Akcia Očistec. NAKA má v rukách Gašpara, Hraška i Slobodníka

Policajti od skorých ranných hodín zasahovali na viacerých miestach Slovenska, vrátane domu policajného exprezidenta Tibora Gašpara a bývalého šéfa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Petra Hraška.

05.11.2020 07:29 , aktualizované: 16:16
Tibor Gašpar Foto:
Exprezident Policajného zboru Tibor Gašpar
debata (2775)

Policajti vo štvrtok v skorých ranných hodinách v rámci akcie „Očistec” zadržali a obvinili viacero osôb, informovala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Video: Ako reagovali na zatknutie bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara expremiéri Peter Pellegrini a Robert Fico?

Video

Vyšetrovateľ NAKA zadržaných obvinil pre viaceré trestné činy, okrem iného pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, korupčné trestné činy a trestný čin zneužívanie právomoci verejného činiteľa. „S obvinenými osobami aktuálne prebiehajú procesné úkony, preto sa nebudeme k prípadu bližšie vyjadrovať,” dodala Tökölyová.

Obvinení policajní funkcionári si mali deliť úplatky pri zakrývaní daňovej trestnej činnosti súkromných firiem. Ako informoval portál televízie Joj Noviny.sk, uvádza sa tak v uznesení o vznesení obvinenia voči zadržaným osobám.

Informácie portálu Noviny.sk nasvedčujú, že v jednom prípade malo ísť o súkromnú firmu, ktorá sa chcela dostať z vyšetrovania trestnej činnosti. Šéf kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó bol oslovený ďalším obvineným Martinom F., ktorý chcel pomoc.

Ľudovít Makó následne išiel za Norbertom Bödör a Tiborom Gašparom, ktorých informoval o tejto požiadavke. Tí mali požiadavku prejednať so šéfom Národnej jednotky finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry Bernardom Slobodníkom. Sumu 400-tisíc eur si medzi sebou rozdelili. Podľa polície o tom rozhodol Norbert Bödör. Zo sumy malo ísť 90-tisíc eur Tiborovi Gašparovi.

Akcia Očistec

Skoro ráno si NAKA prišla pre bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, informoval portál Aktuality.sk. „Pred domom Tibora Gašpara je od skorého rána aspoň osem policajných vozidiel aj so psovodom. Ulica, na ktorej stojí rodinný dom je z oboch strán uzavretá,“ napísal portál.

Podľa portálu Tvnoviny.sk zasahovali policajti i v Leviciach v dome bývalého šéfa Národnej jednotky finančnej polície Bernarda Slobodníka.

Gašpar pritom v stredu podal na Úrade špeciálnej prokuratúry trestné oznámenie na Slobodníka v súvislosti s údajnou pripravovanou kriminalizáciou svojej osoby. (Viac v článku: Bývalý šéf polície Gašpar podal trestné oznámenie na Slobodníka)

NAKA zasahovala aj v Ivanke pri Dunaji u bývalého šéfa Národnej kriminálnej agentúry Petra Hraška. Topky.sk píšu aj o bývalom šéfovi protikorupčnej jednotky Robertovi Krajmerovi.

Video: Advokát Roberta Krajmera verí v nevinu svojho klienta a chce to dokázať.

Video

Akcia môže podľa portálu Aktuality.sk súvisieť s prácou špeciálnej skupiny, ktorá skúma výpovede bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa a niekdajšieho príslušníka SIS Františka Böhma.

Po výpovedi Makóa zriadili minulý týždeň špeciálny tím, zložený z vyšetrovateľov NAKA a prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry. Tím má vyšetrovať podozrenia v súvislosti s násilnou či ekonomickou trestnou činnosťou súčasných či bývalých verejných činiteľov.

Medzi zadržanými podľa portálu topky.sk je aj Marián Zetocha, ktorý bol predchodcom Pavla Vorobjova na poste šéfa finančnej spravodajskej jednotky NAKA. Zetocha je v súčasnosti šéf odposluchov Slovenskej informačnej služby.

Nikto už nie je nedotknuteľný

Spravodlivosť na Slovensku zjavne prechádza očistným procesom, lebo nikto už nie je nedotknuteľný. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla v reakcii na štvrtkové zadržanie bývalých policajných funkcionárov. Informoval o tom jej hovorca Martin Strižinec.

„Dnešné predvedenie bývalých vysokých policajných funkcionárov v putách na výsluchy je vážnym signálom o relevantnosti dlho medializovaných podozrení,“ uviedla Čaputová.

