Británia má už 50-tisíc mŕtvych s koronavírusom

Veľká Británia je piatym štátom na svete, kde zomrelo s kornavírusom viac ako 50-tisíc ľudí. Ďalšími štátmi sú USA, Brazília, India a Mexiko.

12.11.2020 06:00 , aktualizované: 23:02
debata (33)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:58 Maďarská polícia v uplynulých 24 hodinách riešila 273 prípadov porušenia zákazu nočného vychádzania, informoval vo štvrtok v Budapešti operačný štáb na online tlačovej konferencii. Podľa člena pohotovostného centra operačného štábu Róberta Kissa prvú noc zákazu vychádzania hliadky upozornili 80 osôb, v 123 prípadoch udelili pokutu a voči 70 ľuďom iniciovali priestupkové konanie.

Kiss vyjadril vďaku obyvateľstvu, ktorého väčšina toto nariadenie týkajúce sa ochrany proti šíreniu nového druhu koronavírusu bralo vážne. Posledný večer a noc bolo na uliciach len málo ľudí, väčšina skontrolovaných sa preukázala potvrdením od zamestnávateľa. Od polnoci z utorka na stredu začali platiť v krajine viaceré sprísnené protiepidemio­logické opatrenia.

22:04 V Česku pribudlo vo štvrtok do večera ďalších 4312 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Potvrdzuje sa tak, že sa šírenie infekcie v krajine spomalilo. V stredu ich v ČR totiž pribudlo 8925, informoval portál Novinky.cz. Spomaľovanie nákazy dokazuje aj údaj spred týždňa, keď do večera (do 18.00 h) zaznamenali až 6588 nových infikovaných.

V nemocniciach je s ochorením COVID-19 celkovo 7564 pacientov, o 330 menej než v stredu. Český minister zdravotníctva Jan Blatný v Poslaneckej snemovni povedal, že na pondelňajšom rokovaní navrhne vláde predĺženie núdzového stavu o 30 dní. Núdzový stav zatiaľ platí do 20. novembra, pripomenuli Novinky.cz.

20:42 Vyše polovica Francúzov porušila nariadenia zavedené v rámci lockdownu (celoštátnej karantény) počas druhej vlny pandémie koronavírusu. Ukázal to vo štvrtok zverejnený prieskum. Počet prípadov ochorenia COVID-19 v nemocniciach pritom prekročil rekordy z apríla, informovala tlačová agentúra AFP.

Prieskum ukázal, že 60 percent opýtaných porušilo nariadenia najmenej raz – buď na vlastnoručne podpísanom čestnom vyhlásení uviedli falošný dôvod na odchod z domu (24 percent) alebo sa stretli s rodinou a priateľmi (24 a 20 percent). Tento údaj je oveľa vyšší než ten z obdobia prvého lockdownu, keď bolo porušovateľov nariadení za prvých šesť týždňov pod 40 percent. Francúzsko zaznamenalo celkovo vyše 42 000 úmrtí na ochorenie COVID-19 a v stredu ich pribudlo 329, pričom na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) bolo 4789 pacientov

19:37 Pápež František ponúka bezplatné testy na koronavírus chudobným ľuďom a bezdomovcom v Ríme v rámci aktivít rímskokatolíckej cirkvi k Svetovému dňu chudobných. Ten pripadá na nedeľu 15. novembra. Výtery robia na klinike pri Námestí svätého Petra, ktorú pápež zriadil pre niekoľkými rokmi. Jej úlohou je poskytovať základnú lekársku starostlivosť ľuďom v núdzi, z ktorých niektorí žijú na uliciach v rímskej štvrti okolo Vatikánu.

Taliansko v stredu prekročilo hranicu jeden milión prípadov nákazy, pričom preskočilo Mexiko a stalo sa jednou z najhoršie postihnutých krajín na svete, ukazujú výpočty agentúry Reuters. Arcibiskup Rino Fisichella povedal novinárom, že na klinike robia približne 50 testov na koronavírus denne a táto iniciatíva bude pokračovať neurčito dlhý čas. Tí, čo majú negatívny výsledok testu, dostávajú certifikát, ktorý im umožňuje vstúpiť do útulku, a ľudia s pozitívnym testom sú nasmerovaní na ďalšiu liečbu.

18:18 Odberové miesta by mohli od budúceho týždňa fungovať vo všetkých červených okresoch. Ako uviedol na štrkovej tlačovej konferencii minister zdravotníctva Marek Krajčí, v zelených okresoch už aktuálne funguje 47 odberných miest. Ministerstvo má podľa Krajčího vytvorenie takýchto miest dohodnuté so súkromnými poskytovateľmi, ktorých bude následne zazmluvňovať. Rezort však musí počkať, kým novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia podpíše prezidentka Zuzana Čaputová.

Minister zdravotníctva vníma aktuálny vývoj epidemiologickej situácie pozitívne. „Perspektíva, pokiaľ by sme vydržali v tomto trende, je veľmi pozitívna, aj čo sa týka Vianoc,“ skonštatoval. Viac chce však predstaviť až na piatkovej tlačovej konferencii.

