Víchrica: Ústavný súd vypočul troch obvinených sudcov

Plénum ústavného súdu sa vo štvrtok o 9.30 zišlo na zasadnutí, zvolanom predsedom Ivanom Fiačanom, aby rozhodlo o žiadosti generálneho prokurátora o súhlas na vzatie do väzby troch obvinených sudcov.

29.10.2020 13:15 , aktualizované: 16:37
sudcovia súd Kolcun Foto: ,
Sudcu Najvyššieho súdu Jozef Kolcun (druhý vpredu) na nádvorí Ústavného súdu SR v Košiciach 29. októbra 2020.
debata (13)

Všetkých troch, sudcu Najvyššieho súdu Jozefa Kolcuna, bývalú podpredsedníčku Najvyššieho súdu Jarmilu Urbancovú a bývalého predsedu Okresného súdu Bratislava III Davida Lindtnera, priviezla polícia naraz tesne pred zasadnutím pléna. Postupne ich predviedli pred sudcov ústavného súdu. Každý z nich sa pred plénom zdržal približne polhodinu.

„Aktuálne nie je možné predpokladať, ako dlho potrvá zasadnutie pléna Ústavného súdu a ako Ústavný súd o predmetnej žiadosti rozhodne, uviedla hovorkyňa ústavného súdu Martina Ferencová. Ak ústavný súd žiadosť odobrí, rozhodovať o väzbe bude následne Špecializovaný trestný súd.

Dvom sudcom pozastavili výkon funkcie

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková podpísala návrhy na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcom Kolcunovi z Najvyššieho súdu SR a Otílii Dolákovej z Okresného súdu Bratislava I. „V prípade ostatných sudcov nateraz takýto postup nie je otázkou dňa, keďže ide o sudcov, ktorí majú buď prerušený výkon funkcie sudcu, respektíve majú pozastavený výkon funkcie ešte na základe predchádzajúcej akcie Búrka,“ uviedol v tlačovej správe hovorca Ministerstva spravodlivosti SR Peter Bubla.

Predseda NS SR Ján Šikuta považuje rozhodnutie ministerky spravodlivosti vo veci konať za mimoriadne dôležité. Šikuta zároveň poukazuje na urgentnú potrebu dostať zo súdneho systému ľudí, u ktorých sa preukáže, že sa spreneverili etickým princípom, ako aj zásadným hodnotám sudcovskej morálky. Na druhej strane pevne verí a dúfa, že aktuálna situácia neodradí hodnotovo pevných ľudí, aby do systému súdnictva vstúpili, a tým výraznou mierou prispeli k tak žiaducej očiste justície. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

(sita)

Pri akcii s krycím názvom Víchrica Národná kriminálna agentúra v stredu zadržala viaceré osoby vrátane sudcov. Obvinenia sa týkajú trestných činov korupcie, prijímania úplatku či zasahovania do nezávislosti súdu. Policajti predviedli na výsluch aj podnikateľa Zoroslava Kollára i bývalú štátnu tajomníčku na ministerstve spravodlivosti Moniku Jankovskú.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #sudcovia #NAKA