Na Slovensku pribudlo 50 obetí koronavírusu a 2591 infikovaných

Na Slovensku pribudlo 2 591 nových prípadov nákazy koronavírusom. Celkovo tak evidujeme 81 772 pozitívne testovaných. Urobili spolu 12 584 testov. Koronavírusu podľahlo ďalších 50 ľudí, čo je najviac od začiatku pandémie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

12.11.2020 10:05 , aktualizované: 16:13
debata (347)

„Do štatistík pribudlo 50 úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19, celkovo ochoreniu doteraz podľahlo 464 ľudí. Bolo medzi nimi 23 žien a 27 mužov vo veku od 51 do 96 rokov,“ priblížila hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) v tejto súvislosti uviedol, že nárast úmrtí očakávali. „Dnešné čísla nakazených sa v počtoch úmrtí prejavia asi za mesiac. To znamená, že tých 50 úmrtí je zhruba stav pred mesiacom. Žiaľ, sme to očakávali, preto sme prikročili k opatreniam, preto sa realizoval tak rýchlo projekt celoplošného testovania, lebo sme vedeli, že situácia bude každým týždňom kritickejšia,“ skonštatoval.

Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

Pozitívne testovaných bolo 1206 mužov a 1385 žien. Najviac ich bolo v Prešovskom kraji (516). Nasleduje Žilinský kraj (489), Trenčiansky (366), Košický (301), Nitriansky (279), Trnavský (257), Banskobystrický (224) a Bratislavský kraj (159).

V nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 1847 pacientov, z nich potvrdené ochorenie COVID-19 má 1553 ľudí. Na JIS je 105 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 116 pacientov.

Na Slovensku sa doteraz urobilo 938 571 ukončených laboratórnych testov, celkový počet pozitívne testovaných osôb formou PCR testov je na čísle 81 772, počet aktívnych prípadov je 56 994.

Študenti zdravotníckych odborov budú môcť pomáhať pri testovaní

Študenti zdravotníckych odborov budú môcť pod dohľadom robiť výtery a vyhodnocovať testy na nový koronavírus. Vyplýva to z novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorú vo štvrtok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Parlament o nej rokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Hlasovaním poslanci ukončili 17. schôdzu NR SR.

Odoberať vzorky a následne ich diagnostikovať budú môcť po novom aj študenti pôrodnej asistencie i odboru laboratórne vyšetrovacie metódy v zdravotníctve, ktorí absolvovali najmenej dva semestre. Pomáhať pri testovaní budú môcť aj študenti doktorského odboru zubného lekárstva, ak absolvovali najmenej šesť semestrov. Za zdravotníckeho pracovníka sa počas krízovej situácie považuje aj žiak, ktorý je v pracovnom vzťahu u poskytovateľa a je žiakom druhého alebo tretieho ročníka na strednej zdravotníckej škole v študijnom odbore diplomovaná všeobecná sestra, spresňuje sa v návrhu novely. Dohliadať by na nich mal lekár, zubár, záchranár, sestra alebo praktická sestra.

Po novom budú môcť odoberať vzorky pri testovaní počas krízovej situácie aj študenti všeobecného lekárstva od šiesteho semestra.

Ministerstvo zdravotníctva by tiež podľa novely mohlo počas krízovej situácie uzatvoriť zmluvy na odber vzoriek a diagnostiku ochorenia COVID-19 s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, so Slovenským Červeným krížom a s jeho územným spolkom.

Návrhom zákona sa má upraviť kompetenčný rámec pre organizáciu miest, ktoré slúžia na testovanie. Zabezpečí sa tým aj testovanie osôb na hraniciach SR, píše sa v materiáli. „Samotná realizácia bude prebiehať prostredníctvom uzatvárania zmlúv s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a predpokladá sa aj spolupráca so Slovenským Červeným krížom,“ uviedol rezort zdravotníctva v návrhu.

Nová legislatíva tiež hovorí, že regionálny úrad verejného zdravotníctva môže v súvislosti s krízovou situáciou z dôvodu ochorenia COVID-19 vydať rozhodnutie, ktorým nariadi držiteľovi povolenia na prevádzkovanie všeobecnej nemocnice, špecializovanej nemocnice alebo zariadenia spoločných vyšetrovacích a liečebných zložiek vytvorenie mobilného odberového miesta. Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti je povinný vytvoriť mobilné odberové miesto do siedmich pracovných dní od doručenia rozhodnutia.

Novelou sa má tiež administratívne uľahčiť práca zdravotníckeho pracovníka na mobilných odberových miestach, čím sa má dosiahnuť efekt vyššej dostupnosti a kapacity počtu otestovaných osôb.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) vysvetlil, že novela umožní rezortom zdravotníctva i vnútra zmluvne zabezpečovať poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktorí budú môcť realizovať plošné testovanie. Zároveň chce, aby v každom okresnom meste bolo testovanie bezplatné. Odberné miesta budú môcť podľa Krajčího využiť aj ľudia, ktorí cítia akékoľvek príznaky ochorenia. Skonštatoval tiež, že poprosil prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby mohla legislatívu podpísať už v piatok.

347 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19