Slováci vo Viedni: Neistota, obavy, strach

Viedeň sa v pondelok chcela poslednýkrát nadýchnuť slobody pred utorkovým čiastočným zatvorením krajiny a zákazom vychádzania. V centre mesta sa pohybovalo veľa ľudí, v reštauráciách boli hostia. Možno práve preto si teroristi vybrali tento deň, aby zaútočili.

03.11.2020 00:00
Austria Police Operation Foto: ,
Policajti neďaleko synagógy vo Viedni, kde sa v pondelok o ôsmej večer začali ozývať prvé výstrely.
debata (19)

V rakúskom hlavnom meste pôsobí veľa Slovákov. Obavy tak majú nielen tí, ktorí sú priamo vo Viedni, ale aj ich blízki na Slovensku. Celý stred Viedne je v týchto chvíľach obsadený políciou. Eva, ktorá býva neďaleko miesta útoku, pre Pravdu povedala, že počuť sirény a nad mestom lietajú helikoptéry.

„Bojím sa, zamkla som sa doma,“ hovorí mladá žena pôvodom z Moravy, ktorá vo Viedni študovala a teraz tam už pracuje. Jej spolubývajúca je zatvorená v bare, kam si vyšla na posledné posedenie pred prísnymi epidemiologickými opatreniami. V utorok totiž v Rakúsku začína platiť tvrdý zákaz vychádzania od ôsmej večer do šieste rána.

Eva pokračovala, že sa jej spolubývajúca ozvala sms správou, že je zamknutá. V týchto chvíľach o nej nič nevie, ale dúfa, že sa vráti zdravá. Podobne sa nám ozvalo viacero Slovákov, ktorí sú momentálne uzavretí v reštauráciách a baroch, či už tam pracujú alebo boli iba hosťami. V oblasti, kde sa útoky odohrali, je obľúbená lokalita s množstvom podnikov, kde sa Videnčania a medzi nimi aj Slováci chodia baviť.

Rakúska televízia neskôr oznámila, že ľudia, ktorí uviazli v baroch a reštauráciách, postupne mohli ísť domov.

O útoku sa z televízie dozvedela aj 62-ročná lekárka Linda. Pracuje v nemocnici na okraji Viedne. Pre Pravdu povedala, že zostala v práci. „Neviem, ako pôjdem domov, lebo polícia všetkým prikázala, aby sme nevychádzali,“ dodala.

Cez centrum Viedne nechodí žiadna hromadná doprava. Polícia odporúča, aby ľudia nevychádzali von a nepribližovali sa ani k oknám.

Podľa najnovších informácií sa útok odohral na viacerých miestach, Linda však upozorňuje, že aj informácie z médií sa líšia. Dúfa, že polícia „všetkých páchateľov čo najskôr zadrží“. Už ich prenasledujú okrem polície aj špeciálne zásahové jednotky.

Slovenský minister vnútra Roman Mikulec uviedol, že je v kontakte s rakúskou stranou, aby zaistil bezpečnosť slovenských občanov. Zatiaľ nie sú žiadne správy, či medzi obeťami alebo zranenými sú slovenskí občania.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Rakúsko #Viedeň