Informácie na úrovni miest a obcí z testovania k dispozícii zatiaľ nie sú

Podrobnejšie informácie v súvislosti s plošným testovaním, ktoré sa uskutočnilo počas víkendu uplynulého víkendu, k dispozícii zatiaľ nie sú. Ministerstvo obrany (MO) SR tým reagovalo na pripomienku primátora mesta Sabinov Michala Repaského, že so získanými dátami o počte chorých je potrebné pracovať ďalej a že dodnes nemá presné čísla za mesto.

06.11.2020 13:07 , aktualizované: 14:23
celoplošné testovanie Foto:
Na snímke odberné miesto v Brokoffovom dome v popradskej mestskej časti Spišská Sobota počas prvej fázy celoplošného testovania.
debata (15)

Podľa hovorkyne MO SR Martiny Kovaľ Kakaščíkovej okres Sabinov patrí medzi 45 vybraných okresov, v ktorých sa bude počas nasledujúceho víkendu realizovať aj druhé kolo plošného testovania.

„Práve plošné testovanie v rámci operácie Spoločná zodpovednosť je výrazným krokom k stabilizácii situácie so šírením ochorenia COVID-19 na Slovensku, samozrejme, spolu so zodpovednosťou všetkých občanov vo forme dodržiavania protiepidemio­logických opatrení a odporúčaní. Výsledky testovania boli doposiaľ spracované v rozsahu zodpovedajúcom potrebám zistenia miery infekčnosti v jednotlivých okresoch a v rámci vyťaženia personálu súvisiaceho s prípravou druhého kola plošného testovania zatiaľ podrobnejšie informácie na úrovni miest a obcí k dispozícii nie sú. Nevieme, s akými údajmi pracujú jednotlivé samosprávy,“ povedala pre TASR Kovaľ Kakaščíková s tým, že výsledky, s ktorými pracujú oni, vyplývajú z údajov zosumarizovaných jednotlivými regionálnymi veliteľstvami.

Repaský vo štvrtok pre TASR povedal, že nemajú oficiálne výsledky za mesto Sabinov od armády ani krízového štábu a nevedia preto, koľko majú chorých. Majú však indície, že v jednom z odberných miest je lokálne ohnisko nákazy. V okrese bolo počas uplynulého víkendu zistených 2,27 percenta pozitívne testovaných.

„Keď nebudeme vedieť efektívne a zmysluplne využiť získané dáta, tak potom na čo to testovanie bolo, len na zistenie počtu? Kompetentný štátny orgán, či to bude Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR alebo armáda, by mal konať tak, že zabráni šíreniu nákazy ďalej. Samospráva bude súčinná, aby sa nenakazili ľudia v ďalších častiach mesta,“ zdôraznil Repaský.

Obyvatelia zelených okresov budú potrebovať v červených okresoch negatívny výsledok testu z druhého kola

Obyvatelia takzvaných zelených okresov budú potrebovať v červených okresoch od 9. do 14. novembra negatívny výsledok antigénovho testu z druhého kola testovania, alebo negatívny výsledok PCR testu s dátumom od 7. novembra. Medzi červené okresy patrí 45 okresov, v ktorých sa uskutoční tento víkend od 7. do 8. novembra druhé kolo plošného testovania. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra SR (MV SR) v tlačovej správe. Rezort tak potvrdil, že pri vychádzaní a pohybe v červených okresoch bude budúci týždeň potrebný aktuálny test. V ostatných stačí negatívny výsledok potvrdený na certifikáte z testovania 29. októbra až 1. novembra.

celoplošný test, koronavírus, mapka, graf, COVID-19

MV SR tiež potvrdzuje, že sa občania môžu dať testovať v druhom kole, ak sa neboli dať otestovať v prvom kole. „Výnimka zo zákazu vychádzania platí aj pre tých, ktorí sa neboli testovať v prvom kole, ale chcú sa ísť otestovať v druhom kole celoplošného testovania na odberných miestach v 45 červených okresoch v dňoch 7. – 8. novembra, alebo prostredníctvom RT-PCR testu,“ objasňuje ministerstvo. Viac v článku Raz tak, raz inak. Otestovať sa môžu aj tí, ktorí neboli v prvom kole.

Druhé kolo plošného antigénového testovania na ochorenie COVID-19 sa uskutoční 7. a 8. októbra od 8:00 do 20:00 v takzvaných červených okresoch. Patrí sem 45 okresov, kde počet ľudí s pozitívnym výsledkom testov v prvom kole celoplošného testovania dosiahol hranicu 0,7 percenta a viac. Testovanie je určené pre všetky osoby nad desať rokov, ktoré sa budú zdržiavať v termíne od 9. do 14. novembra červených okresoch. Ministerstvo pripomína, že nerozhoduje to, kde má občan trvalý pobyt a môže sa dať testovať na ľubovoľnom odbernom mieste.

Pripravených je vyše 2 700 odberných miest pre asi 1,8 milióna ľudí. Testovať sa môžu dať aj cudzinci, ktorí sa preukážu pasom. V prípade neúčasti pre nich na rovnako bude platiť zákaz vychádzania.

MV SR tiež pripomína, že občania sa pri policajnej kontrole nemôžu preukazovať certifikátom odfoteným v mobilnom telefóne a budú uznávať iba originál certifikátu. Ako dôvod uviedol rezort vnútra snahy o falšovanie certifikátov z prvého celoplošného testovania. V prípade, že občan pri sebe nebude mať originálny certifikát, hrozí mu pokuta vo výške 1 659 eur.

7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy
15 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #koronavírus #celoplošné testovanie