Celoplošné testovanie sa skončilo, podľa Matoviča otestovali 3 milióny osôb

Celoplošné testovanie na koronavírus sa na Slovensku skončilo, trvalo dva dni. Premiér Matovič avizoval, že otestovali minimálne 3 milióny osôb. Sám sa pritom ospravedlnil všetkým občanom, ktorí nešli na testovanie z vlastnej vôle, že ich donútil ísť. Za sobotu sa plošného testovania zúčastnilo 2,5 milióna osôb, z toho 25 850 malo pozitívny test, teda jedno percento. Celkové výsledky budú oznámené v pondelok.

01.11.2020 07:00 , aktualizované: 22:09
debata (1652)
Administratívny pracovník počas plošného...
Igor Matovič informuje médiá počas zhodnotenia...
+22Členovia odberových tímov čakajú na testovacom...

21:59 Ak zostane aj po nedeľných odberoch na celoplošnom testovaní podiel nakazených v Bratislave taký nízky, primátor hlavného mesta Matúš Vallo sa obáva, že druhé kolo testovania sa v meste už nestretne s takým pochopením. Vyhlásil to na sociálnej sieti. Keďže pomer pozitívnych v Bratislave patrí pravdepodobne medzi najnižšie na Slovensku, Vallo rozumie pochybnostiam o potrebe realizovať druhé kolo plošného testovania.

Dôležité je podľa neho myslieť aj na efektivitu vynaložených zdrojov. „Teda či v súčasnom stave nákazy v Bratislave nedokážeme lepšie ustrážiť priebeh pandémie napríklad dôsledným trasovaním, cieleným testovaním a posilnením regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Bez toho, aby sme tak zásadne obrátili hore nohami životy všetkých obyvateľov,“ napísal Vallo.

21:05 Ak treba ďalšie plošné testovanie, štát to zvládne aj bez samospráv. Myslí si to primátor Hlohovca a viceprezident Únie miest Slovenska Miroslav Kollár (Za ľudí). Tvrdí, že to, čo mala na tento víkend zabezpečiť samospráva, si už do budúcna môže zorganizovať štát aj sám.

„Prosím vás, neťahajte samosprávy budúci víkend do ďalšieho plošného testovania. Ak aj odborníci povedia, že ho treba, už nás na to nepotrebujete. Ukázali sme, ako na to, a máte dostatok štátnych kapacít v území, ktoré môžete využiť,“ napísal Kollár na sociálnej sieti.

20:32 Premiér Matovič prostredníctvom sociálnej siete oznámil, že v rámci celoplošného testovania bolo doposiaľ otestovaných už 3 milióny osôb.

19:23 porovnaní so sobotou bola nedeľa z hľadiska polície bez vážnejšieho narušenia verejného poriadku a komplikácií v doprave. Policajti nemuseli počas nedele riešiť ani mimoriadne dopravné situácie. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

„Najčastejšie sme sa stretávali s prípadmi, na ktoré sme opakovane upozorňovali počas dňa. Vo viacerých krajoch sa občania pokúšali opätovne absolvovať testovanie. Polícia všetky tieto prípady rieši,“ uviedla Bárdyová.

Narušenie verejného poriadku zaznamenali policajti na jednom z odberných miest v Košiciach. „Muž bez rúška narúšal priebeh testovania nedôstojným správaním. Polícia osobu, zjavne pod vplyvom alkoholu, predviedla na policajné oddelenie k ďalšej realizácii. Za nenosenie rúška polícia tento prípad dokumentuje ako priestupok proti verejnému poriadku a priestupok na úseku verejného zdravotníctva,“ uzavrela policajná hovorkyňa. (tasr)

19:04 Zredukovanie odberných miest na menší počet, najmä na miestach, kde sa ich na jednej adrese nachádza viac, navrhuje starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý. Dôvodom je podľa neho nízky záujem ľudí o testovanie.

„Od rána obieham odberné miesta. Na väčšine z nich za posledné hodiny prichádzajú nie stovky, nie desiatky ľudí, ale doslova jednotlivci,“ uviedol Kusý. Ako dodal, napriek tomu musia na odberných miestach dobrovoľníci, zdravotníci, vojaci aj policajti „mrznúť a čakať“, kým im „skončí šichta“ o 21.30 h.

Starosta sa pýta, aký má zmysel, ak majú na jednej adrese viac odberných miest, aby tam ľudia naďalej mrzli. Navrhuje, aby sa takéto miesta zredukovali. „Všetci, s ktorými som sa o tom rozprával, súhlasia. Len vojaci s dôvetkom, že o tom musia rozhodnúť vyššie šarže. Ak na samosprávu hodili väčšinu roboty pri príprave aj samotnej realizácii testovania, mohli by nám veriť aj v tom, že ak sa škrtne pár odberných miest tam, kde sú tri alebo štyri na jednej adrese, samotné testovanie to neohrozí,“ uviedol Kusý. (tasr)

19:00 Hoci viac ako 2,5 milióna pretestovaných za jeden deň je úctyhodné číslo, hodnotiť víkendovú operáciu Spoločná zodpovednosť je ešte predčasné. Jedna vec však bola jasná vopred: Nech by bola účasť na testovaní akákoľvek, Igor Matovič bude túto akciu prezentovať ako svoj úspech, píše v komentári Marián Repa.

18:22 Situácia na odberných miestach v Bratislave je pokojná. Čakanie na odbery je takmer minimálne, miestami žiadne. Informujú o tom jednotlivé mestské časti hlavného mesta Slovenska na svojich profiloch na sociálnej sieti. (tasr)

17:47 Viac než 300 zahraničných študentov do týchto chvíľ otestoval tím špeciálnej mobilnej odbernej jednotky, ktorá v nedeľu stojí v areáli Filozofickej fakulty Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici.

„Zatiaľ bolo otestovaných 308 študentov, pričom všetci majú negatívny výsledok. Som veľmi rád a ďakujem mestu Banská Bystrica. Študenti aj zahraniční lektori to vnímajú veľmi pozitívne. Sú v našom meste prvé mesiace a oceňujú, že sa nemusia zorientúvať v rámci odberných testovacích miest. Prevažne ide o študentov z Ukrajiny, Ruska, Kazachstanu, Srbska a z ďalších európskych krajín,“ konštatoval rektor UMB Vladimír Hiadlovský.

Ako na sociálnej sieti informovalo mesto, požiadavka na testovanie zhruba 600 zahraničných študentov ubytovaných na banskobystrických internátoch prišla od rektora UMB. Mesto zriadilo mobilnú odbernú jednotku na testovanie v spolupráci so Slovenským Červeným krížom, územným spolkom Banská Bystrica. (tasr)

17:13 V Krásne nad Kysucou v okrese Čadca zabezpečili na celoplošné testovanie štyroch zdravotníkov na každom zo šiestich odberných miest. Podľa primátora mesta Jozefa Grapu boli medzi nimi zdravotné sestry z nemocnice v českom Třinci, študenti Lekárskej fakulty Karlovej univerzity v Prahe, študenti z iných českých lekárskych fakúlt i lekári pracujúci v ČR.

V predajnom stánku pred mestským úradom pomáhala s testovaním Monika Šurábová. „Pracujem v Česku, ale Krásno nad Kysucou je moje rodné mesto. Preto som sa rozhodla prísť. Myslím si, že to fungovalo veľmi dobre, a oceňujem organizáciu zo strany mesta. Aj vojakov a policajtov, ktorí nám tu všetko pripravili, prišli sme do hotového. Ľudia čakali v radoch, ale boli trpezliví a chápali situáciu. Dovolím si povedať, že nám to išlo ako po masle,“ podotkla. V Krásne nad Kysucou v sobotu otestovali 3701 ľudí, z nich bolo pozitívnych 2,6 percenta. (tas­r)

16:43 Dva testy na nový koronavírus mal absolvovať v sobotu počas celoplošného testovania muž z Martinského okresu. Polícia z Martina začala v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci zločinu šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby, informovala o tom v nedeľu žilinská krajská policajná hovorkyňa Jana Balogová.

„Skutku sa mal dopustiť muž z okresu Martin, ktorý sa v sobotu predpoludním zúčastnil na testovaní na odbernom mieste v obci Ivančiná (okres Turčianske Teplice). Bol diagnostikovaný ako pozitívny. Po odporúčaní nenastúpil do povinnej izolácie a opätovne sa v ten istý deň popoludní dal testovať na odbernom mieste v Turčianskych Tepliciach, kde mu mal vyjsť výsledok negatívny,“ uviedla Balogová. (tasr)

16:19 Prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti zhodnotila plošné testovanie ako dobre zvládnuté, uznanie podľa nej patrí všetkým, ktorí sa na tom podieľali, v prvom rade vláde, armáde, polícii, hasičskému zboru, zdravotníkom, zdravotníčkam a všetkým ľuďom, ktorí dobrovoľnícky pomáhali.

Čaputová tiež uviedla, že je „rada, že sa nenaplnili obavy, vrátane tých mojich, a že vo výsledku každý, kto sa otestovať chcel, sa na test dostal.“ Prezidentka tiež poprosila všetkých občanov s pozitívnym testom o prísne dodržiavanie karantény a všetkých ostatných o dodržiavanie známych a účinných opatrení. (Viac tu)

15:43 Prvý deň museli najmä v mestách brzdiť ľudí, ktorí prúdili k odberným miestam. Dnes primátori vyzývajú k účasti. Nitriansky primátor Marek Hattas, upozorňuje na prestávky a varuje tiež pred dažďom. „Po štvrtej hodine popoludní hlási SHMÚ dážď. Prosím, myslite aj na tieto faktory a nenechávajte si testovanie na poslednú chvíľu.“

K druhému kolu plošného testovania má jednoznačný postoj. „Odhliadnuc od toho, že som zároveň poslancom Národnej rady za jednu z koaličných strán, silno neodporúčam premiérovi, aby zvažoval druhé kolo plošného testovania, nakoľko je dosť možné, že to samosprávy odbojkotujú. Na otázku, či by bolo mesto Nitra jednou z nich odpovedal: „Neviem, si živo predstaviť, že by v Nitre bolo druhé kolo.“

K výteru volajú aj starších ľudí. Včera ich pritom prosili, aby zostali doma, ak nepotrebujú test kvôli práci. „Napriek tomu, že som vyzýval našich seniorov, aby sa testovania kvôli svojej ochrane života a zdravia nezúčastnili, dnes to môžeme považovať za celkom bezpečné,“ píše Peter Paška na sociálnej sieti s tým, že každého záujemcu vybavia na počkanie. Ani on si nemyslí, že je dôvod na druhé kolo. V Galante odhalili výtery 30 pozitívnych prípadov pri tisíckach pretestovaných ľu­dí.

Podľa Pašku stále platí, že existujú obrovské pochybnosti o vhodnosti takýchto testov na celoplošné testovanie a otázkou je, koľko ľudí uniklo. „Neviem, či sa pri takomto pomere pozitívnych prípadov dá hovoriť o potrebe druhého testovania. Ak by sme tu mali úplne iné čísla, tak o tom netreba diskutovať,“ dodáva. Druhé kolo nepovažuje za potrebné ani reálne. „Dlhú časť svojho života som strávil v armáde a rozumiem tomu, že keď príde príkaz zhora, treba ho vykonať, ale nevidím žiaden dôvod, aby sa pokračovalo v ďalšom kole testovania.“ Za dôležitejšie považuje trasovanie kontaktov pozitívnych ľudí.

Pripomína tiež problémy pri organizácii. „Tŕň z päty nám vytrhli zdravotníci. Ešte v piatok okolo obeda sme nemali dostatočný počet ľudí na testovanie. Na všetkých odberných miestach sme nemali plné počty a museli sme ľudí presúvať. Všelijakým spôsobom sme museli zachraňovať situáciu. Nikto nemá chuť zopakovať si testovanie na budúci týždeň," uzatvára s tým, že sa treba tiež zamyslieť, kto by na testovanie vôbec prišiel. (zan)

15:40 Spolu 209 452 otesto­vaných a z toho 1220 pozitívnych na nový koronavírus eviduje za sobotu Veliteľstvo Trebišov. To okrem okresu Trebišov zahŕňa všetky štyri košické okresy, ako aj okres Košice-okolie. Údaje poskytlo Ministerstvo obrany SR. (tasr)

15:15 Žena v Detve chcela potvrdenie o absolvovaní antigénového testu na tlačivo, ktoré si doma vyrobila. Keď to príslušný zdravotnícky pracovník odmietol, nedala sa testovať a odišla s tým, že pôjde radšej na PN. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. (tasr)

14:44 Najvyššie priemerné percento pozitívnych testov v rámci celoplošného testovania na Slovensku bolo v pôsobnosti veliteľstva Žilina (okresy Žilina, Bytča, Čadca, Kysucké Nové Mesto), kde zo 161 917 testovaných bolo 2982 pozitívnych testov (1,84 percenta).

Najnižšie percento pozitívnych testov – 0,31 percenta, bolo v oblasti veliteľstva Bratislava (okresy Bratislava I, Bratislava II, Bratislava III, Bratislava IV, Bratislava V).

14:11 Náklady na celoplošné testovanie sa samosprávam preplatia. V relácii RTVS O päť minút 12 to potvrdil minister obrany Jaroslav Naď s tým, že výdavky samospráv skontrolujú okresné úrady. Opozičný poslanec parlamentu a starosta obce Hurbanova Ves Ľubomír Petrák (Smer) kritizuje, že podľa usmernenia majú byť výdavky normované. Obáva sa, že sa obciam nepreplatia všetky výdavky.

Minister potvrdil, že obciam zaslali usmernenie. „Človek, ktorý bol šéf testovacieho tímu na odberovom mieste, potvrdí, či veci, ktoré boli nakúpené, sú v súlade s potrebou pri realizácii pretestovania. Potvrdzujem, že obciam budú reálne náklady preplatené cestou okresného úradu, ministerstva vnútra, následne ministerstva financií. Ak by nastala situácia, že niekto bude hovoriť, že musel nakúpiť pre obec auto, aby mohol rozvážať testy, a potom si ho nechá, tak nikto nečaká, že ho budeme preplácať. Preto je tam nejaká forma kontroly,“ vysvetlil.

Petrák priblížil, že starostovia dostali metodické usmernenie o normovaných výdavkoch, ktoré by mali byť použité bez ohľadu na to, na čo sa pripravovali. „Pripravovali sme sa na dva dni, prebieha to v jednom dni. Pýtam sa, budeme znášať 50 percent nákladov my?“ skonštatoval. Za základný problém vlády označil to, že nevie komunikovať so svojím okolím vrátane samospráv. (tasr)

13:59 V Bratislave bolo v sobotu v rámci celoplošného testovania na ochorenie Covid-19 otestovaných 230 670 ľudí. Z nich bolo 717 testovaných pozitívne, čo predstavuje 0,31 percenta. Vyplýva to zo štatistiky, ktorú zverejnilo ministerstvo obrany.

Primátor hlavného mesta Matúš Vallo k číslam testovaných za sobotu uviedol, že za taký krátky čas je to obrovský počet, a to aj napriek nepríjemnému počasiu a dlhým hodinám čakania v radoch.

„Mimoriadne nasadenie starostiek, starostov a ich tímov, zdravotníkov, dobrovoľníkov, vojakov, policajtov, hasičov a mnohých ďalších treba oceniť. Rovnako ako treba oceniť, ako zodpovedne a trpezlivo sa k tejto príležitosti postavili Bratislavčanky a Bratislavčania,“ skonštatoval primátor. (tasr)

13:46 V obci Priepasné, podobne ako v ďalších troch obciach okresu Myjava, sa celoplošné testovanie v rámci akcie Spoločná zodpovednosť uskutočňuje iba počas jedného dňa v nedeľu.

