Nezmyselný a nehumánny čin: Slovenskí politici odsúdili útoky vo Viedni

Slovenskí politici vrátane prezidentky Zuzany Čaputovej odsúdili pondelkový teroristický útok vo Viedni pri ktorom zomreli štyria ľudia a niekoľko ďalších osôb bolo vážne zranených. Útočníkom bol Kujtim Fejzulai (20), ktorý sa narodil vo Viedni, s koreňmi v Severnom Macedónsku.

02.11.2020 23:27 , aktualizované: 03.11.2020 16:20
debata (112)
Policajti a záchranári na mieste, kde sa...
Policajti hliadkujú po streľbe vo Viedni v...
+11Policajti hliadkujú po streľbe v centre Viedne...

Slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok v pondelok neskoro večer na Twitteri vyjadril šok nad teroristickým útokom v rakúskej metropole Viedeň a solidaritu s občanmi susednej krajiny. „Sme šokovaní zo záberov z teroristického útoku vo Viedni. V týchto ťažkých chvíľach sme v mysliach a srdciach s občanmi Rakúska. Cítime hlbokú ľútosť nad obeťami, naša solidarita patrí všetkým, ktorí stratili svojich milovaných. Slovensko stojí po boku Rakúska,“ napísal Korčok v tvíte.

Korčok aj na Facebooku uviedol, že pri útoku vo Viedni prichádzajú o život nevinní. „Toto sú činy, ktoré nás nesmú nechať ľahostajnými. Voči zbabelcom, ktorí vraždia, sme zraniteľní, ale nie sme bezbranní,“ dodal.

Korčok zaslal svojmu rakúskemu partnerovi Alexandrovi Schallenbergovi v súvislosti s teroristickými útokmi sústrastný telegram. Informoval o tom Tlačový odbor slovenského Ministerstva zahraničia.

"Sme šokovaní, kedykoľvek a kdekoľvek vo svete dôjde k teroristickým útokom. O to viac, ak dôjde k útoku na nášho suseda a nám tak blízke mesto, akým je Viedeň,“ uviedol v liste šéf slovenskej diplomacie.

Teroristi podľa ministra útočia proti samotným základom našej spoločnosti, ktorú chcú zneistiť a rozvrátiť. Osobitne opovrhnutiahodné je podľa neho, ak k útoku dôjde v tak ťažkej a vypätej situácii, keď naše krajiny čelia najväčšej výzve od čias druhej svetovej vojny a podnikajú nevyhnutné kroky na zastavenie pandémie nového koronavírusu.

"Teroristi vraždia nevinných, zastrašujú celú spoločnosť. Nech sa ale nemýlia, naša spoločnosť môže byť zraniteľná, avšak bude sa brániť. V takýchto okamihoch sme ešte viac zomknutí a odhodlaní brániť našu spoločnosť a hodnoty, v ktoré veríme. Teroristi nás nemôžu poraziť. Ich ideológia a kriminálne činy budú potrestané, svoj spôsob života a našich občanov si uchránime. Slovenská republika stojí v týchto ťažkých hodinách pri Rakúsku,“ uzavrel Korčok.

Predseda vlády SR Igor Matovič v statuse na sociálnej sieti uviedol, že žiadna časť Európy nie je imúnna voči útokom na naše hodnoty. Reagoval tak na teroristický útok, ktorý v pondelok večer otriasol centrom Viedne.

„Mrzí ma ďalší tragický čin terorizmu, ktorý sa stal včera v noci vo Viedni, našom susednom meste. Myslím na rodiny s obeťami a občanov Rakúska,“ napísal Matovič v statuse. Dodal, že verejnosť musí byť v tomto čase silná a ostražitá.

Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok vyjadrila hlboké zarmútenie nad pondelňajším teroristickým útokom v centre Viedne. „Myšlienkami som s rodinami obetí a zranených i s obyvateľmi Rakúska,“ uviedla Čaputová na sociálnej sieti, pričom zdôraznila jednotu v boji proti nenávisti a terorizmu.

Čaputová v súvislosti s útokom zaslala sústrastný telegram rakúskemu prezidentovi Alexandrovi Van der Bellenovi. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

„Dôrazne odsudzujem tento nezmyselný a nehumánny čin, ktorý popiera všetky hodnoty civilizovanej spoločnosti a úctu k ľudskému životu. Nesmieme dovoliť, aby v tejto zložitej chvíli naše spoločnosti ovládol strach a hnev. Naše zdieľané hodnoty sú silnejšie než nenávisť, extrémizmus a terorizmus,“ uviedla prezidentka.

Minister vnútra Roman Mikulec sa na Facebooku k útoku vyjadril takto: „Som informovaný o útoku, ku ktorému došlo vo Viedni. Podnikli sme všetky potrebné kroky na zaistenie bezpečnosti našich občanov. O aktuálnej situácii u našich západných susedov komunikujeme aj s rakúskou stranou. Veľmi verím, že všetci zranení, vrátane policajta, budú v poriadku.“ Minister vnútra SR Roman Mikulec na Facebooku napísal, že podnikli všetky potrebné kroky na zaistenie bezpečnosti slovenských občanov.

Mikulec verí, že hrozivá bilancia teroristického útoku vo Viedni sa už nebude zhoršovať. V tejto súvislosti vyjadril pozostalým obetí úprimnú sústrasť. Informovala o tom hovorkyňa rezortu vnútra Barbara Túrosová.

Minister zároveň pripomenul, že Slovensko prijalo bezprostredne po útoku opatrenia na zaistenie bezpečnosti občanov. „Na Slovensku stále platí druhý stupeň teroristického ohrozenia, ktorý sme vyhlásili v roku 2017 v reakcii na udalosti v Európe,“ doplnil.

Predseda parlamentu Boris Kollár s ľútosťou a zármutkom prijal správu o teroristickom útoku, ktorý sa odohral vo Viedni. Ešte v pondelok vo večerných hodinách dal Kollár z nemocnice pokyn na kondolenciu predsedovi Národnej rady Rakúskej republiky Wolfgangovi Sobotkovi, ktorá v utorok ráno odišla diplomatickou poštou. Informovala o tom riaditeľka odboru komunikácie parlamentu Michaela Jurcová.

„Vyjadrujem rozhorčenie nad tým, čo sa stalo, zároveň vyjadrujem úprimnú sústrasť celému rakúskemu ľudu. V týchto ťažkých chvíľach sme s vami, myslíme na vás a modlíme sa za vás,“ znie kondolencia predsedu parlamentu Borisa Kollára.

SIS pozorne sleduje situáciu

Slovenská informačná služba (SIS) pozorne sleduje situáciu, ktorá nastala v pondelok po večernom útoku v rakúskej metropole Viedeň.

„Situáciu pozorne sledujeme a sme v kontakte s rakúskymi kolegami a ministerstvom vnútra,“ uvádza SIS na svojej facebookovej stránke. Pozostalým vyslovila úprimnú sústrasť.

SIS už 31. októbra na svojej stránke uvádzala, že pozorne sleduje aktuálnu bezpečnostnú situáciu v Európe a rastúce napätie, ktoré bolo zaznamenané v súvislosti s násilnými incidentmi moslimských radikálov v uliciach a kostoloch v posledných dňoch v susednom Rakúsku a vo Francúzsku.

© Autorské práva vyhradené

112 debata chyba
Viac na túto tému: #Viedeň #teroristické útoky