Slovensko sa pripravuje na celoplošné testovanie

Slovensko sa vo veľkom pripravuje na víkendové celoplošné testovanie obyvateľov na koronavírus. Podľa prezidentky je cieľ celoplošnej akcie nenaplniteľný. Masové testovanie populácie bude podľa šéfky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej kľúčom k riešeniu pandémie. Štáty EÚ by si mali viac vymieňať informácie a neuzatvárať sa, vyplýva z videosummitu.

30.10.2020 05:50 , aktualizované: 21:12
koronavírus, testovanie, Orava, COVID-19, test Foto: ,
Testovanie na koronavírus na Orave 24. októbra 2020.
debata (118)

21:10 V Českej republike v priebehu piatka do 18.00 h potvrdili 6 770 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Oznámilo to ministerstvo zdravotníctva ČR na svojej oficiálnej webovej stránke. Počet pozitívnych prípadov tak v ČR od začiatku pandémie dosiahol 316.838. V spo­jitosti s ochorením COVID-19 zomrelo 3033 ľudí. V piatok ochoreniu podľahlo 94 infikovaných ľudí. Z ochorenia COVID-19 sa v krajine dosiaľ vyliečilo 130.855 pacientov. V krajine je v súčasnosti 182.950 aktívnych prípadov a 7281 pacientov je podľa ministerstva zdravotníctva s ochorením v nemocnici.

19:25 Veľké firmy zapojené do plošného testovania na ochorenie COVID-19 môžu už od piatka testovať okrem svojich zamestnancov aj ich rodinných príslušníkov. Odbremeňujú tak ostatné odberné miesta. Pre TASR to uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková s tým, že sa to týka do 20 firiem. „Tieto firmy majú pridelené presné počty testov a certifikátov podľa toho, koľko indikovali, že majú kapacitu otestovať,“ vysvetlila hovorkyňa.

Firmy, ktoré zamestnávajú viac ako 4000 ľudí, sa mohli prihlásiť a otestovať zamestnancov vo vlastnej réžii. Štát im poskytol antigénové testy, registračné formuláre, certifikáty a príslušníka Ozbrojených síl (OS) SR, ktorý má na priebeh testovania dohliadať. Rovnaké podmienky platili aj pre skupiny firiem, ktoré v jednom areáli vedeli zriadiť spoločné odberné miesto s účasťou aspoň 4000 zamestnancov.

18:45 Deti, ktorých rodičia sa nedajú cez víkend otestovať na COVID-19, môžu chodiť do školy. Odviesť ich tam však musí osoba s negatívnym výsledkom testu. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) to uviedol na piatkovej tlačovej konferencii. „Rodič, ktorý nemá test, (deti) nemôže do školy zaviesť,“ vysvetlil minister. Apeluje preto na všetkých rodičov školopovinných detí, ktoré nemôžu ísť do školy samy, aby sa nechali otestovať. Druhou možnosťou je zabezpečiť odvoz dieťaťa do a zo školského zariadenia.

18:40 Plošné testovanie ľudí na Slovensku antigénovými testami na COVID-19 vníma hlavný hygienik SR Ján Mikas z epidemiologického hľadiska ako užitočné. Uviedol to v otvorenom liste, v ktorom zároveň občanov povzbudil, aby využili možnosť dať sa otestovať tam, kde to bude možné. Každé jedno rozhodnutie jednotlivca môže podľa Mikasa ovplyvniť ďalší vývoj pandémie na Slovensku.

18:27 Belgicko zaznamenalo vo štvrtok rekordný celkový počet 6 187 ľudí hospitalizovaných s ochorením COVID-19. Informoval o tom v piatok zdravotnícky úrad krajiny, ktorý citovala spravodajská stanica CNN. V súčasnosti je na JIS 1057 pacientov. Šéfka Zorgnet-Icuro – siete 775 nemocníc, domovov starostlivosti a zdravotníckych zariadení po celej krajine – pre CNN uviedla, že situácia je teraz „absolútne kritická“. „Pravdepodobne do týždňa maximálne zaplníme kapacitu lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti. A Belgicku nedochádzajú len lôžka, ale aj zdravotníci,“ upozornila Cloetová.

