Koronavírus si vyžiadal ďalšie obete. Pribudlo vyše 3-tisíc nakazených

Na Slovensku v utorok pribudlo 3 216 infikovaných koronavírusom z 13 377 testov. Pribudlo aj 26 úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19, ochoreniu na Slovensku podľahlo už 261 pacientov. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií. Vyliečilo sa ďalších 1 217 ľudí, celkovo sa už zotavilo 15 474 pacientov.

04.11.2020 10:09 , aktualizované: 10:33
Koronavírus / Celoplošné testovanie / Foto:
Zdravotnícki pracovníci počas odberu vzorky v rámci plošného testovania v Myjave 1. novembra 2020
debata (380)

V nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 1 546 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 1 317 z nich. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) je 105 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 91 pacientov. Celkový počet pozitívne testovaných ľudí na Slovensku je doteraz 66 772, počet aktívnych prípadov je 51 037.

Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

Počet úmrtí na COVID-19 sa po utorku zvýšil o ďalších 26 prípadov. Ako uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva, vo Fakultnej nemocnici v Nitre zaznamenali úmrtia šiestich mužov vo veku 50, 72, 74, 80, 81 a 83 a 78-ročnej ženy. V Nemocnici Zobor zomreli dvaja muži vo veku 79 a 88 rokov. Ústredná vojenská nemocnica Ružomberok zaznamenala úmrtia dvoch 67-ročných žien a 72-ročného muža. V nemocnici Komárno zomreli dvaja muži vo veku 69 a 80 rokov a 68-ročná žena. Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Nové Zámky ochoreniu podľahla 95-ročná žena, v Nemocnici s poliklinikou Brezno 70-ročný muž. Nemocnica s poliklinikou Myjava zaevidovala úmrtie 87-ročnej ženy, v Kysuckej nemocnici s poliklinikou Čadca COVIDu-19 podľahla 90-ročná žena a v Liptovskej nemocnici s poliklinikou Liptovský Mikuláš zomrel 81-ročný muž. Na Neurochirurgickej klinike UNB Kramáre zomrela 59-ročná žena, vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Skalica zomrel 82-ročný muž. Vo Všeobecnej nemocnici s poliklinikou Lučenec zaznamenali úmrtia 90-ročného muža a 68-ročnej ženy. V DSS Gbely zomrela 85-ročná žena a v DSS Brezno 86-ročná žena.

Patakyová: Vyžadovanie dokladu o negatívnom teste nie je protiústavné

Preukazovaním sa negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19 v zamestnaní či vstupe do obchodov nedochádza k protiústavnému zásahu do práva na súkromie. Tvrdí to ombudsmanka Mária Patakyová. Informovala o tom Michaela Pavelková z odboru komunikácie a protokolu Kancelárie verejného ochrancu práv.

„Po analýze Vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva č. 16/2020 súvisiacich právnych predpisov, v nadväznosti na povinnosti osôb, ako aj prevádzkovateľov zariadení v kontexte s nariadením GDPR som dospela k záveru, že v nej stanovené povinnosti nezakladajú porušenie základných práv a slobôd v rozpore s Ústavou SR a medzinárodnými záväzkami, ktorými je SR viazaná,“ skonštatovala.

Vysvetlila, že ak je jedna z výnimiek zo všeobecného zákazu vychádzania a na to nadväzujúceho zákazu vstupu do zariadení podmienená preukázaním potvrdenia o negatívnom výsledku RT-PCR testu, resp. antigénového testu, je realizácia oprávnenia nahliadnuť do takého potvrdenia menším zásahom do práva na súkromie, ako je samotný zákaz vychádzania a zákaz vstupu do zariadenia.

Prevádzkovatelia zariadení a zamestnávatelia môžu od pondelka požadovať od osôb doklad o negatívnom teste na ochorenie COVID-19. Ak sa osoba nevie preukázať príslušným dokladom, prevádzkovateľ a zamestnávateľ jej musí vstup zakázať. Výnimka platí pre osoby, ktoré sa nemuseli zúčastniť víkendového celoplošného testovania.

380 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus