Na covid zomrelo ďalších 31 ľudí, Matovič nevylúčil predĺženie núdzového stavu

Vo štvrtok potvrdili na Slovensku 2 354 pozitívnych prípadov koronavírusu, laboratóriá urobili 11 615 testov. Pribudlo aj rekordných 31 úmrtí pacientov na pľúcnu formu ochorenia COVID-19, ich počet tak stúpol na 317. Vyliečilo sa ďalších 564 osôb. Informuje o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií. Premiér Igor Matovič (OĽANO) nevylúčil predĺženie núdzového stavu. Povedal to v piatok na tlačovej konferencii o epidemiologickej situácii na Slovensku v súvislosti s novým koronavírusom. Pôvodne sa mal skončiť v sobotu 14. novembra.

06.11.2020 10:07 , aktualizované: 19:04
debata (610)

VIDEO: Matovič: Objavili sme atómovú bombu na koronavírus.

Video

„Predpokladám, že bude dohoda na tom, že ho budeme predlžovať opätovne, lebo ho v tejto situácii určite potrebujeme,“ povedal s tým, že sú stále naň rovnaké dôvody, aké boli aj predtým.

Vláda vyhlásila núdzový stav od 1. októbra na 45 dní. Následne prijala zákaz vychádzania s viacerými výnimkami aj v súvislosti s plošným testovaním na ochorenie COVID-19. Ten má rovnako v zmysle uznesenia vlády trvať do 14. novembra. Neplatí v čase od 1.00 h do 5.00 h. Obmedzenie pohybu sa nevzťahuje na osoby s negatívnym PCR testom alebo antigénovým testom na ochorenie COVID-19 vykonaným v rámci celoplošného testovania.

V čase núdzového stavu môže štát v zmysle zákona obmedziť základné práva a slobody, a to v nevyhnutnom rozsahu, na nevyhnutný čas. Vláda ho môže vyhlásiť, ak došlo alebo bezprostredne hrozí, že dôjde k ohrozeniu života a zdravia osôb, životného prostredia alebo k ohrozeniu značných majetkových hodnôt. Najdlhšie môže v zmysle zákona trvať 90 dní.

Núdzový stav v súvislosti s pandémiou vyhlásila vláda už druhýkrát. Prvýkrát to bolo pri prvej vlne na jar. Kabinet ho vtedy vyhlásil 16. marca, trval do polnoci zo soboty na nedeľu 14. júna. Týkal sa iba zdravotníctva. Mimoriadna situácia, ktorú vláda vyhlásila od 12. marca, trvá naďalej.

Premiér: Ak prídu na druhé kolo testovania dva milióny ľudí, budeme mať úspech

Druhé kolo plošného testovania v súvislosti s novým koronavírusom bude mať úspech, ak prídu dva milióny ľudí. Detaily sa dolaďujú, pripravenosť odberných miest je taká ako minulý týždeň v prvý deň testovania o 10.00 h. Povedal to premiér Igor Matovič (OĽANO) na tlačovej konferencii s tým, že ľudia už vedia, čo majú robiť.

„Myslím si, že keď dosiahneme účasť dva milióny, tak si môžeme všetci zagratulovať. To by približne zodpovedalo účasti z prvého kola,“ vysvetlil predseda vlády.

Matovič bol za to, aby hranica na testovanie bola prísnejšia ako 0,7 percenta. Je to pre neho kompromis, s ktorým dokáže žiť, keďže odborníci navrhovali 1,5 percenta. „Chceli sme dosiahnuť čo najmenšou námahou a nasadením ozbrojených síl čo najväčší efekt,“ hovorí Matovič s tým, že druhé kolo zasiahne 54 percent obyvateľov.

Predseda vlády uviedol, že vo všetkých zelených okresoch, kde nebude druhé kolo plošného testovania, budú v okresných miestach mobilné odberné miesta s antigénovými testami zadarmo. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) však podotkol, že dostal túto úlohu pred dvoma dňami a urobí všetko preto, aby sa to stihlo. Zoznam miest podľa Krajčího zverejnení na webovej stránke ministerstvo zdravotníctva.

Ľudia, ktorí prechádzajú cez viacero okresov, zelených aj červených, nepotrebujú certifikát o negatívnom výsledku na ochorenie COVID-19. Pokiaľ by však osoba vystúpila v červenom okrese, tak certifikát o negatívnom výsledku musí mať, vysvetlil premiér.

Matovič zároveň vyzval ľudí, aby prišli v dotknutých okresoch na druhé kolo testovania, a tí, ktorí budú mať pozitívny výsledok na ochorenie COVID-19, obvolali všetkých ľudí, s ktorými boli v kontakte. „Nebojte sa im to priznať a pošlite ich na test,“ poznamenal.

Najviac pozitívnych bolo v Žilinskom kraji

Najviac pozitívnych prípadov bolo v Žilinskom kraji, kde pribudlo 473 nakazených. Trenčiansky kraj mal 399 prípadov, Prešovský 397 a Košický 342. Pozitívny výsledok testov malo aj 240 ľudí v Banskobystrickom kraji, 178 v Nitrianskom, 175 v Bratislavskom a 150 v Trnavskom. Je medzi nimi 1 270 žien a 1 084 mužov, sú vo veku od 1 do 94 rokov. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

V nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 1 742 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 1 441 z nich. Na jednotkách intenzívnej starsostliosti (JIS) je 112 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 106 pacientov. Počet aktívnych prípadov je 53 781.

Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

V Univerzitnej nemocnici L.P. v Košiciach zomreli ženy vo veku 64, 68, 81, 82 a 83 rokov a muži vo veku 58, 75, 80 a 90 rokov. V nemocnici v Skalici skonali ženy vo veku 79 a 82 rokov a muži vo veku 71, 77, 78 a 84 rokov, v nemocnici v Čadci 88-ročná žena a 78-ročný muž. Ochoreniu podľahla v nemocnici v Trebišove 88-ročná žena, v Univerzitnej nemocnici Bratislava 80-ročný muž a 75-ročná žena, vo Fakultnej nemocnici v Nitre 80-ročný muž. V nemocnici v Komárne zomrela 86-ročná žena, v nemocnici v Myjave 88-ročná žena, v nemocnici v Skalici 90-ročná žena. Vo Fakultnej nemocnici v Nových Zámkoch zaznamenali úmrtia žien vo veku 81 a 86 rokov, v nemocnici v Galante 78-ročného muža, v nemocnici Zobor 86-ročnej ženy. V Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb skonal 74-ročný muž, doma zomrela 89-ročná žena a v ošetrovateľskom centre v Humennom 81-ročná žena.

Celkový počet pozitívych prípadov na Slovensku je doteraz 71 088, zotavilo sa 16 990 pacientov. Od začiatku vypuknutia ochorenia otestovali laboratóriá vyše 870-tisíc vzoriek.

610 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus