Čechom sa znižuje prírastok nakazených, Angličanov čaká dlhá uzávera

Šéf WHO ide do karantény, pretože mal kontakt s človekom infikovaným koronavírusom. V Anglicku možno budú tvrdé opatrenia platiť ešte aj v januári. Celkový počet hlásených úmrtí v dôsledku nákazy koronavírusom v pondelok prekonal na celom svete hranicu 1,2 milióna.

02.11.2020 06:00 , aktualizované: 21:15
debata (44)

21:15 Vo Francúzsku za posledných 24 hodín pribudlo 52.518 prípadov ochorenia COVID-19, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Informoval o tom denník The Guardian.

Doteraz najvyšší denný prírastok nových prípadov (46.290) evidovali úrady v nedeľu.

Aktuálna bilancia naznačuje, že účinky lockdownu, ktorý v krajine zaviedli v piatok, sa ešte neprejavili, píše The Guardian.

18:50 Medzi 70 osobami, ktorých úmrtie v Maďarsku v uplynulých 24 hodinách súviselo s ochorením Covid-19, je aj 28-ročný opozičný poslanec samosprávy budapeštianskej mestskej časti Józsefváros za Demokratickú koalíciu Lajos Balogh. Informuje o tom internetová stránka komerčnej rozhlasovej stanice Klubrádió.

Balogh, ktorý bol aj hudobníkom a rómskym aktivistom, 20. októbra na Facebooku oznámil, že ho museli hospitalizovať pre ochorenie Covid-19. Istý čas bol napojený na umelú pľúcnu ventiláciu a v uplynulých dňoch sa jeho stav stabilizoval. V pondelok však chorobe podľahol.

17:17 V Belgicku, kde od pondelka začali platiť sprísnené karanténne opatrenia, zaznamenali v nedeľu 11 789 nových prípadov nákazy novým koronavírusom. Priemerný denný počet infekcií vzrástol na 15 582, čo je o 14 percent viac v porovnaní s predminulým týždňom. Uviedli to belgické médiá s odvolaním sa na údaje inštitútu pre verejné zdravie Sciensano.

Za uplynulých 24 hodín belgické nemocnice prijali ďalších 563 pacientov s ochorením Covid-19, čím priemerný počet nových denných hospitalizácií stúpol na 656 – to je o 40 percent viac ako v predchádzajúcom týždni. V pondelok bolo hospitalizovaných celkom 6823 pacientov, z ktorých 1223 je na jednotkách intenzívnej starostlivosti a 60 percent z nich potrebuje umelú pľúcnu ventiláciu.

V priebehu nedele zomrelo v Belgicku v spojitosti s ochorením Covid-19 ďalších 112 osôb. Minulý týždeň zomrelo v priemere 113 ľudí za deň, čo je nárast o 164 percent voči predošlému týždňu; k zdvojnásobeniu počtu úmrtí dochádza už každých päť dní. Od vypuknutia koronavírusovej epidémie v Belgicku zomrelo 11 737 ľudí.

17:07 Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala v pondelok obyvateľov krajiny, aby dodržiavali nové protipandemické opatrenia, zredukovali svoje sociálne kontakty a pomohli tak v boji proti šíreniu nového druhu koronavírusu. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

„Ak chceme, aby to fungovalo, sme závislí od spolupráce, prijatia a pochopenia a porozumenia občanmi v našej krajine,“ uviedla Merkelová v pondelok, keď začali platiť viaceré nové obmedzenia vrátane zatvorenia reštaurácií, voľnočasových a kultúrnych centier. „Je to v rukách každého z nás, aby sa tento november stal naším spoločným úspechom, zmenou k lepšiemu,“ dodala.

Ak sa v novembri podarí spomaliť šírenie vírusu, vytvoria sa podľa kancelárky predpoklady na to, „aby sme mali znesiteľný december, samozrejme stále za dodržiavania opatrení(…), ale opäť s väčšou slobodou“. „Stále si musíme pripomínať, že žijeme v pandémii a s pandémiou,“ poznamenala s tým, že ide o skúšku, akú Nemecku nezažilo od druhej svetovej vojny.

Nemecko eviduje v priemere takmer 128 nakazených na 100-tisíc obyvateľov za sedem dní, priblížila Merkelová s tým, že je potrebné, aby sa toto číslo znížilo na 50. Zdôvodnila to tým, že pri takomto počte infikovaných dokážu zdravotníci sledovať kontakty nakazených. „Nesmieme dopustiť, aby rýchle šírenie vírusu stále viac zaťažovalo naše zdravotníctvo,“ povedala Merkelová. V súčasnosti nie je podľa nej možné dohľadať zdroj nákazy až v 75 percentách prípadov.

15:54 Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity (ÚSVRK) nezaznamenal, že by v prostrední marginalizovaných rómskych komunít (MRK) boli počty pozitívnych prípadov na Covid-19 vyššie ako v obciach, kde sa rómske komunity nenachádzajú.

„Odmietam šírenie informácií, podľa ktorých sú rómske komunity priestorom šírenia ochorenia Covid-19. Takéto informácie prispievajú k posilňovaniu stigmatizácie Rómov a Rómok ako šíriteľov tohto ochorenia v spoločnosti,“ uviedla splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková. Zároveň priblížila, že ÚSVRK realizuje viaceré opatrenia na zamedzenie šírenia koronavírusu. (si­ta)

16:39 Irán za uplynulých 24 hodín zaznamenal ďalších 440 úmrtí osôb s Covidom-19, čo je najviac od začiatku pandémie. Koronavírus novo potvrdili ďalším 8289 osobám. S odvolaním sa na dnešné oznámenie iránskeho ministerstva zdravotníctva o tom napísala agentúra Reuters.

Počty nakazených a úmrtí v Iráne v posledných týždňoch dramaticky stúpajú. Krajina hlási rekordnú bilanciu úmrtí s Covidom-19 už druhý deň rade, hranicu 5-tisíc nakazených pritom prekonala koncom októbra. Podľa odborníkov však môže byť skutočný počet úmrtí aj mnohonásobne vyšší, než uvádza iránske ministerstvo.

Irán, ktorý má viac ako 80 miliónov obyvateľov, od začiatku pandémie zaznamenal nákazu koronavírusom pri 628 780 osobách, z ktorých 35 738 zomrelo. Krajina, ktorá o prvých úmrtiach pacientov s Covidom-19 informovala 19. februára, je naďalej koronavírusom najviac postihnutým štátom Blízkeho východu. (čtk)

16:22 V Bratislave nezaevidovali organizácie Depaul Slovensko, Vagus či Proti prúdu v rámci celoplošného testovania na ochorenie Covid-19 nakazeného medzi ľuďmi bez domova. Neziskovky o tom informujú na sociálnej sieti.

Občianske združenie Vagus spresnilo, že v dennom centre Domec otestovali uplynulý víkend viac ako 200 ľudí, všetkých s negatívnym výsledkom. Depaul Slovensko informuje, že v Nocľahárni sv. Vincenta de Paul otestovali desiatky svojich zamestnancov a ľudí bez domova. „Zvládli sme to so skóre nula,“ skonštatovala nezisková organizácia na sociálnej sieti. Občianske združenie Proti prúdu, vydavateľ časopisu Nota bene, otestovalo 188 ľudí. Väčšinu z nich tvorili predajcovia časopisu a ich blízki. Združenie pomohlo otestovať aj ľudí bez domova z útulku Resoty.

16:19 V Žiline sa na celoplošnom testovaní na koronavírus zúčastnilo 48 221 ľudí, pozitívny test malo 519 z nich (1,08 percenta). Informovalo tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík. Doplnil, že v sobotu sa dalo otestovať 39 770 ľudí a pozitívny výsledok testu mali 406 (1,02 percenta). V nedeľu prišlo do odberných miestností 8451 ľudí, pozitívny test malo 113 ľudí (1,33 %).

16:09 Holandská vláda si objednala od firmy BD so sídlom v Spojených štátoch dodatočných osem miliónov antigénových rýchlotestov na prítomnosť nového druhu koronavírusu. Dôvodom je snaha úradov skrátiť čakanie na výsledky testovania, uviedol v pondelok spravodajský server DutchNews.nl.

Antigénové testy vyrobené spoločnosťou BD podľa DutchNews.nl dokážu vírus SARS-CoV-2 zistiť už za 15 minút. Holandské ministerstvom zdravotníctva ich schválilo pred dvoma týždňami. Nové rýchlotesty sa budú sa používať popri PCR testoch, ktoré majú na starosti lokálne zdravotnícke úrady. Prvá dodávka 1,2 milióna rýchlotestov má do Holandska doraziť koncom novembra.

15:38 Celoplošného testovania na koronavírus na Slovensku sa počas uplynulého víkendu zúčastnilo 3 625 332 ľudí. Z nich antigénovým testom bolo určených ako pozitívnych 38 359, teda 1,06 percenta. Po rokovaní vlády to uviedol premiér Igor Matovič. (Viac tu)

15:00 Portugalský premiér António Costa požiadal v pondelok prezidenta Marcela Rebela de Sousu, aby v krajine „preventívne“ vyhlásil núdzový stav s cieľom spomaliť šírenie koronavírusu. Informoval o tom na svojej webovej stránke denník El País.

Núdzový stav v Portugalsku platil už na jar, a to od 19. marca do 2. mája. Vláda môže stav núdze vyhlásiť na maximálne 15 dní, potom musí požiadať o predĺženie, píše agentúra Reuters. Vyhlásenie núdzového stavu, ktorý uľahčí vláde prijímanie mimoriadnych opatrení, musí ešte schváliť portugalský parlament.

Podľa premiéra ďalší núdzový stav v krajine potrvá dlhšie než 15 dní. Súvisiace reštrikcie však podľa neho nebudú tak rozsiahle ako na jar. Núdzový stav môže byť ešte posilnený zákazom nočného vychádzania.

13:57 Britský politik Nigel Farage sa v pondelok rozhodol predstaviť svoju Stranu brexitu v novom svetle pod názvom Reform UK, ktorej hlavným cieľom je bojovať proti vládnemu lockdownu. Informáciu priniesla agentúra AFP.

Bývalý predseda Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) založil pred 21 mesiacmi Stranu brexitu, aby tak zvýšil nátlak na vládu a vtedajšiu premiérku Theresu Mayovú a dosiahol vystúpenie Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

Po tom, ako Británia v januári Európsku úniu opustila, sa Farageova strana stiahla do úzadia. K oživeniu strany ho údajne podnietil spôsob, akým sa vláda snaží bojovať s pandémiou koronavírusu, a fakt, že vláda v krajine zaviedla už druhý lockdown. „Stále dohliadame na brexit, no je čas, aby sme naše sily využili aj v iných sférach,“ uviedol pre nedeľník The Sunday Telegraph.

„Jediným a najpálčivejším problémom je úbohý prístup vlády ku koronavírusu. Kroky, ktoré podnikla, mali ľudí vystrašiť a podmaniť, k tomu navyše pridala lockdowny, nariadenia, obmedzenia a vyhrážky. Takto si s ochorením, ktoré u nás môže ešte dlho, možno navždy pretrvávať, neporadíme,“ dodal. Podľa Faragea by mala krajina zaujať podobné kroky ako Švédsko, ktoré dosiaľ nariadilo len lokálne opatrenia.

13:50 Na 39 odberových miestach v meste Poprad otestovali počas víkendu približne 24 000 osôb. Ako TASR informovala hovorkyňa mesta Jarka Hlaváčová, zhruba 320 z nich malo pozitívny výsledok testu.

13:38 V Poľsku pribudlo počas nedele 15 578 nových prípadov nákazy koronavírusom a 92 súvisiacich úmrtí. Informovala o tom v pondelok agentúra PAP s odvolaním sa na najnovšie údaje poľského ministerstva zdravotníctva.

Od vypuknutia pandémie zaznamenali v Poľsku už celkovo 395 480 prípadov nákazy. Ochorenie Covid-19, ktoré koronavírus SARS-CoV-2 spôsobuje, si tam doteraz vyžiadalo aj 5875 úmrtí.

Hospitalizovaných s potvrdenou nákazou je aktuálne 17 223 ľudí, ďalších 435 343 osôb je momentálne v karanténe a 46 844 pod hygienicko-epidemiologickým dohľadom. Z ochorenia Covid-19 sa v Poľsku dosiaľ uzdravilo 154 413 ľudí. Poľsko je od 24. októbra tzv. červenou zónou a príslušné obmedzenia zahŕňajúce čiastočné uzavretie škôl či reštaurácií tak platia na celom území krajiny.

13:21 V Maďarsku už tretí deň po sebe pribudlo takmer 4-tisíc nových prípadov koronavírusu, pripomenula v Budapešti na tlačovej konferencii operačného štábu šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby Cecília Müllerová, ktorá upozornila na nutnosť dodržiavania prísnejších pravidiel nosenia rúšok platných od pondelka.

Podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV rúška sú povinné už aj v reštauráciách, pohostinstvách a v zábavných podnikoch. Kým v reštauráciách je možné dať si dole rúško iba pri stole, v ostatných zariadeniach, kde sa konzumuje pri pultoch či postojačky, je tak možné urobiť výhradne iba na čas pitia a jedenia.

12:50 Americký prezident Donald Trump v pondelok naznačil, že by v prípade znovuzvolenia po utorkových prezidentských voľbách možno vyhodil hlavného odborníka Bieleho domu na nový druh koronavírusu Anthonyho Fauciho, s ktorým nezdieľa rovnaké názory na riešenie koronakrízy. Informovala o tom agentúra AP.

Trump na predvolebnom mítingu v meste Opa-locka v americkom štáte Florida vyjadril svoju frustráciu z toho, že v centre pozornosti médií je stále šírenie koronavírusu, ktorý v Spojených štátoch zabil už viac ako 230.000 Američanov. Dav po jeho slovách začal skandovať „Vyhoďte Fauciho“.

„Nikomu to nehovorte, ale nechajte ma počkať nejaký čas po voľbách,“ odpovedal Trump tisíckam svojich priaznivcov a dodal, že oceňuje ich „radu“. Trumpovo vyjadrenie prichádza po tom, čo Fauci znova ostro kritizoval administratívu za tvrdenie, že koniec pandémie je už blízko.

Na archívnej snímke z apríla 2020 americký... Foto: SITA/AP, Alex Brandon
Donald Trump / Na archívnej snímke z apríla 2020 americký prezident Donald Trump (vľavo) a hlavný odborník Bieleho domu na nový druh koronavírusu Anthony Fauci

12:46 Policajný zbor je pripravený na možné testovanie ľudí na hraniciach. Uviedol to pred pondelkovým rokovaním vlády minister vnútra Roman Mikulec s tým, že v tom nevidí problém, ak tam bude aj zdravotnícky personál. Predmetom rokovania ústredného krízového štábu, ktorý má byť v pondelok poobede, bude aj režim na hraniciach po plošnom testovaní obyvateľstva na nový koronavírus, potvrdil.

Uzavretie hraníc nevidí Mikulec ako problém z pohľadu Policajného zboru. Avšak rozhodnutie prijmú vtedy, ak sa o tom odborne porozprávajú na krízovom štábe. „Musíme sa zhodnúť na takom riešení, ktoré je vykonateľné,“ poznamenal. (tasr)

12:00 V 50 odberových miestach v Trenčíne otestovali počas celoplošného víkendového testovania 32 868 ľudí, z nich 332 (1,01 percenta) bolo pozitívnych. Informovala o tom hovorkyňa Trenčína Erika Ságová. V meste sme testovali aj klientov a zamestnancov oboch pobytových zariadení sociálnych služieb Zariadenia pre seniorov na Lavičkovej ulici a Domu opatrovateľských služieb na Piaristickej ulici. Šlo o 307 testov, ich výsledky boli všetky negatívne, uviedla hovorkyňa. Ako dodala, v Trenčíne testovali aj 61 ľudí bez domova, nikto z nich nemal pozitívny test.

11:50 Ukrajina zaznamenala za uplynulých 24 hodín ďalších 6754 prípadov nákazy novým koronavírusom a 69 súvisiacich úmrtí. Vyplýva to z údajov, ktoré v pondelok zverejnil Systém monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RBNO) a informovala o nich agentúra Ukrinform.

Celkový počet prípadov nákazy, ktoré v tejto krajine potvrdili od začiatku pandémie, sa tak zvýšil na 402 194, pričom úmrtí súvisiacich s koronavírusom tam už dosiaľ zaznamenali 7375. V nedeľu sa podľa údajov RBNO z ochorenia Covid-19, ktoré nový koronavírus spôsobuje, vyliečilo ďalších 2327 osôb, čím sa celkový počet vyliečených od začiatku pandémie zvýšil na 163 768. Za sobotu zaevidovali 7959 nových potvrdených infekcií. Rekordný denný prírastok, až 8752 novonaka­zených, pribudol na Ukrajine v piatok.

11:02 Na celoplošnom testovaní na ochorenie COVID-19 sa v Nitrianskom kraji počas víkendu zúčastnilo celkovo 425 948 ľudí. Z nich malo pozitívny výsledok testu 3016 osôb. Ako informovala Mária Lyžičiarová z Okresného úradu v Nitre, výsledky testovania boli poskytnuté jednotlivými regionálnymi veliteľstvami.

Najväčší počet testov bol vykonaný v okrese Nitra, kde na odberné miesta prišlo 106 015 ľudí, z nich bolo pozitívnych 704. V pomere k počtu testovaných ľudí bolo najviac pozitívnych v Topoľčianskom okrese, kde na testy prišlo 41 171 osôb, z ktorých malo pozitívny výsledok 669 ľudí.

10:53 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusom v Rusku sa za posledných 24 hodín zvýšil o 18 257, čím ich celkový počet dosiahol 1 655 038, informovala v pondelok agentúra TASS s odvolaním sa na tamojšie krízové centrum. Chorobe COVID-19 podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 238 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 28 473.

10:31 Celkový počet hlásených úmrtí v dôsledku nákazy koronavírusom v pondelok prekonal na celom svete hranicu 1,2 milióna, vyplýva z bilancie agentúry AFP, ktorá vychádzala z oficiálnych údajov dostupných k 8.45 h SEČ.

Hlásených je najmenej 1 200 042 úmrtí zo 46 452 818 pr­ípadov. Takmer každé piate úmrtie bolo v USA, najviac postihnutej krajine, ktorá má 230 996 úmrtí a 9 207 364 prípadov nákazy. Za Spojenými štátmi nasledujú v počte obetí Brazília (160 074 úmrtí, 5 545 705 prípadov nákazy), India (122 607 úmrtí, 8 229 313 prí­padov), Mexiko (91 895 úmrtí, 929 392 prípadov) a Spojené kráľovstvo (46 717 úmrtí, 1 034 914 prí­padov).

10:15 Na Slovensku v nedeľu pribudlo 1 883 nakazených koronavírusom z 21 477PCR testov. Nepribudlo žiadne úmrtie. Z ochorenia sa vyliečilo ďalších 214 ľudí. Viac TU.

Mapa šírenia koronavírusu na Slovensku

Na mape môžete vidieť celkový počet prípadov na konkrétny okres.

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

9:58 Počet obetí na životoch v súvislosti s ochorením Covid-19 v Maďarsku neustále stúpa, za posledný deň zaznamenali rekordných 70 úmrtí. Nákazu koronavírusom potvrdili v tomto čase 3581 ľuďom, vyplýva z pondelňajších údajov vládneho servera koronavirus.gov­.hu.

Od vypuknutia epidémie koronavírusu dosiahol celkový počet infikovaných 82 780, pričom zomrelo 1 889 chorých. Aktuálne je nakazených 60.415 osôb. Z ochorenia sa vyliečilo 20 476 pacientov. V súčasnosti je v nemocniciach ošetrovaných 4417 chorých, z nich 313 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

9:30 V Hlohovci v osemnástich odberových miestach otestovali podľa primátora Miroslava Kollára 10 921 ľudí, zistili 67 infekčných. Ďalších asi 2 000 ľudí otestovala Saneca (bývalá Slovakofarma). Vďaka testovaniu v Hlohovci zadržali občana, po ktorom pátrala polícia. „Asi si zle vyložil slová premiéra, že test je vstupenkou k slobode,“ skonštatoval Kollár.

V Zavare pri Trnave urobili 1 574 testov, zistili 14 infikovaných, čo je 0,9 percenta. Vo väčšine ďalších obcí v okrese Trnava bola miera infekčnosti ešte nižšia.

9:21 V Trnave prišlo počas víkendu na testovanie 35 983 ľudí, drvivá väčšina z nich v sobotu. Miera infekčnosti dosiahla podľa primátora Petra Bročku 0,68 percenta. Ďalších ľudí si otestovala automobilka Groupe PSA Slovakia a ešte v piatok zaplatili svojim zamestnancom PCR testy viaceré podniky v meste. Približne sto zamestnancov si dalo takto otestovať napríklad výrobné družstvo Tatrachema.

8:38 V Česku sa spomaľuje prírastok nakazených. V nedeľu im pribudlo 6 542 pozitívne testovaných ľudí, čo je takmer o 760 menej ako pred týždňom, píše český server idnes.cz. Počas víkendu býva menej testov, ale trend spomaľovania sa ukázal aj v predchádzajúcich dňoch. Nedeľa však bola ďalším dňom, keď počet mŕtvych prekročil stovku, bolo ich 111. Celký počet úmrtí s COVIDOM-19 je 3 429. Počas októbra pribudlo hospitalizácií aj úmrtí. V nemocniciah leží 7 370 nakazených, 1 156 vo vážnom stave, píše server.

8:03 Anglická uzávera pre koronavírus by sa mohla natiahnuť aj do budúceho roka, iba cez Vianoce by sa opatrenia mohli na krátky čas uvoľniť. Podľa denníka The Times pred tým varovali ministri. Premiér Boris Johnson obmedzenia vychádzania a služieb ohlásil v sobotu s tým, že začnú platiť vo štvrtok. Podľa členov kabinetu by mohlo byť „veľmi ťažké“ ukončiť takzvaný lockdown, ak počty úmrtí a hospitalizácií v súvislosti s koronavírusom budú naďalej rásť. Jeden z nemenovaných ministrov uviedol, že opatrenia za vývojom zaostávajú.

Premiér Johnson v sobotu oznámil, že britská vláda zavedie uzáveru v celom Anglicku. Od štvrtka budú smieť ľudia vychádzať von len v nevyhnutných prípadoch a musia obmedziť spoločenské kontakty. Fungovať budú iba nevyhnutné služby, zatvorené musia mať reštaurácie a bary. Johnson však tvrdil, že opatrenia budú platiť do 2. decembra. Premiér tiež povedal, že reštrikcie sú jedinou nádejou, že ľudia strávia vianočné sviatky v spoločnosti svojich blízkych. Británia cez víkend ako tretí štát v Európe prekonala hranicu milióna pozitívnych testov na koronavírus od začiatku pandémie a podľa vládnych expertov v krajine exponenciálne rastie počet nakazených aj hospitalizovaných. V najbližších týždňoch by preto bez vládneho zásahu hrozilo nebezpečenstvo zahltenia zdravotníckeho systému. Opatrenia platia len pre Anglicko – Škótsko, Wales a Severné Írsko rozhodujú o protiepidemických krokoch samostatne.

7:11 Švajčiarske mesto Ženeva sa rozhodlo zaviesť tvrdšie opatrenia proti koronavírusu než zvyšok krajiny a zavrieť všetky bary, reštaurácie a obchody, mimo tých nevyhnutných, v snahe zastaviť strmý nárast nových prípadov, informovala o tom podľa TASR agentúra AFP. Vláda v ženevskom kantóne vyhlásila ďalší výnimočný stav kvôli „prudkému zhoršeniu situácie“ a od pondelka zatvorila všetky reštaurácie, bary, kiná, múzeá, knižnice, plavárne či akvaparky a ostatné obchodné prevádzky, mimo tých nevyhnutných. Hoci zákaz vychádzania nevyhlásili, občanom bolo odporúčané vychádzať zo svojich domovov iba tých v najnevyhnut­nejších prípadoch. Približne 500 000 obyvateľov regiónu sa tak ocitlo v podobnom čiastočnom lockdowne ako počas prvej vlny na jar, s tým rozdielom že školy ostali tento raz otvorené.

V kantóne pribúda viac než tisíc nových prípadov koronavírusu denne. V ženevskej hlavnej nemocnici HUG je momentálne hospitalizovaných 474 pacientov s COVID-19, vrátane 56 na jednotke intenzívnej starostlivosti. Cieľom opatrení je predísť kolapsu nemocníc, píše agentúra AFP. V uplynulých týždňoch počet ochorení na COVID-19 vo Švajčiarsku stúpol natoľko, že na 100 000 obyvateľov pripadalo až 760 prípadov nákazy. Švajčiarsko sa tak stalo jednou z európskych krajín, ktoré sú najviac zasiahnuté novým druhom koronavírusu.

6:00 Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus bol identifikovaný ako kontakt osoby s pozitívnym testom na COVID-19 a bude pracovať z domu. Šéf WHO to oznámil v nedeľu na twitteri. Už v apríli mal pozitívny test na COVID-19 britský princ William, čo zdroje z Kensingtonského paláca potvrdili BBC až teraz. „Bol som identifikovaný ako kontakt niekoho, kto mal pozitívny test na COVID-19. Je mi dobre a som bez príznakov, ale v najbližších dňoch budem v izolácii, v súlade s pravidlami WHO, a budem pracovať z domu,“ uviedol Tedros. Podľa neho je nanajvýš dôležité, aby každý predpisy dodržiaval. „Tak roztrhneme infekčné reťazca, potlačíme vírus a ochránime zdravotnícke systémy,“ zdôraznil Tedros.

Už v apríli mal pozitívny test na koronavírus britský princ William. Vyšlo to ale najavo až v nedeľu, keď o tom informoval bulvárny denník The Sun a neskôr BBC potvrdili zdroje z kráľovskej rodiny. Tridsaťosemročný William sa zjavne infikoval po tom, keď jeho nakazený otec, princ Charles, strávil sedem dní v karanténe v Škótsku. Sedemdesiatje­denročný Charles vtedy mal mierne príznaky choroby COVID-19. William, druhý v poradí v nástupníctve na britský trón, držal podľa denníka The Sun svoje ochorenie v tajnosti, aby neznepokojovalo verejnosť.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19 #celoplošné testovanie