Pri plnom rešpekte k prezumpcii neviny sa dá podľa prezidentky povedať, že spravodlivosť na Slovensku prechádza očistným procesom, lebo nikto už nie je nedotknuteľný. Ako podotkla, rovnosť pred zákonom je podstatnou súčasťou právneho štátu, akým je aj Slovenská republika.

Fico hovorí o politickej objednávke

Ak osoba nie je právoplatne odsúdená, platí prezumpcia neviny. Na štvrtkový zásah NAKA u bývalých vysokých policajných funkcionárov tak reagoval expremiér a predseda Smeru Robert Fico. Tibor Gašpar bol podľa neho veľmi dobrým prezidentom Policajného zboru s dobrými výsledkami.

Video: Robert Fico reaguje na zatknutie exšéfa polície Tibora Gašpara (Od 19:37).

Video

„Neviem, čo títo ľudia robili v súkromnom čase. Ak zlyhali, nech sú za to potrestaní,“ skonštatoval. Za zásahmi NAKA vidí Fico politickú objednávku, vláda podľa neho ľuďom ponúka divadlá, ktoré sú naplánované.

Fico netuší, prečo sa vo štvrtok konali domové prehliadky. Bude rešpektovať prezumpciu neviny, nechce nikoho zatracovať. Dodal, že mnoho ľudí podľa neho sedí vo výkone väzby nezákonne. „Ak niekto spáchal trestný čin, samozrejme, treba ho odsúdiť. Každý nech nesie zodpovednosť za to, čo páchal,“ dodal na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Smer žiada, aby si poverený šéf Policajného zboru Peter Kovařík „urobil poriadok“. Nesmie sa podľa Fica stať, aby novinári vedeli o zásahu skôr ako orgány činné v trestnom konaní a aby boli na mieste operácie skôr, ak má byť utajovaná.

Strana sa tiež chce obrátiť na Európsku komisiu, pretože sa podľa Fica na Slovensku porušuje smernica Európskeho parlamentu a Rady EÚ o posilnení určitých aspektov prezumpcie neviny. Budú žiadať, aby sa v tejto veci začalo konanie voči vláde SR.

SaS: Pozornosť teraz treba obrátiť na Fica a Kaliňáka

Zadržanie viacerých bývalých funkcionárov Policajného zboru znamená nevyhnutnosť obrátiť pozornosť na expremiéra Roberta Fica a bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer). V reakcii na štvrtkovú akciu NAKA to uviedla strana SaS. Tvrdí, že Fico a Kaliňák roky kryli mafiánske praktiky a za ich vládnutia prerástol organizovaný zločin do súdnictva cez prokuratúru až na najvyššie posty v polícii.

„Tibor Gašpar v putách je symbolom, v akom stave bola naša spoločnosť za vlády Smeru, pretože ľudia ako Gašpar mali obrovskú moc,“ reagoval poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Alojz Baránik. Verím, že očista polície a justície bude pokračovať.

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) tvrdí, že Gašpar zasahoval aj do vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a na jeho príkaz neboli informovaní viceprezidenti polície o tom, čo sa našlo na mieste činu. „Som úprimne zvedavá, ako začne spievať v base o tom, koho všetkého kryl a aké mafiánske praktiky tu robili s predstaviteľmi Smeru. A možno sa dočkáme, že prídu aj pre Roberta Fica,“ poznamenala.

Podpredseda parlamentu Milan Laurenčík (SaS) podotkol, že „maslo na hlave“ majú aj ľudia okolo expremiéra Petra Pellegriniho a exministerky vnútra Denisy Sakovej (obaja Hlas), pričom by mali veľa vecí vysvetliť. Zadržaní bývalí policajní funkcionári podľa Laurenčíka „kryli špinavosti smerákov a nezmení to ani fakt, že sa niektorí z nich presunuli do inej strany a pod iný názov“.

Premiér Igor Matovič sa k zadržaniu viacerých bývalých vysokých predstaviteľov polície, vrátane Tibora Gašpara vyjadril na sociálnej sieti.

Koaličné hnutie OĽaNO premiéra Matoviča v reakcii na zásah NAKA u bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara i ďalších bývalých policajných funkcionárov a následné vznesenie obvinení voči nim uviedlo, že odpolitizovaním polície sa čoraz viac rozkrýva zhnité prostredie skorumpovaného systému „našich ľudí“. OĽaNO dodalo, že polícii rozviazalo ruky a drží jej palce.

„Za všetko hovorí dávnejší výrok exministra vnútra Roberta Kaliňáka, podľa ktorého bol zadržaný Tibor Gašpar ‚najlepším policajným prezidentom v histórii‘. Dlhodobo pritom investigatívni novinári, ako aj predstavitelia nášho hnutia vytrvalo upozorňovali na závažné podozrenia a morálne zlyhania zadržaných osôb,“ uviedol Peter Dojčan z mediálneho tímu hnutia OĽaNO.

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) vyzval Roberta Fica a bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka, aby sa priznali k politickému krytiu bývalých policajných funkcionárov Tibora Gašpara a Róberta Krajmera. Uviedol to na štvrtkovej tlačovej konferencii s tým, že priznanie sa v zmysle trestného zákona berie ako poľahčujúca okolnosť.

„Títo ľudia (Fico a Kaliňák) sú tí, ktorí politicky dosadili pána Gašpara za šéfa polície. Toto si treba opakovať, aby bolo jasné, kto môže za rozklad právneho štátu, za to, že mafia na Slovensku ovládla políciu, prokuratúru a súdy,“ skonštatoval s tým, že nesú plnú politickú zodpovednosť.

Myslí si, že časom sa ukáže, že nesú aj trestnoprávnu zodpovednosť. Očakáva, že sa Fico a Kaliňák vyjadria. „Priznajte sa, choďte vypovedať, je to poľahčujúca okolnosť,“ adresoval im. Poznamenal, že nikto nie je taký hlúpy, aby si myslel, že sa všetko dialo bez politického krytia.

Zadržanie Tibora Gašpara a niektorých ďalších bývalých vysokých funkcionárov polície je impulzom na dôslednú očistu polície a posilnenie dôvery v právny štát. Na sociálnej sieti to napísala podpredsedníčka vlády Veronika Remišová (Za ľudí).

„Dnešné zadržanie bývalého policajného prezidenta, bývalého šéfa a aj vysokopostaveného dôstojníka Národnej kriminálnej agentúry posilňuje podozrenia, že systém na najvyšších miestach v polícií roky fungoval tak, aby pomáhal a chránil vyvolené skupiny a ‚našich ľudí',” uviedla vicepremiérka.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) v tejto súvislosti vyhlásil, že „exponenti vlády Smeru” postupne všetci končia v rukách polície. „Tak končí falošná rozprávka o sociálnych istotách, ktorú roky rozprávali Slovensku. Sociálne istoty boli, ale nie pre ľudí, iba pre nich,” dodal.

Zlomová udalosť v dejinách Slovenska?

Pokiaľ sú pravdivé informácie, že pri dnešnom zadržaní a obvinení bývalých funkcionárov Policajného zboru ide nielen o podozrenia z korupcie, ale zo založenia zločineckej skupiny, sme svedkami zlomovej udalosti v dejinách Slovenska a sledujeme rozklad mafiánskeho štátu v priamom prenose. Uviedla to Zuzana Petková z Nadácie Zastavme korupciu.

„Ak by sa podozrenia potvrdili, znamenalo by to, že vedenie polície a finančnej správy, ktoré malo pracovať v prospech občanov, si vytváralo kriminálne štruktúry na vlastné obohacovanie sa. Dúfam, že polícia má dostatok dôkazov na takéto vážne obvinenia bývalých funkcionárov PZ a Národnej kriminálnej agentúry, lebo inak by dôvera v právny štát dostala ďalší úder,“ dodala Petková.

Akcia Očistec nie je dôsledkom zlyhania jednotlivcov, ale celého vtedajšieho systému spravodlivosti. Vo svojom stanovisku to skonštatovalo združenie Za lepšiu políciu.

„Akcia mala názov Očistec, pretože polícia potrebuje v prvom rade očistiť od nepoctivých policajtov, ktorí pomáhali a chránili len seba a svojich ľudí, a to na úkor ľudí, ktorým mali slúžiť," priblížilo združenie.

Vznesené obvinenia podľa nich poukazujú na prácu „najlepšieho policajného prezidenta", ako sa o jeho osobe vyjadril „najlepší minister vnútra" (Kaliňáka tak označil expremiér Robert Fico). „Veríme, že toto je prvý krok k tomu, aby na Slovensku opäť začala vládnuť spravodlivosť," dodalo združenie.

© Autorské práva vyhradené

2k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Tibor Gašpar #Peter Hraško #NAKA #Róbert Krajmer #Bernard Slobodník #Akcia Očistec