Po veľkom testovaní. Vojaci nahadzujú dáta, hygienikom práce neubúda

Výsledky celoplošného testovania nahadzujú vojaci do informačného systému hygienikov. "Doručili nám hárky z odberových miest. My sme to však nespracovávali, všetko prebieha pod záštitou ministerstva obrany," objasňuje regionálna hygienička Andrea Ondrušová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Topoľčanoch. Výsledky zapisujú do systému traja vojaci.

10.11.2020 10:00
Igor Matovič, mapa, okresy Foto: ,
Igor Matovič pri prezentácii výsledkov plošného testovania. Chystá ďalšie.
debata (70)

Hygienici tak budú mať v prípade potreby prístup k informáciám o tom, koľko ľudí bolo otestovaných antigénovými testami a s akým výsledkom. Momentálne však s nimi ďalej nepracujú.

Pozitívnych ľudí nekontaktujú ani nedohľadávajú ich kontakty. Či sa ľudia nahlasujú na pretestovanie spoľahlivejším PCR testom, aby si potvrdili alebo vyvrátili výsledok z celoplošného testovania, Ondrušová nevie. Ako dodáva, pozitívni majú zostať podľa pokynov v 10-dňovej karanténe a tým by ju porušili. Niektorí ľudia sa otestovať z rôznych dôvodov neprišli. Nemajú tak modrý certifikát, ktorý by ich oslobodil od zákazu vychádzania. S bežnými problémami sa nedostanú napríklad na vyšetrenie. „Pokiaľ viem, vo väčšine prípadov lekári certifikát pýtajú,“ podotýka Ondrušová.

Hygienici zatiaľ poľavenie necítia. „Práce máme stále tak isto. Vyskočili nám ústavy a zariadenia pre dôchodcov,“ dôvodí Ondrušová s tým, že prvé sa objavili pred dvomi týždňami. Lokálne ohnisko zatiaľ neidentifikovali. „Je to sporadicky roztrúsené po okrese,“ spresňuje. Topoľčianskym hygienikom pomáhali donedávna dve študentky, jedna z nich ku koncu októbru skončila. „Máme ešte dvoch dohodárov,“ dopĺňa regionálna hygienička. Hoci to úrad výrazne odbremenilo, tak či onak pracujú nadčas a tiež počas víkendov. Pozitívnych prípadov totiž pribúda. Sľúbené odmeny z prvého prísľubu v Topoľčanoch dostali, požiadať však museli o ďalšie financie.

Ťažší priebeh

Zuzana Tornócziová, regionálna hygienička v Prievidzi, hovorí, že po dvoch kolách celoplošného testovania sa viditeľne znižujú aj čísla nakazených testovaných PCR testami. Podľa nej to však súvisí aj so sprísnenými epidemiologickými opatreniami a zodpovednejším správaním ľudí. „Tí, čo boli pozitívne testovaní cez celoplošné testovanie zostali doma v karanténe. Na dennej báze zaznamenávame pokles PCR pozitívne testovaných pacientov. Určite teda malo zmysel aj celoplošné testovanie, ale aj čiastočný lockdown, všetko so všetkým súvisí,“ dodala Tornócziová.

Pokračuje, že hygienici zatiaľ stále pokračujú v dohľadávaní kontaktov a pacientov, čo tvorí gro ich práce a na čom pracuje celý regionálny úrad aj s pomocou vojska. Upozorňuje, že aj keď počet pozitívne testovaných, aj počet bezpríznakových pacientov klesá, naopak, výrazne stúpa počet ľudí s ťažkým priebehom ochorenia. „Je veľa pacientov, ktorí majú príznaky a ťažký priebeh ochorenia,“ konštatuje Tornócziová. Podľa nej je momentálne v Prievidzskom okrese v najhorších číslach Handlová, kde boli pozitívne testovaní prvoligoví basketbalisti a ľudia okolo nich a Senior centrum v Handlovej.

Hygienička z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne, naopak, nemá pocit, že klesá počet pozitívnych ľudí. Veľmi kritická situácia je v Bánovskom okrese. „Vo všetkých okresoch Trenčianskeho kraja počet prípadov ochorení COVID-19 neustále rastie. Situácia je alarmujúca najmä v okrese Bánovce nad Bebravou,“ upozorňuje Bučková s tým, že v septembri tam bolo zaznamenaných 15 prípadov, v októbri evidujú hygienici už 508 infikovaných ľudí. Bučková zároveň dodáva, že kontrolu dodržiavania karantény by regionálne úrady samy nezvládli. „V našom regióne sme od začiatku požiadali o súčinnosť, z ktorej sa stal priamy výkon štátnej polície.“

Menej práce?

Šéfka hygieny v Dolnom Kubíne Mária Varmusová objasnila, že kontakty v rámci celoplošného testovania zatiaľ nedohľadávajú. Situácia v oravskom regióne je podľa nej momentálne stabilizovaná, počty nakazených klesajú. Za problémový okres v ich spádovej oblasti aktuálne neoznačila žiadny z nich. V Námestove zaznamenali minulý týždeň 55 infikovaných, v tom predchádzajúcom ich mali 119. Dolný Kubín hlásil v rovnakom čase 117 pozitívnych, v uplynulom týždni 72. Polepšil si tiež Tvrdošín, ktorý predtým evidoval v rovnakom rozmedzí 115 infikovaných a potom 88. Zdá sa, že nedostatkom ľudí na dohľadávanie kontaktov Orava netrpí. „K trasovaniu pristupujeme s maximálnym nasadením. Na niektorých úradoch si pri tom vystačia v rámci svojich kapacít vrátane pracovníkov z iných odborov. Vyťaženejším úradom pomáhajú okrem dohodárov a dobrovoľníkov aj vojaci,“ reagovala stručne Varmusová.

Regionálna hygienička v Banskej Bystrici Zora Kľocová Adamčáková informovala, že za uplynulý týždeň zaznamenali v kraji 744 pozitívnych prípadov, pričom najviac mali okresy Banská Bystrica (245) a Zvolen (108). „Výskyt súvisí s intenzívnym vyhľadávaním kontaktov v rodinách a s doznievajúcimi epidémiami,“ povedala s tým, že opatrenia sa vo všetkých ohniskách priebežne zabezpečujú vo všetkých okresoch. „Importované nákazy sme v prvom novembrovom týždni hlásené nemali,“ dodala.

Regionálny úrad v Žiari nad Hronom má vo svojej pôsobnosti tiež okresy Banská Štiavnica a Žarnovica. „Po prvom kole plošného testovania boli podľa percenta pozitívnych prípadov všetky tri vyhodnotené ako zelené,“ hovorí šéfka tamojšej hygieny Eva Striežová. „Tak ako na celom území Slovenska sme aj my zaznamenali v októbri nárast počtu pozitívnych. V súčasnosti evidujeme dve ohniská v školských zariadeniach – v Žiari nad Hronom a v Banskej Štiavnici,“ uviedla. Za problémový okres takisto neoznačila ani jeden, všetky sú vraj momentálne na rovnakej úrovni. Minulý týždeň zaznamenali v Žiari 64 infikovaných, Žarnovica ich mala 31 a Štiavnica 13.

Veľa otázok

„Podarilo sa nám vytypovať na základe výsledkov antigénových testov lokality, kde bolo viac pozitívnych ľudí, a následne sme týmto lokalitám mohli venovať zvýšenú mieru pozornosti,“ reagoval regionálny hygienik v Rožňave Jozef Varga. Nespresnil však, ako sa budú týmto lokalitám venovať.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Rožňave rieši trasovanie iba pri testoch PCR, nateraz to zvláda vlastnými zamestnancami. „Príslušníci ozbrojených síl boli k dispozícii len na trasovanie. Momentálne však väčší problém ako trasovanie predstavujú otázky verejnosti, ktoré nám denne zahlcujú naše linky,“ konštatoval Varga. Zaujíma ich napríklad, či platia rovnaké pravidlá karantény ako pri PCR testovaní, či môžu rodinní príslušníci, ak boli negatívne testovaní, ísť na PCR testy.

Hygienici zasielajú polícii informácie, kde bola nariadená izolácia alebo karanténa u ľudí testovaných PCR testami, a príslušníci Policajného zboru dohliadajú na to, aby tieto osoby dodržiavali opatrenia.

Regionálna hygienička v Michalovciach Janka Stašková uviedla, že momentálne sa ešte nevie k vyhodnoteniu detailnejšie vyjadriť. „Ide o záležitosť armády. Ale každý údaj, ktorý dostaneme, nám len pomôže,“ konštatovala Stašková, ktorej personál zvláda trasovanie, pričom istý čas pomáhala aj armáda.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #plošné testovanie