Pakty s extrémistami? Možno preto nebude mimoriadna schôdza

Odídenci zo strany Smer zoskupení okolo bývalého premiéra Petra Pellegriniho v strane Hlas nepodporia zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady, v ktorej chce Smer iniciovať vyslovenie nedôvery vláde Igora Matoviča (OĽaNO). Dôvodom je údajná dohoda Smeru s poslancami z extrémistickej ĽS NS.

10.11.2020 06:18
debata (93)

Ešte minulý týždeň Richard Raši, zrejme budúci podpredseda Hlasu, v relácii Ide o pravdu povedal, že nevidí problém v spolupráci so Smerom pri zvolávaní mimoriadnej schôdze. „Ak je šanca dať preč tohto predsedu vlády, treba ju využiť. Myslím si, že návrh podpíšeme,“ vyjadril sa pre Pravdu 4. novembra.

V nedeľu však v televíznej diskusii povedal, že podľa neho sa Smer už dohodol na podpisoch s kotlebovcami. „Podľa mojich informácií sa Smer na tejto podpisovej akcií spojil s ĽS NS. My sa určite k tým podpisom potom pridávať nebudeme. Nevravím však, že táto téma nebude aktuálna v budúcnosti,“ uviedol Raši.

Podľa hovorcu strany Smer Jána Mažgúta však tieto informácie nie sú pravdivé. „My máme momentálne vyzbieraných 26 podpisov poslaneckého klubu strany Smer. Tak, ako sme avizovali minulý týždeň, pracujeme na tom, aby sme mali potrebných tridsať podpisov, primárne od strany Hlas. Nič také ako dohoda so stranou ĽS NS nie je na stole,“ vyjadril sa pre Pravdu Mažgút.

Podľa neho Raši hovoril skôr o hypotetickej situácii než o definitívnych faktoch. „Jeho vyjadrenie som pochopil tak, že poslanci Hlasu sa pod návrh nepodpíšu v prípade, že by sa pod takýto návrh podpísala aj ĽS NS,“ myslí si Mažgút.

Nie je podľa neho na mieste hovoriť o tom, či by sa strana Smer predsa len musela spoliehať na hlasy extrémistov v prípade, že by sa nezaradení poslanci zoskupení v strane Hlas skutočne odmietli svojimi podpismi podieľať na zvolaní mimoriadnej schôdze. „Zatiaľ je o tom predčasné hovoriť,“ vyjadril sa Mažgút.

Podobné stanovisko zaujal aj podpredseda strany Smer Erik Kaliňák, ktorý však nie je poslancom parlamentu. „Nemyslím si, že sme niečo podpísali s kotlebovcami. Podľa mojich informácií sme práveže komunikovali s Hlasom, ale viazne to skôr u nich,“ zdôraznil pre Pravdu Kaliňák. Dodal, že strana robí všetko pre to, aby získala podpisy práve od poslancov Hlasu.

Hovorkyňa novej strany Hlas Patrícia Medveď Macíková však pre Pravdu potvrdila verziu Richarda Rašiho. „My máme také informácie, ako povedal pán Raši. Pokiaľ viem, nikto zo strany Smer sa s nami nesnaží komunikovať ohľadne zberu podpisov,“ uviedla Macíková. Podobne vyznieva aj oficiálne stanovisko, ktoré strana pre Pravdu poskytla. „Strana Hlas – sociálna demokracia doteraz nedostala pozvánku na rokovanie o tejto téme od strany Smer,“ píše sa v stanovisku.

Strana ĽS NS na otázky Pravdy o možnej spolupráci so Smerom vo veci odvolávaní vlády neodpovedala.

Smeru chýbajú štyri podpisy, aby splnil kvótu tridsiatich poslancov, ktorí zvolanie mimoriadnej schôdze podporujú. Teoreticky by návrh ešte mohli podpísať ďalší štyria nezávislí poslanci – jeden je odídenec zo Smeru, traja odišli od kotlebovcov.

93 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Hlas #vláda Igora Matoviča