18:01 Bratislavský samosprávny kraj (BSK) pomôže s víkendovým celoplošným testovaním. V areáli Úradu BSK na Sabinovskej ulici vytvoril certifikované testovacie miesto, ktoré v piatok využíva na otestovanie zamestnancov úradu, počas soboty a nedele bude k dispozícii záujemcom z celej Bratislavy, nielen obyvateľom mestskej časti Ružinov.

17:27 Poslanecká snemovňa českého parlamentu schválila predĺženie núdzového stavu v krajine o ďalšie tri týždne – do piatka 20. novembra. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz. Dôvodom predĺženia je pokračujúca epidemiologická situácia. Český premiér Andrej Babiš prítomných poslancov v snemovni vyzval, aby podporili vládny návrh na predĺženie núdzového stavu do 3. decembra. Premiér podľa Noviniek.cz upozorňoval, že všetky opatrenia sa začínajú prejavovať s určitým odstupom.

16:55 Na otázku, či má štát k dispozícii financie na vyplatenie odmien zdravotníkom rezort financií odpovedal tým, že v prípade potreby je MF pripravené poskytnúť dostatok zdrojov na pokrytie výdavkov takýchto odmien. Minister financií Eduard Heger (OĽANO) v tejto súvislosti na sociálnej sieti uviedol, že jeho rezort podporí mimoriadne odmeny pre všetkých zdravotníkov v prvej línii. „V priemere si môže zdravotník, ktorý pomôže správnej veci, zarobiť za víkend približne až 900 eur,“ priblížil s tým, že ich chcú motivovať. Zároveň zdravotníkov vyzval, aby sa prihlásili na pomoc a poďakoval tým, ktorí tak už urobili.

16:49 Ministerstvo financií (MF) SR nedisponuje odhadom, koľko by mohlo stáť víkendové plošné testovanie Slovenska, pretože akciu vedie a organizuje Ministerstvo obrany (MO) SR. Ministerstvo vnútra (MV) SR bude vedieť výdavky na akciu celoplošného testovania vyčísliť až po jej ukončení. Pre TASR to uviedli tlačové odbory oboch rezortov. Rezort financií podľa slov svojho tlačového odboru nemá zatiaľ ani údaje, koľko stálo testovanie na Orave a v Bardejove. „Výdavky realizovalo ministerstvo obrany prípadne rezort vnútra zo svojich zdrojov,“ uviedlo MF.

16:03 Bratislavské mestské časti nedokážu zaručiť, že v rámci celoplošného testovania bude otestovaný každý. Prijaté pravidlá testovania im totiž neumožnia odhadnúť, koľko ľudí sa v Bratislave bude chcieť otestovať. Verejnosti preto odporúčajú sledovať operatívne pokyny z odberových miest, mestských častí, mesta Bratislava a riadiť sa nimi. V spoločnom vyhlásení to uviedli primátor hlavného mesta Matúš Vallo a 17 bratislavských starostov.

Primátor a starostovia poukazujú pritom na množstvo obyvateľov Bratislavy, ktorí nemajú na území mesta prihlásený trvalý pobyt, ale aj na potenciálne tisíce obyvateľov prihraničných obcí v Rakúsku a Maďarsku, ktorí sa tiež budú chcieť otestovať v Bratislave.

15:48 Sieť súkromných nemocníc Svet zdravia a polikliník ProCare pomôže štátu pri plošnom testovaní na COVID-19 približne 800 zamestnancami. TASR o tom informovala komunikačná špecialistka tejto nemocničnej siete Jana Fedáková s tým, že väčšina z týchto zamestnancov sú zdravotníci. V nemocniciach a poliklinikách tejto siete sa samotné testovanie zdravotníkov a hospitalizovaných pacientov uskutočnilo počas štvrtka a piatka. „Z doterajších štatistík vyplýva, že paradoxne na COVID pracoviskách, kde sú hospitalizovaní suspektní pacienti a pacienti s potvrdeným koronavírusom, je najnižšia incidencia ochorenia u zdravotníkov,“ spresnila Fedáková. Doplnila, že je to dané vysokou disciplínou pri dodržiavaní preventívnych opatrení.

15:29 Pre veriacich platí od piatka pôst za odvrátenie koronavírusu. Vyhlásili ho biskupi Slovenska s tým, že zároveň veriacich pozývajú modliť sa pravidelne Modlitbu za Slovensko. TASR o tom informovala Konferencia biskupov Slovenska (KBS).

„Od 30. októbra až do 18. decembra 2020, teda na osem po sebe nasledujúcich piatkov, biskupi vyhlasujú pre celú katolícku cirkev na Slovensku prísny pôst za odvrátenie pandémie,“ uviedol predseda KBS Stanislav Zvolenský. Veriaci medzi 18. a 60. rokom života, ktorí sú celkom zdraví a netrpia žiadnymi ochoreniami, by sa mali počas týchto ôsmich piatkov postiť takým spôsobom, ako sa zvyknú postiť na Veľký piatok. To znamená, že sa majú zdržať mäsitých pokrmov, najesť sa dosýta len raz za deň a ešte dvakrát zjesť niečo menšie. Slovenskí biskupi tiež povolávajú modliť sa každý deň Modlitbu za Slovensko a šíriť ju intenzívne medzi všetkými veriacimi.

14:28 Rakúsko zaznamenalo v piatok po prvý raz viac ako 5000 nových prípadov koronavírusom – za 24 hodín pribudlo 5627 novoinfi­kovaných. Informoval o tom spravodajský portál OE24. Za uplynulých 24 hodín pribudlo v súvislosti s chorobou COVID-19 aj 18 úmrtí, čím sa celkový počet obetí na životoch zvýšil na 1082. V nemoc­niciach je hospitalizovaných 1803 pacientov, z toho 263 na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Na zoznam rizikových oblastí pribudli s účinnosťou od soboty aj ďalšie európske štáty – Maďarsko, Chorvátsko, Slovinsko, Bulharsko, Cyprus a Taliansko (okrem Kalábrie).

13:58 Predseda ĽSNS Marian Kotleba porušil desaťdňovú karanténu. Informáciu zverejnil denník Nový Čas. Ten odfotil Kotlebu vo štvrtok 29. októbra pri odchode zo svojho bytu.

Predseda ĽSNS podľa Nového Času nasadol do auta a odišiel do straníckej centrály, v ktorej sa podľa denníka v tom čase nachádzali aj iné osoby. Kotleba vo štvrtok 22. októbra na sociálnej sieti zverejnil status, v ktorom informoval o tom, že mal pozitívny výsledok testu na prítomnosť ochorenia Covid-19.

13:38 V Maďarsku priebežne stúpa kapacita PCR testovania na koronavírus po tom, čo sa doň zapojilo aj Národné hematologické centrum (OVSZ). Záchranná služba OMSZ dokáže denne otestovať 5000–6000 pacientov s príznakmi nákazy a v niektorých dňoch evidovali aj vyše 12 000 žiadostí o PCR test, uviedol vo štvrtok pre denník Népszava hovorca záchranárov Pál Győrfi. Na tieto testy musia niekedy pacienti čakať aj niekoľko dní. Záchranári sa snažia priebežne rozširovať svoje kapacity a usilujú sa o to, aby sa ku každému pacientovi s príznakmi infekcie dostali do 48 hodín, dodal Győrfi.

Šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová oznámila, že priebežne stúpa kapacita PCR testovania po tom, ako sa do laboratórneho testovania zapojilo aj OVSZ – pričom v stredu za 24 hodín vykonali v krajine celkom 12 598 PCR testov. Vo štvrtok za deň pribudlo v Maďarsku 2194 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 56 chronicky chorých pacientov. Od začiatku pandémie evidujú 68.127 infikovaných a 1634 úmrtí.

13:11 V bratislavských Vajnoroch plánujú spustiť živé vysielanie zo všetkých troch tunajších odberných miest. Verejnosť si tak bude môcť pozrieť, koľko ľudí čaká na test a rozhodnúť sa, kedy je najvhodnejší čas nechať sa otestovať. Bratislavské mestské časti Petržalka, Vrakuňa i Rača ubezpečujú svojich obyvateľov, že budú prostredníctvom svojich webov či sociálnych sietí priebežne informovať o situácii na odberných miestach. "Každá lokalita bude mať svojho koordinátora, ktorý bude o celom priebehu v jednotlivých odberných miestach informovať. S koordinátormi sa následne skontaktujeme, aby sme mohli informovať verejnosť, uviedla na sociálnej sieti petržalská samospráva.

Bratislavské Staré Mesto a Nové Mesto odporúčajú svojim obyvateľov, aby si nainštalovali mobilnú aplikáciu mestskej časti. Aj prostredníctvom nej budú informovať o celoplošnom testovaní.

13:08 Mestské časti hlavného mesta SR sú pripravené počas víkendového testovania periodicky informovať o aktuálnej situácii na jednotlivých odberných miestach. Využívať budú dostupné informačné kanály, vrátane miestneho rozhlasu i online kamerových záberov. Takúto službu ponúka napríklad Záhorská Bystrica, ktorá zabezpečí priamy prenos z web kamery na odberné miesta, umiestnené vo veľkokapacitnom stane na Námestí Rodiny. Dúbravka zriadila špeciálnu webovú stránku www.dubravka.korona-test.sk, na ktorej môžu obyvatelia počas nasledujúceho testovacieho víkendu sledovať odberné miesta a ich vyťaženosť. Plniť ju budú dobrovoľníci a aktualizovať približne každú hodinu.

Devínska Nová Ves bude poskytovať informácie o nápore na odberné miesta aj telefonicky, rovnako sa v polhodinových intervaloch budú aktualizovať informácie o obsadenosti na sociálnej sieti i mobilnej aplikácii, a to prostredníctvom ikon vo farbách semaforu, upozorňujúcich na miesta bez čakania, miesta s čakacou lehotou do 60 minút i tie, na ktorých je čakanie dlhšie, a preto je vhodné zvoliť iné odberné miesto.

12:49 Zamestnanci Kancelárie Národnej rady (NR) SR sa majú v piatok testovať antigénovými testami na ochorenie COVID-19. Pre poslancov NR SR sa organizovalo testovanie predchádzajúci piatok (23. 10.) a pondelok (26. 10.). Dôvodom bol pozitívny výsledok testu šéfa ĽSNS a poslanca Mariana Kotlebu.

Októbrová schôdza parlamentu je momentálne prerušená do utorka 3. novembra. Viacerí poslanci sú totiž v karanténe, preto nemusí byť plénum uznášaniaschopné. Pozitívne testovaní boli poslanci z ĽSNS, OĽANO či Smeru a Sme rodina. Pozitívny výsledok testu mal aj nezaradený poslanec a primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč, ako oznámil na sociálnej sieti.

12:30 Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR kúpila takmer 3,8 milióna jednorazových nitrilových rukavíc v celkovej hodnote takmer 485-tisíc eur bez DPH. Vyplýva to z kúpnej zmluvy so spoločnosťou PharmaComp, s. r. o. zverejnenej v Centrálnom registri zmlúv. Ako pre agentúru SITA uviedla Natália Petríková z kancelária predsedu štátnych hmotných rezerv, rukavice boli do skladu dodané vo štvrtok 29. októbra. „Pre účely celoštátneho testovania sú požadované osobné ochranné pracovné prostriedky vyskladňované zo skladov SŠHR SR pre Ozbrojené sily SR, ktoré zabezpečujú ich ďalšiu distribúciu,“ uviedla Petríková.

12:10 Na následky nákazy koronavírusom zomrel v piatok ráno vo veku 82 rokov biskup Amfilohije Radovič, hlava srbskej pravoslávnej cirkvi (SPC) v Čiernej Hore. Informovali o tom agentúry AP a DPA s odvolaním sa na vyhlásenie SPC. Nákaza vírusom u biskupa prerástla do zápalu pľúc, ktorému podľahol v piatok o 08.20 h. Jeho stav sa prudko zhoršil vo štvrtok, keď sa mu výrazne sťažilo dýchanie a pociťoval bolesti v hrudníku, informovali jeho lekári. Radovič bol tiež známy svojím proruským postojom, ideológiou namierenou proti zmýšľaniu tzv. západného sveta, ako aj častými vyjadreniami proti aktivistom za práva LBGTI komunity a proti rodovej rovnosti.

11:55 Zamestnancov rezortov obrany a vnútra testujú v rámci celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 v Univerzitnej nemocnici – Nemocnici sv. Michala, ktorá patrí pod Ministerstvo vnútra (MV) SR. Odberné miesta sú okrem priestorov nemocnice zriadené na ďalších piatich miestach v Bratislave. Testuje aj nemocnica v Košiciach. Testovanie potrvá od piatka do nedele. Nemocnica predpokladá, že počas víkendu urobí približne 10 000 testov v Bratislave a 7000 v Košiciach. Okrem zamestnancov rezortov testujú aj vlastný personál a pacientov.

11:35 Cieľ stanovený pre celoplošné testovanie Slovenska je nenaplniteľný, nebude možné otestovať státisíce občanov. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová po dnešnom stretnutí s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Danielom Zmekom a veliteľom operácie Spoločná zodpovednosť Ivanom Pachom. Z celkového množstva odberných tímov je pripravených približne 60 percent na oba víkendové dni. Požiadala premiéra Igora Matoviča (OĽANO), aby uskutočnili testovanie tam, kde sa to dá. Volá po dobrovoľnosti testovania.

11:30 Pod výnimku zo zákazu vychádzania spadá aj kočíkovanie bábätka. Informuje o tom web somzodpovedny.sk, venovaný celoplošnému testovaniu ľudí na Slovensku na COVID-19. „Kočíkovanie bábätka spadá pod výnimku ako "starostlivosť o dieťa“, nevzťahuje sa na ňu zákaz vychádzania," uvádza sa na webe. Vláda predĺžila obmedzenie pohybu na Slovensku až do 8. novembra. Zákaz vychádzania nebude platiť medzi 1. až 5. hodinou, rovnako pre ľudí s negatívnym testom na ochorenie COVID-19. Nové výnimky zo zákazu budú platiť od 2. novembra.

11:08 Po Volkswagene Slovakia, Slovenských elektrárňach či Slovalcu v Žiari nad Hronom sa k testovaniu zamestnancov vo vlastnej réžii pridala aj petrochemická skupina Slovnaft. Zdravotníkov, ktorí budú odoberať vzorky, a ďalší podporný personál si Slovnaft zabezpečil sám, ako dobrovoľníci sa zapoja aj zamestnanci. Na priebeh testovania bude dohliadať zástupca ministerstva obrany. Viac TU.

10:41 Ukrajina zaznamenala za štvrtok ďalších 8 312 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Pribudlo aj rekordných 173 úmrtí infikovaných osôb, vyplýva z údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO). Doteraz najvyšší počet úmrtí za deň (165) zaznamenali na Ukrajine za utorok.

10:20 Pri príprave a vykonaní celoplošného testovania obyvateľstva Slovenska bude pomáhať aj 50 vojenských medikov, ktorí sú príslušníci ozbrojených síl Rakúskej republiky. Vyplýva to z návrhu, ktorý odsúhlasila vláda na piatkovom rokovaní. Majú tiež pomáhať pri odstraňovaní následkov núdzového stavu. Na Slovensku majú vojenskí medici pôsobiť počas nasledujúcich dvoch víkendov na odberových miestach. Následne budú pomáhať Ozbrojeným silám SR odstraňovať následky núdzového stavu. Ministerstvo obrany SR je pripravené zabezpečiť týmto príslušníkom ozbrojených síl logistickú podporu, píše sa v predkladacej správe odsúhlaseného návrhu.

9:44 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán nariadil operačnému štábu, aby pripravil plán očkovania proti novému druhu koronavírusu. V pravidelnom piatkovom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió premiér vyjadril nádej, že koncom decembra či začiatkom januára by už mohla byť v Maďarsku k dispozícii vakcína proti vírusu SARS-CoV-2.

Okolo januára by podľa jeho slov mohla byť zaočkovaná najrizikovejšia kategória osôb, teda chronicky chorí a starší ľudia. „Vyslal som svojich ľudí do Číny, na jar by už mohlo byť v Maďarsku k dispozícii veľké množstvo vakcíny z viacerých miest. V apríli by sme mohli vyhlásiť víťazstvo,“ zdôraznil Orbán.

Vo štvrtok pribudlo v Maďarsku 2194 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, v súvislosti s ochorením Covid-19 zomrelo 56 chronicky chorých pacientov. Od začiatku pandémie táto krajina eviduje 68 127 infikovaných a 1634 úmrtí.

9:32 Svetoznámy karneval v brazílskom meste Rio de Janeiro sa pre pandémiu koronavírusu na budúci rok neuskutoční. Informovala o tom v noci na piatok agentúra DPA s odvolaním sa na miestny spravodajský portál G1. Organizátori karnevalu, agentúra na podporu cestovného ruchu Riotur, zdravotnícki a ďalší odborníci sa zhodli na tom, že budúcoročný karneval by sa mal uskutočniť až vtedy, keď bude dostupná vakcína proti koronavírusu. Už dávnejšie bola zrušená tradičná prehliadka škôl samby, k čomu sa teraz pridalo aj zrušenie pouličných karnevalových os­láv.

Naposledy bol karneval v Riu de Janeiro odložený v roku 1912 v súvislosti s úmrtím vtedajšieho ministra zahraničných vecí, keď miestny starosta jeho konanie presunul o dva mesiace neskôr. Prvý potvrdený prípad nákazy koronavírusom zaznamenala Brazília 26. februára, deň po skončení tohtoročného karnevalu v Riu. Od vypuknutia pandémie v Brazílii zaznamenali 5 494 376 prípadov nákazy a 158 969 úmrtí.

9:05 Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) je pripravený na celoplošné testovanie antigénovými testami v súvislosti s koronavírusom. Vo vlastnej réžii otestuje príslušníkov a zamestnancov zboru, personál ministerstva spravodlivosti, zamestnancov Súdnej rady SR, Centra právnej pomoci, personál Ústavného súdu SR, Najvyššieho súdu SR, ostatných všeobecných súdov a členov ich domácností. Informovala hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská.

Celý priebeh testovania zabezpečuje ZVJS vlastným zdravotníckym a ostatným personálom. Plošné testovanie bude následne zabezpečené aj pre všetky väznené osoby, priblížila Kacvinská. „Podľa nariadenia vlády SR je zbor subjektom podieľajúcim sa na celoplošnom testovaní Spoločná zodpovednosť, a teda je oprávnený vykonať testovanie všetkým spomínaným skupinám osôb a rovnako im vydať certifikát oficiálne schválený Ministerstvom zdravotníctva SR,“ pripomína Kacvinská.

Do jednotlivých organizačných zložiek bolo podľa Kacvinskej distribuovaných 50-tisíc antigénových testov a certifikátov. Testovanie bude prebiehať od piatka do nedele (1. 11.). Zbor zriadil na testovanie 131 odberných stanovíšť. „Termín testovania odsúdených a obvinených bude stanovený po pretestovaní personálu,“ podotkla hovorkyňa. Zbor predpokladá otestovanie 19 500 osôb za zbor spolu s členmi domácností a 22 800 mimo zboru vrátane členov z domácnosti. (tas­r)

8:53 Pápež František sa už kvôli riziku šírenia koronavirusu nebude počas pravidelných audiencií osobne stretávať s veriacimi a epidémia zrejme silno poznačí aj tohtoročné oslavy Vianoc vo Vatikáne. Informovali o tom predstavitelia cirkevného štátu. Podľa agentúry AP bude mať na omše prístup len veľmi obmedzený počet ľudí, a veriaci sa tak vianočných liturgií budú môcť zúčastniť len virtuálne.

Pápež sa stretáva s veriacimi na generálnych audienciách každú stredu, už tá nasledujúca 4. novembra ale bude iná. Rovnako ako počas jarnej vlny pandémie Covidu-19 bude Vatikán namiesto audiencie naživo prenášať Františkove krátke vystúpenie nakrúcané v knižnici Apoštolského paláca. Virtuálne audiencie kvôli koronavírusu začali tento rok koncom februára, od začiatku septembra sa pápež opäť vrátil k tradičnej forme audiencií, aj keď s obmedzeným počtom veriacich. (čtk)

7:57 Počet nakazených novým koronavírusom v USA prekročil vo štvrtok deväť miliónov. Ochorenie Covid-19 sa krátko pred prezidentskými voľbami rapídne šíri vo viac ako 20 amerických štátoch, informoval denník The New York Times.

Len za posledný týždeň pribudlo vyše pol milióna potvrdených prípadov nákazy, ktorých od začiatku pandémie zaznamenali už viac ako 9,2 milióna. Celkový počet súvisiacich úmrtí prevyšuje 234-tisíc.

Viac ako dve desiatky amerických štátov za uplynulý týždeň hlásili najvyššie prírastky infikovaných od začiatku pandémie. Počet prípadov momentálne stúpa v minimálne 42 z 50 štátov. V žiadnom z nich pritom nedochádza k trvalému poklesu krivky šírenia nákazy.

V USA v týchto dňoch každodenne pribúda vyše 75-tisíc nakazených a približne 780 úmrtí. Najviac postihnuté sú aktuálne štáty na americkom Stredozápade ako Illinois, Indiana, Michigan, Minnesota, Nebraska a Wisconsin. Podľa televízie NBC News vo štvrtok v USA zaznamenali už tretí rekordný denný nárast prípadov nákazy v priebehu tohto týždňa (80 622). Prvýkrát od začiatku pandémie tak počet novonakazených za jeden deň prevýšil hranicu 80-tisíc. V celkovom počte potvrdených prípadov nákazy koronavírusom sú Spojené štáty dlhodobo najviac postihnutou krajinou na svete.

7:12 V Nemecku vo štvrtok pribudlo 18 681 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. To je najviac od začiatku epidémie v krajine. Zomrelo ďalších 77 nakazených, informoval o tom dnes Inštitút Roberta Kocha (RKI). Nemecko sa chystá od pondelka opäť zaviesť rozsiahlu karanténnu uzáveru.

Celkovo sa v Nemecku, ktoré má asi 83 miliónov obyvateľov, od začiatku epidémie nakazilo vírusom SARS-CoV-2 už 499 694 ľudí. Bilancia mŕtvych s Covidom-19 sa vyšplhala na 10 349. Vírusu sa po nakazení zbavilo už asi 345 700 ľudí. Preukázateľne infikovaných je tak v Nemecku teraz takmer 154-tisíc ľudí.

