Petluš, odsúdený za vraždu Kubašiaka, dostal nižší trest

Okresný súd (OS) v Banskej Bystrici 28. augusta zrušil právoplatný 25-ročný trest, ktorý si vo väzení v Leopoldove odpykával banskobystrický exvyšetrovateľ Róbert Petluš, odsúdený za vraždu podnikateľa Jána Kubašiaka z Polomky z roku 2006. Povolil obnovu konania a v stredu mu vymeral za tento skutok nový trest - 24 rokov.

04.11.2020 15:11
róbert petluš Foto:
Róbert Petluš (vpravo), odsúdený za vraždu podnikateľa Jána Kubašiaka, na snímke z roku 2017.
debata

„Ide o nevyhnutnú zákonnú reakciu na nález Ústavného súdu SR, ktorý čiastočne modifikoval asperačnú zásadu. Tento prípad nie je nový, vyskytovali sa podobné postupy pred pár rokmi. Odsúdený si podal návrh neskôr,“ reagoval ešte v auguste prokurátor.

Výrok o vine zostal augustovým rozhodnutím banskobystrického OS nedotknutý, v stredu rozhodoval o výške trestu.

Podľa právneho zástupcu Ivana Dlhopolca asperačná, tzv. zostrujúca zásada, ktorá platila vtedy, keď bol Petluš súdený, už nemôže byť aplikovaná. Jeho klient tak mohol očakávať trest od 20 do 25 rokov. Mohol byť nižší, prípadne rovnaký.

Petluš, ktorý je za mrežami už 14 rokov vrátane výkonu väzby, sa voči novému rozhodnutiu odvolal. Po odpykaní troch štvrtín právoplatného trestu môže požiadať o podmienečné prepustenie.

Až po ôsmich rokoch od popravy podnikateľa Kubašiaka, v roku 2014, spolupracoval a usvedčoval breznianskeho podnikateľa, právoplatne odsúdeného Igora Šajgala z objednávky lúpeže obchodných dokumentov v dome Kubašiakovcov. Tá sa napokon zvrhla na vraždu.

debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #Ján Kubašiak