Krajčí: Plošné testovanie zlomilo krivku nárastu pozitívnych prípadov

Krivka nárastu pozitívnych prípadov sa zlomila. Po zasadnutí Pandemickej komisie vlády to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí. Počty nových prípadov podľa ministra začali klesať z dôvodu plošného testovania a opatrení, ktoré sú na Slovensku zavedené.

13.11.2020 10:06 , aktualizované: 19:13
Matovič Krajčí Foto: ,
Na snímke zľava predseda vlády SR Igor Matovič a minister zdravotníctva SR Marek Krajčí, 20. októbra 2020.
debata (420)

Za posledný týždeň síce narástli počty hospitalizovaných, minister však dodal, že tento nárast zďaleka nie je taký, aký odborníci predpokladali. Nemocnice podľa neho už cítia priaznivý efekt opatrení. Optimistický je aj pre klesajúce reprodukčného číslo. Minulý týždeň bolo nad hodnotu jeden, aktuálne je na úrovni 0,7 až 0,9. „Keby sme vydržali v tempe testovania aj opatreniach, tak postupne by sme vírus úplne eliminovali,“ povedal Krajčí.

Zhoršovanie epidemiologickej situácie sa podľa ministra dá predpokladať v okresoch Detva, Krupina, Banská Štiavnica a Skalica.

Opatrenia by sa mali uvoľňovať pri vyššom týždňovom kĺzavom mediáne

Kĺzavý medián za posledný týždeň klesol z hodnoty na 2 282 na 2 024, podľa Krajčího ide však o stále vysoké číslo. „Sme ďaleko od situácie, kedy by sme si mohli vydýchnuť,“ doplnil.

Pandemická komisia sa tiež dohodla na zmene parametrov, pri ktorých dôjde k uvoľňovaniu opatrení. „Na semaforový systém na Slovensku sa prejde vtedy, keď obsadenosť lôžkového fondu v nemocniciach bude na úrovni menej ako 2-tisíc pacientov,“ vysvetlil Krajčí.

Druhým parameterom je, že priemerný počet nových pozitívnych prípadov za sedem dní bude na úrovní 750 prípadov denne. Tým sa nahradí parameter kĺzavého mediánu, ktorý bol na úrovni 500. Ako bude semafor vyzerať by mal minister ukázať budúci týždeň. „V podstate to je o 50 percent zvýšený ten limit. O to ľahšie by sa mala dosiahnuť hranica, keď by sa mohli zatvorené prevádzky otvárať,“ dodal Matovič.

Premiér priblížil, že na Slovensku by sa mali od pondelka otvoriť kostoly, kiná, divadlá s maximálnou kapacitou 50 percent, plavárne a fitnescentrá do šiestich osôb na 15 štvorcových metrov. Rovnako začne fungovať druhá hokejová a futbalová liga. Ich zápasy však budú bez divákov. Predseda vlády to označil za „mierny nádych slobody“. Povinné bude naďalej nosenie rúšok.

„Ešte dnes dokončíme vyhlášky na Úrade verejného zdravotníctva SR. Spravíme všetko pre to, aby to už dnes bolo zverejnené vo vestníku úradu vlády s tým, že by to platilo od pondelka,“ povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Matovič ešte pripomenul, že ďalšie kolo testovania v súvislosti s ochorením COVID-19 bude v mestách a obciach, kde bola incidencia pozitívnych prípadov nad jedno percento. Zoznam samospráv dajú podľa Matoviča dokopy počas víkendu. Konať sa má cez víkend 21. až 22. novembra.

Od pondelka majú platiť nové pravidlá na hraniciach

Od pondelka bude možné z Poľska, Česka, Rakúska a Maďarska vstúpiť na územie SR s negatívnym PCR testom, nie starším ako 72 hodín. Pendlerom bude stačiť negatívny antigénový test, ktorý nie je starší ako dva týždne. Po príchode z takzvaných červených krajín bude možný aj vstup bez absolvovaného testu. Podmienkou má byť vyplnený e-formulár a nástup do karantény, avizoval Krajčí.

Minister doplnil, že pre pendlerov by malo od pondelka platiť trojdňové prechodné ustanovenie. V praxi to znamená, že negatívny antigénový test budú musieť mať od štvrtka (19. 11.). Polícia pendlerom odporúča, aby mali so sebou vyplnené a potvrdené tlačivo od zamestnávateľa, že pracujú na území susedného štátu.

Kontroly na hraniciach budú náhodné. „So zameraním najmä na čas, keď bude hranicu prekračovať najviac osôb. Slovenská republika zatiaľ nepristúpila k zatvoreniu hraničných priechodov,“ informovala o tom TASR hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Nákladná doprava bude môcť prekračovať vnútorné hranice SR bez obmedzenia. „Tranzit bude povolený za podmienky prejsť územím do ôsmich hodín bez zastavenia, okrem čerpania pohonných látok,“ doplnila. Zároveň informovala, že od pondelka sa na vonkajších hraniciach s Ukrajinou nebude vykonávať testovanie osôb vstupujúcich na územie SR antigénovými testami.

Počet obetí koronavírusu stúpol na 491

Na Slovensku za štvrtok pribudlo 2 024 nových prípadov koronavírusu, celkovo sa tak počet pozitívne testovaných osôb zvýšil na 83 796. Počas uplynulého dňa urobili laboratóriá 10 736 PCR testov. Potvrdili ďalších 27 úmrtí pacientov s Covidom-19, celkový počet obetí tak stúpol na 491

V nemocniciach je v súčasnosti hospitalizovaných 1 815 pacientov, potvrdený Covid-19 má 1 528 z nich. Na Jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) sa nachádza 107 osôb, umelú pľúcnu ventiláciu potrebuje 127 pacientov. Z koronavírusu sa vyliečilo ďalších 2 125 pacientov, celkovo tak počet uzdravených stúpol na takmer 26 500.

Pozitívne testovaných bolo 913 mužov a 1 111 žien. Najviac prípadov eviduje Prešovský kraj, kde potvrdili 397 pozitívne testovaných. Žilinský kraj eviduje 334 nakazených, Trenčiansky 324 a Nitriansky 256. V Bansko­bystrickom kraji malo pozitívne výsledky testov 218 ľudí, v Košickom 192, v Trnavskom 162 a v Bratislavskom kraji 141.

7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid19.nczis­k.sk, a ministerstvo zdravotníctva na stránke korona.gov.sk.

© Autorské práva vyhradené

420 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19 #celoplošné testovanie