„Aktuálny stav je taký, že je pretestovaná približne štvrtina obyvateľov. Zatiaľ všetko zvládame a stíhame. Testovanie sa uskutočňuje vo vonkajších priestoroch pri obecnom úrade, kde zvyčajne mávame kultúrne akcie. Samotné odberné miesto je na pódiu,“ informoval na poludnie starosta obce Peter Czere.

Čakanie na výsledky si ľudia môžu spestriť prehliadkou panelovej výstavy. „Pre čakajúcich sme pripravili výstavu o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. Na paneloch je priblížený život Štefánika nielen od jeho začiatkov až po jeho tragickú smrť, ale aj jeho dosah do súčasnosti,“ informoval Czere. (tasr)

13:36 Celoplošné testovanie je podľa vicepremiérky a predsedníčky strany Za ľudí Veroniky Remišovej úspešné a dobre pripravené napriek rôznym dezinformáciám, ktoré sa šírili ešte krátko pred testovaním. Informovalo o tom tlačové oddelenie strany Za ľudí.

„Celoplošné testovanie je krok číslo jedna a som hrdá na Slovensko, že sme ho zvládli,“ uviedla s tým, že teraz má nasledovať jasný plán, ako ďalej zvládať pandémiu. V pondelok na ústrednom krízovom štábe a na zasadnutí vlády chce preto hovoriť o ďalších opatreniach. (tasr)

13:30 Dva dni testovania a oba vyzerajú v Trnave úplne odlišne. Zatiaľ čo v nedeľu nemohli odberné tímy ani na sekundu poľaviť, v nedeľu sa bijú o každého, kto sa prípade otestovať. Ľudia sa doslova trúsia. (Viac tu)

13:16 Verejný cintorín v Košiciach je s 32-tisícmi hrobových miest a rozlohou 32 hektárov najrozsiahlejším na Slovensku. Napriek zákazu vychádzania nezostal prázdny, aj keď počet ľudí sa dal počítať v desiatkach. Pred vstupom nebolo vidieť ani štátnych či mestských policajtov.

„Boli sme sa v sobotu testovať. Tak sme prišli položiť kvety a zapáliť sviečku. Veď ak sme negatívni, môžeme už ísť von, máme pri sebe aj ten certifikát,“ uviedol manželský pár. Po tom, čo sa dozvedeli, že v nedeľu ešte na cintorín nemôžu ísť a môžu dostať blokovom konaní pokuty do 1000 eur a v správnom konaní do 1659 eur, sa rozhodli ísť domov. „Netušili sme to, nebudeme radšej riskovať,“ zhodli sa manželia. (hkl)

Verejný cintorín v Košiciach Foto: Pravda (Robo Hakl)
Verejný cintorín v Košiciach Verejný cintorín v Košiciach

12:40 V hutnícke fabrike U. S. Steel Košice v sobotu otestovali 1259 ľudí. Mnohí zamestnanci vyhľadali odberné miesta v okolí svojich domov, čo im aj bolo odporúčané. „Od rána do 11. hodiny bolo otestovaných 107 ľudí," uviedol v nedeľu tesne pred 12.hodinou hovorca spoločnosti Ján Bača.

Pracovníci odberového miesta uviedli, že viac ľudí bolo hneď po otvorení, ale včerajšok bol podľa nich značne zaťažujúci. „V sobotu sme sa nestačili zastaviť. Teraz je to pokojnejšie, ale očakávame, že popoludní sa počet ľudí, ktorí sa budú chcieť otestovať, zvýši. Len nech nám vydrží počasie, je príjemne a svieti slnko,“ poznamenali členky odberného miesta. (hkl)

Celoplošné testovanie v U. S. Steel Košice Foto: Pravda (Robo Hakl)
USS Košice / Celoplošné testovanie Celoplošné testovanie v U. S. Steel Košice

12:27 Buď sa potvrdilo, že antigénové testy sú absolútne nevhodné na získanie relevantných dát o rozšírení infekcie, alebo na SR žiadna pandémia koronavírusu nie je. Poslanec novovzniknutej strany Hlas Matúš Šutaj Eštok to skonštatoval v diskusnej relácii TA3 V politike. Narážal pritom na jedno percento pozitívnych vzoriek z celkového počtu otestovaných počas sobotňajšieho plošného testovania.

Jeho oponent v diskusii, predseda Výboru Národnej rady pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽANO) je presvedčený, že prostredníctvom testovania a záujmu ľudí o testovanie sa podarí nielen limitovať šírenie vírusu, ale odvrátiť aj kolaps zdravotníckeho systému a úplný lockdown krajiny s nevyčísliteľnými ekonomickými škodami.

„Som veľmi milo prekvapený, ako všetci k tomu pristúpili a dokázali sme, akí vieme byť ako Slováci kreatívni,“ povedal, reagujúc aj na problémy, ktoré museli samosprávy riešiť pri zabezpečení testovania. Za kritikou predstaviteľov samospráv vidí v niektorých prípadoch obyčajné politikárčenie. „Jasné, že najmä tí, ktorí sú z tábora Smeru a Hlasu potrebovali kritizovať,“ uviedol.

Šutaj Eštok mu v reakcii pripomenul, že jedným z najväčších kritikov prípravy akcie zo strany štátu bol člen koaličnej strany, podpredseda Za ľudí a primátor Hlohovca Miroslav Kollár. Testovanie malo podľa neho len zakryť to, že vláda počas leta neurobila nič pre zodpovednú prípravu na druhú vlnu pandémie a že celkovo nemá plán v boji s ochorením Covid-19. Kremský to odmieta, upozornil, že plán sa vyvíja podľa okolností, ktoré sa turbulentne v súčasnosti vyvíjajú a ktoré nútia štáty modifikovať opatrenia. (tasr)

12:18 Požiadavku vlády SR o poskytnutie zdravotníkov na pomoc pri celoplošnom testovaní dôkladne zvažoval maďarský operačný štáb zodpovedný za ochranu proti novému druhu koronavírusu, ktorý sa napokon rozhodol pomôcť. V súvislosti s vyslaním 193 lekárskych asistentov, ktorí v sobotu pricestovali na Slovensko, to uviedol rezort maďarskej diplomacie.

„Ide o dobrovoľníkov, ktorí vycestovali na 48 hodín preto, lebo v núdzi je potrebné poskytnúť pomoc,“ uviedlo maďarské ministerstvo zahraničných vecí. Podľa Ministerstva vnútra SR 44 lekárskych asistentov vypomáha v okrese Trebišov, 138 v okrese Komárno, desať v okrese Nové Zámky a jeden v okrese Levice. Maďarským zdravotníkom je poskytnutý benefit vo forme bezplatného ubytovania a celý deň majú k dispozícii stravu. (tasr)

12:09 Nižší záujem o testovanie v nedeľu ráno v obci Lendak si prednosta obecného úradu Michal Marhefka vysvetľuje tým, že ľudia dopoludnia varia a mladí si trochu dlhšie pospali. „Lendak je známy tým, že je silne katolícky, takže starší ľudia, keďže nemôžu ísť do kostola, pozerajú omšu v televízii alebo počúvajú v rozhlase,“ myslí si Marhefka.

Po uzatvorení odberových miestností v sobotu večer už mali v Lendaku výsledky, za prvý deň sa nechalo testovať 2324 ľudí. „Z toho bolo 73 pozitívne testovaných. Očakávame dnes, že bude do večera približne 4-tisíc ľudí. Vyšší záujem očakávame popoludní od približne 18. hod.,“ doplnil Marhefka. V nedeľu v každom zo štyroch odberových miestnostiach otestovali približne 150 ľudí. (hkl)

11:52 Policajti zaznamenali počas soboty a nedeľe dopoludnia 24 prípadov, keď sa občania po pozitívnom výsledku testu opakovane testovali. Podozriví sú zo spáchania trestného činu šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

„Svojím konaním vystavili nebezpečenstvu ďalších čakajúcich ľudí a členov odberných tímov, ktorí nemajú ochranné obleky. Všetci pozitívne testovaní občania pritom dostali jednoznačné pokyny týkajúce sa povinnej karantény a ďalších postupov, ktoré ignorovali,“ spresnila hovorkyňa. (tasr)

11:40 Regióny s najväčším podielom pozitívnych prípadov sa týkajú hlavne severu Slovenska, oznámil to na tlačovom brífingu minister obrany Jaroslav Naď. „Najväčšiu pozitivitu zaevidovali regionálne veliteľstvá operácie v Žiline, Topoľčanoch, Ružomberku a Prešove,“ povedal Naď.

Podľa informácií Ozbrojených síl na sociálnej sieti je najväčšia pozitivita v okresoch na hornej Nitre, Kysuciach, na severnom Spiši. Výraznejší podiel je celkovo na severe a severovýchode Slovenska, ale aj v regióne Žitného ostrova. (tasr)

11:36 Ak by štát nariadil druhé kolo celonárodného testovania, samospráva bratislavskej Karlovej Vsi už teraz upozorňuje, že sa možno postaví na odpor. (Viac tu)

11:20 Odberné miesto v Aeroklube na košickom letisku otestovalo v sobotu 4 308 občanov, pričom odhalilo 19 pozitívnych osôb. K dispozícii je 17 odberových tímov. Mesto Košice na vlastné náklade zriadilo desať z nich poskytlo, zvyšných sedem Hasičský a záchranný zbor v Košiciach.

Oproti sobote, kedy sa vytvárali kilometroví rady, je v nedeľu situácia pokojná, ráno pred otvorením odberných miest na testovanie v rade čakalo iba niekoľko automobilov. (hkl)

11:09 „Či dobrovoľne, či nasilu, poďme dnes na to testovanie,“ vyzval premiér Matovič občanov na záver brífingu k výsledkom prvého dňa celoplošného testovania.

11:06 Druhý deň celoplošného testovania v Banskej Bystrici sa začal úplne opačne než v sobotu (31. 10.). Odberné miesta sú pripravené, žiadne rady, ak tak len minimálne, a to napríklad i na najväčšom sídlisku Sásová, na uliciach Sitnianska a Ďumbierska, v centre mesta na Triede SNP či na sídliskách Podlavice alebo Radvaň. Informovalo o tom mesto na sociálnej sieti, potvrdzujú to aj reakcie obyvateľov. Výsledky sobotňajšieho testovania zatiaľ nepozná.

Mesto zriadilo v areáli Filozofickej fakulty Univerzity Mateja Bela (UMB) v spolupráci so Slovenským Červeným krížom mobilnú odbernú jednotku, kde sa tiež o čosi neskôr začalo s testovaním zahraničných študentov, lektorov, ale i vedenia univerzity. (tasr)

11:04 Druhé kolo celoplošného testovania určite bude, vyhlásil premiér Matovič a pripustil, že v pár okresoch by testovanie byť nemuselo. Hovoriť o tom mieni s odborníkmi. Pri druhom kole argumentuje dobrými výsledkami z testovania na Orave a v Bardejove.

10:54 Odberné tímy v okrese Prievidza v sobotu vykonali počas celoplošného testovania na nový koronavírus 57 512 testov. Pozitívnych z nich bolo 1152. Informoval o tom v nedeľu hovorca mesta Prievidza Michal Ďureje. (tasr)

10:43 Premiér Matovič požiadal ľudí, ktorí mali pri celoplošnom testovaní pozitívny výsledok testu na koronavírus, aby dodržiavali karanténu a obvovali všetkých, s ktorými v priebehu posledných dní prišli do kontaktu. Ľudí s negatívnymi testami naopak vyzval k opatrnosti a dodržiavaniu epidemických opatrení.

10:39 Premiér Matovič priznal, že vláda fakticky donútila svojich občanov podstúpiť celoplošné testovanie, ospravedlnil sa za to a argumentoval to ochranou zdravia všetkých Slovákov, hlavne tých najzraniteľnejších. „Nechceli sme dopustiť, aby nám nemocnice kľakli na kolená. Len kvôli nim sme vás prinútili ísť na tento test. Bolo to v záujme nás všetkých,“ dodal premiér.

10:35 Testovanie počas druhého dňa plošného testovania zabezpečujú tímy na 4782 odberných miestach, k dispozícii je teda 98 percent všetkých plánovaných odberných miest. O testovanie sa stará vyše 46-tisíc osôb. Na tlačovom brífingu to uviedol minister obrany Jaroslav Naď.

Predseda vlády SR Igor Matovič informuje médiá... Foto: TASR (Michal Svítok)
Igor Matovič Predseda vlády SR Igor Matovič informuje médiá počas zhodnotenia prvého dňa celoplošného testovania na odberovom mieste na Dostihovej dráhe v Petržalke, 1. novembra 2020

10:20 Minister obrany Jaroslav Naď oznámil, že sobotného plošného testovania sa zúčastnilo 2 581 113 osôb, z toho 25 850 malo pozitívny test na koronavírus, čiže zhruba jedno percento.

10:14 Video: Premiér Igor Matovič hodnotí prvý deň celoplošného testovania na Slovensku.

9:57 V meste Prešov urobili za sobotu 32 786 odberov, ktoré zachytili 305 pozitívnych prípadov. Potvrdil to hovorca mesta Vladimír Tomek.

Ako priblížil, od nedele rána je v meste otvorených všetkých 66 odberných miest. V porovnaní so sobotou nápor ľudí, ktorí čakajú na testovanie, výrazne klesol. Z jednotlivých odberných miest podľa jeho slov hlásia, že rady sa netvoria takmer nikde. „Môžeme iba vyzvať ľudí, ktorí sa ešte neboli dať otestovať a chcú tak urobiť, že momentálne môžu prísť a majú jedinečnú šancu otestovať sa bez čakania,“ dodal Tomek. (tasr)

9:55 Polícia zaznamenala v sobotu večer ďalších dvoch občanov, ktorí sa podrobili opakovanému testovaniu. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

„Podozrivá je 38-ročná žena, na odbernom mieste bola v Ľuboticiach dvakrát testovaná, pričom oba testy mala pozitívne,“ spresnila Bárdyová. Podobný prípad bol aj v okrese Nové Mesto nad Váhom. „45-ročná žena sa podrobila testovaniu v jednej obci s pozitívnym výsledkom, potom sa presunula do inej obce, kde sa dala testovať opäť,“ dodala. Polícia ešte skôr zaznamenala ďalších sedem podobných prípadov. (tasr)

9:54 Ozbrojené sily počas noci na nedeľu distribuovali materiál na odberné miesta, kde sa v rámci celoplošného testovania testujú ľudia na ochorenie Covid-19. Potvrdil to jej hovorca Štefan Zemanovič. Nedeľné testovanie hodnotí zatiaľ ako bezproblémové.

„Priebežne sa nám opäť rozbehlo testovanie. Keďže ide o plošnú aktivitu, vyskytujú sa určité prestoje, ale nie je to nič mimoriadne,“ skonštatoval. (tas­r)

9:42 V siedmich okresoch Trenčianskeho samosprávneho kraja, okrem okresov Prievidza a Partizánske, prišlo v prvý deň celoplošného testovania na odberné miesta okolo 207-tisíc ľudí, čo predstavuje približne 60 percent z celkového počtu ľudí, ktorí by sa na testovaní mali zúčastniť.

Ako informoval prednosta Okresného úradu v Trenčíne Roman Kozáček, údaje o počte pozitívne testovaných v okresoch Trenčín, Považská Bystrica, Ilava, Púchov, Nové Mesto nad Váhom, Myjava a Bánovce nad Bebravou poskytnú počas nedele. (tasr)

9:39 Diametrálne odlišná situácia na odberných miestach v porovnaní so sobotou panuje v nedeľu ráno aj v okresných mestách Bratislavského samosprávneho kraja. Samosprávy Pezinku, Malaciek i Senca oznamujú prostredníctvom svojich webov a sociálnych sietí, že na testovanie sa momentálne na väčšine miest vôbec nečaká.

V Malackách bolo počas soboty otestovaných 7271 osôb, pozitívny výsledok zaznamenali u 58 z nich, v Pezinku otestovali 11 293 záujemcov, čo je viac ako polovica tých, ktorí sa môžu dať testovať. „Miera pozitivity za sobotu je na úrovni 0,62 percenta,“ dodalo mesto Pezinok. V Senci odobrali vyše 7000 vzoriek, pozitívnych bolo 45. (tasr)

9:35 V meste Trnava otestovali počas celoplošného testovania v sobotu v rámci akcie Spoločná zodpovednosť približne 30-tisíc ľudí, pozitívnych z nich bolo 0,68 percenta. Informovalo o tom mesto na sociálnej sieti.

Testovanie sa v nedeľu začalo v podstate bez čakania. Podľa webovej stránky testovanie.trna­va.sk sú na odberných miestach v rade maximálne traja ľudia. Výnimku tvorí športová hala, kde čaká podľa portálu desať ľudí. (tasr)

9:33 Problém v kúpeľnom mieste Trenčianske Teplice je už vyriešený. Chýbajúce certifikáty dorazili do odberných miesta a v meste už začínajú testovať na všetkých štyroch miestach. Problém s cerifikátmi nastal už v sobotu okolo obeda, kedy došli na prvom odbernom mieste, o dve hodiny neskôr sa minuli aj na druhom mieste zo štyroch. V nedeľu ráno mohli preto otvoriť len dve odberové miesta. ( tm )

9:28 Krajské mesto Trenčín testuje v nedeľu ľudí bez domova aj obyvateľov trenčianskej nocľahárne. Na pokojný priebeh akcie dohliada náčelník mestskej polície Peter Sedláček.

„Zatiaľ všetko v pokoji a doteraz otestovaní sú negatívni. Veríme, že to tak aj zostane,“ uviedol primátor mesta Richard Rybníček. Ten dodal, že ho teší, že zodpovednosť a snaha chrániť seba, ale aj ostatných je aj medzi ľuďmi, ktorí nemajú v živote toľko šťastia ako ostatní.

V Trenčíne ukončili už aj testovanie v zariadení opatrovateľskej služby na Piaristickej ulici a v zariadení pre seniorov na Lavičkovej ulici. Otestovali aj niekoľko terénnych opatrovateliek. Spolu išlo až o 298 testov, všetky s negatívnym výsledkom. V meste sú aktuálne otvorené všetky odberové miesta, čakacie doby v nich sú minimálne. Počet otestovaných, ani počet pozitívnych zatiaľ nie je zverejnený. ( tm )

9:18 Záujem o celoplošné testovanie je v nedeľu v Gelnici oproti sobote minimálny. Potvrdil to za mesto Gelnica Milo Janáč. Prvý deň víkendového testovania otestovali 2722 ľudí, z toho bolo pozitívnych 19.

„Aj dnes ráno sme otvorili všetkých šesť odberných miest v meste. Žiadne problémy sme nezaznamenali,“ povedal s tým, že oproti sobotňajšiemu ránu je účasť oveľa nižšia. „Všade sa tvorili rady, teraz je to pokojné,“ dodal Janáč. (tasr)

9:11 V okrese Považská Bystrica absolvovalo v sobotu antigénové testy 29 292 obyvateľov, pozitívnych bolo 384 vzoriek (1,31 percenta). Informoval o tom prednosta Okresného úradu v Považskej Bystrici Andrej Torda.

V Považskobys­trickom okrese bol v sobotu problém s nedostatkom testov a certifikátov, niektoré odberné miesta museli na niekoľko hodín zatvoriť. V Dolnom a Hornom Moštenci priviezli testy až večer, odberné miesta už neotvorili. Ani počas noci sa problémy s nedostatkom testov nepodarilo úplne vyriešiť.

„Zatiaľ fungujú všetky odberné miesta v okrese. Niektoré testy sa rozviezli večer, iné sa postupne zásobujú od rána. Večer nám prišlo okolo 2000 testov, ktoré sme porozvážali po považskobystrických mestských častiach,“ doplnil prednosta. (tasr)

9:08 V meste Stará Ľubovňa v sobotu otestovali 6098 ľudí, z ktorých bolo 129 pozitívnych. Uviedol to primátor mesta Ľuboš Tomko.

„V nedeľu ráno sa rady netvoria vôbec a nie je taký nápor ako včera. Predpokladáme, že dnes bude pokojnejší deň. Všetky odberové tímy sú opäť pripravené a aj všetky odberné miesta sme otvorili,“ dodal Tomko. (tasr)

Odberné miesto v Pezinku na ulici 1. mája.... Foto: TASR (Michal Svítok)
Koronavírus / Celoplošné testovanie / Odberné miesto v Pezinku na ulici 1. mája. Pezinok, 1. novembra 2020

8:42 Začiatok druhého dňa celoplošného testovania ľudí na ochorenie Covid-19 v hlavnom meste nekopíruje scenár prvých hodín zo soboty. Dlhší rad pri odbernom mieste je momentálne skôr výnimkou, mestské časti pri oznámení o stave informujú väčšinou o pár osobách, čakajúcich na test.

Pri všetkých odberných miestach v mestskej časti v Devínska Nová Ves svieti zelená na semafore, teda testovanie prebieha bez dlhého čakania. Podobne na zeleno sú vysvietené všetky odberné miesta v Dúbravke, ale aj v bratislavskom Novom Meste, kde pri odberných miestach čakalo po siedmej od päť do 15 ľudí.

„Veľká časť otvorených odberných miest oznamuje nízky záujem o testovanie v prvých minútach,“ dopĺňa mestská časť Petržalka. Počtom obyvateľov najväčšia bratislavská mestská časť podotýka, že odberné miesta zatiaľ fungujú v neúplnom počte, na niektorých z nich prebieha doplnenie potrebného personálu či materiálu. V Petržalke bude aj v nedeľu fungovať testovanie formou drive-through pri obchodnom centre Danubia.

Z Ružinova informujú, že prázdne sú aj drive-in odberné miesta, rovnako je zatiaľ mĺkvo na odberných miestach pre peších. "Včera by sme neverili, že to napíšeme takto, ale… Poďte! Našim zdravotníkom je už otupno, aj paličky majú prichystané,“ vyzýva samospráva s úsmevným emotikonom. (tasr)

8:28 Kúpeľné mesto Trenčianske Teplice hlási veľký problém. V nedeľu mohlo otvoriť len dve z pôvodných štyroch odberných miest. Dôvodom sú chýbajúce certifikáty. Navyše je ohrozené aj tretie odberné miesto.

V meste pôvodne otvorili štyri miesta, kde sa mohli ľudia otestovať. Prvý problém však nastal už okolo obeda, keď sa minuli certifikáty na jednom z odberných miest, neskôr aj na ďalšom. „Chýbajú nám certifikáty, v našom meste tak polovicu odberných miest nedokážeme otvoriť. Samozrejme, okamžite sme tento nedostatok nahlásili a čakáme na dodanie,“ uviedla primátorka Zuzana Frajková Ďurmeková.

Podľa nej je navyše ohrozené aj tretie odberné miesto, kde mali o ôsmej ráno zásoby už len približne na hodinu. „Sú dve možnosti, buď boli naše tímy extra rýchle, alebo štát nezabezpečil to, čo mal,“ povedala k chýbajúcim certifikátom Ďurmeková a dodala, že primátori a starostovia dokázali v tomto chaotickom testovaní zabezpečiť úplne všetko – miestnosti, personál, materiál, dezinfekciu, propagáciu, bezpečnosť, nerušený priebeh, stravu, mnohokrát aj pre vojakov a v mnohých mestách a obciach dokonca aj zdravotníkov.

Za prvý deň v meste otestovali 2004 ľudí, z toho pozitívny výsledok malo 31 ľudí, čo je 1,55 percent. ( tm )

7:30 Počas prvého dňa bol veľký nápor na odberné miesta, kde sa testovalo z áut. V bratislavskom Ružinove pri miestnom úrade, kde v sobotu bolo množstvo áut, ich v nedeľu bolo zopár, ktoré sa veľmi rýchlo dostali na rad. Polhodinu po začiatku testovania nebol rad žiadny. Na Starej Prievozskej rovnako. Starosta Ružinova Martin Chren sa pýta, kde sú ľudia?

„Mimochodom, zo včera v Bratislave vraj vyše 230 tisíc pretestovaných, o dosť menej než pol percenta z toho pozitívne,“ uviedol starosta.

7:00 Začína sa druhý deň testovania. Odberné miesta budú otvorené do 22.00, ale posledný vstup bude o 21.30. Je užitočné sledovať sociálne siete alebo využiť aplikácie pripravené niektorými samosprávami, aby ste vedeli, či sa niektoré miesto nezatvára skôr.

V prípade odberov z auta v Bratislave k zmene príde v Karlovej Vsi, kde ostanú k depozícii už len dva takéto body, a tiež v Podunajských Biskupiciach, kde sa sobotňajší drive-thru zmení na tri nedeľňajšie odberné miesta pre peších.

Dôvodom opatrenia sú komplikácie v doprave, ktoré priniesol veľký nápor na tieto odberné miesta. Nepriepustnosť komunikácií v ich okolí spôsobil aj fakt, že sa na ne snažilo dostať aj mnoho ľudí z iných sídel Bratislavského kraja, najmä zo Záhoria. „V Karlovej Vsi ostanú drive-in miesta v Líščom údolí a pod mostom Lafranconi,“ potvrdil hovorca Karlovej Vsi Branislav Heldes. „V Slávičom údolí bude odberné miesto len pre peších, rovnako tak pred Iuventou, kde však bude možné zaparkovať,“ dodal.

Na parkovisku pri Podzáhradnej ulici v Podunajských Biskupiciach sa takisto v nedeľu budú môcť otestovať len tí, ktorí prídu peši. „Zvyšujeme však počet odberných miest na tri,“ informoval starosta mestskej časti Zoltán Pék.

Všetky drive-in odberné miesta ostávajú v Ružinove, hoci v ich okolí bola doprava mimoriadne komplikovaná a v sobotu popoludní starosta Ružinova Martin Chren hovoril o „25-hodinovej čakacej dobe“. „Rozhodli sme sa napokon, že tieto miesta ponecháme, vyzývame však ľudí, aby ich prednostne ponechali pre rodiny s deťmi a obyvateľov so zhoršenou mobilitou,“ dodal Chren.

K dispozícii budú aj odberné miesta pre otestovanie sa z auta na parkovisku pred Obchodným centrom Danubia v Petržalke a tiež drive-thru odberové miesto v Rusovciach, ktoré mestskej časti pomáha zvládnuť aj nápor pendlerov.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #plošné testovanie #celoplošné testovanie