Vrátia sa žiaci do školských lavíc ešte tento rok?

Žiaci sa môžu do škôl vrátiť až po Vianociach. Pripustil to minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Rozhodnutie by malo padnúť koncom novembra.

24.10.2020 11:00
Branislav Gröhling Foto: ,
Branislav Gröhling hovorí o opatreniach pre školstvo.
debata (7)

VIDEO: Gröhling o situácii v školstve a opatreniach, ktoré ho čakajú.

Video

„Chceli sme svetlý bod, aby sme sa mali k čomu pozerať, preto padol dátum 30. novembra, dokedy by sa malo rozhodnúť, či sa žiaci vrátia naspäť do škôl. Uvidíme, ako sa situácia bude vyvíjať – dovtedy rozhodneme, či sa termín bude posúvať do Vianoc, alebo na niekoľko dní pred sviatkami sa pôjde do škôl,“ povedal Gröhling.

Od pondelka 26. októbra podľa rozhodnutia Ústredného krízového štábu sa budú doma učiť žiaci druhého stupňa základných škôl. Dištančná forma výučby už platí od 12. októbra pre stredné školy. Väčšina vysokých škôl už tiež prešla na on-line výučbu.

To, či musia učitelia vzdelávať priamo zo škôl, alebo z domu, je podľa ministra vzťah medzi zamestnávateľom a zamestnancom. „Určuje to zamestnávateľ. Myslím si, že je správne, že učitelia prídu do školy, majú tam lepšie prostredie a vybavenie,“ myslí si.

Školské kluby budú fungovať tak ako doteraz. „Určené budú len pre žiakov prvého stupňa,“ povedal minister. Ako doplnil, aj v prípade špeciálnych základných škôl platí, že žiaci prvého stupňa sa učia klasicky v škole, na druhom stupni musia žiaci prejsť na dištančné vzdelávanie.

Materské školy a prvý stupeň základných škôl ostávajú v prezenčnej výučbe, čiže tieto deti budú do školy a škôlky chodiť každý deň. „Ak by sme ich zavreli, asi 700-tisíc rodičov by nemohlo pracovať. Je dôležité, aby sme neparalyzovali krajinu. Pre mňa osobne bolo veľmi dôležité, aby tieto deti navštevovali školu a rozvíjali jemnú motoriku, aby sa mohli učiť písať,“ povedal minister s tým, že to boli jeho argumenty na Pandemickej komisii a Ústrednom krízovom štábe.

Z vlastného rozpočtu

„Uvedomujeme si, že väčšina škôl nemá také digitálne technológie, aké by sme chceli, aby mali,“ vyhlásil šéf školstva. Dodal, že od leta majú nachystanú schému digitalizácie a jej náklady. Ako vysvetlil Gröhling, prvým krokom je technické a digitálne vybavenie, druhým je pripojenie na internet a tretím je podpora učiteľov.

„Rozhodli sme sa, že z vlastných zdrojov sa budeme snažiť osekať všetko, čo nepotrebujeme, a na školy pošleme príspevky na zabezpečenie digitálnych technológií,“ informoval minister školstva. Preto rezort vyčlenil z vlastného rozpočtu šesť miliónov eur na digitálne vybavenie škôl. Školy od 15 do 99 žiakov dostanú 500 eur, od 100 do 300 žiakov 2 000 eur a školy nad 301 žiakov dostanú 4 000 eur.

Školy si z tých financií môžu kúpiť napríklad kamery, mikrofóny, konektory, prípadne aj notebooky či routery. „Bude to prvá investícia na digitálne vybavenie,“ povedal s tým, že na ostatné finančné príspevky, napríklad z eurofondov, sa bude čakať dlhšie.

Aj základné umelecké školy musia podľa slov šéfa rezortu školstva prejsť na dištančnú výučbu. Dodal, že spolu s rezortom práce budú zasielať učiteľom umeleckých škôl peniaze na vykrytie ich platov. Zatiaľ by malo ísť o sumu 21 miliónov eur.

Spolupráca s operátormi

Od štvrtka môžu riaditelia škôl požiadať o zvýšenia dát a neobmedzené volania pre chod dištančného vzdelávania.

„Na našich webových stránkach, ktoré školy vypĺňajú v rámci Covid semafora, prebieha zber mobilných telefónnych čísel s cieľom zvýšenia hlasových a dátových služieb na SIM kartách pre učiteľov,“ vysvetlil Gröhling s tým, že čísla budú poskytnuté operátorom. Ako upozornil, budú udávané bez mien kvôli GDPR. Ako poznamenal Gröhling, do konca roka budú operátori túto službu poskytovať učiteľom zadarmo.

Jesenné prázdniny sa posúvajú

Dôvodom posunu prázdnin pre základné a stredné školy je plánované celoplošné testovanie. „Jesenné prázdniny sa posúvajú na 30. októbra, pričom 2. novembra, 6. novembra a 9. novembra budú prázdniny tiež,“ uvádza sa na webe rezortu obrany. Ide vždy o piatok a pondelok pred celoplošným testovaním a po ňom.

„Na Orave a v Bardejove majú riaditelia škôl možnosť udeliť riaditeľské voľno,“ spresnil rezort. Pôvodne mali byť jesenné prázdniny od 29. do 30. októbra. Prvé kolo testovania čaká krajinu počas dušičkového víkendu. Počas piatka a víkendu od 23. do 25. októbra bude pilotné testovanie v okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov.


Zákaz vychádzania: Kam môžete a kam nie

Vláda SR predĺžila zákaz vychádzania od 2. novembra do 8. novembra, a to od 5:00 do 1:00 nasledujúceho dňa. Vyplýva to z uznesenia, ktoré schválila vláda na svojom stredajšom rokovaní.

Toto opatrenie sa nevzťahuje na:

  • osobu, ktorá sa preukáže potvrdením o negatívnom výsledku PCR testu vykonaným od 29. októbra do 1. novembra alebo certifikátom vydaným Ministerstvom zdravotníctva SR s negatívnym výsledkom antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie COVID-19 vykonaným od 29. októbra do 1. novembra subjektom podieľajúcim sa na celoplošnom testovaní „Spoločná zodpovednosť“;
  • osobu pôsobiacu v bezpečnostnom systéme Slovenskej republiky a osobu v štátnozames­tnaneckom pomere, osobu vykonávajúcu prácu vo verejnom záujme a príslušníka záchranných a bezpečnostných zborov alebo ozbrojených zborov plniacich úlohy na úseku krízového riadenia, krízových situácií, mimoriadnych udalostí, stavov tiesne, bezpečnostného manažmentu, ochrany kritickej infraštruktúry, ochrany verejného poriadku a obrany štátu, ktorý sa preukáže potvrdením o negatívnom výsledku PCR testu vykonaným od 28. októbra do 30. októbra alebo certifikátom vydaným Ministerstvom zdravotníctva SR s negatívnym výsledkom antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie COVID-19 vykonaným od 28. októbra do 30. októbra subjektom podieľajúcim sa na celoplošnom testovaní „Spoločná zodpovednosť“;
  • osobu, ktorá sa preukáže potvrdením o negatívnom výsledku PCR testu vykonaným počas trvania zákazu podľa tohto uznesenia;
  • cestu v nevyhnutnom rozsahu za účelom obstarania nevyhnutných základných životných potrieb, ako je nákup potravín, liekov a zdravotníckych prostriedkov, hygienického tovaru, drogériového tovaru, krmív a ďalších potrieb pre zvieratá, zabezpečenie starostlivosti o deti, zabezpečenie starostlivosti o domáce zvieratá, doplnenie pohonných hmôt do najbližšej maloobchodnej predajne od miesta bydliska a cestu späť;
  • cestu do zdravotníckeho zariadenia za účelom neodkladného lekárskeho vyšetrenia alebo preventívnej prehliadky, vrátane sprevádzania blízkou osobou alebo príbuzným a cestu späť;
  • cestu na vykonanie PCR testu na ochorenie COVID-19 a cestu späť;
  • cestu na pohreb blízkej osoby, uzavretie manželstva, krst a cestu späť;
  • cestu za účelom starostlivosti o blízku osobu alebo príbuzného, ktorý je na takú starostlivosť odkázaný a cestu späť;
  • cestu osoby so psom alebo mačkou do 100 metrov od miesta bydliska a cestu za účelom starostlivosti o hospodárske zvieratá a cestu späť;
  • dieťa do desiatich rokov veku;
  • cestu dieťaťa do a zo zariadenia starostlivosti o deti do troch rokov veku a materskej školy a cestu späť;
  • cestu žiaka nultého ročníka, prvého ročníka až štvrtého ročníka základnej školy a žiaka základnej školy pre žiakov so špeciálnymi výchovnovzdelá­vacími potrebami vo všetkých ročníkoch do a zo základnej školy;
  • cestu dieťaťa a žiaka do a zo zariadenia výchovného poradenstva a prevencie;
  • osobu, ktorá prekonala ochorenie COVID-19 a má o jeho prekonaní doklad nie starší ako tri mesiace alebo osobu, ktorá sa preukáže, že jej bolo diagnostikované ochorenie COVID-19 v období od 1. augusta do 15. októbra;
  • osobu, ktorej zdravotný stav alebo zdravotná kontraindikácia neumožňuje vykonanie testu na ochorenie COVID-19;
  • osobu, ktorej bolo diagnostikované stredne ťažké alebo ťažké mentálne postihnutie;
  • osobu dispenzarizovanú so závažnou poruchou autistického spektra;
  • osobu dispenzarizovanú pre ťažký, vrodený alebo získaný imunodeficit;
  • onkologických pacientov po chemoterapii alebo transplantácii, ktorí majú leukopéniu alebo osoby s onkologickou liečbou alebo inou liečbou ovplyvňujúcou imunitný systém (napr. biologickou liečbou) z dôvodu rizika z omeškania pravidelného podania liečby, rádioterapie alebo inej plánovanej liečby napríklad onkológom, hematológom alebo rádiológom plánovanej liečby;
  • osoby, ktoré majú v čase celoplošného testovania antigénovými testami certifikovanými na území Európskej únie na ochorenie COVID-19 nariadenú izoláciu v domácom prostredí regionálnym úradom verejného zdravotníctva alebo nariadenú pracovnú neschopnosť z dôvodu karantény svojím všeobecným lekárom pre dospelých alebo všeobecným lekárom pre deti a dorast.

Ako to funguje do 1. novembra

Od soboty 24. októbra do nedele 1. novembra (zatiaľ) bude na celom Slovensku platiť zákaz vychádzania. Sú aj výnimky. Kam možete ísť a kam nie?

V najdotknutejších okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov budú platiť prísnejšie pravidlá. V najpostihnu­tejších regiónoch budú môcť ľudia využívať viac výnimiek zo zákazu vychádzania len v prípade, že budú mať negatívny výsledok PCR testu alebo antigénového testu. To sú testy, ktoré sa robia z nosohltana. Nesmú byť staršie ako 23. október.

Ak niekto prekonal koronavírus za posledných 90 dní, má výnimku a nemusí isť na celoplošné testovanie.

Očakáva sa, že tieto opatrenia vláda bude postupne predlžovať – pravdepodobne na ďalšie dva týždne.

Kto sa rozhodne netestovať, nebude môcť chodiť do práce. Ak to ide, môže si dohodnúť prácu z domu. Ak nie, nárok na karanténnu PN podľa ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) nemá.

Štát nezatvára obchody, prvý týždeň očakáva, že to mnohé z nich urobia samé. Nakupovať môžete ale len veci základnej životnej potreby: potraviny, lieky a zdravotnícke potreby, hygienický tovar, kozmetiku a inú drogériu, krmivá a potreby pre zvieratá, potreby starostlivosti o deti a pohonné hmoty.

Prejsť sa môžete v prírode, ale len vo svojom okrese a mimo intravilánu obce, teda mimo zastavanej a na zástavbu určenej oblasti. Sú to polia, lesy, lúky, vodné plochy. Bratislava a Košice sa považujú za jeden okres.

Predseda vlády Igor Matovič potvrdil, že počas obmedzenia pohybu sa nemá chodiť ani na cintoríny.

Režim na hraniciach sa zatiaľ nemení.

Sumár opatrení

Školy od pondelka 26. októbra 2020 do piatka 27. novembra 2020

Uzatvorené všetky školy a prechod na dištančnú výučbu

Cieľ: limitácia interakcií a prenosu ochorenia medzi rodinami

Výnimky:

  • detské jasle
  • materské školy
  • 1. stupeň základných škôl

Obmedzenie v hromadnej doprave

od pondelka 26. októbra 2020 do nedele 15. novembra 2020

Cieľ: zníženie mobility

Odporúčanie pre vyššie územné celky (VÚC) zrušiť bezplatnú regionálnu prepravu s výnimkou ŤZP

ZÁKAZ VYCHÁDZANIA ORAVA A BARDEJOV

Okresy Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov od soboty 24. októbra 2020 do nedele 1. novembra 2020.

Pilotné testovanie 23. októbra až 25. októbra (piatok, sobota, nedeľa)

Výnimky zo zákazu vychádzania mimo bydliska bez testu:

  • v čase od 1.00 do 5.00 h
  • cesta na testovanie
  • najbližšie potraviny, lekáreň, lekár
  • starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska, pohreby
  • dojazd do bydliska do 25. októbra 2020

Výnimky zo zákazu vychádzania mimo bydliska s negatívnym výsledkom testu (PCR test alebo antigénový test nie starší ako z 23. októbra):

  • cesta do zamestnania
  • sprievod dieťaťa do školy
  • kúpa novín a tlačovín
  • najbližšie potraviny, lekáreň, lekár, starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska, pohreby, servis telekomunikačných zariadení, cesta na poštu, do prevádzok poštových, bankových, poisťovacích služieb, čistiarne a práčovne, autoservisu, stanice technickej kontroly, kľúčovej služby a očnej optiky
  • pobyt v prírode (v okrese bydliska)

ZÁKAZ VYCHÁDZANIA: CELÁ SR

od soboty 24. októbra 2020 do nedele 1. novembra 2020

Výnimky zo zákazu vychádzania mimo bydliska bez testu:

  • v čase od 1.00 do 5.00 h
  • cesta na testovanie
  • cesta do zamestnania, sprievod dieťaťa do školy
  • kúpa novín a tlačovín
  • najbližšie potraviny, lekáreň, lekár, starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska, pohreby, servis telekomunikačných zariadení, cesta na poštu, do prevádzok poštových, bankových, poisťovacích služieb, čistiarne a práčovne, autoservisu, stanice technickej kontroly, kľúčovej služby a očnej optiky
  • pobyt v prírode (v okrese bydliska)
  • dojazd do bydliska do 25. októbra 2020

Režim na hraniciach a hraniciach s ČR

  • prehodnotenie hraničného režimu so susednými krajinami v priebehu budúceho týždňa
Úrad vlády, TASR
7 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo