Molekulárny biológ Celec: Premiér je náš najúspešnejší vedec

Premiér nahneval vedeckú obec. Dôvodom je jeho reakcia na pripomienku, že v britskom Liverpoole používajú na plošné testovanie tri druhy testov: antigénové, PCR a LAMP testy.

11.11.2020 00:00
Peter Celec Foto: , ,
Peter Celec
debata (144)

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) bránil cez víkend antigénové testy, ktoré sa použili pri testovaní na Slovensku slovami, že LAMP testy na Slovensku nemáme a PCR testy núka do pozornosti vedec Pavol Čekan, ktorý ich aj vyrába. „Výrobcovia PCR testov si silou-mocou budú chrániť svoje dieťa,“ tvrdí premiér.

Slovenské LAMP testy by sme však už mohli mať. Prednosta Ústavu molekulárnej biomedicíny na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave Peter Celec upozorňuje, že LAMP testy sa od komerčných dodávateľov dajú objednať rovnako ako antigénové.

„Predpokladám, že to nebude jednoduché, pretože časť z nich vykúpila britská vláda,“ upozorňuje vedec, ktorý sa spolu s kolegami a s Biomedicínskym centrom Slovenskej akadémie vied venuje vývoju nových diagnostických testov a nových terapeutických postupov pre COVID-19. Teda aj LAMP testov, ktoré by dokázali koronavírus nájsť v slinách človeka.

„Pracujeme na LAMP testoch, ale ešte sme nedostali podporu nášho projektu,“ spresnil Celec pre Pravdu. Na sľúbenú podporu pritom čakajú od jarných mesiacov.

„Podporu sme potrebovali na validačnú štúdiu, len je teraz na zváženie, do akej miery má teraz význam. Podporu sme my, ale aj ostatní vedci, mali dostať buď skôr, alebo vôbec. Potom je na zváženie, či zostať, alebo rovno odísť niekam, kde vedcov neoznačujú premiéri za mudrlantov a kuvikov,“ dodal Celec.

LAMP test je pritom rýchlejší ako PCR test, pričom odber slín si môže urobiť pacient sám, čím sa zníži riziko pre zdravotníckeho pracovníka. „Pán premiér je náš najúspešnejší vedec. Dostane nápad, získa okamžite obrovskú finančnú podporu a do dvoch týždňov realizuje štúdiu. Nepotrebuje riešiť kontrolu, etickú komisiu a má obrovský počet probandov. Chcel by som byť taký úspešný vedec,“ ironicky poznamenal Celec.

144 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Celec