Protesty v uliciach proti Matovičovým zákazom. Vyčistíme to od podlahy, odkázal premiér

V utorok 17. novembra sa majú v Bratislave konať protesty proti obmedzeniam súvisiacim s koronavírusom.

11.11.2020 00:00 , aktualizované: 19:00
protest, úrad vlády, bratislava, demonštranti,... Foto:
Takto to vyzeralo v sobotu 17. októbra pred Úradom vlády.
debata (1813)

Na Deň boja za slobodu a demokraciu 17. novembra evidovalo bratislavské Staré Mesto viacero zhromaždení. Tri z nich nahlásili fyzické osoby, dve hnutie OĽANO spolu s NOVA, Kresťanskou úniou a Zmenou zdola a jedno Občianska konzervatívna strana. Potvrdil to hovorca mestskej časti Matej Števove. Ako však doplnil, mnohí z ohlasovateľov aktuálne informovali mestskú časť, že ohlásenia verejných zhromaždení stiahnu.

VIDEO: Mikulec: Na protesty sme pripravení. Z taktických dôvodov nepoviem ako.

Video
OĽANO plánovalo zhromaždenie na Námestí SNP a Hviezdoslavovom námestí. „Politické strany si rezervujú námestia každoročne, sme si však, samozrejme, plne vedomí súčasnej nepriaznivej pandemickej situácie a veľmi dôsledne zvažujeme spôsob dôstojnej pripomienky Nežnej revolúcie – plne v súlade s platnými nariadeniami pre zhromažďovanie sa,“ povedal Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽANO. Na Námestí Nežnej revolúcie ohlásila zhromaždenie Občianska konzervatívna strana.

Občania nahlásili zhromaždenie na Hlavnom námestí, Hodžovom námestí a Námestí slobody. Pri poslednom menovanom však podľa zdroja TASR ide o iné zhromaždenie, ako ohlásili hooligans na sociálnej sieti.

Opozičný Smer aj mimoparlamentná SNS v utorok vyzvali ľudí, aby sa 17. novembra zúčastnili na občianskych protivládnych protestoch. Na protest pred prezidentským palácom pozýva aj europoslanec za ĽSNS Milan Uhrík. Smer vo videu presne nepovedal, na ktorý z protestov pôjde.

„Zvlášny pocit mať za opozíciu mafiu a navyše kolaborujúcu s fašistami. Taký svetovo unikátny … nebojte, vyčistíme to pekne od podlahy“, napísal na facebooku premiér Igor Matovič (OĽaNO), zrejme ako reakciu na to, že sa ĽSNS aj Smer chystajú na protivládne protesty proti koronavírusovým opatreniam.

Proti Igorovi Matovičovi je aj petícia, ktorú spustil bývalý minister školstva Juraj Draxler. Žiada v nej odstúpenie premiéra.

„Cieľom tejto petície je do 17. 11. 2020 vyzbierať 350-tisíc podpisov. Ak sa to podarí a Igor Matovič napriek tomu neodstúpi, táto iniciatíva sa zmení na iniciatívu za predčasné voľby. A to s riadnym zbieraním podpisov podľa zákona, na podpisových hárkoch. Cieľom bude dosiahnuť predčasné voľby v priebehu roku 2021,“ uvádza Draxler pri petícii. Do tohto termínu to už nestihne. Petíciu zatiaľ podpísalo 62-tisíc ľudí.

Minister obrany to považuje za nezodpovedné

„Považujem to za absolútne nezodpovedné,“ komentoval výzvu expremiéra Roberta Fica (Smer) minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Keď bývalí premiéri burcujú, aby ľudia nedodržiavali zákon, tak to podľa neho znamená, že sa veľmi boja. Na adresu opozičnej strany povedal, že „silou-mocou“ chce vládu odstaviť, aby ochránila samu seba.

Naď informoval, že na vláde diskutovali s ministrom vnútra Romanom Mikulcom (OĽANO) o prípadnej pomoci Vojenskej polície. „Keď príde požiadavka zo strany Policajného zboru, my ako rezort obrany určite v záujme zachovania verejného poriadku poskytneme naše spôsobilosti, ktoré máme,“ potvrdil.

Dvaja obvinení po prvom proteste

Po prvom proteste tohto typu, ktorý organizovali futbaloví fanúšikovia tzv. ultras, a ktorý sa konal pred Úradom vlády SR 17. októbra, polícia obvinila z obzvlášť závažného zločinu útoku na verejného činiteľa, spáchaného počas núdzového stavu, 31-ročného občana ČR Pavla R. a 31-ročného Martina J. z okresu Poprad. Obvinený občan ČR je momentálne stíhaný väzobne.

Situácia sa v októbri vyostrila, keď protestujúci okrem hanlivých hesiel použili aj dymovnice a kamene. Zasiahla polícia, použila aj slzný plyn a vodné delo (prečítajte si aj komentár k októbrovému protestu od Marián Repu – Zberba v akcii).

Staré Mesto nemôže neohlásené zhromaždenia zakázať

Neohlásené zhromaždenia nemôže mestská časť zakázať, keďže nepozná organizátora a samotné neohlásenie verejného zhromaždenia nie je dôvod na jeho zákaz. Uviedol to hovorca bratislavského Starého Mesta Števove v súvislosti s avizovaným zhromaždením Hooligans na 17. novembra. Zámer zrušiť ohlásené zhromaždenie podľa neho oznámil aj organizátor akcie na Hodžovom námestí.

Obidve zhromaždenia budú podľa hovorcu monitorovať príslušníci Policajného zboru. „Keďže sa tieto protestné zhromaždenia budú konať 17. novembra je potrebné pristupovať k tejto situácii veľmi citlivo. Chceli by sme požiadať všetkých obyvateľov, aby brali na vedomie, že stále platí zákaz vychádzania a zákaz zhromažďovania sa osôb v počte nad šesť a aby prispôsobili oslavy 17. novembra týmto sťaženým podmienkam,“ uviedol.


Takto vyzeral protest 17. októbra 2020 pred Úradom vlády SR

Video
Video
1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #koronavírus