú míňať pripravené kapacity na tento víkend, pripustil, že testovanie ľudí z iných ako dotknutých okresov budú musieť zakázať, uviedol pre TASR.

Priebeh testovania je podľa ministra obrany zatiaľ hladký. Ráno otvorili všetkých 182 odberných miest. „Posilnili sme počet odberných tímov. Niekde, kde sme mali včera jeden tím, sú dnes dva, aby proces išiel rýchlejšie. Je to spôsobené najmä tým, že máme k dispozícii viac zdravotníckeho personálu,“ zdôvodnil.

11:15 Francúzske zdravotnícke úrady informovali, že počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v krajine od vypuknutia pandémie prekročil hranicu jedného milióna. Francúzsko sa tak stalo druhou západoeurópskou krajinou po Španielsku, v ktorej sa zistilo viac ako milión prípadov. Celkovo francúzske úrady do piatka evidovali 1 041 075 infekcií. Pacientmi s ochorením COVID-19 je obsadených viac ako 42 percent lôžok intenzívnej starostlivosti vo francúzskych nemocniciach. V regióne Paríža je to až 64 percent.

10:50 V Maďarsku za uplynulých 24 hodín potvrdili testy nákazu koronavírusom 1820 ľuďom. Na komplikácie spôsobené ochorením COVID-19 zomrelo 38 zväčša starších pacientov s chronickými ochoreniami, vyplýva z údajov zverejnených v sobotu vládou na stránke koronavirus.gov.hu. Aktuálne je infikovaných 38.701 ľudí, z ktorých 29 percent pochádza z Budapešti. V nemocničnom ošetrení je 2245 chorých, z nich 205 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Počet potvrdených prípadov infikovaných koronavírusom od vypuknutia pandémie stúpol na 56 098 a počet obetí v súvislosti s chorobou COVID-19 na 1390. Z ochorenia sa zotavilo 16 007 osôb.

10:16 Na Slovensku v piatok pribudlo 2890 infikovaných koronavírusom z 13 525 testov. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo ďalších 1061 pacientov. V súvislosti s koronavírusom pribudlo 25 obetí, celkový počet úmrtí na ochorenie COVID-19 na Slovensku stúpol na 159. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová. Viac v tomto článku.

10:00 Nemecko v sobotu ráno oznámilo, že prekonalo viac než 10 000 úmrtí v dôsledku nákazy koronavírusom. V krajine od začiatku pandémie evidujú 10 003 obetí na životoch, za posledných 24 hodín ich pribudlo 49. Viac ako 310 000 ľudí sa už z ochorenia COVID-19 uzdravilo.

Od vypuknutia pandémie bolo v krajine potvrdených už 418 005 prípadov nákazy – od piatka do sobotňajšieho rána pribudlo 14 714 novoin­fikovaných, čo je nový denný rekord. Šéf RKI Lothar Wieler označil aktuálnu pandemickú situáciu v krajine za „veľmi vážnu“ a ľudí vyzval, aby dodržiavali zavedené opatrenia a obmedzili kontakty. Kancelárka Angela Merkelová ešte minulý víkend apelovala na obyvateľov krajiny, aby zostali doma vždy, keď je to možné a obmedzili svoje spoločenské styky v snahe zabrániť šíreniu nákazy.

9:56 Druhý deň pilotnej fázy plošného testovania na ochorenie COVID-19 sa vo všetkých troch okresných mestách na Orave začal podľa plánu. Odberné miestnosti v Dolnom Kubíne, Námestove i Tvrdošíne sa v sobotu otvorili o 08.00 h. TASR to potvrdili predstavitelia samospráv. „Všetky odberné miesta v Námestove by podľa mojich informácií mali fungovať. Tie, ktoré sme v piatok (23. 10.) zlúčili, fungujú v rovnakom režime, no majú viac personálu, takže môžu aj viac testovať,“ povedal pre TASR prednosta námestovského mestského úradu Dušan Jendrašík.

9:52 Český minister zdravotníctva Roman Prymula svojím stredajším nočným správaním sa stratil podľa celého radu odborníkov i politikov dôveru občanov. Obávajú sa, že ľudia by mohli začať konať podľa Prymulovho vzoru a prestať sa riadiť protiepidemickými nariadeniami, píše na svojej webovej stránke televízna stanica Nova.

Podľa psychológa Jana Lašku nebude mať správanie Prymulu vplyv na to, že by sa z Čechov stal národ popieračov rúšok alebo vládnych nariadení. „Sme zvyknutí už na všeličo, ale myslím si, že ľudia nezahodia rúška a nebudú sa dobýjať do zamknutých reštaurácií,“ reagoval Laška, ako ho citovala TV Nova. „Prymula stratil autoritu, ale autoritu nestratil COVID. Takže ľudia si budú dávať pozor na svoje zdravie,“ dodal psychológ.

Naopak, politológ Stanislav Myšička hovorí, že strata dôvery ľudí v ministra ide ruka v ruke so stratou dôvery v ním nariadené opatrenia. „Myslím si, že (premiér) Andrej Babiš nie je nadšený, on má za svojich ministrov aspoň čiastočnú zodpovednosť. Môže to viesť k tomu, že ľudia stratia dôveru v tie opatrenia, čo môže viesť k zhoršeniu koronavírusovej situácie,“ uviedol Myšička.

9:40 Druhý deň pilotnej fázy plošného testovania na ochorenie COVID-19 sa vo všetkých troch okresných mestách na Orave začal podľa plánu. Odberné miestnosti v Dolnom Kubíne, Námestove i Tvrdošíne sa v sobotu otvorili o 08.00 h. TASR to potvrdili predstavitelia samospráv.

„Všetky odberné miesta v Námestove by podľa mojich informácií mali fungovať. Tie, ktoré sme v piatok zlúčili, fungujú v rovnakom režime, no majú viac personálu, takže môžu aj viac testovať,“ povedal pre TASR prednosta námestovského mestského úradu Dušan Jendrašík.

**9:25 Premiér Igor Matovič v sobotu asistuje pri odoberaní vzoriek na odbernom mieste v Tvrdošíne. Informoval o tom na sociálnej sieti. **

9:15 Poľské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že za posledných 24 hodín potvrdili v krajine 13 632 nových prípadov nákazy, čo je najviac za jeden deň od začiatku pandémie. Celkový počet prípadov infekcie vírusom SARS-CoV-2 dosiahol v Poľsku 228 318. Táto stredoeurópska krajina eviduje tiež 4172 úmrtí, z nich 153 za uplynulý deň.

9:10 Poľský prezident Andrzej Duda sa nakazil koronavírusom. Oznámil to dnes na twitteri jeho hovorca Blažej Spychalski. Dodal, že hlava štátu sa cíti dobre. V krajine od dnes začínajú platiť ďalšie reštriktívne opatrenia, ktoré majú zastaviť súčasné rýchle šírenie nákazy.

„V súlade s odporúčaniami podstúpil včera (v piatok) prezident Andrzej Duda test na prítomnosť koronavírusu. Výsledok sa ukázal pozitívny. Prezident sa cíti dobre. Sme v stálom kontakte s príslušnými lekárskymi službami,“ napísal dnes Spychalski na svojom twitterovom účte.

8:55 „Včerajšok na Orave a v Bardejove dopadol nad naše očakávania,“ napísal na svojom Facebooku minister obrany Jaroslav Naď a vyzval zároveň tých, ktorým vyšiel negatívny test, aby boli opatrní a dodržiavali zásadu rúško-odstup-ruky.

8:40 Pobaltské štáty Litva a Lotyšsko zaznamenali rekordný počet nových prípadov nákazy koronavírusom hlásených v priebehu 24 hodín, píše agentúra DPA s odvolaním sa na údaje zdravotníckych orgánov vo Vilniuse a v Rige. V piatok bolo registrovaných viac nových denných prípadov než v priebehu celého obdobia, odkedy v oboch týchto členských štátoch Európskej únie vypukla pandémia.

Litva mala za posledný deň 442 pozitívnych testov, susedné Lotyšsko 250. Predošlé maximálne hodnoty boli 424 a 188. Obe tieto krajiny ležiace na severovýchode Európy vykazovali spočiatku z medzinárodného hľadiska v rámci koronavírusovej krízy relatívne lepšie hodnoty týkajúce sa počtu infikovaných osôb. Nárast počtu prípadov môže byť spôsobené aj tým, že v obidvoch štátoch sa už robí čoraz viac testov na zisťovanie uvedeného nového typu koronavírusu, analyzuje nemecká tlačová agentúra DPA.

8:21 Stovky ľudí v juhotalianskom meste Neapol protestovali od piatka večera až do skorých sobotných ranných hodín proti koronavírusovým obmedzeniam a plánovanému regionálnemu lockdownu. Informovali o tom agentúry DPA a AFP. Demonštranti kričiac rôzne heslá pochodovali k sídlu oblastnej vlády, pričom do policajtov hádzali projektily, pyrotechniku a dymové granáty. Talianska tlačová agentúra ANSA napísala, že policajti nasadili na dav ľudí slzotvorný plyn.

Demonštranti sa búrili i proti nočnému zákazu vychádzania, ktorý v Kampánii, ktorého je Neapol hlavným mestom, platí od piatka v čase 23.00–05.00 h. Najvyšší predstaviteľ regiónu Kampánia Vincenzo de Luca v piatok oznámil, že táto oblasť pôjde pre vysoký nárast nakazených do lockdownu. V Kampánii zaznamenali v piatok 2280 novoinfi­kovaných, čo je takmer 50-percentný nárast oproti 1541 prípadom zo štvrtka.

8:00 V okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov pokračuje druhý deň veľké testovanie obyvateľov na koronavírus. Za včerajší deň pri pilotnom testovaní odobrali celkovo 61 905 vzoriek, z toho 2 225 bolo pozitívnych. Pozrite si, ako to prebiehalo. Odberné miesta sú otvorené v čase 08.00 h až 12.00 h a 13.00 h až 20.00 h. Otestovať by sa malo celkovo 180 000 osôb.

7:55 Počet úmrtí v USA v súvislosti s COVIDOM-19 by mohol do februára dosiahnuť hranicu pol milióna, ak nezačnú takmer všetci Američania dôsledne nosiť rúška. Vyplýva to z uznávaného modelu Washingtonskej univerzity, ktorý sa v minulosti už viackrát dokázal ako pomerne presný. Spojené štáty teraz registrujú necelých 224 000 úmrtí pripisovaných koronavírusu a takmer 8,5 milióna pozitívnych nálezov na SARS-CoV-2.

Podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa zaznamenali za posledný deň doteraz najväčší počet infikovaných od začiatku pandémie. „Smerujeme do veľmi významného jesenného/zimného nárastu,“ vyhlásil spoluautor štúdie Chris Murray. Agentúra AFP pritom upozornila s odkazom na údaje univerzity, že sa v USA preukázala nákaza za posledných 24 hodín u 79 963 osôb. To je viac, než dodnes najvyšší jednodňový údaj z polovice júla. Väčšie číslo za 24 hodín na svete zaregistrovala v minulosti len India.

Predpokladaný počet mŕtvych by sa mohol znížiť až o 130 000, ak by si 95 percent Američanov zakrývalo pri stretnutí s ostatnými ústa a nos, tvrdia vedci. Potvrdzujú tým dlhodobý apel experta z krízového štábu Bieleho domu Anthonyho Fauciho. Ten však v poslednej dobe čelí stále vyhrotenejším útokom prezidenta Donalda Trumpa, podľa ktorého už Američanov unavuje ho počúvať.

7:30 V Českej republike potvrdili za piatok 15 252 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ako vyplýva z najnovších údajov českého ministerstva zdravotníctva. Ide o nový rekord, ktorý približne o 300 prekonal najvyšší denný prírastok zo stredy, píše portál iDNES.cz. Česko momentálne eviduje 144 701 aktívnych prípadov nákazy. Od začiatku pandémie sa v ČR celkovo potvrdilo už 238 323 prípadov nákazy, pričom z ochorenia COVID-19 sa tam dosiaľ vyliečilo 91 651 pacientov. Hospitalizovaných bolo do piatku 18.00 h 5 044 pacientov.

Za piatok pribudlo v súvislosti s ochorením COVID-19 aj 74 nových úmrtí, čím sa ich celkový počet od vypuknutia pandémie zvýšil na 1 971. Česká vláda z dôvodu zhoršujúcej sa pandemickej situácie pristúpila v stredu k ďalším opatreniam. Od štvrtka sú uzavreté maloobchodné prevádzky, pričom výnimky majú len predajne základného sortimentu. Veľkoobchody ďalej fungujú bez obmedzení. Vláda od štvrtka nariadila tiež obmedzenie pohybu a kontaktov s výnimkou ciest do práce a na nákupy. Pohyb v prírode je možný len jednotlivo alebo vo dvojiciach.

7:25 Britsko-švédska firma AstraZeneca v piatok oznámila, že v Spojených štátoch obnovila klinické testovanie svojej vakcíny proti koronavírusu SARS-CoV-2. V rovnaký deň ohlásila začatie príprav na obnovenie testovania aj americká firma Johnson & Johnson, píše agentúra AFP. AstraZeneca na vývoji vakcíny spolupracuje s Oxfordskou univerzitou. Klinické testovanie prerušili pred šiestimi týždňami (6. septembra) z dôvodu vážneho neurologického ochorenia, ktoré sa prejavilo u jedného z dobrovoľníkov z Británie. Ešte v septembri mohla spoločnosť svoj program obnoviť v Brazílii, Juhoafrickej republike a Británii. V piatok jeho obnovenie v USA schválil aj Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Je to „skvelá správa“, že práca na očkovacej látke môže pokračovať, aby „nám pomohla poraziť túto hroznú pandémiu“, povedal v tejto súvislosti generálny riaditeľ spoločnosti AstraZeneca Pascal Soriot. Minulý týždeň po tom, čo taktiež ochorel jeden zo zapojených dobrovoľníkov, dočasne prerušila testovanie aj firma Johnson & Johnson. „Po dôkladnom vyhodnotení závažnej medicínskej udalosti, akú zažil jeden z účastníkov, nebola identifikovaná jasná príčina,“ uviedla firma vo vyhlásení. „Spoločnosť nenašla nijaké dôkazy, že by túto udalosť spôsobila vakcína,“ uzavrela Johnson & Johnson. V piatok jej predstavitelia uviedli, že „plánujú obnoviť získavanie“ dobrovoľníkov na tretiu – konečnú fázu testovania, ktorá sa začala koncom septembra a mala by dovedna zahŕňať až 60 000 ľudí na viac ako 200 miestach v USA aj inde vo svete.


Zákaz vychádzania: Kam môžete a kam nie

Vláda SR predĺžila zákaz vychádzania od 2. novembra do 8. novembra, a to od 5:00 do 1:00 nasledujúceho dňa. Vyplýva to z uznesenia, ktoré schválila vláda na svojom stredajšom rokovaní.

Toto opatrenie sa nevzťahuje na:

  • osobu, ktorá sa preukáže potvrdením o negatívnom výsledku PCR testu vykonaným od 29. októbra do 1. novembra alebo certifikátom vydaným Ministerstvom zdravotníctva SR s negatívnym výsledkom antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie COVID-19 vykonaným od 29. októbra do 1. novembra subjektom podieľajúcim sa na celoplošnom testovaní „Spoločná zodpovednosť“;
  • osobu pôsobiacu v bezpečnostnom systéme Slovenskej republiky a osobu v štátnozames­tnaneckom pomere, osobu vykonávajúcu prácu vo verejnom záujme a príslušníka záchranných a bezpečnostných zborov alebo ozbrojených zborov plniacich úlohy na úseku krízového riadenia, krízových situácií, mimoriadnych udalostí, stavov tiesne, bezpečnostného manažmentu, ochrany kritickej infraštruktúry, ochrany verejného poriadku a obrany štátu, ktorý sa preukáže potvrdením o negatívnom výsledku PCR testu vykonaným od 28. októbra do 30. októbra alebo certifikátom vydaným Ministerstvom zdravotníctva SR s negatívnym výsledkom antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie COVID-19 vykonaným od 28. októbra do 30. októbra subjektom podieľajúcim sa na celoplošnom testovaní „Spoločná zodpovednosť“;
  • osobu, ktorá sa preukáže potvrdením o negatívnom výsledku PCR testu vykonaným počas trvania zákazu podľa tohto uznesenia;
  • cestu v nevyhnutnom rozsahu za účelom obstarania nevyhnutných základných životných potrieb, ako je nákup potravín, liekov a zdravotníckych prostriedkov, hygienického tovaru, drogériového tovaru, krmív a ďalších potrieb pre zvieratá, zabezpečenie starostlivosti o deti, zabezpečenie starostlivosti o domáce zvieratá, doplnenie pohonných hmôt do najbližšej maloobchodnej predajne od miesta bydliska a cestu späť;
  • cestu do zdravotníckeho zariadenia za účelom neodkladného lekárskeho vyšetrenia alebo preventívnej prehliadky, vrátane sprevádzania blízkou osobou alebo príbuzným a cestu späť;
  • cestu na vykonanie PCR testu na ochorenie COVID-19 a cestu späť;
  • cestu na pohreb blízkej osoby, uzavretie manželstva, krst a cestu späť;
  • cestu za účelom starostlivosti o blízku osobu alebo príbuzného, ktorý je na takú starostlivosť odkázaný a cestu späť;
  • cestu osoby so psom alebo mačkou do 100 metrov od miesta bydliska a cestu za účelom starostlivosti o hospodárske zvieratá a cestu späť;
  • dieťa do desiatich rokov veku;
  • cestu dieťaťa do a zo zariadenia starostlivosti o deti do troch rokov veku a materskej školy a cestu späť;
  • cestu žiaka nultého ročníka, prvého ročníka až štvrtého ročníka základnej školy a žiaka základnej školy pre žiakov so špeciálnymi výchovnovzdelá­vacími potrebami vo všetkých ročníkoch do a zo základnej školy;
  • cestu dieťaťa a žiaka do a zo zariadenia výchovného poradenstva a prevencie;
  • osobu, ktorá prekonala ochorenie COVID-19 a má o jeho prekonaní doklad nie starší ako tri mesiace alebo osobu, ktorá sa preukáže, že jej bolo diagnostikované ochorenie COVID-19 v období od 1. augusta do 15. októbra;
  • osobu, ktorej zdravotný stav alebo zdravotná kontraindikácia neumožňuje vykonanie testu na ochorenie COVID-19;
  • osobu, ktorej bolo diagnostikované stredne ťažké alebo ťažké mentálne postihnutie;
  • osobu dispenzarizovanú so závažnou poruchou autistického spektra;
  • osobu dispenzarizovanú pre ťažký, vrodený alebo získaný imunodeficit;
  • onkologických pacientov po chemoterapii alebo transplantácii, ktorí majú leukopéniu alebo osoby s onkologickou liečbou alebo inou liečbou ovplyvňujúcou imunitný systém (napr. biologickou liečbou) z dôvodu rizika z omeškania pravidelného podania liečby, rádioterapie alebo inej plánovanej liečby napríklad onkológom, hematológom alebo rádiológom plánovanej liečby;
  • osoby, ktoré majú v čase celoplošného testovania antigénovými testami certifikovanými na území Európskej únie na ochorenie COVID-19 nariadenú izoláciu v domácom prostredí regionálnym úradom verejného zdravotníctva alebo nariadenú pracovnú neschopnosť z dôvodu karantény svojím všeobecným lekárom pre dospelých alebo všeobecným lekárom pre deti a dorast.

Ako to funguje do 1. novembra

Od soboty 24. októbra do nedele 1. novembra (zatiaľ) bude na celom Slovensku platiť zákaz vychádzania. Sú aj výnimky. Kam možete ísť a kam nie?

V najdotknutejších okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov budú platiť prísnejšie pravidlá. V najpostihnu­tejších regiónoch budú môcť ľudia využívať viac výnimiek zo zákazu vychádzania len v prípade, že budú mať negatívny výsledok PCR testu alebo antigénového testu. To sú testy, ktoré sa robia z nosohltana. Nesmú byť staršie ako 23. október.

Ak niekto prekonal koronavírus za posledných 90 dní, má výnimku a nemusí isť na celoplošné testovanie.

Očakáva sa, že tieto opatrenia vláda bude postupne predlžovať – pravdepodobne na ďalšie dva týždne.

Kto sa rozhodne netestovať, nebude môcť chodiť do práce. Ak to ide, môže si dohodnúť prácu z domu. Ak nie, nárok na karanténnu PN podľa ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) nemá.

Štát nezatvára obchody, prvý týždeň očakáva, že to mnohé z nich urobia samé. Nakupovať môžete ale len veci základnej životnej potreby: potraviny, lieky a zdravotnícke potreby, hygienický tovar, kozmetiku a inú drogériu, krmivá a potreby pre zvieratá, potreby starostlivosti o deti a pohonné hmoty.

Prejsť sa môžete v prírode, ale len vo svojom okrese a mimo intravilánu obce, teda mimo zastavanej a na zástavbu určenej oblasti. Sú to polia, lesy, lúky, vodné plochy. Bratislava a Košice sa považujú za jeden okres.

Predseda vlády Igor Matovič potvrdil, že počas obmedzenia pohybu sa nemá chodiť ani na cintoríny.

Režim na hraniciach sa zatiaľ nemení.

Sumár opatrení

Školy od pondelka 26. októbra 2020 do piatka 27. novembra 2020

Uzatvorené všetky školy a prechod na dištančnú výučbu

Cieľ: limitácia interakcií a prenosu ochorenia medzi rodinami

Výnimky:

  • detské jasle
  • materské školy
  • 1. stupeň základných škôl

Obmedzenie v hromadnej doprave

od pondelka 26. októbra 2020 do nedele 15. novembra 2020

Cieľ: zníženie mobility

Odporúčanie pre vyššie územné celky (VÚC) zrušiť bezplatnú regionálnu prepravu s výnimkou ŤZP

ZÁKAZ VYCHÁDZANIA ORAVA A BARDEJOV

Okresy Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov od soboty 24. októbra 2020 do nedele 1. novembra 2020.

Pilotné testovanie 23. októbra až 25. októbra (piatok, sobota, nedeľa)

Výnimky zo zákazu vychádzania mimo bydliska bez testu:

  • v čase od 1.00 do 5.00 h
  • cesta na testovanie
  • najbližšie potraviny, lekáreň, lekár
  • starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska, pohreby
  • dojazd do bydliska do 25. októbra 2020

Výnimky zo zákazu vychádzania mimo bydliska s negatívnym výsledkom testu (PCR test alebo antigénový test nie starší ako z 23. októbra):

  • cesta do zamestnania
  • sprievod dieťaťa do školy
  • kúpa novín a tlačovín
  • najbližšie potraviny, lekáreň, lekár, starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska, pohreby, servis telekomunikačných zariadení, cesta na poštu, do prevádzok poštových, bankových, poisťovacích služieb, čistiarne a práčovne, autoservisu, stanice technickej kontroly, kľúčovej služby a očnej optiky
  • pobyt v prírode (v okrese bydliska)

ZÁKAZ VYCHÁDZANIA: CELÁ SR

od soboty 24. októbra 2020 do nedele 1. novembra 2020

Výnimky zo zákazu vychádzania mimo bydliska bez testu:

  • v čase od 1.00 do 5.00 h
  • cesta na testovanie
  • cesta do zamestnania, sprievod dieťaťa do školy
  • kúpa novín a tlačovín
  • najbližšie potraviny, lekáreň, lekár, starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska, pohreby, servis telekomunikačných zariadení, cesta na poštu, do prevádzok poštových, bankových, poisťovacích služieb, čistiarne a práčovne, autoservisu, stanice technickej kontroly, kľúčovej služby a očnej optiky
  • pobyt v prírode (v okrese bydliska)
  • dojazd do bydliska do 25. októbra 2020

Režim na hraniciach a hraniciach s ČR

  • prehodnotenie hraničného režimu so susednými krajinami v priebehu budúceho týždňa
Úrad vlády, TASR
1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #testovanie #koronavírus #plošné testovanie