V Rakúsku platí zákaz vychádzania v noci, Taliani ho chystajú

V Rakúsku začala platiť zákaz nočného vychádzania medzi 20.00 a 6.00. Taliansko pripravuje podobné opatrenie v boji proti koronavírusu. Liverpool ako prvé mesto v Anglicku začne s celoplošným testovaním.

03.11.2020 05:55 , aktualizované: 23:25
debata (49)

23:25 Holandsko sprísni reštrikcie prijaté v súvislosti so šírením koronavírusu SARS-CoV-2 a na dva týždne zavrie múzeá, kiná, zoologické záhrady a ďalšie miesta prístupné verejnosti. Oznámil to v utorok holandský premiér Mark Rutte.

Zavreté budú aj niektoré z najpopulárnejších svetových atrakcií vrátane amsterdamského Van Goghovho múzea a múzea Rijksmuseum, kde sú vystavené diela známych holandských majstrov.

Vláda neskôr oznámila, že opatrenie sa bude týkať aj klubov poskytujúcich sexuálne služby. Agentúra AFP pripomenula, že v Holandsku, ktoré má v otázkach ako sex a mäkké drogy tolerantnú politiku, je prostitúcia legálna.

V uplynulých mesiacoch v Holandsku platili miernejšie opatrenia ako susedných krajinách, druhá vlna pandémie však túto krajinu zasiahla tak silno, že momentálne patrí v Európe k štátom s jednou z najvyšších mier infekčnosti.

20:19 V Českej republike v utorok do 18.00 h pribudlo 6803 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Oznámilo to ministerstvo zdravotníctva ČR na svojej oficiálnej webovej stránke. Počet infikovaných tak v ČR od začiatku pandémie stúpol na 357 699. V spo­jitosti s ochorením COVID-19 zomrelo 3859 ľudí. V utorok ochoreniu zatiaľ podľahlo 107 infikovaných.

Vláda v utorok schválila distribúciu troch miliónov respirátorov zo štátnych rezerv zamestnancom v domovoch pre seniorov a ďalších zariadeniach sociálnych služieb. Rozhodla tiež o zaslaní milióna ochranných jednorazových rukavíc do Francúzska. Na Maltu už v pondelok poslala sto dávok lieku s účinnou látkou remdezivir. Informoval o tom minister zdravotníctva Jan Blatný, uviedli spravodajský portál iDNES.cz a spravodajská televízia ČT 24.

Vláda okrem toho v utorok schválila, že pravidlá pre vycestovanie z ČR ako aj pre príchody cudzincov sa budú riadiť tzv. pandemickým semaforom jednotným pre EÚ. Tieto spoločné kritériá pre koordináciu cestovných obmedzení zavedených v dôsledku pandémie koronavírusu by mali v ČR platiť od 9. novembra.

20:15 Maďarská vláda sa rozhodla pre nepriaznivý vývoj epidémie nového druhu koronavírusu vyhlásiť od polnoci v krajine opäť mimoriadnu situáciu. Oznámil to v utorok večer premiér Viktor Orbán na videu zverejnenom na Facebooku.

19:30 V Paríži sa každých 30 sekúnd nakazí koronavírusom jeden človek a každých 15 minút nemocnice v hlavnom meste kvôli ochoreniu Covid-19 prijmú ďalšieho pacienta. V rozhovore so stanicou RTL to dnes uviedol francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran. (Viac tu)

17:17 Francúzsko plánuje presunúť časť pacientov s diagnózou Covid-19 do Nemecka. Prevoz by sa mal uskutočniť v priebehu nasledovných dní, keďže viaceré nemocnice vo Francúzsku prestávajú zvládať nápor pacientov. Podľa agentúry AFP o tom informovalo združenie nemocníc (Fédération hospitalière de France) – FHF) zo severofrancúzskeho regiónu Hauts-de-France.

Prezident FHF Frédéric Valletoux spresnil, že časť pacientov z tohto epidémiou vážne zasiahnutého regiónu prevezú aj do nemocníc v iných oblastiach Francúzska. Transfery pacientov z regiónu Hauts-de-France do Nemecka by sa mali uskutočniť do desiatich dní, keďže vtedy by už podľa odhadov mala byť naplnená kapacita jednotiek intenzívnej starostlivosti vo Francúzsku. Časť pacientov už bola prevezená do iných regiónov, najmä do Bretónska, kde sú zatiaľ prípady chorých na Covid-19 relatívne ojedinelé.

16:38 V Poľsku pribudlo od pondelka 19 364 nových prípadov nákazy koronavírusom a 227 súvisiacich úmrtí. Informovala o tom v utorok agentúra PAP s odvolaním sa na najnovšie údaje poľského ministerstva zdravotníctva.

Od vypuknutia pandémie zaznamenali v Poľsku už celkovo 414.844 prípadov nákazy. Choroba Covid-19, ktorú koronavírus SARS-CoV-2 spôsobuje, si tam doteraz vyžiadala aj 6102 úmrtí.

Hospitalizovaných s potvrdenou nákazou je aktuálne 18 160 ľudí, ďalších 421 582 osôb je momentálne v karanténe a 46 697 pod hygienicko-epidemiologickým dohľadom. Z ochorenia Covi-19 sa v Poľsku dosiaľ uzdravilo 159 986 ľudí. Poľsko je od 24. októbra tzv. červenou zónou a príslušné obmedzenia zahŕňajúce čiastočné uzavretie škôl či reštaurácií tak platia na celom území krajiny.

16:18 Ústredná vojenská nemocnica (ÚVN) v Ružomberku eviduje k utorňajšiemu dňu 113 zamestnancov, ktorí mali pozitívny test na koronavírus. Napriek tomu aktuálne v nemocnici nepracuje žiadny zdravotník pozitívny na ochorenie COVID-19 bez príznakov. Pre TASR to uviedla hovorkyňa ÚVN Petra Dišková. Dodala, že nákaza sa potvrdila u 17 lekárov, 61 zdravotných sestier, 21 zdravotníckych pracovníkov a 14 nezdravotníckych pracovníkov. Počet reprofilizovaných lôžok vo vojenskej nemocnici je aktuálne 137. „Obsadených je 55 z nich,“ informovala Dišková.

16:07 Počet pozitívnych výsledkov testov na nový typ koronavírusu v Holandsku klesá už tretí deň po sebe. Počet pacientov hospitalizovaných s ochorením na Covid-19 tam však naopak stále rastie, čo tamojšiu vládu núti uvažovať o zavedení ďalších mimoriadnych epidemiologických opatrení, ktoré zrejme budú platiť od 5. novembra. Uviedol v utorok spravodajský server DutchNews.nl.

Podľa najnovších údajov holandskej agentúry pre verejné zdravie RIVM bolo v pondelok pozitívne otestovaných 8306 ľudí. Ide o 25-percentný pokles nových prípadov infekcie v porovnaní s uplynulým piatkom, keď bolo zaznamenaných vyše 11.000 prípadov; a tiež 20-percentný pokles oproti minulému pondelku.

Počet nových hospitalizácií však neklesá, skôr naopak, čo podľa DutchNews.nl vedie k domnienke, že vláda od štvrtka pristúpi k ďalším mimoriadnym opatreniam obmedzujúcim každodenný život Holanďanov. V pondelok sa v holandských nemocniciach z dôvodu ochorenia Covid-19 nachádzalo 2493 pacientov, z toho 583 osôb bolo na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

15:58 Zhoršenie epidemiologickej situácie pocítila aj Regionálna nemocnice (RN) Sobrance. Výskyt pacientov pozitívne testovaných na nový koronavírus na jednom z jej dvoch lôžkových oddelení spôsobil karantenizovanie takmer tretiny zdravotníckych pracovníkov. Ako uviedol riaditeľ mestskej neziskovej organizácie Ondrej Copák, Liečebňa dlhodobo chorých (LDCH) pre ochorenia nervového systému, kde sa nákaza objavila, je od 26. októbra uzavretá.

Aj RN Sobrance v rámci celoplošného testovania pretestovala antigénovými testami svojich zamestnancov a ich rodinných príslušníkov. Výsledok, jeden pozitívny prípad na približne 130 testov, považuje Copák za „dobrý“. Sobranská nemocnica aktuálne disponuje piatimi reprofilizovanými lôžkami.

15:50 V Univerzitnej nemocnici Martin (UNM) malo počas víkendového celoplošného testovania pozitívny antigénový test celkovo 67 zamestnancov. V práci pokračujú piati z nich, ktorí nemajú príznaky ochorenia COVID-19. Umožnilo to aktualizované usmernenie hlavného hygienika SR Jána Mikasa. Podľa medicínskeho riaditeľa UNM Dalibora Murgaša zaradili zamestnancov do pracovnej zmeny dobrovoľne na úseku, kde sú hospitalizovaní pozitívne testovaní pacienti. „Pri práci používajú osobné ochranné pomôcky, je minimalizovaný kontakt s ostatnými pracovníkmi a pacientmi, ktorým neposkytujú zdravotnú starostlivosť,“ uviedol Murgaš. V UNM bolo v pondelok v karanténe 109 zdravotníkov, z toho je 19 lekárov a 65 sestier.

15:10 Ministerstvo obrany (MO) SR nedisponujeme informáciami, odkiaľ môžu mať samosprávy iné údaje o výsledkoch celoplošného testovania na ochorenie COVID-19, akými disponuje samotné ministerstvo. Pre TASR to uviedla hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková. „Údaje, ktoré sme my uverejnili, vychádzajú z hlásení jednotlivých regionálnych veliteľstiev a sú zadávané za okresy a nie za konkrétne mestá a obce,“ reagovala Kovaľ Kakaščíková.

Na rozdielne údaje z testov poukázali prednosta Okresného úradu v Myjave Stanislav Tomič i primátor Gelnice Dušan Tomaško.

14:57 Dánsky parlament v utorok presunul plánované rokovanie a hlasovania z dôvodu obáv, že sa niekoľko vládnych predstaviteľov a zákonodarcov mohlo nakaziť koronavírusom. Informáciu priniesla agentúra DPA. Dánska premiérka Mette Frederiksenová v liste parlamentu uviedla, že presunutie plánovaných činností považuje za nutné opatrenie vzhľadom na to, že sa niekoľko poslancov minulý týždeň stretlo s ministrom spravodlivosti Nickom Haekkerupom, ktorý čaká na výsledky testu na koronavírus. Haekkerup v pondelok uviedol, že má príznaky ochorenia COVID-19. S ministrom sa stretla aj premiérka Frederiksenová, no nie je známe, či sa plánuje tiež otestovať. Ďalší piati členovia kabinetu vrátane ministra životného prostredia a ministra pre vysoké školstvo a vedu uviedli, že podstúpia samoizoláciu.

14:35 Únia miest Slovenska (ÚMS) rešpektuje odporúčané nastavenie druhého kola plošného testovania na COVID-19. Na základe doterajších skúseností však bude trvať na tom, aby vláda dodala všetkým samosprávam, ktorých sa druhé kolo bude týkať, včas jasné pokyny, potrebný personál a ochranné pomôcky. Názor strešnej organizácie mestských samospráv tlmočila hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová.

"Príprava a zabezpečenie druhého kola celoplošného testovania by malo byť výhradne v réžii štátu a nemala by opäť zostať len na pleciach samospráv, uviedla Piršelová s tým, že mestá sú aj v druhom kole, rovnako ako v prvom, pripravené s nasadením všetkých síl spolupracovať so štátom na úspešnej realizácii testovania.

13:47 Nemecká kancelárka Angela Merkelová avizuje novú stratégiu v boji proti pandémii koronavírusu. V krajine chcú využívať rýchlejšie a lacnejšie antigénové testy, do konca roka by ich mali nakúpiť viac ako 20 miliónov. Podľa mnohých odborníkov sú menej presné ako PCR testy, no kompetentní si od tohto kroku sľubujú, že vďaka nim nebude potrebné zatvárať opatrovateľské domovy.

„Teraz budeme môcť vykonať rýchle testy aj na návštevníkoch opatrovateľských domovov,“ prízvukuje Merkelová. Spomenuté domovy dostanú mesačne až 20 bezplatných testov na jedného obyvateľa. Budú ich môcť použiť na testovanie pacientov, personálu a návštev príbuzných, ktorí môžu byť nevedome prenášači ochorenia COVID-19.

12:22 Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Maďarsku 3 989 prípadov nákazy koronavírusom a v súvislosti s ochorením COVID-19 zaznamenali 84 úmrtí. Vyplýva to z údajov zverejnených v utorok na vládnom serveri koronavirus.gov.hu. V nemocničnom ošetrení je 4767 pacientov, z ktorých 348 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

11:50 Druhé kolo celoplošného testovania na prítomnosť ochorenia COVID-19 by sa malo realizovať v 45 okresoch. Výnimku z testovania majú mať okresy, kde bol počet pozitívnych prípadov nižší ako 0,7 percenta, vrátane Bratislavy a Košíc. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková. Uskutočniť sa má cez víkend 7. a 8. novembra.

V prvom kole, ktoré sa uskutočnilo počas uplynulého víkendu odhalili testy 38 359 nakazených osôb z celkovo testovaných 3 625 332 ľudí. To je 1,06 percenta.

10:51 Útočník tuniského pôvodu, ktorý minulý týždeň zabil nožom troch ľudí v Bazilike Matky Božej vo francúzskom Nice, bol pozitívne testovaný na ochorenie COVID-19, čo by mohlo oddialiť jeho vypočúvanie. Informáciu priniesla agentúra AFP. Tunisana Bráhíma Awsáwího policajti pri útoku nožom z minulého štvrtka niekoľkokrát postrelili a je naďalej hospitalizovaný. Awsáwí dorazil koncom septembra na taliansky ostrov Lampedusa, kde ho úrady umiestnili do karantény a neskôr prepustili s tým, že musí opustiť talianske územie. Do Francúzska pricestoval začiatkom októbra.

10:35 Obyvatelia anglického mesta Liverpool budú mať ako prví možnosť absolvovať pravidelné testy na ochorenie COVID-19 v rámci prvého projektu celoplošného testovania v meste na území Anglicka. Informovala o tom v utorok na svojej webovej stránke stanica BBC. Každý, kto žije alebo pracuje v Liverpoole, bude mať možnosť otestovať sa bez ohľadu na to, či sa uňho prejavili príznaky ochorenia. Opakované testovanie bude možné každé dva týždne.

Tento druh hromadného testovania má podľa britského premiéra Borisa Johnsona „potenciál stať sa novou, silnou zbraňou v boji proti COVID-19“. Vláda podľa neho v prípade úspechu plánuje dodať milióny testov aj do ďalších miest v krajine. Počet nakazených pripadajúci na 100 000 obyvateľov je v Liverpoole jeden z najvyšších v Británii. Spojené kráľovstvo v pondelok zaznamenalo 18 950 nových prípadov nákazy koronavírusom a 136 úmrtí osôb, ktoré mali v období posledných 28 dní pozitívny test na ochorenie COVID-19.

9:49 Ukrajina zaznamenala za posledných 24 hodín najvyšší denný nárast počtu prípadov infekcie koronavírusom, informovala v utorok agentúra UNIAN s odvolaním sa na údaje Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO). Počet prípadov sa za posledný deň zvýšil o 8899 na celkovo 411 093. Chorobe COVID-19 podľahlo v rovnakom čase 157 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 7532.

9:25 V Českej republike potvrdili počas pondelka 9241 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 108 súvisiacich úmrtí. Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených v utorok ráno na webe českého ministerstva zdravotníctva. V rovnaký deň pred týždňom pribudlo 10 272 infiko­vaných. V krajine evidujú 176 634 aktívnych prípadov a 170 608 osôb sa z ochorenia vyliečilo. Hospitalizovaných je 7486 pacientov.

Poslanecká snemovňa českého parlamentu v piatok schválila predĺženie núdzového stavu o ďalšie tri týždne – do piatka 20. novembra. Núdzový stav bol v ČR pôvodne vyhlásený od 5. októbra do 3. novembra. Česká vláda ho chcela predĺžiť o 30 dní.

7:55 V košických oceliarňach U.S. Steel zaznamenali po víkendovom testovaní 137 zamestnancov s pozitívnym výsledkom testu na koronavírus. V pondelok výroba podľa hovorcu podniku Jána Baču pokračovala bez problémov aj po výmene zmien. „V priebehu dňa nám nadriadení z jednotlivých pracovísk hlásili ďalších zamestnancov s pozitívnym testom. Na záver dňa to bolo spolu 137 pozitívnych prípadov. Priebežne sa tiež vracajú do práce ďalší preliečení,“ uviedol Bača. Zamestnanci oceliarní po víkendovom testovaní nastúpili v pondelok ráno podľa plánovaných rozvrhov zmien.

Informoval vtedy, že počet zamestnancov s aktuálnym pozitívnym testom na ochorenie COVID-19 stúpol za uplynulý víkend o 56. „To znamená, že registrujeme sumárne za podnik 125 pozitívnych prípadov,“ uviedol s tým, že ďalších viac ako 70 sa už do práce vrátilo po preliečení. Oceliarne avizovali, že zamestnanci sa pred rannou zmenou budú musieť preukázať negatívnym testom na COVID-19, inak nebudú môcť nastúpiť do práce. U. S. Steel Košice vrátane dcérskych spoločností má zhruba 9500 zamestnancov.

6:00 Taliansko zavedie celoštátny nočný zákaz vychádzania ako súčasť boja proti šíreniu nákazy koronavírusom. Oznámil to v pondelok taliansky premiér Giuseppe Conte s tým, že presný termín, odkedy toto opatrenie začne platiť, neuviedol. Informovala o tom agentúra DPA. Conte síce nespomenul, v akom čase bude zákaz vychádzania platiť, no ministerka práce Francesca Puglisiová predtým pre spravodajskú stanicu SkyTG24 uviedla, že sa začne o 21.00 h. „Sme nútení zasiahnuť… implementovať ďalšie opatrenia a zaviesť prísnejšiu stratégiu na zastavenie šírenia vírusu,“ povedal Conte v dolnej komore parlamentu.

Medzi ďalšie avizované opatrenia patrí zatvorenie múzeí, zatvorenie obchodných centier cez víkendy, ako aj dištančná výučba, ktorá bude po novom platiť aj pre stredoškolákov. Obmedzí sa i počet pasažierov v prostriedkoch hromadnej dopravy (kapacita sa z 80 percent zníži na 50) či cestovanie medzi regiónmi s vysokým počtom infikovaných. Zákaz nočného vychádzania a obmedzenie pohybu sa nebudú týkať ciest do práce alebo iných nevyhnutných prípadov, ako je návšteva lekára. Hoci Conte vylúčil nariadenie celoštátnej karantény (lockdown), naznačil, že v niektorých regiónoch budú zavedené ďalšie obmedzenia, a to v závislosti od počtov nakazených. Jednotlivé regióny budú zaradené do troch rôznych úrovní rizika nákazy, na základe ktorých úrady rozhodnú o prípadnom zavedení lockdownu. Najnovšie opatrenia budú zahrnuté do vládneho dekrétu, ktorý bude vydaný v nasledujúcich dňoch – pôjde už o štvrtý takýto dekrét za necelý mesiac.

V Taliansku si koronavírusová pandémia vyžiadala 39 059 úmrtí, čo je druhý najvyšší počet v Európe po Británii. V októbri sa denný nárast nakazených zvýšil viac ako 12-krát a v sobotu dosiahol rekordných 31 758. V pondelok pribudlo 22 253 novoin­fikovaných, v nedeľu 29 907. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti bolo v pondelok hospitalizovaných 2 022 pacientov; dovedna je v nemocniciach 19 840 ľudí. V Taliansku sú už od minulého víkendu zavreté kiná, divadlá, posilňovne a plavárne, reštaurácie a bary musia zatvárať o 18.00 h. Takisto platí povinnosť nosiť rúška vonku aj vo verejných budovách.

5:55 Pre rýchly nárast počtu nakazených koronavírusom v posledných dňoch začal platiť v Rakúsku od utorka 3. novembra zákaz nočného vychádzania. Zrušená je veľká väčšina spoločenských akcií, reštaurácie budú smieť fungovať len cez výdajové okienka či prostredníctvom roznáškovej služby. Zavrieť budú musieť múzea, divadla či plavecké bazény a hotely nebudú môcť ubytovať turistov.

Rakúšania nebudú smieť vychádzať z domovov od ôsmej hodiny večernej do šiestej hodiny rannej. Výnimkou budú cesty do práce, venčenie psa, zdravotné prechádzky či starostlivosť o príbuzných. „Väčšina nákaz sa prenáša medzi ľuďmi, ktorí sa poznajú a majú sa radi,“ uviedol rakúsky kancelár Sebastian Kurz s tým, že opatrenie bude „de facto zákazom návštev“.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus