Matovič: Druhé kolo testovania bude, okrem okresov do 0,7 % pozitívnych

Druhé kolo plošného testovania obyvateľstva na ochorenie COVID-19 sa uskutoční. Výnimkou budú okresy, kde bol počet pozitívnych prípadov počas prvého kola nižší ako 0,7 percenta. Rozhodol o tom ústredný krízový štáb na pondelkovom zasadnutí, o výsledku informoval premiér Igor Matovič (OĽANO). Testovanie sa tak nebude týkať 25 okresov ani Bratislavy a Košíc.

02.11.2020 13:20 , aktualizované: 21:05
debata (294)

VIDEO: Druhé kolo celoplošného testovania bude, oznámil premiér Matovič. Testovanie sa nebude týkať okresov, kde miera pozitívnych prípadov bola menšia ako 0,70 percent.

Video

V druhom kole sa testovanie dotkne 54 percent obyvateľov. Podľa Matoviča však stále zostáva riešiť 77 percent problému. Pripustil, že nízke čísla v niektorých okresoch krízový štáb prekvapili. Obyvateľov vyzval na zodpovednosť a dodržiavanie opatrení. Všetko, čo sme testovaním získali, si totiž podľa neho môžeme lusknutím prsta pokaziť.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) avizoval, že pravdepodobne v utorok ráno zverejnia presný zoznam okresov, kde sa testovanie uskutoční. Na ústrednom krízovom štábe bude ešte v pondelok hovoriť aj so zástupcami Únie miest Slovenska a Združenia miest a obcí Slovenska.

Na primátorov a starostov miest, ktoré opäť prejdú testovaním, chcú podľa Naďa apelovať, aby využili infraštruktúru, ktorú si na testovanie vybudovali, aby do nej nemuseli opäť investovať, ak je to možné. Rovnako sa budeme snažiť ponechať tie isté tímy, ktoré boli na jednotlivých odberných miestach, povedal. Druhé kolo testovania označil za ďalšiu výzvu pre Ozbrojené sily (OS) SR.

Zverejňovanie podrobných dát nie je aktuálne prioritou. Nie sme štatistický úrad, podotkol Naď.

Náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko informoval, že sa pracuje na ďalšom preplánovaní operácie Spoločná zodpovednosť. Samosprávy vyzval, aby zabezpečili plynulý prísun ľudí na testovanie. Druhá vec, ktorú potrebujeme, je, aby ľudia využívali testovacie miesta tam, kde bývajú, apeloval s tým, že to uvoľní nápor na logistiku. Zdôraznil, že ani kapacity ozbrojených síl nie sú nevyčerpateľné. Zároveň poďakoval všetkým, ktorí sa do operácie zapojili. V súčasnosti sa podľa neho odvážajú zvyšky po testovaní.

Ako priblížil Zmeko, do operácie nasadili ozbrojené sily 95 percent personálu, a tak striedanie nie je možné do ďalšej fázy zabezpečiť. V praxi to bude znamenať, že všetci ľudia, ktorí boli v druhej etape, pôjdu aj do tretej, uviedol. Aktuálne je podľa neho v OS SR z 13 500 ľudí 1200 vojakov v karanténe, prípadne nakazených.

V okresoch vzniknú mobilné odberové miesta

Vo všetkých okresných mestách vzniknú mobilné odberové miesta, kde sa budú môcť ľudia bezplatne otestovať antigénovými testami. Dvakrát do mesiaca budú testovaní tiež zdravotníci, zamestnanci domovov sociálnych služieb (DSS) a ľudia z kritickej infraštruktúry štátu. Testovať sa majú aj pacienti nemocníc a klienti DSS. Štát poskytne testy aj veľkým podnikom. Na hraniciach sa zavedú kontroly. Premiér Igor Matovič (OĽANO) o tom informoval v pondelok počas rokovania ústredného krízového štábu.

Ktokoľvek, kto v danom okrese bude z akéhokoľvek dôvodu chcieť ísť na bezplatný antigénový test, lebo jednoducho tak to bude cítiť, bude mať k dispozícii takéto odberové miesto, načrtol Matovič.

