Pribinov kríž primárky Horákovej je už v rukách prezidentky

Celoplošné testovanie podľa primárky transplantačnej jednotky Národného ústavu detských chorôb v Bratislave Júlie Horákovej polarizovalo spoločnosť, a vníma ho ako politické rozhodnutie. Na znak nesúhlasu vrátila do rúk prezidentky Zuzany Čaputovej štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy.

11.11.2020 17:14
debata (153)

VIDEO: Prečo primárka Júlia Horáková vrátila do rúk Zuzany Čaputovej štátne vyznamenanie a ako to prezidentka prijala.

Video

Júlia Horáková, ktorá sa detským pacientom s ťažkým ochorením kostnej drene venuje dvadsať rokov, sa začiatkom novembra rozhodla vrátiť vysoké štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy.

Rozhodla sa tak pred spustením prvého kola celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 antigénovými testami. Podľa nej antigénové testy nie sú vhodné na celoplošné testovanie. S testovaním nesúhlasila aj preto, že chýbalo rozhodnutie o následnom testovaní pozitívne zachytených osôb, a to spoľahlivými PCR testami.

Horáková v stredu odovzdala štátne vyznamenanie prezidentke Zuzane Čaputovej (kompletný text vyhlásenia Júlie Horákovej nájdete TU).

Na otázku, či sa hlava štátu nepokúsila zmeniť jej rozhodnutie, primárka reagovala diplomaticky: „po našom rozhovore prezidentka akceptovala môj postoj.“

Lekárka priznáva, že sa jej dotkli neodborné vyhlásenia, manipulácia s faktami a nerešpektovanie výhrad odborníkov zo strany politikov.

„Boj s hnusobou, ako pandémiu nazýva premiér Igor Matovič, sa stal politickým bojom založeným na populizme, klamstve a polopravdách,“ uviedla primárka Horáková vo vyhlásení krátko po odovzdaní Pribinovho kríža do rúk prezidentky. Zdôrazňuje v ňom, že o ochorení COVID-19 majú vedci a odborníci oveľa viac poznatkov ako na začiatku pandémie.

„Riešenia na spomalenie a zastavenie šírenia ochorenia musia byť preto rozvážne, jasné a pripravené po širokej odbornej diskusii,“ uvádza sa ďalej vo vyhlásení. Horáková v ňom apeluje na politikov, aby sa rozhodovali na základe odporúčaní odborníkov. „Politické závery nesmú vyvolávať chaos a stupňovať strach, ktorý sa často šíri aj z nevedomosti,“ uzatvára primárka Júlia Horáková.

Na otázku Pravdy, či nedostala ponuku politicky sa angažovať, reagovala jednoznačne: „všetky som odmietla.“ Koniec pandémie nevidí jednoznačne, skôr pripúšťa, že ochorenie na COVID-19 bude v populácií dlhodobo prítomné. Podľa Horákovej už nebude v podobe pandémie, ale lokálnych ohnísk. Priznala, že netrpezlivo čaká na očkovanciu látku, a bez zaváhania dodala: „Určite sa dám zaočkovať.“

153 debata chyba
Viac na túto tému: #Júlia Horáková