6:39 V Českej republike pribudlo vo štvrtok 13 051 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom. Vyplýva to z údajov zverejnených v piatok po polnoci na webovej stránke českého ministerstva zdravotníctva.

Celkový počet potvrdených prípadov nákazy v krajine od začiatku pandémie sa tak zvýšil na 310 068, z toho 178 578 je aktívnych. V priebehu štvrtka bolo vykonaných 37 680 testov. V českých nemocniciach sa aktuálne lieči 6604 pacientov, zatiaľ čo 128 628 ľudí sa už z nákazy vyliečilo.

Na súvisiace komplikácie zomrelo v ČR už 2862 pacientov, pričom vo štvrtok pribudlo 99 úmrtí, informoval Český rozhlas. V utorok zomrelo v Česku 159 infikovaných ľudí, čo je doposiaľ najhoršia denná bilancia od začiatku epidémie.

5:50 Európska komisia vyčlenila 220 miliónov eur na prevoz pacientov postihnutých ochorením Covid-19 z najťažšie postihnutých členských krajín EÚ do iných štátov, ktoré majú dostatočnú kapacitu nemocničných lôžok pre infikované osoby. Vo štvrtok večer, po skončení mimoriadneho videosummitu šéfov štátov a vlád EÚ, to uviedla predsedníčka EK Ursula von der Leyenová.

Lídri 27 členských krajín EÚ mali vo štvrtok prvú zo série viacerých plánovaných videokonferencií zameraných na koordináciu spoločných opatrení proti šíreniu nového typu koronavírusu. Von der Leyenová vyčlenenie sumy 220 miliónov eur potvrdila po skončení videosummitu, počas spoločnej tlačovej konferencie s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom.

Európsky "prezident"  Charles... Foto: SITA/AP, Olivier Hoslet
summit, koronavírus Európsky "prezident" Charles Michel hovorí prostredníctvom videokonferencie s lídrami krajín EÚ.

Šéfka eurokomisia počas svojho vystúpenia vyzvala lídrov členských krajín EÚ, aby spoločne zhromažďovali údaje o šírení koronavírusu, pretože „dobré využitie európskych peňazí“ si vyžaduje aj „dobrú výmenu informácií“. Všetky potrebné dáta by sa mali zhromažďovať v Európskom centre pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC), ktoré na ich základe bude môcť vydávať lepšie a presnejšie odporúčania, ako pokračovať v boji s pandémiou.

Von der Leyenová zároveň zdôraznila, že „masové testovanie“ populácie bude kľúčom k prekonaniu pandemickej krízy a vyzvala štáty EÚ, aby sa dohodli na spoločných štandardoch pre rýchle testovanie na báze antigénových testov na COVID-19 a tiež na vzájomnom uznávaní výsledkov rýchlych testov v celej Európskej únii.

Premiéri a prezidenti členských krajín podľa tlačových agentúr AP a AFP hovorili o potrebe väčšej koordinácie reakcií na epidémiu, ktorá opäť silne zasiahla európsky kontinent a ktorá počtom nových infekcií a obetí prekonáva prvú vlnu z marca a apríla tohto roku. Počas štvrtkových rokovaní na diaľku odzneli aj výzvy, aby sa jednotlivé krajiny v tejto situácii neuzatvárali. Ale naopak, aby spolupracovali na zdieľaní osvedčených postupov a najlepších techník na kontrolu šírenia vírusu a na príprave distribúcie vakcíny, až sa podarí vyvinúť účinnú a bezpečnú očkovaciu látku.

Za koordinovaný európsky prístup v tomto smere sa vyslovila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá pripomenula, že pre Nemecko, ako „krajinu uprostred Európy“, je veľmi dôležité aby všetky krajiny spoločne bojovali proti pandémii, aby hranice zostali otvorené a aby zostal zachovaný fungujúci hospodársky cyklus.

118 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #celoplošné testovanie