16:20 Medzi 87 obeťami na životoch súvisiacich s ochorením COVID-19 za posledný deň v Maďarsku bol aj 20-ročný muž trpiaci viacerými chronickými ochoreniami, ktorý zomrel vo štvrtok nadránom. Z doterajších 2784 úmrtí súvisiacich s vírusom SARS-CoV-2 však až sedem percent pacientov nemalo žiadne pridružené ochorenia, povedala vo štvrtok v Budapešti šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová.

Podľa jej slov najohrozenejší novým druhom koronavírusu sú stále chronicky chorí pacienti, pričom priemerný vek obetí v krajine je 76 rokov, avšak nikto sa nemôže cítiť v úplnom bezpečí. Müllerová podotkla, že pacienti, ktorí podľahli ochoreniu COVID-19 bez ďalších chorôb, dostali zápal pľúc.

14:57 Medzi 87 obeťami na životoch súvisiacich s ochorením COVID-19 za posledný deň v Maďarsku bol aj 20-ročný muž trpiaci viacerými chronickými ochoreniami, ktorý zomrel vo štvrtok nadránom. Z doterajších 2784 úmrtí súvisiacich s vírusom SARS-CoV-2 však až sedem percent pacientov nemalo žiadne pridružené ochorenia, povedala vo štvrtok v Budapešti šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová.

Podľa jej slov najohrozenejší novým druhom koronavírusu sú stále chronicky chorí pacienti, pričom priemerný vek obetí v krajine je 76 rokov, avšak nikto sa nemôže cítiť v úplnom bezpečí. Müllerová podotkla, že pacienti, ktorí podľahli ochoreniu COVID-19 bez ďalších chorôb, dostali zápal pľúc.

14:33 Európska únia poskytne ďalších 100 miliónov eur vo forme grantu na podporu nástroja COVAX, aby sa zaistil prístup k budúcej vakcíne proti ochoreniu COVID-19 v krajinách s nízkym a stredným príjmom.

EÚ a jej členské štáty už na tento nástroj zmobilizovali celkovo viac ako 870 miliónov eur. Nové príspevky vo štvrtok ohlásili Francúzsko (100 miliónov eur), Španielsko (50 miliónov) a Fínsko (dva milióny).

Vyčlenenie dodatočnej sumy pre COVAX oznámila vo štvrtok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Urobila tak v rámci virtuálneho Parížskeho mierového fóra, na ktorom svetoví lídri a medzinárodné organizácie diskutujú o globálnej reakcii na pandémiu nového koronavírusu a ekonomickom oživení po nej.

„Celosvetové oživenie bude možné len vtedy, ak budú k dispozícii bezpečné a účinné vakcíny pre všetkých, ktorí ich budú potrebovať,“ uviedla Von der Leyenová. Nástroj COVAX spravuje Globálna aliancia pre vakcíny a imunizáciu (GAVI). Zúčastňuje sa na ňom už 184 štátov sveta, z toho 92 krajín s nízkym a stredným príjmom.

12:28 V Poľsku pribudlo v stredu 22 683 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 275 súvisiacich úmrtí. Informovala o tom vo štvrtok agentúra PAP s odvolaním sa na aktuálne údaje poľského ministerstva zdravotníctva.

Od vypuknutia pandémie Poľsko zaznamenalo už 641 496 prípadov nákazy. Ochorenie COVID-19, ktoré koronavírus SARS-CoV-2 spôsobuje, si tam doteraz vyžiadalo 9080 obetí. Z 275 nových obetí 52 ľudí zomrelo na COVID-19 a 223 malo pridružené choroby.

Podľa ministerstva bolo za posledných 24 hodín vykonaných viac ako 57 200 testov na prítomnosť koronavírusu, približne 40 percent bolo pozitívnych.

10:47 V Českej republike zaznamenali za stredu 8925 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 108 súvisiacich úmrtí. Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených vo štvrtok ráno na webe českého ministerstva zdravotníctva.

Česko v súčasnosti eviduje 147 994 aktívnych prípadov nákazy. Doteraz sa z ochorenia vyliečilo 285 241 osôb. K stredajšej 18.00 h bolo hospitalizovaných 7890 pacientov.

Celkovo sa v ČR od začiatku pandémie nakazilo 438 805 ľudí a 5570 zomrelo v dôsledku ochorenia COVID-19, ktoré vírus spôsobuje. Údaje o úmrtiach však bývajú doplňované spätne aj za niekoľko dní, preto sa často menia.

10:09 Rusko dnes oznámilo 21 608 nových prípadov koronavírusu a rekordných 439 úmrtí za uplynulý deň. O deň skôr to bolo 19 851 prípadov a 432 úmrtí, uviedla agentúra Reuters. V krajine s približne 146 miliónmi obyvateľov sa od začiatku pandémie nakazilo viac ako 1,8 milióna ľudí, z ktorých 32 032 nákaze podľahlo, doplnil denník Kommersant. V počte potvrdených prípadov infekcie je Rusko na piatej priečke na svete, po Spojených štátoch, Indii, Brazílii a Francúzsku.

Rusko v stredu ohlásilo začiatok hromadnej výroby protikoronaví­rusovej vakcíny Sputnik V, dosahujúcej účinnosť 92 percent, ale médiá dnes hlásia ďalší prípad nákazy už po zaočkovaní. Zdravotník v sibírskom Kuzbase sa podľa úradov nakazil po prvom očkovaní, ale imunita sa podľa nich definitívne vytvorí až tri týždne po obdržaní druhej dávky vakcíny. Už skôr Altajský kraj hlásil nákazu u troch zdravotníkov, takisto zaočkovaných prvou dávkou vakcíny. (čtk)

10:05 Na Slovensku pribudlo 2 591 nových prípadov nákazy koronavírusom. Ochoreniu Covid-19 podľahlo ďalších 50 ľudí, čo je najviac od začiatku pandémie. Celkový počet obetí stúpol na 464. (Viac tu)

8:27 Ukrajina oznámila 11 507 nových prípadov koronavírusu za posledný deň, čím bol prekonaný doteraz najvyšší prírastok 10 746 prípadov zo soboty. Ďalších 198 pacientov s Covidom-19 zomrelo. Podľa ministra zdravotníctva Maksyma Stepanova sa koronavírusom na Ukrajine od začiatku pandémie nakazilo už vyše pol milióna ľudí a 9145 z nich zomrelo.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý v pondelok informoval, že má pozitívny test na koronavírus, bol hospitalizovaný, informuje ukrajinská agentúra Unian. V nemocnici je aj šéf jeho kancelárie.

Vláda sa v snahe obmedziť prudké šírenie nákazy rozhodla zriecť sa „chytrých“ karantén v jednotlivých regiónoch a zavádza nové celoštátne obmedzenia. Od 14. novembra do konca mesiaca budú platiť pre všetkých tzv. víkendové karantény.

7:43 V Nemecku pribudlo za posledný deň 21 866 ľudí nakazených koronavírusom, čo je približne o tritisíc viac ako deň predtým. Informoval o tom dnes Inštitút Roberta Kocha (RKI). Doteraz rekordnú dennú bilanciu infikovaných Nemecko zaznamenalo v sobotu, kedy do štatistík pribudlo 23 399 nových prípadov.

Zhruba 83 miliónové Nemecko má od začiatku pandémie 727-tisíc nakazených. Vyše 12-tisíc pacientov s Covidom-19 zomrelo, z toho 215 za posledný deň. Sedemdňové reprodukčné číslo v Nemecku kleslo na 0,89 oproti 0,92 predchád­zajúci deň.

7:13 Obyvatelia časti Cypru budú musieť kvôli rýchlemu nárastu počtu nakazených koronavírusy až do konca novembra dodržiavať prísnu karanténu. Oznámil to minister zdravotníctva Konstantinos Ioann. Obmedzenia budú platiť pre oblasti Pafos a Limassol na juhozápade ostrova, kde sa prakticky zastaví verejný život.

Minister zdravotníctva uviedol, že prísne opatrenia majú zatiaľ platiť 19 dní. Okrem iného sa zavádza zákaz vychádzania od 20:00 do 5:00, zatvoria sa reštaurácia, bary, stredné a vysoké školy, múzeá, kiná i divadla. Fungovať nebudú ani služby či nákupné centrá, telocvične a bazény. Zakazujú sa všetky verejné zhromaždenia a bohoslužby sa môžu konať len bez účasti veriacich. Cyprus registruje od začiatku pandémie 6461 prípadov nákazy a 33 úmrtí.

6:37 Riaditeľ pre politické záležitosti Bieleho domu Brian Jack mal pozitívny test na koronavírus. Ide tak o ďalšieho predstaviteľa administratívy prezidenta Donalda Trumpa, ktorý bol pozitívne testovaný. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na televíziu CNN a denník New York Times.

Jack (32) patrí k niekoľkým predstaviteľom Trumpovej administratívy, ktorí sa minulý týždeň zúčastnili v Bielom dome na povolebnej nočnej párty.

6:00 Británia v stredu ako prvá európska krajina prekročila hranicu 50-tisíc mŕtvych s Covidom-19, píše agentúra AFP. Toto číslo už prekonali USA, Brazília, India a Mexiko. V Taliansku počet chorých s koronavírusom od začiatku epidémie prekročil jeden milión nakazených. Vo Francúzsku výrazne stúpol počet nových prípadov koronavírusu a zomrelo 328 osôb, informovala agentúra Reuters.

Britská vláda oznámila 595 úmrtí ľudí, ktorí mali v predchádzajúcich 28 dňoch pozitívny test na koronavírus. Ide o najvyšší denný prírastok od 12. mája, keď úrady ohlásili 614 mŕtvych, a je to tiež nárast oproti predchádzajúcim dňom. Spolu v Británii podľa Reuters zomrelo s koronavírusom už 50 365 osôb. V Británii malo za posledný deň pozitívny test na koronavírus 22 950 osôb, v utorok to bolo 20 412 ľudí.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19