Očistec: Bývalé špičky polície idú do väzby, dvaja sa jej vyhnú

Dva dni sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) pre prípravné konanie Rastislav Stieranka rozhodoval o väzbe pre bývalú špičku Policajného zboru. Bývalí funkcionári boli zadržaní vo štvrtok v rámci akcie Očistec.

08.11.2020 18:04 , aktualizované: 09.11.2020 05:30
Očistec, špecializovaný súd, Pezinok, polícia,... Foto: , ,
Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar s eskorotou. Súd ho poslal do väzby, ale odvolal sa, takže rozhodnutie sudcu zatiaľ nie je právoplatné.
debata (782)

VIDEO: Obhajca Ľubomír Hlbočan o obvinení: Je to neuveriteľná konštrukcia.

Video

Do väzby nakoniec sudca v nedeľu poslal šesť ľudí, medzi nimi bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara a bývalého funkcionára Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Milana Mihálika. Sudca dospel k záveru, že by mohli ovplyvňovať svedkov a pokračovať v trestnej činnosti. Obaja podali sťažnosť voči rozhodnutiu.

„Súd rozhodol o väzbe mojich klientov s tým, že vyhovel návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a vzal ich do väzby. Moji klienti vo vzťahu k rozhodnutiu podali sťažnosť. Tým pádom rozhodnutie nie je právoplatné, ale je vykonateľné. O našej sťažnosti následne bude rozhodovať Najvyšší súd,“ reagoval obhajca oboch obvinených Eugen Cimmermann.

VIDEO: Gašparov obhajca o verdikte súdu.

Video

Z rovnakých dôvodov bude väzobne stíhaný aj bývalý riaditeľ protikorupčnej jednotky Róbert Krajmer. Jeho právny zástupca Miroslav Zobok upozornil, že podľa uznesenia mal Krajmer vopred vedieť o tom, že sa bude konať policajná akcia. Podľa neho je to nelogické. „Keby to môj klient vedel, nebol by som asi 150 kilometrov od Bratislavy,“ povedal Zobok. Podobne sa vyjadrovali aj ďalší obhajcovia, ktorí tento dôvod na väzbu považujú za nelogický. Zobok požiadal dozorujúcich prokurátorov, aby zabránili únikom z vyšetrovaci­eho spisu.

VIDEO: Krajmerov obhajca o situácii svojho klienta.

Video

Zobok uviedol, že obhajobu Róberta Krajmera zobral preto, lebo po rozhovore s klientom má pocit, že je nevinný. Predpokladal však, že Krajmera zoberú do väzby: „Už včera som mu vysvetlil, že podľa mojich znalostí právnej aj spoločensko-politickej situácie, je tu veľká vôľa na to, aby obvinené osoby boli stíhané väzobne a následne aj právoplatne odsúdené, bez ohľadu na to, či sa dopustili alebo nedopustili skutkov, ktoré sú im kladené za vinu,“ povedal obhajca. Pripomenul, že teraz sudca rozhoduje len o väzbe, nie o tom, či sú obvinení vinní.

Do väzby ide aj Marián Zetocha, bývalý šéf finančnej spravodajskej jednotky NAKA, ktorý pred zadržaním pracoval v SIS. „Klient zabezpečoval pre Policajný zbor toaletný papier a na jeho väzbu nie je dôvod. Je však taká spoločenská objednávka,“ skonštatoval jeho právny zástupca Ľubomír Hlbočan. Podľa neho sa raz tento prípad skončí oslobodením jeho klientov.

VIDEO: Peter Hraško nie je schopný výsluchu.

Video

Hraško je v nemocnici

Pred sudcu nakoniec nepredstúpil bývalý šéf Národnej kriminálnej agentúry Peter Hraško. „Bol som v sobotu v cele predbežného zadržania a tam mi oznámili, že pána Hraška predviedli na ošetrenie,“ povedal ešte v sobotu Hlbočan.

„Ak by ho zobrali do väzby, tak zrejme do väzenskej nemocnice v Trenčíne,“ dodal Hraškov právny zástupca. Hlbočan nespôsobilosť svojho klienta prezentoval pred sudcom aj v nedeľu. „Klient nebol opitý, keď po neho prišla polícia, ani sa nepokúsil v cele predbežného zadržania o samovraždu. Ide jednoducho o psychické zrútenie. Podľa ošetrujúcej lekárky nevníma realitu,“ spresnil v nedeľu Hlbočan. Aj Hraško podľa rozhodnutia súdu bude stíhaný väzobne.

VIDEO: Hlbočan: Hraško nevníma objektívnu realitu.

Video

Do väzby putuje aj Martin Fleischer, bývalý šéf sekcie ekonomiky ministerstva vnútra. Ten čelí obvineniu za takmer polmiliónový úplatok.

VIDEO: Obvinených v kauze Očistec privážajú v nedeľu na súd, ktorý rozhoduje o ich väzbe.

Video

Vysoké záujmy

Podľa uznesenia vyšetrovateľa sa skupina najvyšších policajných predstaviteľov spolu so špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom, ktorý už je vo väzbe, snažila získavať peniaze na rôznych daňových kauzách. Podľa tohto uznesenia mal tejto skupine šéfovať nitriansky oligarcha Norbert Bödör.

Vyšetrovateľ ďalej tvrdí, že Bödör mal mať aj politické záujmy. V roku 2015 mal poveriť Gašpara, Krajmera a Hraška, aby vybavili sledovanie viacerých osôb vrátane premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), vtedy len opozičného politika, a exministra Daniela Lipšica. Venovali sa aj daňovým kauzám politikov – Matovičovej, Borisa Kollára (Sme rodina) či exprezidenta Andreja Kisku. Ich konanie malo byť v prospech strán minulej vládnej koalície.

Gašpar, Krajmer, Mihálik a Zetocha tieto činy popierajú. Aktuálne s políciou spolupracuje z ôsmich obvinených bývalý riaditeľ finančnej jednotky NAKA Bernard Slobodník. Expríslušník NAKA Ivan Bobocký sa k obvineniam priznal. Títo dvaja do väzby nepôjdu.

Podľa Hlbočana by sa obvineniami mala zaoberať nie Národná kriminálna agentúra, ale policajná inšpekcia. Vysvetľuje, že ide o bývalých policajných funkcionárov, pričom ich vyšetrujú ich podriadení. Ďalej upozornil, že na policajného vyšetrovateľa, ktorý sa v prípade Očistec opiera o svedectvo bývalého šéfa kriminálky finančného úradu Ľudovíta Makóa, práve Makó, zadržaný počas akcie Boží mlyn, chystal vraždu.

VIDEO: Dozorujúci prokurátor o návrhoch na väzbu v kauze Očistec.

Video
782 debata chyba
Viac na túto tému: #Akcia Očistec