Poslanec Ňarjaš mal propagovať firmu, Transparency International podala podnet

Poslanec Národnej rady (NR) SR Erik Ňarjaš (OĽANO) bude zrejme musieť vysvetľovať, prečo bol na sociálnej sieti súčasťou reklamy propagujúcej energetický nápoj. V súvislosti s fotografiou spoločnosti Pilot Energy Slovakia, na ktorej pózuje poslanec, podala Transparency International Slovensko (TIS) podnet Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií. Ňarjaš mal podľa TIS porušiť zákon o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov. Podľa zákona totiž nesmie používať svoju osobnosť na reklamu. Predseda výboru Boris Susko (Smer-SD) pre TASR vo štvrtok uviedol, že zatiaľ tento podnet neeviduje.

05.11.2020 17:20
debata (9)

Koncom októbra mala podľa TIS spoločnosť zverejniť na svojom profile výzvu. „Buďte zodpovední ako správni piloti. Príkladom ide aj Erik Ňarjaš, ktorý rovnako ako my rozhodne nevynechá pilotné testovanie v priebehu nadchádzajúceho víkendu,“ píše sa v úvode výzvy. Z príspevku je podľa TIS zrejmé, že spoločnosť chce presadiť na trhu svoj nový produkt – energetický nápoj.

Ňarjaš na fotografii pózuje pred automobilom oblepeným reklamou, zároveň balenie nápoja aj drží na pleci. Súčasťou reklamy bola aj výzva na účasť na celoplošnom testovaní. TIS tvrdí, že pokiaľ aj boli pohnútky poslanca altruistické a smerovali k motivácii ľudí na účasť na testovaní, z fotografie to nijakým spôsobom nevyplýva.

Poslanec týmto konaním navyše podľa TIS priniesol určitú výhodu svojmu obchodnému partnerovi, ktorý vystupuje ako spoločník vo firme Pilot Energy Slovakia.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Transparency International Slovensko