Generál Macko radí operáciu dokončiť, hoci nie je pripravená

Bývalý zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Pavel Macko považuje plošné testovanie za nedostatočne pripravené. V tomto štádiu je však už podľa neho najlepšie operáciu disciplinovane dokončiť, inak hrozí chaos.

30.10.2020 07:00
debata (105)

VIDEO: Generál Macko o operácii Spoločná zodpovednosť.

Video

„Nositeľmi hlavnej záťaže prípravy tejto operácie sú Ozbrojené sily, aj keď nemajú všetky tromfy v rukách. Je to vládna operácia vykonávaná Ozbrojenými silami, a preto všetci očakávali, že ju aj vykonajú samy, alebo budú mať na nej podstatne väčší podiel. Problémom je, že nie sú dostatočne technicky a personálne pripravené. Ozbrojené sily teda síce operáciu naplánovali, ale pri jej schvaľovaní neboli dodržané zásady schvaľovania dobrého plánu. Ak vláda vyčlenila do osemtisíc osôb, môžeme povedať, že v nej budú všetky ruky a nohy Ozbrojených síl a budú mať obrovský problém pokryť všetky testovacie miesta v potrebnom rozsahu,“ konštatuje bývalý zástupca náčelníka Generálneho štábu.

Ostalo podľa neho veľké množstvo otvorených otázok. „Najväčšie riziko je v komunikácii a koordinácii s ostatnými zložkami. Tá operácia je veľmi riziková zo zdravotného hľadiska aj z odborného a politického hľadiska. Pokiaľ nebude úspešná, napriek všetkej snahe Ozbrojených síl z nej pôjdu vojaci vyčerpaní fyzicky a psychicky a môže to mať aj dosah na ich schopnosť plniť ďalšie zákonné úlohy. Aj keď operácia nie je perfektne pripravená a je tam veľa neznámych, je už v takom štádiu, že najlepšie ju bude disciplinovane dokončiť. Akékoľvek iné riešenie môže medzi občanmi aj vojakmi vyvolať ešte väčší chaos,“ zhodnotil Macko.

105 debata chyba
Viac na túto tému: #generál Pavel Macko #plošné testovanie