Počet otvorených hraničných priechodov sa zrejme pre kontroly zmenší, obmedzia sa aj otváracie časy. Prichádzajúci by mali mať postupne možnosť otestovať sa aj v blízkosti hraníc. Predpokladáme, že sa tam vykoná štyri až päť miliónov testov do mesiaca, priblížil premiér. Považuje to za dostatočné, aby sa udržiaval počet pozitívnych prípadov pod kontrolou.

O tom, aké testy sa budú na hraniciach uznávať, či o zákaze vychádzania podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) ešte rokujú. Poznamenal, že niektoré rozhodnutia musí prijať vláda. Ako doplnil na sociálnej sieti štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus, na krízovom štábe myslia aj na tranzit a tzv. pendlerov a turnusových zamestnancov. Predbežná dohoda je, aby sa pretestovali minimálne raz za dva týždne a vďaka tomu potom mohli voľne pendlovať, naznačil.

Matovič tiež uviedol, že v prípade podozrení zo zhoršenia sa situácie môžu pretestovať aj obce či mestá, kde sa neuskutoční druhé kolo plošného testovania.

VIDEO: Salutujúci premiér. Takto vojensky rázne sa lúčil s generálom Zmekom.

Video

Krajčí predtým pripustil, že druhé kolo testovania by nemuselo byť celoplošné

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) predtým pripustil, že by sa druhé kolo plošného testovania na COVID-19 nemuselo realizovať v regiónoch, kde počas uplynulého víkendu zistili nízky výskyt ochorenia. Zdôraznil potrebu vyhodnotenia všetkých dát. Upozorňuje, že naďalej treba byť opatrný. Nie je zástancom uvoľňovania opatrení.

zväčšiť Najväčšiu pozitivitu mali okresy Čadca (3,22),... Foto: Pravda
koronavírus testovanie celoplošné Najväčšiu pozitivitu mali okresy Čadca (3,22), Stará Ľubovňa (2,8) a Púchov (2,65).

Ak sa aj podarí sploštiť krivku vývoja, ochorenie bude podľa neho ďalej rásť. Po prípadnom uvoľnení opatrení by sa podľa neho neskôr musel vývoj pandémie opäť brzdiť sprísňovaním. Hovorí o potrebe múdreho nastavenia pravidiel.

„Nám sa to vymklo spod kontroly práve kvôli tomu, že opatrenia neboli dôsledné. Teraz, keď sa nám podarí tú nekontrolovanú vlnu zbrzdiť, prosím, buďme opatrní a rozumní a znova sa nedostaňme do tejto istej situácie za pár týždňov. Osobne nie som zástancom toho, aby sa nejakým spôsobom uvoľňovalo čokoľvek. Naopak, ochorenie bude ďalej rásť,“ skonštatoval Krajčí. Neverí, že sa so súčasnými opatreniami podarí stlačiť reprodukčné číslo pod jeden. Ak sa však múdro nastavia opatrenia, bude podľa neho možné „dlhšie si užívať“ voľnejšie opatrenia.

Konzílium odborníkov podľa jeho slov pripravilo stanovisko, ktoré predostrú na Ústrednom krízovom štábe. Pripustil, že druhé kolo by sa nemuselo realizovať tam, kde bol zistený nízky výskyt ochorenia, napríklad v Bratislave. Nechcel však nič predikovať. Zdôraznil, že sa musia pozrieť na podrobné získané dáta, teda aj na to, koľko ľudí neprišlo na testovanie v konkrétnych regiónoch. Myslí si, že testovanie na Orave a v Bardejove ukázalo zmysel druhého pretestovania. Dodal, že dve takéto testovania po sebe môžu mať účinnosť jedného PCR testu.

Aktuálne je podľa neho v nemocniciach dostatok lôžok, regionálne však môže vznikať väčší nával. Krízová je podľa neho aktuálne situácia najmä na severe Slovenska v okolí najviac postihnutých regiónov. Dodal, že zlá situácia je napríklad v Bojniciach, preto poprosili o pomoc okolité nemocnice. Vysvetlil, že už od prvej vlny funguje „dashboard“ s reálnou obsadenosťou lôžok, ktorý majú v aktualizovanej podobe k dispozícii aj krajské operačné strediská. Teda majú informácie, kam môžu pacientov priviezť. „Žiaľ, na Slovensku je situácia taká, že nemocnice nechceli, aby im niekto len tak priniesol pacienta, musí sa telefonovať a zisťovať, či je personál ochotný ho prijať,“ poznamenal s tým, že rezort sa snaží situáciu usmerňovať.

Zdôraznil, že aj po plošnom testovaní naďalej platí zákaz vychádzania. Nie je podľa neho možné otvoriť stravovacie zariadenia. Naďalej by mali fungovať v režime výdajov jedla „so sebou“. Hromadné podujatia by sa mohli naďalej konať len do počtu šiestich ľudí, aj to s negatívnym testom. Rovnako by to malo platiť pri svätých omšiach.

Mikulec: Policajný zbor je pripravený na testovanie ľudí na hraniciach

Policajný zbor je pripravený na možné testovanie ľudí na hraniciach. Uviedol to pred pondelkovým rokovaním vlády minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) s tým, že v tom nevidí problém, ak tam bude aj zdravotnícky personál. Predmetom rokovania ústredného krízového štábu, ktorý má byť v pondelok poobede, bude aj režim na hraniciach po plošnom testovaní obyvateľstva na nový koronavírus, potvrdil.

Uzavretie hraníc nevidí Mikulec ako problém z pohľadu Policajného zboru. Avšak rozhodnutie prijmú vtedy, ak sa o tom odborne porozprávajú na krízovom štábe. „Musíme sa zhodnúť na takom riešení, ktoré je vykonateľné,“ poznamenal.

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) hovorí, že Slovensko musí vyhodnotiť to, čo robia susedné krajiny na hraniciach. „Rakúsko neuzavrelo hranice aj keď u nás bola vyššia miera nakazených, chcem to vysoko oceniť,“ podotkol. Šéf rezortu diplomacie poukázal na to, že iné krajiny pristupujú k lockdownom, čo logicky znižuje mobilitu.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) konštatuje, že od leta hovorí o kontrolách na všetkých hraničných vstupoch do SR. Ľudia by podľa neho buď mali mať test, alebo si ho dať spraviť, alebo by mali mať výnimku, ako napríklad pendleri či vodiči kamiónu. Víkendové plošné testovanie obyvateľov na ochorenie COVID-19 Sulík zhodnotil ako logisticky veľmi dobre zvládnuté. „Myslím si, že úspešnosť bola viac ako 99 percent,“ uviedol.

Za ľudí podporuje opakované testovanie v okresoch so zlými výsledkami

Na základe výsledkov prvého plošného testovania a ich analýzy epidemiológmi strana Za ľudí podporuje druhé kolo testovania v regiónoch, kde boli výsledky zlé a kde treba identifikovať ďalších ľudí, ktorí môžu vírus prenášať. Uviedla to predsedníčka strany a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová.

Presnú hranicu na určenie toho, kde treba robiť druhé kolo, musia podľa nej stanoviť epidemiológovia. Tam, kde bol výsledok dobrý, treba zachovať platné opatrenia a určite nepoľaviť, skonštatovala.

Upozornila na výsledky, z ktorých vyplýva, že v niektorých okresoch je miera pozitívne testovaných pod 0,3 percenta, a to najmä v Bratislave, no napríklad v okrese Čadca je podiel pozitívne testovaných nad tri percentá. Pri druhom kole testovania by sme mali efektívne využívať kapacity, ktoré máme, a sústrediť pozornosť na najproblematic­kejšie okresy, kde sú evidentne horšie výsledky. Testovať by sme mali teda najmä v problémových okresoch. Otázka je, kde si stanovíme hranicu, dodala šéfka Za ľudí.

294 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #koronavírus #Marek Krajčí #celoplošné testovanie