V druhom kole sa dali testovať vyše 2 milióny ľudí. Infekčných bolo 13 509

Počas druhého kola plošného testovania na ochorenie COVID-19 na Slovensku otestovali 2.044.855 ľudí, odhalili 13.509 nakazených. To je 0,66 percenta. Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) na pondelkovej tlačovej konferencii. Druhé kolo plošného testovania na ochorenie COVID-19 sa počas uplynulého víkendu konalo v 45 okresoch.

09.11.2020 12:05 , aktualizované: 16:18
Jaroslav Naď,  testy Foto: ,
Minister obrany Jaroslav Naď predstavuje výsledky druhého kola plošného testovania.
debata (400)

Premiér Matovič zhodnotil druhé kolo testovania.

Do druhého kola testovania bolo podľa Naďa nasadených takmer 21-tisíc vojakov, policajtov, hasičov, záchranárov, zdravotníkov, administrátorov či dobrovoľníkov. Zdravotníkov bolo vyše 8800. V sobotu otvorili 2756 odberných miest a v nedeľu 2671. Do celkového počtu otestovaných patria okrem odberných miest aj otestovaní v rámci ministerstva spravodlivosti či v domovoch sociálnych služieb.

Naď ďalej informoval, že v 45 okresoch len na odberných miestach otestovali počas prvého kola plošného testovania 1 750 179 ľudí, z nich bolo nakazených 25 811, čo predstavuje 1,47 percenta. Počas druhého kola uplynulý víkend v týchto okresoch otestovali 1 837 464 ľudí, z nich test ukázal pozitívny výsledok 11 477 ľuďom, čo znamená 0,62 percenta. Poukázal na nárast záujmu o odberové miesta.

Počet nakazených klesol medzi prvým a druhým kolom podľa premiéra Igora Matoviča (OĽANO) o viac ako polovicu. Je to podľa neho dôkaz, že celoplošné testovanie malo zmysel. Dodal tiež, že po víkende ostalo 15 okresov, v ktorých malo pozitívny výsledok testu nad 0,7 percenta zo všetkých otestovaných. Údaj 0,7 percenta bol faktorom pre rozhodnutie o druhom kole celoplošného testovania. To sa počas víkendu konalo v 45 okresoch, v ktorých prvé kolo odhalilo nad 0,7 percenta nakazených.

Premiér tiež upozornil na veľký pokles pozitívnych výsledkov v štyroch pôvodne najzasiahnutejších okresoch. Prvé pilotné testovanie ukázalo v okrese Námestovo 4,77 percenta nakazených, prvé kolo plošného testovania ukázalo 1,8 percenta a druhé kolo 0,55 percenta, to je podľa Matoviča pokles o 88 percent. Dodal, že v Bardejove klesol za tri víkendy počet nakazených o 74 percent.

Premiér dodal, že pokles zaznamenali aj najzasiahnutejšie okresy po prvom kole testovania, ktorými boli Čadca, Stará Ľubovňa a Púchov. Po druhom kole testovania podľa Matoviča najlepšie dopadli Zvolen a Medzilaborce.

Mikulec: Spúšťame odberové miesta na COVID-19 v 25 okresoch

Od pondelka sa v 25 okresoch na Slovensku otvorili odberové miesta, v ktorých sa bude možné dobrovoľne otestovať na ochorenie COVID-19. Prevádzkuje ich Hasičský a záchranný zbor (HaZZ). Informoval o tom minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) na pondelkovej tlačovej konferencii.

Odberné miesta na antigénové testovanie obyvateľov „zelených okresov“ budú prevažne na hasičských staniciach okresných riaditeľstiev HaZZ, odbery budú vykonávať hasičskí záchranári.

„Som nesmierne rád a som vďačný za profesionálov, o ktorých sa vieme v týchto neľahkých chvíľach oprieť. Hovorím o hasičoch, policajtoch a ďalších pracovníkoch rezortu vnútra a dobrovoľníkoch, ktorí s maximálnym nasadením venujú všetok svoj čas pomoci druhým,“ uviedol Mikulec.

Hovorca Ministerstva vnútra (MV) SR Petar Lazarov spresnil, že testovanie sa začalo v pondelok od 14.00 h a skončí sa o 20.00 h. Každý ďalší deň budú odberné miesta otvorené od 12.00 h do 20.00 h až do odvolania.

Zoznam testovacích miest

Malacky – Továrenská 1
Pezinok – Hasičská 4
Senec – Sl. Jazerá-juh, spoločenská miestnosť
Trnava – Paulínska 1, kino Hviezda
Hlohovec – Šafárikova 26
Piešťany – Dopravná 1
Galanta – Parková 1607
Nitra – Dolnočermánska 64
Šaľa – Murgašova 25
Zlaté Moravce – 1. Mája 1/A
Komárno – Družstevná 16
Nové Zámky – Komárňanská 15
Levice – Požiarnická 7
Žiar nad Hronom – Priemyselná 12
Banská Štiavnica – Pletiarska 13
Žarnovica (Nová Baňa) – Kollárova 17
Krupina – Červená Hora 1779
Veľký Krtíš (Modrá Kameň) – Nemocničná 1, nemocnica VK
Lučenec – L. Novomeského 3
Poltár – Železničná 7
Rimavská Sobota – Okružná 118
Revúca – Okružná 3
Rožňava – Šafáriková 63
Košice-okolie – Rožňavská 25
Trebišov – T. G. Masaryka 13

Premiér: Nesťahujme zdravotníkov zo zahraničia

Premiér Igor Matovič (OĽANO) by sa rád vyhol tomu, aby slovenských zdravotných pracovníkov v zahraničí nasilu povolávali do služby na Slovensku. Povedal to v pondelok na tlačovej konferencii v reakcii na informáciu, že Okresný úrad v Čadci vydal povolávací rozkaz pre siedmich takýchto zdravotníkov.

„Skúsme naozaj hľadať vnútorné rezervy. Nesťahujme zdravotníkov zo zahraničia, lebo tam ich momentálne potrebujú omnoho viac, ako ich potrebujeme my,“ vyzval Matovič všetkých riaditeľov zdravotníckych zariadení, najmä nemocníc. Doplnil, že urobili všetko pre to, aby sa vyhli pracovnej mobilizácii, práve projektom celoplošného testovania.

V Žiline prišlo na testovanie 49 191 ľudí, pozitívnych bolo 232

Plošné testovanie na ochorenie COVID-19 v Žiline absolvovalo v druhom kole 49 191 ľudí. Pozitívny test malo 232 z nich, čo predstavuje 0,47 percenta. TASR o tom v pondelok informoval hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík.

Primátor Peter Fiabáne na sociálnej sieti zhodnotil, že Žilina zvládla druhé kolo testovania na výbornú. „Miera pozitivity klesla na cca 0,5 percenta, preto dúfam, že ďalšie kolo testovania nebude potrebné,“ napísal.

Náklady na jeden testovací víkend sa podľa žilinského primátora budú pohybovať od 30-tisíc eur do 50-tisíc eur. „Vzhľadom na to, že vláda avizovala preplatenie, je to náklad, ktorý mesto vie bez problémov zvládnuť,“ podotkol Fiabáne.

Výsledky druhého kola plošného testovania. Foto: Martin Martiš, Pravda
celoplošné testovanie Výsledky druhého kola plošného testovania.

V Bardejove zaznamenali 113 pozitívnych prípadov z 15 694 testo­vaných

Celkovo 113 pozitívnych prípadov zaznamenali počas uplynulého víkendu v rámci testovania na ochorenie COVID-19 v Bardejove. Ako TASR informoval hovorca mesta Štefan Hij, otestovaných bolo 15 694 ľudí.

„Pre nás to bolo už vlastne tretie testovanie, ak berieme do úvahy aj pilotné, ktoré sa konalo v dňoch 23. až 25. októbra. Samospráva ďakuje svojim obyvateľom za to, že toto náročné obdobie zvládli s pokojom, rozvahou a zodpovedne. Rovnako poďakovanie patrí aj všetkým odberným tímom, ktoré počas celej doby testovania preukázali profesionalitu, ľudskosť, empatiu a vzorový príklad plnenia si povinností,“ uviedol Hij.

Počas pilotného testovania bolo v meste zachytených 438 pozitívnych prípadov ochorenia COVID-19 z celkového počtu 15 149 otesto­vaných, čo predstavuje 2,89 percenta. V okrese sa vtedy dalo otestovať 48 320 ľudí a u 1569 z nich bolo potvrdené ochorenie COVID-19, čo je 3,24 percenta.

Uplynulý víkend sa v meste dalo otestovať 15 694 ľudí a ochorenie COVID-19 bolo potvrdené u 113 z nich. Predstavuje to 0,72 percenta. V okrese otestovali 43.983 ľudí a pozitívny výsledok testu malo 366 ľudí, čo je 0,83 percenta.

Miera pozitivity na hornej Nitre bola pod jedným percentom

Odberné tímy na hornej Nitre v okresoch Prievidza a Partizánske zaznamenali počas druhého kola plošného testovania obyvateľstva na nový koronavírus menej ako percento pozitívnych testov. Vyplýva to zo štatistík miestnych samospráv.

V okrese Prievidza otestovali počas druhého kola uplynulý víkend 77 170 ľudí, z toho bolo 576 pozitívnych, čo predstavuje 0,75 percenta. V okresnom meste prišlo na testovanie 22 640 ľudí, z toho bolo 187 pozitívnych testov.

Spolu 27 585 testov zabezpečili počas druhého kola odberné tímy v okrese Partizánske, pozitívnych z nich bolo 186, čo je 0,67 percenta. V Partizánskom vykonali zdravotníci 11 549 testov, pozitívnych bolo 86.

V okrese Bánovce nad Bebravou v sobotu navštívilo odberné miesta 16 099 ľudí, ako pozitívnych vyšlo 145 testov, čo je 0,9 percenta. V okresnom meste sa na druhom kole plošného testovania počas oboch víkendových dní zúčastnilo 9235 osôb, z toho 82 malo pozitívny výsledok.

V Trenčíne bolo 202 pozitívnych testov, bezdomovci boli negatívni

Na 50 odberných miestach v Trenčíne otestovali antigénovými testami v druhom kole plošného testovania 32 990 ľudí, pozitívnych bolo 202 testov, čo predstavuje 0,61 percenta.

Ako informovala hovorkyňa Trenčína Erika Ságová, v meste testovali aj klientov a zamestnancov oboch pobytových zariadení sociálnych služieb Zariadenia pre seniorov na Lavičkovej ulici a Domu opatrovateľských služieb na Piaristickej ulici. Všetkých 358 testov bolo negatívnych.

Testy absolvovalo aj 84 ľudí bez domova. Stery im robili zdravotné sestry Sociálnych služieb mesta Trenčín. Rovnako ako pred týždňom ani teraz nemal nikto z nich pozitívny výsledok, doplnila hovorkyňa.

V bánovskej nemocnici otestovali 620 ľudí, zachytili 11 pozitívnych

Bánovská nemocnica sa opäť zapojila do celoplošného testovania obyvateľov na nový koronavírus. Zdravotníci odobrali v piatok vzorky viac ako 610 testovaným zamestnancom, ich rodinným príslušníkom a ležiacim pacientom.

„Testovali sme aj desiatich samoplatcov metódou PCR. Antigénovými testami sme otestovali 579 zamestnancov nemocnice a ich príbuzných, ale aj 31 pacientov, zachytili sme spolu 11 pozitívnych prípadov,“ uviedla v pondelok riaditeľka nemocnice Mina Bobocká.

Nemocnica podľa nej funguje aj napriek pandémii nového koronavírusu v štandardnom režime, pre pacientov sú otvorené všetky ambulancie a vykonáva tiež operačné zákroky. „Uskutočňujú sa aj rehabilitačné procedúry a cvičenia s fyzioterapeutmi a röntgenové vyšetrenia,“ dodala.

Bezplatné antigénové testy robia zatiaľ len niektoré nemocnice

Bezplatné antigénové testy na ochorenie COVID-19 budú robiť od pondelka v zelených okresoch zatiaľ len niektoré nemocnice. Informuje o tom minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) na sociálnej sieti. V tejto súvislosti totiž priznal legislatívne problémy pri uzatváraní zmlúv.

Ministerstvo podľa neho na tom pracovalo od minulého týždňa, v každom okrese našlo poskytovateľov tejto služby. „Narazilo však na vážny problém. Súčasná legislatíva žiaľ neumožňuje priamo ministerstvu zdravotníctva, ani jeho podriadeným organizáciám zazmluvniť dohodnutých poskytovateľov na jednotlivých odberných miestach,“ približuje Krajčí. Problémy pri uzatváraní zmluvných vzťahov sa bude rezort zdravotníctva snažiť vyriešiť tento týždeň.

Zoznam miest na bezplatné testovanie antigénovými testami zverejnilo ministerstvo na svojej webovej stránke, rezort ho bude priebežne dopĺňať. Na antigénové testy odporúča isť najmä tým, ktorí cítia akékoľvek príznaky respiračného ochorenia. „Ďakujeme nemocniciam, ktoré napriek nedostatku personálu dokážu vo vlastnej réžii poskytovať občanom aj túto službu,“ doplnil Krajčí.

400 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19 #celoplošné testovanie