Matovič si s lídrami EÚ pohovoril o rýchlotestoch a vakcíne

Lídri EÚ mali videokonferenciu, kde hovorili aj o rýchlotestoch a distribúcii vakcín. USA budú mať vakcínu najskôr v ďalšom roku. Mestá a obce na Slovensku začali postupne zverejňovať zoznamy odberných miest na celoplošné testovanie obyvateľov.

29.10.2020 05:55 , aktualizované: 23:38
koronavírus, Česko, anonymous Foto:
Muž v maske ANONYMOUS na proteste proti koronavírusovým opatreniam v Prahe v Českej republike.
debata (213)

23:31 Veterinárni lekári budú môcť počas celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 vykonať vizuálnu kontrolu odobratej vzorky na diagnostickom teste a údaj zaznamenať. Podmienkou je dôkladne si pozrieť inštruktážne video. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová. Vedenie Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach vo štvrtok kritizovalo odmietanie veterinárov v zdravotníckych tímoch. Rezort zdravotníctva oceňuje snahu a záujem o zapojenie veterinárnych lekárov do celoplošného testovania. „Veterinárni lekári môžu po dôkladnom pozretí inštruktážneho videa súvisiaceho s vykonaním diagnostického testu umožňujúceho priamo detekovať antigény vírusového ochorenia COVID-19, jeho porozumení, vykonať vizuálnu kontrolu odobratej vzorky na diagnostickom teste a údaj zaznamenať,“ uviedla hovorkyňa.

22:20 Riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu Hans Kluge oznámil, že európsky región 54 štátov znovu dosiahol nový týždenný rekord v potvrdených prípadoch nákazy koronavírusom – minulý týždeň bolo potvrdených vyše 1,5 milióna prípadov a od začiatku pandémie vyše desať miliónov. Informovala o tom podľa TASR tlačová agentúra AP. Na stretnutí s európskymi ministrami zdravotníctva regionálny riaditeľ WHO pre Európu povedal, že „hospitalizácií pribudlo na úrovne, aké Európa nezažila od jari“ a úmrtia stúpli za minulý týždeň o vyše 30 percent.

20:05 Prvá dávka vakcín proti novému koronavírusu v počte 180 000 kusov by mala na Slovensko doraziť začiatkom budúceho roka. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) to podľa TASR povedal v relácii TV Markíza Na telo Plus, pričom doplnil, že vakcinácia určite nebude povinná, ale dobrovoľná.

19:25 V Česku pribudlo vo štvrtok do večera ďalších 6 968 prípadov nákazy koronavírusom. V stredu na štátny sviatok zaznamenali 12 977 potvrdených prípadov infekcie, čo je zatiaľ najviac počas voľného dňa, keď sa zvyčajne menej testuje. V utorok podľa aktualizovaných údajov zomrelo v Česku 159 infikovaných ľudí, čo je najhoršia denná bilancia od začiatku epidémie. Prehľad situácie priniesol po 18.00 h portál Novinky.cz.

19:20 Víkendové celoplošné testovanie je v Nitre ohrozené. Potvrdil to primátor Marek Hattas. Dôvodom je nedostatok lekárov potrebných pri testovaní. Najnovšie informácie, ktoré máme od armády, sú veľmi kritické. Chýbajú nám lekári. Dokážeme otvoriť len každé šieste odberné miesto, čo je pri počte 63 odberných miest veľmi kritická situácia. Ak sa do terajšieho stavu nevloží vláda s premiérom, testovanie je ohrozené, povedal Hattas.

Primátor zároveň vyzýva lekárov, aby sa prihlásili a pomohli mestu pri testovaní. Za mestský úrad môžem povedať, že sme maximálne pripravení, máme dokonca aj rezervy, dostatok administratívnych pracovníkov, všetky odberné miesta sú pripravené. Apelujem na premiéra, aby sa vložil do tejto situácie, ktorá nastala, vyzval premiéra Hattas.

18:50 Okresné mestá v bratislavskom kraji zverejnili informácie o odberových miestach na celoplošné testovanie na koronavírus. V Pezinku bude 13 odberových miest, v Malackách 12 a v Senci predbežne 10 odberových miest. „V meste Pezinok bude plošné testovanie prebiehať na 13odberných miestach, deväť z nich bude v exteriéri,“ uviedlo mesto na svojej webovej stránke a dodalo, že novinkou bude odberné miesto formou drive-in v Kameňolome. Malacky na svojej stránke zverejnili zoznam 12 odberových miest v meste.

Mesto Senec zatiaľ zverejnilo desať odberových miest. "Do dnešného dňa mesto nemá informácie o schválení či neschválení navýšenia odberových miest. Netrpezlivo čakáme a pripravujeme sa na ich otvorenie, " uvádza mesto na sociálnej sieti a pridáva zoznam desiatich miest s odporúčanými ulicami, podľa bydliska testovaných.

18:24 Taliansko zaznamenalo za posledných 24 hodín rekordných 26 831 nových prípadov nákazy koronavírusom a 217 úmrtí. Ukazuje to denná štatistika zverejnená vo štvrtok talianskym ministerstvom zdravotníctva. Údaj o dennom počte nových prípadov infekcie je najvyšší od začiatku pandémie, pričom úmrtí je od utorka 27. októbra každý deň nad 200 – takúto úroveň v počte obetí mala krajina naposledy v polovici mája. Uviedla to tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na ministerstvo.

Ďalším znepokojujúcim trendom je nárast pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS): vo štvrtok ich pribudlo 1651, čo je prírastok o 7,5 percenta oproti predchádzajúcemu dňu a o 66 percent v priebehu týždňa. Celkový počet mŕtvych v Taliansku je teraz 38 122 a celkový počet infikovaných dosiahol 616 595.

18:16 Do celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 sa zapojí aj takmer 350 dobrovoľníkov z radov zamestnancov Ministerstva vnútra (MV) SR. Ako dobrovoľníci budú pôsobiť napríklad aj štátni tajomníci rezortu vnútra Vendelín Leitner a Ján Lazar, generálny tajomník služobného úradu MV SR Ľubomír Šablica či generálny riaditeľ kancelárie ministra vnútra Peter Rolný. Informovala o tom riaditeľka tlačového odboru MV SR Barbara Túrosová.

