Raz tak, raz inak. Otestovať sa môžu aj tí, ktorí neboli v prvom kole

Len niekoľko hodín pred začiatkom druhého kola testovania vláda mení podmienky. Na test už môžu ísť aj tí, ktorí neboli v prvom kole.

06.11.2020 13:45 , aktualizované: 21:09
debata (227)

Ešte v piatok ráno platilo, že v druhom kole testovania v tzv. červených okresoch, môžu byť otestovaní len tí, ktorí túto procedúru podstúpili v prvom kole. Rezort zdravotníctva to zdôvodňoval slovami, že ten, kto nemá certifikát o negatívnosti, musí byť v povinnej karanténe.

V piatok krátko predpoludním úrad vlády vydal správu, že na účasť v druhom kole sa vzťahuje výnimka zo zákazu vychádzania pre osobu „za účelom neodkladného lekárskeho vyšetrenia“. Podľa vyhlásenia úradu vlády účasť na druhom kole testovania antigénovými testami spadá pod neodkladné vyšetrenie a môžu sa ho preto zúčastniť aj občania bez certifikátu z 1. kola celoplošného testovania.

Pravá ruka nevie, čo robí ľavá. Toto porekadlo platí v súčasnosti pre vládny tím, ktorý pripravuje druhé kolo testovania.

Odberné miesta budú aj v trinástich zelených okresoch

Ľudia sa počas víkendu budú môcť dať otestovať na ochorenie COVID-19 aj na viacerých odberných miestach v celkovo trinástich tzv. zelených okresoch, v ktorých sa druhé kolo plošného testovania neplánovalo. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

„Rozhodli sme sa, že týmto žiadostiam vyhovieme a na vytvorenie odberových miest v oblastiach mimo plánu poskytneme testy, certifikáty, dokumentáciu, vojaka a policajta. Keďže ale ide o vyslovene dobrovoľné konanie samospráv, ktoré oceňujeme ako zodpovedné, samosprávy musia poskytnúť zdravotnícky a administratívny personál a hygienikom vopred schválené odberové miesto, rovnako ako ochranné pomôcky a dezinfekciu,“ uviedol minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO).

V tzv. zelených okresoch zriadi celkovo 20 samospráv 20 odberných miest, v ktorých bude testovať 25 odberných tímov. Konkrétny rozpis odberných miest bude k dispozícii aj na stránke www.somzodpovedny.sk.

Počas soboty bude obyvateľom v tzv. červených okresoch k dispozícii celkovo 2819 odberných miest a 2731 odberných tímov, v nedeľu tu má testovať celkovo 2668 tímov v 2734 odberných miestach. Ozbrojené sily SR posilnia svoje kapacity na 66 miestach, pretože pre hraničnú polohu miest a okresov tu očakávajú zvýšený nápor a záujem o testovanie.

Plošné testovanie obyvateľov v rámci 45 červených okresov je určené pre osoby nad 10 rokov, okrem výnimiek stanovených uznesením vlády SR, ktoré sa zdržujú v územných obvodoch okresov, kde počet ľudí s pozitívnym výsledkom testov dosiahol v rámci celoplošného testovania obyvateľov hranicu 0,7 percenta a viac a tiež pre osoby, ktoré potrebujú navštíviť tieto okresy v termíne od 9. do 14. novembra 2020. Na test cez víkend môžu prísť bez sankcie aj osoby, ktoré sa netestovali v prvom kole.

Zdroj: TASR

Vo štvrtok ráno rezort zdravotníctva uverejnil na svojom webe otázky a odpovede, medzi ktorými svieti otázka číslo 4: Ak sme sa nezúčastnili na prvom kole testovania, môžeme ísť na druhé kolo testovania? Odpoveď: Áno, môžete. Platí pre vás výnimka na cestu na testovanie antigénovými testami s certifikátom MZ SR.

Pozrite sa, čo hlásalo ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok ráno:

ministerstvo zdravotníctva, koronavírus, testovanie, môže

Vo štvrtok napoludnie už bol tento dokument zmenený a to, čo bolo ráno, platiť nemalo. Otázka číslo 4 rovnaká, ale odpoveď diametrálne iná. "Nie, nemôžete sa zúčastniť na testovaní nakoľko by ste mali byť v izolácii. Čakáte, kým vám uplynie nariadená izolácia. Platí pre vás výnimka na cestu na testovanie, ale len PCR testami.

ministerstvo zdravotníctva, koronavírus, testovanie, nemôže

Najskôr sa dalo testovať, neskôr nedalo, ale o chvíľu už zase dalo. Bodku za problémom totiž dalo piatkové vysvetlenie úradu vlády – na test nakoniec môžu ísť všetci. Aj tí, ktorí dobrovoľne či z rôznych príčin, aj podľa oficiálnych výnimiek, nepodstúpili minulý víkend antigénový test.

Ministerstvo zdravotníctva má teraz na stránke definitívne platný status, že testovať sa môžu aj netestovaní v prvom kole. Je okorenený diskusnými príspevkami o chaose, ktorý protichodnými informáciami ministerstvo vyvolalo.

Podľa reakcií čitateľov Pravdy sa zrejme nechajú otestovať aj pacienti a seniori, na ktorých platia výnimky. Časť lekárov totiž aj pri kontrolných návštevách vyžaduje od svojich pacientov certifikát vydaný ministerstvom zdravotníctva, ktorý potvrdzuje, že výsledok antigénové testu je negatívny.

227 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #plošné testovanie