Nepovinné testovanie, ale dlhé rady. Stálo sa v Košiciach aj Žiari

V niektorých "zelených" okresoch otvorili odberné miesta, aj keď nemuseli. O testovanie v Košiciach či Žiari bolo doobeda veľký záujem a tvorili sa tam rady. Mnohí potrebujú certifikát, aby mohli chodiť do "červených" okresov.

07.11.2020 09:00 , aktualizované: 14:25
testovanie, Košice Foto: ,
O testovanie v Košiciach je veľký záujem.
debata (112)

Obrovské rady sa tvorili aj na odberných miestach v Košiciach, ktoré sú zaradené medzi „zelené“ okresy. Mesto Košice v spolupráci s mestskou časťou Nad Jazerom spustili v sobotu ráno na troch odberných miestach bezplatné testovanie obyvateľov antigénovými testami. Testovať sa ľudia môžu prísť v rovnakých časoch, ako v „červených“ okresoch, teda v sobotu do 20.hodiny a v nedeľu od ráno 8.hodiny do 20.hodiny.

„Hlavným dôvodom je pomoc obyvateľom mesta, ktorí potrebujú cez víkend ísť služobne alebo za prácou do takzvaných červených okresov,“ zdôvodnili vytvorenie odberných miest primátor Jaroslav Polaček a starostka Nad jazera Lenka Kovačevičová.

Približne 300 metrov dlhý rad sa vytvoril pri odbernom mieste pri magistráte mesta Košice. Ľudia čakali na testovanie viac ako hodinu.

„Prišiel som sa otestovať, pretože pracujem neďaleko Prešova, kam denne dochádzam a zajtra už musím ísť do práce. Inak by som tu nestál,“ konštatoval Košičan Peter.

Okrem odberného miesta pri košickom magistráte sú ďalšie pri Výmenníku Važecká a na parkovisku pri obchodnom centre Kaufland, obe sú v mestskej časti Nad Jazerom.

Dlhé rady v Žiari Foto: Eva Štenclová, Pravda
Dlhé rady v Žiari Dlhé rady v Žiari

V Žiari nepovinne, no vznikla tam obrovská „šóra“

Prvého kola celoplošného testovania na COVID-19 sa v žiarskom okrese zúčastnilo 26 260 ľudí. Z nich pozitívnych bolo 108, teda 0,41 percent. Okres je tak podľa koronavírusovej mapy zelený. Napriek tomu v Žiari nad Hronom dobrovoľne otvorili jednu odberovú miestnosť a už od rána sa ukazuje, že je o ňu veľký záujem. Dlhý rad ľudí siaha cez celé tamojšie námestie.

Mnohí Žiarčania a obyvatelia okolitých obcí dochádzajú za prácou do neďalekého Zvolena, Banskej Bystrice či Prievidze, ktoré sú podľa minulotýždňového testovania v červenej zóne. Na to, aby tam mohli aj naďalej dochádzať, potrebujú absolvovať nový test. Zrejme preto sa hneď od rána nahrnuli na jediné odberné miesto v centre mesta desiatky ľudí. Čakacia doba sa odhaduje na niekoľko hodín.

„Keby som to vedel, ani sem nejdem. Tiež potrebujem potvrdenie kvôli práci, inak by som nad ďalším testom ani neuvažoval. Asi sa sem vrátim v podvečerných hodinách,“ povedal znechutene Miroslav, ktorý sa pri pohľade na masu ľudí otočil a odišiel. Viacerí však šomrali, že keby nemuseli, ani by sa tam neukázali. Keďže je ale v Žiari len jedno takéto miesto, obávali sa, či to do večera stihnú a preto sa tam nahrnuli hneď ráno. Okrem toho sa v meste testuje len v sobotu, čo zrejme tiež zohráva svoju úlohu.

Žiarsky primátor Peter Antal radí, že v susednom Zvolene otestujú ľudí bez zdržania. „V Žiari sa čaká v obrovskom rade, no ak máte možnosť prepraviť sa do Zvolena, pri hoteli Tenis je pripravených päť odberných miest pre cezpoľných a parkovisko pre päťsto áut. Nečaká sa tam vôbec. Odporúčame využiť radšej túto možnosť,“ uviedol Antal.

Do dvoch radov ľudí v Dunajskej Strede nedelia

Prednostné testovanie ľudí z dunajskostred­ského okresu v praxi nefunguje. Tých, ktorí prichádzajú na testovanie, mestskí policajti nekontrolujú a ani medzi nimi nerobia rozdiely.

V Dunajskej Strede otvorili v sobotu 17 odberných miest. Jedno sa nachádza v priestoroch Základnej školy Gyulu Szabóa s vyučovacím jazykom maďarským, kde sa ľudia prišli postaviť do rady už pred ôsmou hodinou ráno, kedy sa otvárali odberné miestnosti. Primátor Zoltán Hájos ešte v piatok hovoril o nápade vytvoriť jeden rad pre ľudí z okresu Dunajská Streda a druhý rad pre ľudí z iných okresov. Testovať ich mali v pomere 80:20. Autá odparkované pri škole majú evidenčné čísla takmer výhradne so značkou Dunajskej Stredy. Podľa mestského policajta, ktorý dozerá na situáciu pred vstupom do budovy, ľudí do dvoch radov nestavajú. Podľa jeho slov medzi nimi nechcú robiť zbytočné rozbroje. Každý novopríchodiaci sa postaví na koniec radu. „Ľudí nekontrolujeme, nemáme ani možnosť každého skontrolovať. Zatiaľ to funguje bez problémov, ľudí netriedime,“ dodáva.

Vo vnútri to ide ako po masle. Ľudia sa striedajú pri dvoch odberných tímoch. Jeden zo zdravotníkov zrazu máva na prítomného vojaka. Odovzdáva mu do rúk staršieho pána. Vojak ho odprevádza do časti, kde sa čaká na výsledky. „Trochu horšie videl, tak som ho odprevadil, aby tu nenarážal, keďže je to pre neho nový priestor,“ prezrádza vojak. Počas uplynulého víkendu pomáhali jednej žene, ktorej prišlo nevoľno a odpadla. „Usadili sme ju na stoličku a nakoniec bolo všetko v poriadku,“ opisuje prípad z minulého víkendu.

Druhé kolo testovania v Dunajskej Strede. Foto: Žaneta Mikulíková, Pravda
Dunajská Streda, testovanie Druhé kolo testovania v Dunajskej Strede.

Pred 9 hodinou ráno tu čakalo na výter asi 50 až 60 ľudí. Prišla aj Iva (39), ktorá býva v Dunajskej Strede. A to aj napriek tomu, že tušila, že si počká. „Chcela som to mať za sebou, aby som mala voľný víkend,“ vysvetľuje. S modrým certifikátom v ruke odchádzala asi po hodine a pol. Otestovať sa musela. „Potrebujem certifikát, aby som mohla pracovať a platiť svoje úvery,“ dodáva s tým, že si dáva pozor a dodržiava opatrenia.

V Dunajskej Strede sa môžu ľudia otestovať aj z auta. Drive-in odberné miesto zriadili na parkovisku miestneho termálneho kúpaliska, ktoré je momentálne zatvorené. Pred 11-tou hodinou dopoludnia tu čakalo asi 35 áut. Väčšinou mali dunajskostredské značky, no zamierili sem aj ľudia z bratislavského, galantského či novozámockého okresu. V autách sedeli najčastejšie dvaja ľudia.

Toto bolo ešte minulý týždeň jedno z... Foto: Tatiana Michalková, Pravda
Bánovce nad Bebravou, testovanie Toto bolo ešte minulý týždeň jedno z najkritickejších odberných miest v Bánovciach nad Bebravou, tvorili sa tu veľké rady, v sobotu ráno bola rada neporovnateľne kratšia ako pred týždňom.

V Bánovciach nad Bebravou čaká menej ľudí

Druhé kolo celoplošného testovania sa začalo v okresnom meste Bánovce nad Bebravou pokojne. Rady, ktoré sa začali od rána od ôsmej hodiny tvoriť pred odberovými miestami boli výrazne kratšie, ako tomu bolo počas prvého kola.

V Bánovciach nad Bebravou otvorili 14 odberných miest, rovnako ako to bolo aj minulý týždeň. Jedno odberné miesto otvoria iba v sobotu.

„Priemerne máme na každom mieste, spolu so zástupcami armády a polície, osem ľudí. Mesto stavia na každé odberné miesto troch administratívnych pracovníkov. Organizácia druhého kola bola určite jednoduchšia ako v prvom kole. Zostali zachované kompletné odberné tímy vrátane zástupcov armády,“ vysvetlil Vladimír Vranka, prednosta Mestského úradu v Bánovciach nad Bebravou.

Doplnil, že náklady na prvé kolo testovania majú zatiaľ vypočítané na 17-tisíc eur. Predpokladajú, že druhé kolo bude stáť približne rovnako.

Pred testovacou miestnosťou blízko centra mesta, kde bol v prvom kole najväčší nápor, bolo v sobotu oveľa menej ľudí, ako pred týždňom. „Je tu určite menej ľudí. My sme tu mali dokonca minulý víkend vyhradené časové pásmo pre zamestnancov úradu, mestskú políciu, opatrovateľky, u ktorých sme potrebovali, aby boli rýchlo otestovaní a vrátili sa k plneniu svojich povinností, čiže sme tu mali trochu chaos, keďže ľudia sa brali z dvoch skupín a ráno sa tu vytvorila veľká rada, ale teraz to už tak nie je,“ zhodnotil Vranka.

Dodáva, že ochota Bánovčanov ísť sa dať testovať je úmerna „nepovinnosti“ testovania. „Keďže bez platného certifikátu ľudia nemôžu ísť ani do školy, ani do zamestnania, očakávame rovnakú účasť ako v prvom kole,“ dodal Vranka.

Percentuálny podiel pozitívne testovaných z prvého kola bol v meste Bánovce nad Bebravou 1,9 percenta a v okrese Bánovce 1,96 percenta.

V prvom kole hodinové rady, v druhom ľudia nechodia

Kým v prvom kole celoplošného testovania sa pred odbernými miestami v kúpeľnom meste Trenčianske Teplice tvorili obrovské rady, v tom druhom už ľudia chodia iba poriedko. Na odberových miestach sa takmer nečaká.

Krátke čakacie doby na všetkých štyroch odberových miestach potvrdila aj trenčianskoteplická primátorka Zuzana Frajková Ďurmeková. V rade pred odberovým miestom na sídlisku stála aj Eva s manželom. Testovať sa však po druhýkrát šiel iba manžel.

„Rozhodli sme sa tak, že na test už pôjdem iba ja a manželka zostane doma s deťmi. Ja by som tiež nešiel, keby nás vláda do toho nenatlačila a zamestnávateľ nám nedal ultimátum – buď pôjdeme, alebo si môžme hľadať novú robotu,“ povedal Peter. „Ja som bola na prvých testoch, ale toto je už hnusné vydieranie. Zamestnávateľ mi odmietol dať aj dovolenku, to, že zostanem doma mi nepreplatí, ale už odmietam robiť zo seba pokusného králika,“ povedala nahnevaná Eva.

V Čadci už doobeda zachytili desiatky pozitívnych

Na šestnástich odberových miestach v Čadci je situácia pokojná. Mesto krátko pred desiatou hodinou avizovalo, že čakacia doba je minimálna. Do dvanástej hodiny tam stihli urobiť 3 448 testov, z nich zachytili 38 infikovaných ľudí. Napriek tomu niektorí šomrú, že je to len zbytočný cirkus.

„Tie testy nie sú overené, ľudia sú akurát tak vystavení nebezpečenstvu ohrozenia života a zdravia,“ reagovala jedna z miestnych žien. Ďalší mali narážky na údajnú dobrovoľnosť celej akcie. „Je táto sranda povinná, či dobrovoľná? Už sa fakt strácam. Bol som na prvom kole, to nestačí?“ pýtal sa mladý muž, ktorého výsledok spred týždňa bol zrejme negatívny a preto necíti potrebu test opakovať.

112 debata chyba
Viac na túto tému: #plošné testovanie