18:01 Pápež František znova preruší svoje pravidelné týždenné verejné audiencie v súvislosti s výrazným nárastom nakazených novým druhom koronavírusu v Taliansku. Vo štvrtok to oznámil Vatikán, na ktorý sa odvolala agentúra AP. Vatikán uviedol, že František bude svoje príhovory prednášať v priamom videoprenose zo Sály bibliotéky Apoštolského paláca, tak ako to robil na jar a v lete po zavedení tzv. lockdownu.

17:44 V púchovských podnikoch spoločnosti Continental nevyužijú možnosť organizovania plošného testovania na ochorenie COVID-19 pre svojich zamestnancov. Potvrdila to hovorkyňa spoločnosti Katarína Pavlisová. Limitujúcimi faktormi pre toto rozhodnutie boli podľa Pavlisovej časový faktor pre zabezpečenie požiadaviek na testovanie a neustále sa meniace podmienky pre zamestnávateľov. „Spoločnosť Continental v Púchove odporučila svojim zamestnancom zúčastniť sa celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 na odberných miestach v mieste ich bydliska, v záujme ochrany zdravia a životov našich zamestnancov, ich rodín, ale tiež širokého okolia,“ uviedla Pavlisová.

17:20 Zdravotnícki dobrovoľníci, ktorí sa zúčastnia oboch dní víkendového plošného testovania, dostanú od štátu príplatok 500 eur. Na tlačovej konferencii to uviedol predseda vlády Igor Matovič. „Nikdy štát neplatil takto motivačne,” povedal Matovič s tým, že dôvodom je fakt, že sa mnohí ľudia snažia plošné testovanie sabotovať. „Túžim po tom, aby sme v sobotu ráno spustili všetky odberné miesta,” povedal premiér. Viac TU.

17:06 Videosummit EÚ sa dnes bude týkať aj plošného testovania, povedal premiér Igor Matovič na tlačovej konferencii. Vystúpi preto ako prvý premiér členských krajín. Bude hovoriť o slovenských skúsenostiach.

16:57 Všetky rezortné inštitúcie Ministerstva kultúry budú pre verejnosť zatvorené do nedele 8.novembra. MK SR o tom informovalo v tlačovej správe. Opatrenie súvisí s predĺžením zákazu vychádzania. Zamestnancov inštitúcií sa ich zatvorenie netýka. O ich opätovnom otvorení bude MK SR informovať verejnosť s dostatočným časovým predstihom.

16:43 Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici bude od 9. novembra požadovať od pacientov pred príjmom na plánovanú hospitalizáciu a operáciu negatívny výsledok PCR testu na ochorenie COVID-19. Zdôvodňuje to zhoršujúcou sa epidemiologickou situáciou a bezpečnosťou pacientov i personálu. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje s tým, že pacienti sa na PCR test môžu objednať na stránke www.korona.gov.sk. Negatívny výsledok nesmie byť starší ako 72 hodín a pacient ho predloží pri príjme v tlačenej forme. Pacientom pri akútnom príjme urobia antigénový test.

16:30 Slovenské elektrárne (SE) sa pridali k firmám, ktoré budú v rámci celoštátnej akcie testovať svojich zamestnancov na ochorenie COVID-19. Firma dostala od Ministerstva obrany SR súhlas otestovať formou antigénových testov zamestnancov vo svojej réžii v piatok (30. 10.) a následne opäť ďalší piatok (6. 11.), uviedla vo štvrtok hovorkyňa SE Oľga Baková. Celkovo chceme otestovať vyše 4 300 zamestnancov na určených lokalitách. Intenzívne pracujeme na príprave testovania, máme dohodnuté potrebné kapacity, lekárov, zdravotné sestry, medikov so skúsenosťami, ktorí budú toto testovanie fyzicky realizovať, uviedla Baková.

16:10 Prvý viceprimátor Banskej Bystrice Jakub Gajdošík konštatoval, že je mesto pripravené na víkendové celoplošné testovanie svojich občanov, v sobotu i v nedeľu, v čase od 7.00 do 22.00 h. Je pre nich k dispozícii 68 odberových miest, najmä v areáloch základných a stredných škôl, rozmiestnených po celom území mesta, ktoré v súčasnosti vybavujú potrebným materiálom. Z toho sú dve mobilné odberové jednotky, ktoré budú testovať v spolupráci so Slovenským Červeným krížom.

Podľa Gajdošíka jedna mobilná jednotka zabezpečí testovanie obyvateľov v sobotu v mestskej časti Iliaš a v nedeľu sa presunie na testovanie takmer 600 zahraničných študentov Univerzity Mateja Bela. Druhá v sobotu zabezpečí odbery v lokalite Senica, kde žijú marginalizované komunity, a v nedeľu bude k dispozícii v centre tejto mestskej časti. Zástupcovia mesta budú na sociálnej sieti a na webe počas víkendu priebežne informovať, ak by niektoré miesta boli kapacitne vyťažené, aby sa ľudia presunuli tam, kde je kapacita voľnejšia.

15:51 Španielsky parlament schválil vo štvrtok predĺženie núdzového stavu o šesť mesiacov s cieľom zastaviť pandémiu nového koronavírusu, informovala agentúra AFP. Španielsky premiér Pedro Sánchez v nedeľu 25. októbra vyhlásil na dva týždne celonárodný núdzový stav s cieľom zastaviť pandémiu. Avizoval, že požiada parlament, aby núdzový stav predĺžil do mája 2021. Vláda podľa jeho slov využije núdzový stav na zavedenie celoštátneho zákazu vychádzania od 23.00 h do 6.00 h – s výnimkou Kanárskych ostrovov.

Sánchez uviedol, že 19 regionálnych lídrov Španielska bude mať oprávnenie stanoviť rôzne hodiny zákazu vychádzania, pokiaľ budú prísnejšie, ako aj uzavrieť regionálne hranice pre cestovanie a obmedziť zhromaždenia na šesť ľudí, ktorí nežijú spolu.

15:04 „Testovacie miesta budú stíhať len tak-tak, očakávame aj dlhé rady,“ upozornil na sociálnej sieti starosta bratislavského Ružinova Martin Chren. Ružinov i ďalšie mestské časti budú preto verejnosť informovať prostredníctvom sociálnych sietí, mobilných aplikácií, svojich webových stránok či formou SMS o tom, kde sa môžu ľudia dať ísť testovať a ako sú jednotlivé odberné miesta vyťažené.

15:02 V Bratislave je veľmi ťažké odhadnúť, koľko obyvateľov sa zúčastní na celoplošnom testovaní na COVID-19. Dôvodom je, že tu žije množstvo ľudí bez trvalého pobytu. Upozornil na to bratislavský primátor Matúš Vallo s tým, že bude preto dôležité online sledovať pokyny z odberových miest, aby sa dokázalo otestovať čo najviac ľudí. Hlavné mesto zároveň chystá na svojom webe zoznam odberných miest v jednotlivých bratislavských mestských častiach. Zoznamy odberných miest už postupne začali zverejňovať aj mestské časti.

14:50 Účasť na celoplošnom testovaní je cestou, ako zvrátiť narastajúci počet nakazených ochorením COVID-19. Minister školstva Branislav Gröhling preto vyzýva ľudí, aby využili možnosť ísť tento víkend na test. V tlačovej správe o tom informoval Odbor komunikácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ SR). Minister o účasť na testovaní osobitne požiadal žiakov, ktorí majú viac ako desať rokov. „Je dôležité, aby ste vedeli, či ste zdraví a či nikoho vo svojom okolí nenakazíte. Dúfam, že sa čoskoro uvidíme v školách,“ uviedol Gröhling.

14:23 Marshallove ostrovy, ktoré boli jedným z posledných miest na svete nezasiahnutých pandémiou koronavírusu, hlásia prvých dvoch pozitívne testovaných. Informuje o tom spravodajský portál BBC. Vláda odľahlého ostrovného štátu v Tichom oceáne informovala, že v utorok mali pozitívne testy na koronavírus dvaja pracovníci americkej základne, ktorí pricestovali z Havaja. Dvojica podľa nich prišla armádnym letom a po prílete bola izolovaná od širšej populácie. Ani jeden z nich nemá symptómy. Predpokladá sa, že Kiribati, Mikronézia, Nauru, Palau, Samoa, Tonga, Tuvalu a Vanuatu sú stále bez výskytu vírusu.

14:06 Zubní lekári nebudú môcť robiť výtery z nosohltana pri celoplošnom testovaní. Ako o tom vo štvrtok TASR informovala Slovenská komora zubných lekárov (SKZL), môže za to stredajšia vyhláška Ministerstva zdravotníctva o rozsahu praxe v niektorých zdravotníckych povolaniach, ktorá zubných lekárov zaradila medzi nelekárske povolania. Komora preto žiada o nápravu. Považujem znenie vyhlášky za vysokú dehonestáciu povolania zubný lekár. Žiadame MZ SR o okamžitú nápravu tak, aby mohli zubní lekári, ktorí sa prihlásili, pomôcť pri celoplošnom testovaní vykonávaním výterov z nosohltana, povedal prezident komory Igor Moravčík.

13:51 Informácie v oblasti celoplošného testovania sa menia zo dňa na deň, ani príslušníci Ozbrojených síl (OS) SR nedokážu zodpovedať všetky otázky, ktoré trápia starostov. Po stretnutí krízového štábu s predstaviteľmi OS SR v Považskej Bystrici to povedal starosta obce Domaniža v Považskobys­trickom okrese František Matušík.

Veľkým problémom pre obce a mestá bude skrátenie testovania na dva dni. Ak budú pri testovaní veľké rady, ľudia sa na to vykašlú. Testovanie je dobrá vec, no myslím si, že najväčším problémom bude, aby sme vôbec stihli otestovať všetkých ľudí, skonštatoval Matušík. Celá ťarcha testovania tak bude podľa neho na samosprávach, ktoré musia zabezpečiť časový harmonogram testovania na odberných miestach. Problémom môže byť aj testovanie obyvateľov iných obcí.

13:40 Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) potvrdil, že antigénové testy prešli riadnym procesom registrácie. Ako v stanovisku uviedla hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková, v poslednom čase sa množia nepravdivé údaje o tom, že testy určené na plošné testovanie nie sú riadne registrované.

Všetky typy testov na COVID-19 patria do skupiny in vitro diagnostických zdravotníckych pomôcok. Ako hovorkyňa ŠÚKL-u vysvetlila, musia byť registrované v jednom z členských štátov EÚ. Zvyčajne to je krajina výrobcu, v prípade výrobcu z tretej krajiny, jeho európsky splnomocnený zástupca. Následne je registrácia platná aj v ostatných členských štátoch. Musia sa tiež nachádzať v európskej databáze EUDAMED. „ŠÚKL potvrdzuje, že všetky testy obstarané štátom sa v databáze EUDAMED nachádzajú. Ak sa test v tejto databáze nachádza, výrobca, dovozca alebo distribútor nepotrebuje žiadne ďalšie povolenie ŠÚKL-u,“ dodala Jurkemíková.

13:22 Napriek postupnému poklesu denných prírastkov ochorenia COVID-19 počet nakazených v Indii vo štvrtok prekročil hranicu 8 miliónov. India sa tak postupne približuje koronavírusom najviac zasiahnutým Spojeným štátom americkým, kde dosiaľ pozitívne testovali viac ako deväť miliónov obyvateľov. Život v Indii sa pomaly dostáva na úroveň spred pandémie – opäť sa otvárajú obchody, podniky, stanice metra či kiná.

13:10 Primátor Trnavy Peter Bročka vyzval lekárov, zdravotné sestry a ďalších zdravotníkov alebo študentov zdravotníckych odborov, aby sa prihlásili na víkendové testovanie v Trnave. Mesto pripravuje 55 odberových miest pre testovanie na COVID-19, zatiaľ však podľa Bročku nie je zrejmé, či bude mať dostatok zdravotníckeho personálu. Záujemcovia z radov lekárov a zdravotníkov, ktorí by chceli pomáhať pri testovaní v Trnave, sa majú prihlásiť na regionálnom veliteľstve ozbrojených síl na telefónnych číslach 0960 396 262 alebo 0960 396 263.

12:40 Polícia opätovne upozorňuje na šírenie neoverených informácií v súvislosti s ochorením COVID-10 na sociálnych sieťach. Ako príklad uviedla status, v ktorom autor uviedol, že šíri sprostredkované informácie, ktoré mu poskytla iná osoba. Polícia tak urobila vo svojom profile Hoaxy a podvody – Polícia SR na sociálnej sieti. Podľa polície je hlavným zmyslom života väčšiny konšpirátorov šíriť informácie, ktoré počuli sprostredkovane, čo im stačí k tomu, aby k nim uviedli „je to overené”.

12:31 Snaha mesta Humenné je realizovať celoplošné testovanie obyvateľstva na čo najviac odberných miestach v exteriéri. Pre TASR to uviedla Veronika Lattová z tlačového referátu mestského úradu s tým, že na území mesta vznikne spolu 24 odberných miest. V rámci okresu ich bude ďalších 40.

Humenské odberové miesta budú v prevažnej miere kopírovať volebné miestnosti z tohtoročných parlamentných volieb. Výnimkou sú tri miesta. Priestory regionálnej veterinárnej a potravinovej správy nahradí obchodná akadémia, namiesto Vihorlatského múzea, kaštieľa, bude testovanie realizované v mestskom kultúrnom stredisku a Denné centrum na Laboreckej ulici 26 nahradí Základná škola Laborecká, spresnila Lattová s tým, že všetky odberné miesta v interiéri sú priechodné, so samostatným vstupom a výstupom.

12:20 Odberné miesto na víkendové testovanie zriadilo mesto Piešťany aj v tamojších kúpeľoch pre ubytovaných hostí. Bude otvorené v Kongresovom centre na Kúpeľnom ostrove a od 13. hodiny ho môže navštíviť aj verejnosť. Informuje o tom webová stránka radnice. Spolu je v Piešťanoch určených 21 odberných miest, v exteriéri budú situované stanovištia na kúpalisku Eva a tiež v prírodnom kine v mestskom parku. Mesto vypísalo výzvu na prihlasovanie sa dobrovoľníkov na administratívne práce, podľa hovorkyne mesta Drahomíry Moretovej sa do štvrtka prihlásilo 189 záujemcov. Mesto pre hladký priebeh celoplošného testovania upustilo od vyberania poplatkov za parkovanie. „Počas testovacích dní bude parkovanie v celom meste zdarma,“ dodala hovorkyňa.

Slovenské liečebné kúpele Piešťany vyhradili dva zo svojich hotelov pre pozitívne testovaných, ktorí nemôžu karanténu absolvovať v domácom prostredí. Jeden z hotelov je pre tých, ktorí chcú zostať mimo domu preto, lebo niekto z ich rodiny je pozitívny. Ubytovanie je hradené, v sume 29 eur je plná penzia v prípade pozitívnych klientov servírovaná na izbu.

11:58 „Na začiatku chladného ročného obdobia sa nachádzame v dramatickej situácii. Týka sa to nás všetkých – bez výnimiek,“ povedala v súvislosti s koronavírusovou pandémiou vo štvrtok v Spolkovom sneme nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá tam predniesla vyhlásenie vlády. Pripomenula, že v posledných dňoch „výrazne vzrástol“ počet novoinfikovaných a stúpa i počet ľudí na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Varovala, že nemocnice sú na hrane preťaženosti. „Takáto dynamika našu intenzívnu medicínu do pár týždňov preťaží,“ vyhlásila.

„Klamstvá a dezinformácie, konšpirácie a nenávisť škodia nielen demokratickej debate, ale aj boju proti vírusu,“ uviedla s tým, že na informácie, ktoré nie sú vedecky podložené, musí byť jasne poukázané. Už po pár vetách – počas toho, ako hovorila o nových obmedzeniach, ktoré boli prijaté v stredu na videkonferencii s premiérmi 16 spolkových krajín – skočili Merkelovej do reči rozhnevaní poslanci z radov krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorí vykrikovaním dávali najavo svoj nesúhlas s novými opatreniami.

11:04 Mesto Zvolen odporúča, aby sa ľudia počas víkendového celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 dali otestovať v odporúčaných časoch. Každé mesto zvolilo iný spôsob rozdelenia obyvateľov pri celoplošnom testovaní. Vo Zvolene to bude delenie nielen na ulice. Aby sme zmiernili očakávaný nápor ľudí na odberné miesta, odporúčame dať sa otestovať v konkrétnom čase, informoval TASR zvolenský hovorca Martin Svatuška.

Celkovo bude v meste 20 odberných miest, na mnohých by však mali pracovať po dva, niekde tri odberové tímy. Obyvatelia nájdu záujemcovia na oficiálnej webstránke mesta. Odkazy informujú nielen o odporúčaných odberných miestach, ale aj o čase, kedy sa môžu prísť počas soboty a nedele otestovať.

10:15 Na Slovensku pribudlo ďalších 2 785 nakazených koronavírusom. Laboratóriá v stredu otestovali 14 355 vzoriek. Pribudlo aj 16 úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19, ochoreniu na Slovensku podľahlo už 200 pacientov. Vyliečilo sa ďalších 428 ľudí, celkovo sa už zotavilo 12 227 pacientov. Viac TU.

9:53 Primátor Liptovského Mikuláša a nezaradený poslanec Národnej rady SR pôsobiaci v strane Hlas Ján Blcháč má koronavírus. Informoval o tom cez sociálnu sieť. „Som bez príznakov, cítim sa dobre, môj lekár mi odporúča karanténu zatiaľ do konca budúceho týždňa. Pracovať však budem z domu od počítača,“ uviedol Blcháč s tým, že prostredníctvom videokonferencie so zodpovednými úradníkmi pokračuje v zabezpečovaní plošného testovania v meste.

9:43 Ukrajina zaznamenala za stredu ďalších 7342 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Pribudlo aj 113 úmrtí infikovaných osôb, vyplýva z údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO).

Počet nových prípadov aj úmrtí mierne klesol v porovnaní s údajmi za utorok, keď úrady zaznamenali 7474 prípadov nákazy a rekordných 165 úmrtí. K 29. októbru tak na Ukrajine od začiatku pandémie zaevidovali celkovo už 370 417 infiko­vaných a 6868 súvisiacich úmrtí. Aktívnych prípadov ochorenia je tam 211 917, zatiaľ čo z nákazy sa už vyliečilo 151 632 ľudí.

9:38 Biskupi Slovenska žiadajú predstaviteľov vlády SR, aby sa čo najskôr obnovila možnosť verejného slávenia bohoslužieb. Uvádza sa to v liste predsedu Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislava Zvolenského premiérovi Igorovi Matovičovi a všetkým ministrom.

„Robíme a budeme robiť, čo je v našich silách, aby sme pomohli úsiliu zastaviť šírenie vírusu. Veľmi však prosíme a žiadame, aby sa nezabudlo ani na duchovné potreby spoločnosti,“ pripomínajú biskupi v liste.

Odvolávajú sa pritom na hlasy množstva veriacich, ktorí ich o to údajne denne prosia. „Núdzovo, na krátky čas, je možné využiť internet alebo médiá: nie je to však prostriedok, ktorý by sa pre náboženský život dal stanoviť ako štandard,“ tvrdia biskupi.

Veriaci si podľa nich žiadajú a potrebujú bohoslužby. „Sme ochotní prijímať prísne opatrenia a obmedzenia. Veľmi však prosíme a žiadame o pochopenie, že cirkev nemôže dlhodobo fungovať len prostredníctvom obrazoviek a reproduktorov. Preto naliehame, aby ste pri prvej reálnej príležitosti, čím skôr, vrátili slovenským veriacim možnosť účasti na bohoslužbách, hoci s primeranými obmedzeniami, a zrušili tak plošný zákaz, ktorý na ľudí nesmierne ťažko dolieha,“ uzatvára v liste premiérovi a členom vlády SR predseda KBS. (tasr)

9:29 Alžírskeho prezidenta Abdala Madžída Tabbúna previezli v stredu do nemocnice v Nemecku. Došlo k tomu len niekoľko dní po tom, ako tento 74-ročný štátnik odišiel do samoizolácie, keďže sa medzi jeho poradcami vyskytli prípady koronavírusu, informovala v noci na štvrtok agentúra AFP.

„Prezidenta previezli na základe odporúčaní lekárskeho tímu do Nemecka na podrobné vyšetrenia,“ uviedla vo vyhlásení jeho kancelária. Tabbún podstúpil podľa nedávnych medializovaných správ „dobrovoľne“ päťdňovú domácu karanténu po tom, ako bolo niekoľko činiteľov z jeho úradu a vlády pozitívne otestovaných na nový koronavírus.

Tabbúna, tuhého fajčiara, prijali v utorok na „jednotke špecializovanej starostlivosti“ vojenskej nemocnice v alžírskom hlavnom meste Alžír. Prezidentská kancelária vtedy uviedla, že „jeho zdravotný stav nevyvoláva obavy“, ďalšie detaily však neposkytla. Alžírsko v uplynulých týždňoch zažíva novú vlnu prípadov koronavírusu. V krajine, kde žije 44 miliónov ľudí, úrady dosiaľ zaznamenali vyše 57-tisíc prípadov infekcie a viac než 1940 súvisiacich úm­rtí.

9:25 Mesto Prešov aj napriek zákazu vychádzania, ktorý platí na celom Slovensku, ponechá všetky cintoríny otvorené aj počas blížiaceho sa dušičkového víkendu. Informoval o tom hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.

„Od piatka (30. 10.) do pondelka (2. 11.) budú všetky prešovské cintoríny otvorené nonstop. V nočných hodinách budú cintoríny osvetlené. Od utorka (3. 11.) do nedele 8. novembra budú cintoríny otvorené a osvetlené do 20.00 h,“ uviedol Tomek.

„Sociálne zariadenia budú v sobotu (31. 10.) a v nedeľu otvorené v domoch smútku Hlavný cintorín a Solivar v čase od 10.00 do 18.00 h,“ doplnil Tomek s tým, že v prípade, ak bude rozhodnuté o zákaze vstupu na cintoríny z úrovne vlády SR, mesto ich pre verejnosť uzavrie. (tasr)

9:21 Pakistanské úrady nariadili, že po 22.00 h musia byť zatvorené všetky podniky, reštaurácie, svadobné sály či trhoviská v krajine. K opatreniu došlo v dôsledku opätovného nárastu prípadov koronavírusu, aký táto ázijská krajina zažíva posledný mesiac, informovala vo štvrtok agentúra AP.

V hlavnom meste Islamabad okrem toho kompetentné orgány požiadali políciu, aby zatkla každého, kto na verejnosti nebude nosiť na tvári ochranné rúško či dodržiavať pravidlá o zachovávaní rozstupov od iných ľudí.

Pakistanskí vláda vo štvrtok ohlásila jeden z najväčších denných prírastkov nákazy novým druhom koronavírusu, a to 908 nových prípadov a 16 súvisiacich úmrtí. Čísla sú takmer dvojnásobkom denných nárastov zaznamenávaných zhruba pred mesiacom. Pakistan zaznamenal od začiatku pandémie 311 108 potvrdených prípadov nákazy vrátane 6775 úmrtí.

9:13 V Českej republike potvrdili za stredu 12 977 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Počet denných úmrtí klesol po týždni prvýkrát na dvojciferné číslo, vyplýva z najnovších údajov českého ministerstva zdravotníctva.

Česko momentálne eviduje 174 965 aktívnych prípadov nákazy. Od začiatku pandémie sa v ČR celkovo potvrdilo už 297 013 prípadov nákazy, pričom z ochorenia Covid-19 sa tam dosiaľ vyliečilo 119 373 pacientov. Hospitalizovaných bolo do utorka 18.00 h 6624 pacientov.

Počet úmrtí v dôsledku ochorenia Covid-19 sa za stredu zvýšil o 74 na celkových 2675. Za predošlých sedem dní pritom v ČR pribúdalo viac ako 100 úmrtí denne.

8:27 Nemecko zaznamenalo za 24 hodín po prvý raz viac ako 16-tisíc nových prípadov nákazy koronavírusom. Bol tak prekonaný doterajší rekord z predošlého dňa (14 964) nakazených. Vyplýva to zo štvrtkových údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI), informuje agentúra DPA.

Za stredu pribudlo v Nemecku 16 774 novoin­fikovaných. Počet obetí v súvislosti s ochorením Covid-19 sa zvýšil o 89 na 10 272. Od vypuknutia pandémie bolo tak v krajine do polnoci zo stredy na štvrtok potvrdených už 481 013 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Podľa odhadov RKI sa uzdravilo približne 339 200 ľudí. Od pondelka 2. novembra najmenej do konca mesiaca začnú v Nemecku platiť sprísnené epidemiologické pravidlá.

7:37 Košice zvládnu otestovať maximálne polovicu obyvateľov pri súčasnom počte zdravotníkov, ktorých poskytol štát. Uviedol to primátor Jaroslav Polaček na sociálnej sieti. Zároveň zverejnil predbežný zoznam 108 objektov určených na celoplošné testovanie.

„Metropola východu, druhé najväčšie mesto v našej krajine, bude mať podľa najnovších informácií k dispozícii výrazne menej kvalifikovaných tímov, než potrebuje,“ uviedol s tým, že naďalej rokuje a bude žiadať silnejšiu podporu. Košice plánujú požiadať o pomoc aj svoje partnerské mestá, aby poskytli kvalifikovaný personál na odber vzoriek. Čo sa týka administratívnych pracovníkov aj dobrovoľníkov, tých majú dostatok. Pomáhať majú mestskí policajti, poslanci aj zamestnanci mesta. (tasr)

6:41 India vo štvrtok prekonala hranicu ôsmich miliónov prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Druhá najpostihnutejšia krajina na svete v súvislosti s pandémiou Covid-19 sa pripravuje na novú vlnu ochorení. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Indické úrady aktuálne evidujú 8 040 203 prípadov infekcie a 120 527 súvisiacich úmrtí. V Indii žije 1,3 miliardy ľudí. India má však jednu z najnižších úmrtností na svete v pomere k počtu obyvateľstva, a počet nových infekcií sa počas uplynulých dní spomalil. Úrady sa napriek tomu po sviatku Díválí pripravujú na novú vlnu ochorení. Díválí, jeden z najväčších náboženských sviatkov v krajine, sa bude sláviť 14. novembra, pričom nárast ochorení sa očakáva v zime.

5:55 O možnostiach lepšej spolupráce v boji proti šíriacej sa koronavírusovej nákaze budú vo štvrtok rokovať prezidenti a premiéri krajín Európskej únie. Počas večernej videokonferencie majú hovoriť napríklad o celoúnijnom používaní rýchlotestov, o vzájomnom uznávaní ich výsledkov alebo o spôsobe budúcej distribúcie vakcín. Debata sa bude točiť aj okolo ďalšej vzájomnej pomoci medzi štátmi, z ktorej už v týchto dňoch ťaží Česko.

„Za púhych niekoľko týždňov sa situácia zo znepokojujúco zmenila na alarmujúcu. Teraz musíme predísť tragédii,“ napísal v utorok predseda Európskej rady Charles Michel v texte zdôvodňujúcom nutnosť organizovať rovnako ako na jar pravidelné videosummity.

Témou štvrtkového bude predovšetkým čo najefektívnejšia koordinácia vecí, ku ktorým sa zatiaľ nepodarilo štátom napriek výzvam Európskej komisie nájsť spoločný prístup. Podľa únijných činiteľov by mal Michel nastoliť otázku možného plošného využívania rýchlotestu a lídri potom diskutovať napríklad o tom, za akých podmienok by krajiny boli ochotné brať ich výsledky ako smerodajné. Vyjadriť sa majú tiež k dlhodobo neúspešnej snahe o vzájomné uznávanie výsledkov testov uskutočnených v rôznych krajinách, čo by výrazne uľahčilo cestovanie v čase obmedzení pre koronavírus.

Ďalšou témou videokonferencie budú spoločné únijné nákupy vakcín, ktoré by Brusel chcel od budúcej jari rozdeľovať medzi členské krajiny. Má ísť o stovky miliónov dávok. Šéfovia štátov a vlád sa budú baviť o tom, ako vakcíny efektívne rozdeľovať a či pri očkovaní uprednostniť napríklad zdravotníkov alebo rizikové skupiny obyvateľov.

Debatu sa povedie aj o ďalšej vzájomnej pomoci medzi členskými štátmi, v rámci ktorej Česko dostalo či v najbližších dňoch dostane viac ako dve stovky pľúcnych ventilátorov z niekoľkých krajín aj z núdzových zásob EÚ.

5:45 Spojené štáty nebudú mať k dispozícii vakcínu proti koronavírusu na núdzové použitie skôr ako v januári. Uviedol to uznávaný americký epidemiológ Anthony Fauci. Podľa neho síce klinické štúdie dvoch experimentálnych vakcín ďaleko pokročili, schválenie americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) však nemožno očakávať pred Novým rokom.

„Mohol by to byť január, mohlo by to byť neskôr. Nevieme to,“ povedal Fauci v stredu v rozhovore pre odborný časopis Jama Network s tým, že najďalej zatiaľ pokročil vývoj vakcín firiem Moderna a Pfizer. Na schválenie k takzvanému núdzovému použitie musia farmaceutické spoločnosti doložiť, že pacienti látku znášajú a že je takzvane trvalo účinná, dodal Fauci. Fauciho vyjadrenie je podľa agentúry DPA v rozpore s opakovanými tvrdeniami amerického prezidenta Donalda Trumpa, podľa ktorého budú mať Američania vakcínu k dispozícii ešte pred koncom tohto roka. Podľa kritikov sa Trump snaží výroky o skorom získania vakcíny zvýšiť svoje šance v nachádzajúcich prezidentských voľbách, v ktorých sa usiluje o druhý mandát.

Fauci je od roku 1984 riaditeľom Národného inštitútu pre alergie a infekčné ochorenia (NIAID) a zároveň členom krízového štábu Bieleho domu pre boj s epidémiou choroby COVID-19. Má povesť nezávislého odborníka, ktorý sa nezdráha prezidentovi oponovať v záležitostiach týkajúcich sa vedy. Trump minulý týždeň podľa agentúry Reuters označil Fauciho za „pohromu“ a vyhlásil, že keby ho počúval, bolo by v USA už pol milióna mŕtvych.

Vo fáze klinických štúdií je po celom svete niekoľko experimentálnych vakcín. Na schválenie k núdzovému použitie stanovuje FDA nižšie požiadavky než v prípade regulárneho povolenia. Po udelení schválenia pre núdzové použitie možno napríklad už začať očkovanie príslušníkov rizikových skupín obyvateľstva či lekárskeho personálu.

5:30 Švajčiarsko v súvislosti s narastajúcimi prípadmi koronavírusu v stredu vydalo nové opatrenia a dodalo, že návštevníci po príchode do krajiny nemusia ísť do karantény. Informáciu priniesla podľa TASR tlačová agentúra AFP. Prípady ochorenia COVID-19 sa vo Švajčiarsku z týždňa na týždeň zdvojnásobili, vláda sa preto rozhodla zaviesť prísnejšie opatrenia, aby sa tak vyhla opakovanému čiastočnému lockdownu – obmedzeniu pohybu obyvateľstva. „Nikto nechce čiastočný lockdown,“ uviedla prezidentka Simonetta Sommarugaová. Zároveň dodala, že je nevyhnutné, aby sa do boja proti koronavírusu zapojili všetci a vyhli sa tak zatváraniu podnikov a ohrozovaniu zamestnanosti.

Zatiaľ čo krajina sprísnila opatrenia týkajúce sa nosenia rúšok a počtu osôb na spoločenských stretnutiach, vláda sa rozhodla zrušiť nariadenie, ktoré vyžadovalo od návštevníkov po vstupe do krajiny podstúpiť desaťdňovú karanténu, za ktorej nedodržanie hrozila pokuta 10 000 eur. Švajčiarsko zverejnilo tzv. „červený zoznam“ krajín, po príchode z ktorých museli návštevníci podstúpiť karanténu. Ide o krajiny, ktoré za uplynulých 14 dní zaznamenali viac ako 60 prípadov ochorenia COVID-19 na 100 000 obyvateľov. V uplynulých týždňoch však počet ochorení na COVID-19 vo Švajčiarsku stúpol natoľko, že na 100 000 obyvateľov pripadalo až 760 prípadov nákazy. Švajčiarsko sa tak stalo jednou z európskych krajín, ktoré sú najviac zasiahnuté novým druhom koronavírusu. Vláda sa preto rozhodla, že návštevníci prichádzajúci z krajín menej zasiahnutých koronavírusom nemusia ísť do karantény. Karanténa sa odteraz bude vzťahovať len na ľudí, ktorí prichádzajú z oblastí, kde na 100 000 obyvateľov zaznamenali 60 alebo viac prípadov ako vo Švajčiarsku. Na červenom zozname zostáva Andorra, Arménsko, Belgicko, Česko a tri regióny Francúzska vrátane Paríža.

Krajina od začiatku pandémie zaznamenala 135 197 prípadov ochorenia COVID-19. Za uplynulých 24 hodín v krajine v spojitosti s daným ochorením zomrelo 24 osôb. V súvislosti s ochorením COVID-19 v krajine dosiaľ zomrelo 1 953 ľudí.


Zákaz vychádzania: Kam môžete a kam nie

Vláda SR predĺžila zákaz vychádzania od 2. novembra do 8. novembra, a to od 5:00 do 1:00 nasledujúceho dňa. Vyplýva to z uznesenia, ktoré schválila vláda na svojom stredajšom rokovaní.

Toto opatrenie sa nevzťahuje na:

  • osobu, ktorá sa preukáže potvrdením o negatívnom výsledku PCR testu vykonaným od 29. októbra do 1. novembra alebo certifikátom vydaným Ministerstvom zdravotníctva SR s negatívnym výsledkom antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie COVID-19 vykonaným od 29. októbra do 1. novembra subjektom podieľajúcim sa na celoplošnom testovaní „Spoločná zodpovednosť“;
  • osobu pôsobiacu v bezpečnostnom systéme Slovenskej republiky a osobu v štátnozames­tnaneckom pomere, osobu vykonávajúcu prácu vo verejnom záujme a príslušníka záchranných a bezpečnostných zborov alebo ozbrojených zborov plniacich úlohy na úseku krízového riadenia, krízových situácií, mimoriadnych udalostí, stavov tiesne, bezpečnostného manažmentu, ochrany kritickej infraštruktúry, ochrany verejného poriadku a obrany štátu, ktorý sa preukáže potvrdením o negatívnom výsledku PCR testu vykonaným od 28. októbra do 30. októbra alebo certifikátom vydaným Ministerstvom zdravotníctva SR s negatívnym výsledkom antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie COVID-19 vykonaným od 28. októbra do 30. októbra subjektom podieľajúcim sa na celoplošnom testovaní „Spoločná zodpovednosť“;
  • osobu, ktorá sa preukáže potvrdením o negatívnom výsledku PCR testu vykonaným počas trvania zákazu podľa tohto uznesenia;
  • cestu v nevyhnutnom rozsahu za účelom obstarania nevyhnutných základných životných potrieb, ako je nákup potravín, liekov a zdravotníckych prostriedkov, hygienického tovaru, drogériového tovaru, krmív a ďalších potrieb pre zvieratá, zabezpečenie starostlivosti o deti, zabezpečenie starostlivosti o domáce zvieratá, doplnenie pohonných hmôt do najbližšej maloobchodnej predajne od miesta bydliska a cestu späť;
  • cestu do zdravotníckeho zariadenia za účelom neodkladného lekárskeho vyšetrenia alebo preventívnej prehliadky, vrátane sprevádzania blízkou osobou alebo príbuzným a cestu späť;
  • cestu na vykonanie PCR testu na ochorenie COVID-19 a cestu späť;
  • cestu na pohreb blízkej osoby, uzavretie manželstva, krst a cestu späť;
  • cestu za účelom starostlivosti o blízku osobu alebo príbuzného, ktorý je na takú starostlivosť odkázaný a cestu späť;
  • cestu osoby so psom alebo mačkou do 100 metrov od miesta bydliska a cestu za účelom starostlivosti o hospodárske zvieratá a cestu späť;
  • dieťa do desiatich rokov veku;
  • cestu dieťaťa do a zo zariadenia starostlivosti o deti do troch rokov veku a materskej školy a cestu späť;
  • cestu žiaka nultého ročníka, prvého ročníka až štvrtého ročníka základnej školy a žiaka základnej školy pre žiakov so špeciálnymi výchovnovzdelá­vacími potrebami vo všetkých ročníkoch do a zo základnej školy;
  • cestu dieťaťa a žiaka do a zo zariadenia výchovného poradenstva a prevencie;
  • osobu, ktorá prekonala ochorenie COVID-19 a má o jeho prekonaní doklad nie starší ako tri mesiace alebo osobu, ktorá sa preukáže, že jej bolo diagnostikované ochorenie COVID-19 v období od 1. augusta do 15. októbra;
  • osobu, ktorej zdravotný stav alebo zdravotná kontraindikácia neumožňuje vykonanie testu na ochorenie COVID-19;
  • osobu, ktorej bolo diagnostikované stredne ťažké alebo ťažké mentálne postihnutie;
  • osobu dispenzarizovanú so závažnou poruchou autistického spektra;
  • osobu dispenzarizovanú pre ťažký, vrodený alebo získaný imunodeficit;
  • onkologických pacientov po chemoterapii alebo transplantácii, ktorí majú leukopéniu alebo osoby s onkologickou liečbou alebo inou liečbou ovplyvňujúcou imunitný systém (napr. biologickou liečbou) z dôvodu rizika z omeškania pravidelného podania liečby, rádioterapie alebo inej plánovanej liečby napríklad onkológom, hematológom alebo rádiológom plánovanej liečby;
  • osoby, ktoré majú v čase celoplošného testovania antigénovými testami certifikovanými na území Európskej únie na ochorenie COVID-19 nariadenú izoláciu v domácom prostredí regionálnym úradom verejného zdravotníctva alebo nariadenú pracovnú neschopnosť z dôvodu karantény svojím všeobecným lekárom pre dospelých alebo všeobecným lekárom pre deti a dorast.

Ako to funguje do 1. novembra

Od soboty 24. októbra do nedele 1. novembra (zatiaľ) bude na celom Slovensku platiť zákaz vychádzania. Sú aj výnimky. Kam možete ísť a kam nie?

V najdotknutejších okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov budú platiť prísnejšie pravidlá. V najpostihnu­tejších regiónoch budú môcť ľudia využívať viac výnimiek zo zákazu vychádzania len v prípade, že budú mať negatívny výsledok PCR testu alebo antigénového testu. To sú testy, ktoré sa robia z nosohltana. Nesmú byť staršie ako 23. október.

Ak niekto prekonal koronavírus za posledných 90 dní, má výnimku a nemusí isť na celoplošné testovanie.

Očakáva sa, že tieto opatrenia vláda bude postupne predlžovať – pravdepodobne na ďalšie dva týždne.

Kto sa rozhodne netestovať, nebude môcť chodiť do práce. Ak to ide, môže si dohodnúť prácu z domu. Ak nie, nárok na karanténnu PN podľa ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) nemá.

Štát nezatvára obchody, prvý týždeň očakáva, že to mnohé z nich urobia samé. Nakupovať môžete ale len veci základnej životnej potreby: potraviny, lieky a zdravotnícke potreby, hygienický tovar, kozmetiku a inú drogériu, krmivá a potreby pre zvieratá, potreby starostlivosti o deti a pohonné hmoty.

Prejsť sa môžete v prírode, ale len vo svojom okrese a mimo intravilánu obce, teda mimo zastavanej a na zástavbu určenej oblasti. Sú to polia, lesy, lúky, vodné plochy. Bratislava a Košice sa považujú za jeden okres.

Predseda vlády Igor Matovič potvrdil, že počas obmedzenia pohybu sa nemá chodiť ani na cintoríny.

Režim na hraniciach sa zatiaľ nemení.

Sumár opatrení

Školy od pondelka 26. októbra 2020 do piatka 27. novembra 2020

Uzatvorené všetky školy a prechod na dištančnú výučbu

Cieľ: limitácia interakcií a prenosu ochorenia medzi rodinami

Výnimky:

  • detské jasle
  • materské školy
  • 1. stupeň základných škôl

Obmedzenie v hromadnej doprave

od pondelka 26. októbra 2020 do nedele 15. novembra 2020

Cieľ: zníženie mobility

Odporúčanie pre vyššie územné celky (VÚC) zrušiť bezplatnú regionálnu prepravu s výnimkou ŤZP

ZÁKAZ VYCHÁDZANIA ORAVA A BARDEJOV

Okresy Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov od soboty 24. októbra 2020 do nedele 1. novembra 2020.

Pilotné testovanie 23. októbra až 25. októbra (piatok, sobota, nedeľa)

Výnimky zo zákazu vychádzania mimo bydliska bez testu:

  • v čase od 1.00 do 5.00 h
  • cesta na testovanie
  • najbližšie potraviny, lekáreň, lekár
  • starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska, pohreby
  • dojazd do bydliska do 25. októbra 2020

Výnimky zo zákazu vychádzania mimo bydliska s negatívnym výsledkom testu (PCR test alebo antigénový test nie starší ako z 23. októbra):

  • cesta do zamestnania
  • sprievod dieťaťa do školy
  • kúpa novín a tlačovín
  • najbližšie potraviny, lekáreň, lekár, starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska, pohreby, servis telekomunikačných zariadení, cesta na poštu, do prevádzok poštových, bankových, poisťovacích služieb, čistiarne a práčovne, autoservisu, stanice technickej kontroly, kľúčovej služby a očnej optiky
  • pobyt v prírode (v okrese bydliska)

ZÁKAZ VYCHÁDZANIA: CELÁ SR

od soboty 24. októbra 2020 do nedele 1. novembra 2020

Výnimky zo zákazu vychádzania mimo bydliska bez testu:

  • v čase od 1.00 do 5.00 h
  • cesta na testovanie
  • cesta do zamestnania, sprievod dieťaťa do školy
  • kúpa novín a tlačovín
  • najbližšie potraviny, lekáreň, lekár, starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska, pohreby, servis telekomunikačných zariadení, cesta na poštu, do prevádzok poštových, bankových, poisťovacích služieb, čistiarne a práčovne, autoservisu, stanice technickej kontroly, kľúčovej služby a očnej optiky
  • pobyt v prírode (v okrese bydliska)
  • dojazd do bydliska do 25. októbra 2020

Režim na hraniciach a hraniciach s ČR

  • prehodnotenie hraničného režimu so susednými krajinami v priebehu budúceho týždňa
Úrad vlády, TASR

© Autorské práva vyhradené

213 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19 #celoplošné testovanie