Rakúsko dostalo od SIS informáciu o útočníkovi z Viedne

Rakúsky minister vnútra Karl Nehammer v stredu na tlačovej konferencii pripustil, že Spolkový úrad na ochranu ústavy a boj proti terorizmu (BVT) bol slovenskou tajnou službou informovaný o neúspešnom pokuse 20-ročného útočníka z Viedne nakúpiť muníciu na Slovensku. "V ďalších krokoch sa však v komunikácii zjavne niečo pokazilo," cituje Nehammera agentúra APA.

04.11.2020 12:10 , aktualizované: 21:56
Viedeň / Polícia / Armáda / Foto: ,
Príslušníci špeciálnych policajných zložiek hliadkujú v centre Viedne, 3. november 2020
debata (72)

Minister chce preto zriadiť nezávislú vyšetrovaciu komisiu. Tá má prešetriť aj vlaňajšie predčasné prepustenie útočníka, ktorému súd v apríli 2019 za pokus vycestovať do Sýrie, kde sa chcel pripojiť k extrémistickej organizácii Islamský štát, vymeral trest odňatia slobody v trvaní 22 mesiacov.

Šéf rakúskeho rezortu vnútra tiež na stredajšej tlačovej konferencii obvinil svojho predchodcu Herberta Kickla z krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), že BVT pod jeho vedením utrpela „trvalé škody“, ba dokonca bola „zničená“.

Nehammer ďalej uviedol, že vyšetrovatelia po vyhodnotení viac ako 20-tisíc videí zaslaných polícii dospeli k záveru, že teroristický útok vykonal jediný páchateľ, a to spomínaný 20-ročný Kujtim Fejzulai, ktorý mal rakúske aj severomacedónske občianstvo.

Slovenská polícia v stredu potvrdila, že útočník z Viedne neútočil muníciou zo Slovenska. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

„Slovenská polícia v lete zachytila informáciu, že sa podozrivé osoby z Rakúska snažili nakúpiť muníciu na našom území. Nákup sa im však zrealizovať nepodarilo,“ uviedla s tým, že informáciu hneď poslali rakúskym kolegom. „Viac sa k danej veci vyjadrovať nebudeme, aby sme neohrozili vyšetrovanie v Rakúsku,“ doplnila.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) v tejto súvislosti pripomenul, že nákup munície do zbrane, ktorá bola použitá pri útoku, je podmienený napríklad zbrojným preukazom a nákupným povolením. Páchateľ preto pri snahe o nákup na Slovensku nebol úspešný. Zároveň minister označil za špekulácie dohady, že by páchateľ mohol mať na Slovensku komplicov. „Toto je vec, ktorú rakúske orgány prešetrujú a my sme im absolútne k dispozícii,“ do­dal.

Rakúsky denník Heute informoval, že muž so svojím známym údajne v polovici júla vycestoval na Slovensko, aby si zaobstaral muníciu do útočnej pušky typu AK-47 (kalašnikov).

Podľa odborníka sa však vo Viedni nestrieľalo z kalašnikova, ale z juhoslovanskej útočnej pušky M70. S týmto názorom spolumajiteľa Hunter Clubu – Verejná strelnica Miroslava Chrenka súhlasí aj predseda predstavenstva Združenia vlastníkov strelných zbraní Legis Telum Ľudovít Miklánek.

K streľbe v centre Viedne neďaleko synagógy na ulici Seitenstettengasse a k útokom na ďalších piatich miestach prišlo v pondelok večer. Rakúsky minister vnútra oznámil, že páchateľ bol stúpencom organizácie Islamský štát.

Muži zadržaní vo Švajčiarsku boli úradom známi

Dvaja muži, ktorých v utorok zadržala švajčiarska polícia po teroristickom útoku vo Viedni, boli už v minulosti trestne stíhaní v súvislosti s terorizmom. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na švajčiarsku prokuratúru.

Prokuratúra začala trestné stíhanie mužov vo veku 18 a 24 rokov, ktoré doteraz nebolo ukončené, v rokoch 2018 a 2019.

Prokuratúra v Zürichu pre AFP uviedla, že 18-ročný mladík, ktorý sa v súčasnosti nachádza vo väzbe, bol známy úradom v neďalekom meste Winterthur, ktoré sa „fenoménom radikalizácie zaoberajú už niekoľko rokov“. Prokuratúra mladíka začala vyšetrovať pre podozrenie z porušenia švajčiarskych zákonov, ktoré zakazujú podporu a členstvo v islamistických teroristických skupinách, akými sú napríklad al-Káida či Islamský štát (IS).

Zadržaní muži sa s páchateľom útoku vo Viedni podľa informácií švajčiarskej prokuratúry poznali, nespresnila však, či sa niekedy stretli aj osobne. Rozsah kontaktov medzi zadržanými a útočníkom je naďalej predmetom spoločného vyšetrovania švajčiarskych a rakúskych úradov.

72 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Rakúsko #Islamský štát #polícia SR #teroristický útok vo Viedni