Ako prebiehalo testovanie - deň prvý? V pokoji

Občas ostrejšie slovo, ale ľudia disciplinovane čakali v radoch, aby sa mohli dať otestovať. V okrese Bardejov sa na väčšine odberných miest začalo s pilotným testovaním neskôr, no viac-menej všade prebiehal prvý deň v pokoji.

24.10.2020 08:30
Tvrdošín, plaváreň Foto: ,
Pred tvrdošínskou plavárňou robili odbery vonku, čakalo tam asi päťdesiat ľudí.
debata (69)

Orava žije plošným testovaním a vidieť to tam na každom kroku. Nielen v mestách, ale aj v obciach sa v piatok ľudia zhlukovali vo väčších počtoch pred budovami, ktoré sú na to určené. V Tvrdošíne sme ich na jednom mieste naraz narátali minimálne päťdesiat. Všetci sa však snažia o dodržanie odstupu.

V radoch

Od ôsmej ráno sa začali Tvrdošínčania schádzať na siedmich „stanovištiach“. Jedným z nich je aj hotel Limba. Keď sme tam prišli krátko pred desiatou, bolo ich tam zhruba tridsať. Medzi nimi aj riaditeľ Gymnázia Martina Hattalu Štefan Kristofčák. „Keďže pracujem v školstve, chcem vedieť, či som negatívny, alebo pozitívny, aby som prípadnú nákazu nešíril na mojich kolegov a študentov. Považujem to za svoju občiansku povinnosť,“ povedal. Napriek tomu, že tam stál už skoro dve hodiny, neprekážalo mu to.

VIDEO: Ako sa testovalo v Tvrdošíne.

Video

„Náhodou sme sa tu zišli dobrí známi, takže čas nám ušiel, ani nevieme ako,“ doplnil s úsmevom. Pani, ktorá stála neďaleko, zdôvodnila svoju účasť obavou o príbuznú. „Máme starkú vo vyššom veku a nechcem ju ohroziť,“ podotkla. Zároveň objasnila, že prišla na najbližšie odberné miesto. „Harmonogram s časovými termínmi na to nie je žiadny, každý sa rozhodne sám, kedy a kde pôjde,“ dodala. Pri vstupe do hotela stál policajt a vojak. Čakajúcich volali v asi dvojminútových intervaloch. Po zavolaní sa registrovali u pracovníčok mestského úradu, ktorým predložili občiansky preukaz. Informácie nám na mieste poskytnúť nechceli, vojaci nás odporučili na hovorkyňu ministerstva obrany. Umožnili nám však na chvíľu vstúpiť do takzvanej infekčnej miestnosti. V nej sa nachádzali dvaja zdravotníci a ďalší vojak. Ten po odbere vzorky každého usmernil do oddelenej časti, kde ľudia čakali, v primeraných odstupoch, na výsledky. Dostali ich zhruba po pätnástich minútach v obálke, s ktorou potom odišli iným východom.

Veľké skupiny ľudí sme si všimli aj pri kine Javor či pri kultúrnom stredisku. Tam stála asi dvadsiatka čakajúcich. „Cítim zodpovednosť. Okrem toho som staršia a tiež onkologický pacient. Myslím si, že pomôže, keď budem vedieť, ako na tom som,“ povedala pani v dôchodkovom veku s tým, že nákazy z davu sa neobáva. „Tí pracovníci sa to snažia robiť bezpečne, dávajú si pozor,“ mieni. Rad ľudí sa vraj posúva plynule, otestovaní priebežne odchádzajú a prichádzajú ďalší.

Asi najviac Tvrdošínčanov, viac ako päťdesiat, sa naraz zišlo pri miestnej plavárni. Možno aj preto, že tam robili odbery vonku a mali pocit väčšieho bezpečia. „Chcem vedieť, či náhodou nie som infikovaná. No a hlavným dôvodom je, že sa chcem voľne pohybovať, keď potrebujem ísť do obchodu alebo k lekárovi. Jednoducho aby som nebola obmedzovaná,“ zdôvodnila svoju prítomnosť na testovaní Eva.

Ani v tíme pri plavárni neboli pracovníci veľmi zhovorčiví. Zdravotníci si dokonca neželali, aby sme ich fotografovali a odmietli nám podať akékoľvek informácie. Pracovníčky mestského úradu nám však prezradili aspoň niečo. „Od rána sa tu zastavilo 96 ľudí a ďalší čakajú. Ide to pomerne rýchlo,“ vysvetlila Martina Bakošová tesne pred pol jedenástou. „Zatiaľ sme zachytili štyroch pozitívnych,“ poznamenala. Čo sa s nimi potom deje, už neuviedla. Odporučila nás na zdravotníkov. Tí však, ako sme už spomenuli, nám nič povedať nechceli.

VIDEO: Hodinové rady na testy. Ľudia v Tvrdošíne trpezlivo čakali.

Video

Desiatky nakazených

Primátor Tvrdošína Ivan Šaško je s organizáciou testovania spokojný. „Za takú krátku dobu je to pripravené dobre. Museli sme sa vyrovnať s mnohými vecami, no nakoniec sme sa rozhodli správne, že z niektorých volebných miestností sme to presunuli do väčších a pre ľudí bezpečnejších priestorov,“ vysvetlil v piatok poobede primátor.

„Nie sú žiadne komplikácie, záujem o testovanie je veľký. Samozrejme, teší ma to,“ podotkol s tým, že v meste na to majú sedem stanovíšť. Na každom z nich sú dvaja pracovníci mestského úradu, no a zamestnanci technických služieb zase zabezpečujú dezinfekciu. V prípade potreby sú k dispozícii aj mestskí policajti. Najvyťaženejšími odbernými miestami sú podľa primátora hotel Limba a plaváreň. Presnú informáciu o zachytených pozitívnych nemal, no niekoľkých už v poobedňajších hodinách evidovali. „V susednej obci Liesek vraj mali ráno jedného, no okolo štrnástej hodiny ich už bolo 26. Vieme, že Orava má toho dosť, sme z toho nešťastní. Netušíme, kde sa to začalo,“ doplnil primátor.

Starosta Lieska Martin Dreveňák počet infikovaných potvrdiť nevedel. „Mne také informácie nedávajú, ani sa na to nepýtam. Riadi to vojsko, ja vypomáham len technicky,“ poznamenal. Zároveň objasnil, že v obci majú dve odberné miesta v kultúrnom dome. V piatok poobede podľa neho prichádzali ľudia vo väčšom počte ako ráno – využili na to voľný čas po práci a škole. Starosta netajil prekvapenie z veľkého záujmu o testovanie. „Očakával som trošku menšiu účasť, ale všetci naň chcú ísť, alebo musia – aby potom nemali problém ísť do práce,“ mieni. Mnohí sú však podľa neho zvedaví, ako na tom sú. „O Orave sa stále písalo, že je zamorená, ale nedá sa povedať, že ľudia tu nedodržiavajú nariadenia. Máme tu väčšie rodiny, s viac členmi, preto sa to tak rozšírilo,“ myslí si.

V Liesku čakali o tretej poobede, v dvoch radoch, desiatky ľudí rôznych vekových kategórií. Všetci boli zvedaví na svoj výsledok. Od človeka z jednej z odberných miestností sme sa dozvedeli, že zatiaľ stihli otestovať zhruba 250 Liesečanov. Z nich asi 15 bolo pozitívnych. Je vraj teda možné, že v tej druhej miestnosti, pri porovnateľnom počte testovaných, zachytili podobné číslo infikovaných. Odtiaľ nám to ale, pre zaneprázdnenosť, nemal kto potvrdiť.

Bol to príkaz

V Oravskej Lesnej sa už od rána tvorili davy ľudí pred odbernými miestom v telocvični, ktorá je súčasťou Domu kultúry a služieb. Ľudia trpezlivo čakali, kým na nich príde rad, po desiatkach minút na čerstvom vzduchu ich však dobrá nálada prechádzala, najmä keď si potom museli odstáť aj hodinu v ďalšom rade čakajúc na výsledky. „Ten odber bol nepríjemný, ale zase vydržať sa to dalo. Teraz len dúfam, že budem negatívny,“ povedal jeden z obyvateľov obce.

Rovnaká bola situácia aj v neďalekom Námestove, kde boli blízko pri sebe hneď dve odberné miesta. Pred mobilnou odberovou jednotkou stála len malá hŕstka ľudí, pred nemocnicou, kde sa testovalo celoplošne, už stálo približne tridsať čakajúcich. Odbery koordinovali vojaci a do odbernej miestnosti púšťali ľudí po jednom. „Odstál som si tu dobrú hodinu, aj viac a potom ďalších päť minút trvalo testovanie. Ak už som sa medzi takým davom nenakazil, tak potom už neochoriem vôbec,“ povedal s hnevom v hlase Pavol Martišák.

Námestovčanka Jana vraví, že by na odber určite nešla, keby to nedostala príkazom od zamestnávateľa. „Ak by som nešla, prišla by som o prácu a to si nemôžem dovoliť. Toľko k dobrovoľnosti,“ povedala. Medzi čakajúcimi však bolo aj niekoľko ľudí v dôchodkovom veku. „Ja mám 74 rokov a prišla som, každý by mal prísť, aby sme mohli zase žiť ako predtým,“ povedala staršia pani. Tá sa hnevala aj na ľudí, ktorí prechádzali okolo bez rúšok alebo ich mali zavesené iba na krku. „Je to mierne chaotické a zmätočné, pretože je na to čas, aký je. Dnes sa len doviezol materiál. Ale klobúk dole pred ozbrojenými silami, ktoré to zabezpečujú, rozbaľujú materiál, postupne sa navážajú testy,“ povedal prednosta Mestského úradu v Námestove Dušan Jendrašík. Dodal, že odberné miesta teda fungujú, akurát je nedostatok zdravotníckych pracovníkov. „Už minimálne dve sme museli zlúčiť do jedného, aby vôbec mohlo fungovať,“ uzavrel Jendrašík. Odberné miesta na Základnej škole Janka Matušku a na štadióne v Námestove tak neboli spustené práve z dôvodu absentujúceho zdravotníckeho personálu.

Nával v piatok?

Veľké rady ľudí sa tvorili aj pred odbernými miestami v Dolnom Kubíne. Tam sa vzorky brali na štadióne aj na Strednej odbornej škole obchodu a služieb. Podľa Martina Buznu z kancelárie primátora mesta zatiaľ všetko prebieha pokojne a nenastali žiadne väčšie problémy okrem toho, že niektoré odberné miesta sa otvorili neskôr, ako mali.

„Ľudí chodí skutočne veľa, javia skutočne veľký záujem, možno je to spôsobené aj nariadeniami, ktoré platia od zajtrajšieho dňa,“ povedal Buzna. Primátor Dolného Kubína Ján Prílepok vyjadril obavu, či budú zvládať testovať davy ľudí, ktorí čakali pred odbernými miestami v dlhých zástupoch. Aj podľa neho sa mnohí ľudia rozhodli prísť na testovanie už v piatok práve z toho dôvodu, že od soboty platí pre ľudí s negatívnym testom množstvo obmedzení. Mnohí prišli už o siedmej hodine ráno.

„Dozvedeli sa, že od soboty platia veľmi prísne opatrenia na možnosť voľného pohybu, pokiaľ nebudú disponovať negatívnym testom na ochorenie COVID-19. Práve to bol podľa mňa dôvod, prečo sa mnohí rozhodli prísť na testovanie už v piatok a nevyužiť niektorý z ďalších dní,“ povedal Prílepok. Armáda podľa neho všetko riadi profesionálne a ústretovo. Do Kubína prišli už otestovaní a všetci mohli preto hneď nastúpiť do práce. Niektoré odberné miesta však museli otvoriť v Kubíne s oneskorením kvôli zdravotníckym, administratívnym pracovníkom a policajtom, ktorí neboli otestovaní vopred a došlo preto k zdržaniu, na niektorých miestach až hodinovému.

Meškal materiál

Testovanie v okrese Bardejov sa na niektorých odberných miestach začalo s meškaním, inde sa ešte pred začiatkom tvorili rady obyvateľov. Na východnom Slovensku sa testovalo v celom Bardejovskom okrese, kde je jedno mesto a 85 obcí, pričom dokopy sa zriadilo 101 odberných miest, z toho priamo v Bardejove štrnásť.

S polhodinovým meškaním sa začal odber obyvateľov na Základnej škole na Komenského ulici, dôvodom bolo meškanie materiálu. Ľudia pokojne čakali, testovalo sa vonku, vnútri mal personál zázemie.

Bardejovčan Dominik ocenil, že testovanie neprebieha vo vnútorných priestoroch, inak by zvažoval, čo sa ho zúčastní. „Pravdepodobne áno, ale prišiel by som čo najskôr ráno. Ale oceňujem, že to prebieha vonku, škoda len, že nie je lepšie počasie. Mnohí sa ani nemusia nakaziť od iných koronavírusom, ale pri státí v rade a čakaní na výsledky môžu nachladnúť. Treba sa dobre obliecť,“ odkázal Dominik všetkým, ktorí sa pripravujú na testovanie.

V piatok dopoludnia zasadal v Bardejove mestský krízový štáb, ktorý promptne riešil problémy.

„Drvivá väčšina problémov nie je zavinená samosprávou. Chýbajúce certifikáty o absolvovaní testu, absencia zdravotníckeho materiálu, nedostatok personálu operatívne rieši armáda v tesnej spolupráci s mestom. Na Bardejovskej Zábave bude testovanie spustené o 14. hodine, v kine Žriedlo okolo 10.30 hod.,“ uviedol hovorca mesta Štefan Hij, podľa ktorého by sa malo v Bardejove testovať 28-tisíc ľudí.

Nikoho neodmietli

Zriadiť tretie administratívne pracovisko museli v obci Zborov, pretože dve nestačili. Situácia bola pokojná, po rannom prvotnom nápore sa neskôr situácia upokojila a obec vyzývala ľudí, aby sa prišli otestovať aj mimo rozpisu. V obci vytvorili harmonogram, v piatok od 8. do 14. hodiny vyčlenili priestor pre obyvateľov nad 60 rokov a ťažko zdravotne postihnutých, po tomto čase stanovili, v ktoré hodiny majú čas vyčlenené obyvatelia jednotlivých ulíc.

„Ešte vo štvrtok večer sme sa stretli s vojakmi a podrobne sme prešli všetky veci. Situácia je pokojná, museli sme ešte ráno zabezpečiť niektoré technické veci, ale zvládli sme to a vychytali muchy. Ozývajú sa nám aj ľudia z okolia, či môžu prísť na testovanie k nám, zatiaľ sme nikoho neodmietli,“ uviedol starosta Zborova Ján Šurkala.

Prednosta okresného úradu Ján Paľa uviedol, že sa priebežne vychytávajú chyby, ktoré sa okamžite odstraňujú. „Pokiaľ to bolo možné, testovanie prebieha v exteriéri. Ozvali sa nám s pomocou aj mnohé firmy, ktoré ponúkli pre ľudí z odberných tímov občerstvenie aj nápoje,“ uviedol Paľa.

Testovanie obyvateľov neprebiehalo v okrese Bardejov v piatok na všetkých odberných miestach. Vo viacerých obciach sa začne testovať až v sobotu, a iba v nedeľu v Lopúchove či Gaboltove.


Zákaz vychádzania: Kam môžete a kam nie

Vláda SR predĺžila zákaz vychádzania od 2. novembra do 8. novembra, a to od 5:00 do 1:00 nasledujúceho dňa. Vyplýva to z uznesenia, ktoré schválila vláda na svojom stredajšom rokovaní.

Toto opatrenie sa nevzťahuje na:

  • osobu, ktorá sa preukáže potvrdením o negatívnom výsledku PCR testu vykonaným od 29. októbra do 1. novembra alebo certifikátom vydaným Ministerstvom zdravotníctva SR s negatívnym výsledkom antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie COVID-19 vykonaným od 29. októbra do 1. novembra subjektom podieľajúcim sa na celoplošnom testovaní „Spoločná zodpovednosť“;
  • osobu pôsobiacu v bezpečnostnom systéme Slovenskej republiky a osobu v štátnozames­tnaneckom pomere, osobu vykonávajúcu prácu vo verejnom záujme a príslušníka záchranných a bezpečnostných zborov alebo ozbrojených zborov plniacich úlohy na úseku krízového riadenia, krízových situácií, mimoriadnych udalostí, stavov tiesne, bezpečnostného manažmentu, ochrany kritickej infraštruktúry, ochrany verejného poriadku a obrany štátu, ktorý sa preukáže potvrdením o negatívnom výsledku PCR testu vykonaným od 28. októbra do 30. októbra alebo certifikátom vydaným Ministerstvom zdravotníctva SR s negatívnym výsledkom antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie COVID-19 vykonaným od 28. októbra do 30. októbra subjektom podieľajúcim sa na celoplošnom testovaní „Spoločná zodpovednosť“;
  • osobu, ktorá sa preukáže potvrdením o negatívnom výsledku PCR testu vykonaným počas trvania zákazu podľa tohto uznesenia;
  • cestu v nevyhnutnom rozsahu za účelom obstarania nevyhnutných základných životných potrieb, ako je nákup potravín, liekov a zdravotníckych prostriedkov, hygienického tovaru, drogériového tovaru, krmív a ďalších potrieb pre zvieratá, zabezpečenie starostlivosti o deti, zabezpečenie starostlivosti o domáce zvieratá, doplnenie pohonných hmôt do najbližšej maloobchodnej predajne od miesta bydliska a cestu späť;
  • cestu do zdravotníckeho zariadenia za účelom neodkladného lekárskeho vyšetrenia alebo preventívnej prehliadky, vrátane sprevádzania blízkou osobou alebo príbuzným a cestu späť;
  • cestu na vykonanie PCR testu na ochorenie COVID-19 a cestu späť;
  • cestu na pohreb blízkej osoby, uzavretie manželstva, krst a cestu späť;
  • cestu za účelom starostlivosti o blízku osobu alebo príbuzného, ktorý je na takú starostlivosť odkázaný a cestu späť;
  • cestu osoby so psom alebo mačkou do 100 metrov od miesta bydliska a cestu za účelom starostlivosti o hospodárske zvieratá a cestu späť;
  • dieťa do desiatich rokov veku;
  • cestu dieťaťa do a zo zariadenia starostlivosti o deti do troch rokov veku a materskej školy a cestu späť;
  • cestu žiaka nultého ročníka, prvého ročníka až štvrtého ročníka základnej školy a žiaka základnej školy pre žiakov so špeciálnymi výchovnovzdelá­vacími potrebami vo všetkých ročníkoch do a zo základnej školy;
  • cestu dieťaťa a žiaka do a zo zariadenia výchovného poradenstva a prevencie;
  • osobu, ktorá prekonala ochorenie COVID-19 a má o jeho prekonaní doklad nie starší ako tri mesiace alebo osobu, ktorá sa preukáže, že jej bolo diagnostikované ochorenie COVID-19 v období od 1. augusta do 15. októbra;
  • osobu, ktorej zdravotný stav alebo zdravotná kontraindikácia neumožňuje vykonanie testu na ochorenie COVID-19;
  • osobu, ktorej bolo diagnostikované stredne ťažké alebo ťažké mentálne postihnutie;
  • osobu dispenzarizovanú so závažnou poruchou autistického spektra;
  • osobu dispenzarizovanú pre ťažký, vrodený alebo získaný imunodeficit;
  • onkologických pacientov po chemoterapii alebo transplantácii, ktorí majú leukopéniu alebo osoby s onkologickou liečbou alebo inou liečbou ovplyvňujúcou imunitný systém (napr. biologickou liečbou) z dôvodu rizika z omeškania pravidelného podania liečby, rádioterapie alebo inej plánovanej liečby napríklad onkológom, hematológom alebo rádiológom plánovanej liečby;
  • osoby, ktoré majú v čase celoplošného testovania antigénovými testami certifikovanými na území Európskej únie na ochorenie COVID-19 nariadenú izoláciu v domácom prostredí regionálnym úradom verejného zdravotníctva alebo nariadenú pracovnú neschopnosť z dôvodu karantény svojím všeobecným lekárom pre dospelých alebo všeobecným lekárom pre deti a dorast.

Ako to funguje do 1. novembra

Od soboty 24. októbra do nedele 1. novembra (zatiaľ) bude na celom Slovensku platiť zákaz vychádzania. Sú aj výnimky. Kam možete ísť a kam nie?

V najdotknutejších okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov budú platiť prísnejšie pravidlá. V najpostihnu­tejších regiónoch budú môcť ľudia využívať viac výnimiek zo zákazu vychádzania len v prípade, že budú mať negatívny výsledok PCR testu alebo antigénového testu. To sú testy, ktoré sa robia z nosohltana. Nesmú byť staršie ako 23. október.

Ak niekto prekonal koronavírus za posledných 90 dní, má výnimku a nemusí isť na celoplošné testovanie.

Očakáva sa, že tieto opatrenia vláda bude postupne predlžovať – pravdepodobne na ďalšie dva týždne.

Kto sa rozhodne netestovať, nebude môcť chodiť do práce. Ak to ide, môže si dohodnúť prácu z domu. Ak nie, nárok na karanténnu PN podľa ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) nemá.

Štát nezatvára obchody, prvý týždeň očakáva, že to mnohé z nich urobia samé. Nakupovať môžete ale len veci základnej životnej potreby: potraviny, lieky a zdravotnícke potreby, hygienický tovar, kozmetiku a inú drogériu, krmivá a potreby pre zvieratá, potreby starostlivosti o deti a pohonné hmoty.

Prejsť sa môžete v prírode, ale len vo svojom okrese a mimo intravilánu obce, teda mimo zastavanej a na zástavbu určenej oblasti. Sú to polia, lesy, lúky, vodné plochy. Bratislava a Košice sa považujú za jeden okres.

Predseda vlády Igor Matovič potvrdil, že počas obmedzenia pohybu sa nemá chodiť ani na cintoríny.

Režim na hraniciach sa zatiaľ nemení.

Sumár opatrení

Školy od pondelka 26. októbra 2020 do piatka 27. novembra 2020

Uzatvorené všetky školy a prechod na dištančnú výučbu

Cieľ: limitácia interakcií a prenosu ochorenia medzi rodinami

Výnimky:

  • detské jasle
  • materské školy
  • 1. stupeň základných škôl

Obmedzenie v hromadnej doprave

od pondelka 26. októbra 2020 do nedele 15. novembra 2020

Cieľ: zníženie mobility

Odporúčanie pre vyššie územné celky (VÚC) zrušiť bezplatnú regionálnu prepravu s výnimkou ŤZP

ZÁKAZ VYCHÁDZANIA ORAVA A BARDEJOV

Okresy Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov od soboty 24. októbra 2020 do nedele 1. novembra 2020.

Pilotné testovanie 23. októbra až 25. októbra (piatok, sobota, nedeľa)

Výnimky zo zákazu vychádzania mimo bydliska bez testu:

  • v čase od 1.00 do 5.00 h
  • cesta na testovanie
  • najbližšie potraviny, lekáreň, lekár
  • starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska, pohreby
  • dojazd do bydliska do 25. októbra 2020

Výnimky zo zákazu vychádzania mimo bydliska s negatívnym výsledkom testu (PCR test alebo antigénový test nie starší ako z 23. októbra):

  • cesta do zamestnania
  • sprievod dieťaťa do školy
  • kúpa novín a tlačovín
  • najbližšie potraviny, lekáreň, lekár, starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska, pohreby, servis telekomunikačných zariadení, cesta na poštu, do prevádzok poštových, bankových, poisťovacích služieb, čistiarne a práčovne, autoservisu, stanice technickej kontroly, kľúčovej služby a očnej optiky
  • pobyt v prírode (v okrese bydliska)

ZÁKAZ VYCHÁDZANIA: CELÁ SR

od soboty 24. októbra 2020 do nedele 1. novembra 2020

Výnimky zo zákazu vychádzania mimo bydliska bez testu:

  • v čase od 1.00 do 5.00 h
  • cesta na testovanie
  • cesta do zamestnania, sprievod dieťaťa do školy
  • kúpa novín a tlačovín
  • najbližšie potraviny, lekáreň, lekár, starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska, pohreby, servis telekomunikačných zariadení, cesta na poštu, do prevádzok poštových, bankových, poisťovacích služieb, čistiarne a práčovne, autoservisu, stanice technickej kontroly, kľúčovej služby a očnej optiky
  • pobyt v prírode (v okrese bydliska)
  • dojazd do bydliska do 25. októbra 2020

Režim na hraniciach a hraniciach s ČR

  • prehodnotenie hraničného režimu so susednými krajinami v priebehu budúceho týždňa
Úrad vlády, TASR
69 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus