Počet mŕtvych s koronavírusom prekročil 1,3 milióna

Smrteľné prípady Covidu-19 v týchto dňoch podobne ako pozitívne testy na koronavírus pribúdajú vo svete rýchlejšie ako v ktorejkoľvek skoršej fáze pandémie.

14.11.2020 06:15 , aktualizované: 22:00
Maine, koronavírus, USA Foto: ,
Suzanne Westová z Harrisonu v štáte Maine v USA nakupuje vianočné dekorácie. Štát v piatok trinásteho informoval o novom rekordnom počte prípadov COVID-19.
debata (64)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:00 Pri požiari na jednotke intenzívnej starostlivosti vyhradenej pre pacientov s ochorením Covid-19 v nemocnici na severovýchode Rumunska prišli o život desiati hospitalizovaní.

Ako podľa agentúry DPA informovali úrady mesta Piatra Neamt, sedem ďalších ľudí utrpelo rozsiahle popáleniny a ich stav je kritický. Medzi popálenými je aj lekár zodpovedný za oddelenie intenzívnej starostlivosti, kde ležalo 16 pacientov nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 a odkázaných na dýchacie prístroje.

Miestne médiá špekulujú, že požiar mohol byť spôsobený skratom v elektrickom vedení. Očakáva sa, že prípade prevezme a vyšetrí prokuratúra. DPA dodala, že na miesto tragédie vydal aj minister zdravotníctva Nelu Tataru. (tasr, dpa)

21:25 Aj všeobecní lekári môžu pacientov vyšetrovať antigénovými testami. Na sociálnej sieti to v sobotu uviedol šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

Vysvetlil, že Ministerstvo zdravotníctva na tento účel zriadilo špeciálny kód, ktorý uhrádzajú všetky tri zdravotné poisťovne. Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti môžu podľa jeho slov na vyšetrenie použiť vlastné testy. „Indikované vyšetrenie u symptomatického pacienta je uhrádzané z verejného zdravotného poistenia,“ spresnil.

Dodal, že do systému Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) sa vykazujú dáta z každého vykonaného testu a každý pozitívny prípad miestne príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva­. (tasr)

20:52 Vo Francúzsku za uplynulý deň prudko stúpol počet nových prípadov nákazy koronavírusom na viac ako 32-tisíc, v piatok ich bolo necelých 24-tisíc. Napriek aktuálnemu nárastu počtu nových prípadov infekcie sa situácia v krajine mierne zlepšuje.

Hoci dnes štatistika nakazených vyskočila na viac ako 32-tisíc, presne pred týždňom to bolo vyše 60-tisíc. Celkový počet nakazených sa vo Francúzsku blíži k dvom miliónom, 44 246 pacientov s Covidom-19 zomrelo, z toho 359 za posledných 24 hodín. (čtk)

20:15 Slovensko by sa malo zamerať z pohľadu vyhľadávania nakazených na najviac postihnuté okresy, na rizikové skupiny ľudí a na pacientov s vysokou a stredne vysokou virálnou náložou a ich kontakty. Uviedol to vedec a CEO spoločnosti slovenskej firmy MultiplexDX Pavol Čekan.

Konzílium odborníkov odporúčalo po prvom kole celoplošného testovania cielené testovanie rizikových skupín, akými sú napríklad zdravotníci, sociálne služby a bezdomovci, či testovanie na hraniciach. Čekan vidí význam tohto kroku práve v testovaní rizikových skupín ľudí, v zastavení importu vírusu zo zahraničia a zároveň v testovaní aj najdôležitejších povolaní v boji proti pandémii nového koronavírusu.

Vďaka celoplošnému testovaniu sa podľa Čekana podarilo zistiť, ktoré okresy sú najzamorenejšie, kde je efektívne použiť antigénové testy na plošné testovanie, aké sú ich limity a výhody, a ako takúto veľkú akciu úspešne logisticky zvládnuť bez možných rizík infekcií. Z pohľadu spoľahlivosti testov vyzdvihol, že antigénové testy dokážu vyhľadať ľudí s vyššou virálnou náložou a dostať ich do karantény. „Tak sa zastavilo šírenie koronavírusu na nejakú dobu v tých najzamorenejších regiónoch, mestách a obciach,“ uviedol.

Pripomenul tiež, že PCR testy sú oveľa citlivejšie ako antigénové testy. Čekan si nemyslí, že v budúcnosti bude možné vyhľadať všetkých nakazených v populácií. Považuje to navyše za zbytočné. „U mnohých ľudí ochorenie Covid-19 odznie bez príznakov, a dokonca ani nenakazia blízkych. Všetko to záleží od virálnej nálože pri infekcii, od stavu imunity infikovaného a iných faktorov. V tomto je to nebezpečenstvo SARS-CoV-2, že sa prenáša tak nenápadne, ako tichý zabijak,“ uzavrel. (tasr)

19:55 Starosta Istanbulu Ekrem Imamoglu tvrdí, že rast počtu prípadov koronavírusu v 15-milionovom meste sa vymkol spod kontroly, a bolo by preto na mieste nariadiť pre obyvateľov aspoň dvojtýždňovú karanténu. Zároveň spochybnil oficiálne štatistiky nakazených a úmrtí – podľa neho za uplynulý týždeň len v Istanbule zomrelo o 50 ľudí viac, než uvádzali úrady v súčtoch za celú krajinu. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

„Práca je teraz iná ako v období marec, apríl, máj. Slučka sa sťahuje,“ povedal starosta pri slávnostnom otvorení novej čističky odpadových vôd. „Zvlášť v poslednom týždni…, keď sme mali len v samotnom Istanbule o 50 mŕtvych viac, než ukazovali čísla za celé Turecko,“ dodal.

V piatok ministerstvo zdravotníctva informovalo, že za deň pribudlo vyše 3-tisíc nových prípadov nákazy a 93 úmrtí. Viac obetí Covidu-19 mala krajina naposledy počas jarnej vlny pandémie v apríli. (čtk)

19:18 Vo viacerých nemeckých mestách v sobotu ľudia protestovali proti opatreniam, ktoré spolková vláda prijala v snahe zamedziť šíreniu koronavírusu. Väčšie zhromaždenia sa odohrali napríklad v Karlsruhe či v Regensburgu.

Vo Frankfurte nad Mohanom zakročila polícia vodnými delami, zhromaždenie tam úrady rozpustili nedodržaním hygienických nariadení. Niekoľko križovatiek tam totiž zablokovalo asi 300 ľudí, ktorí sa s transparentmi a symbolmi ľavicového hnutia Antifa, snažili zabrániť pôvodnému pochodu približne 600 prívržencov protestného hnutia Querdenken (Nekonvenčné myslenie). Polícia dvakrát rozohnala dav s pomocou vodných diel a ojedinele použila tiež obušky.

Hnutie po celom Nemecku v posledných mesiacoch organizuje demonštrácie proti korona-opatreniam vlády. Ním organizovaných akcií sa opakovane zúčastňujú i stúpenci krajnej pravice. (čtk, deutsche welle)

18:45 Rakúsko od utorka 17. novembra do 6. decembra zatvorí všetky školy aj obchodné prevádzky s výnimkou potravín, lekární, drogérií či čerpacích staníc a zavedie prísnejšie obmedzenia pohybu a kontaktov. Vyplýva to z nového nariadenia ku koronavírusovým opatreniam, ktoré v sobotu oznámil rakúsky kancelár Sebastian Kurz, informuje agentúra DPA.

Druhý lockdown je podľa Kurza jediný spôsob ako úspešne zamedziť šíreniu nového druhu koronavírusu a odľahčiť preťažený zdravotný systém. Ľudia budú môcť svoje príbytky opustiť len z dôvodu zaobstarania si základných životných potrieb, v prípade neodkladných ciest do práce či nevyhnutných návštevách príbuzných. Doteraz platil v Rakúsku zákaz vychádzania v čase 20.00 h – 06.00 h. Povolené budú stretnutia najviac dvoch ľudí, ktorí nežijú v spoločnej domácnosti. Aktuálne sa mohlo stretávať najviac šesť ľudí z dvoch domácností. Na verejnosti budú musieť ľudia dodržiavať metrový odstup od iných osôb a vo vnútorných priestoroch budú povinné rúška.

Zatvorené budú i školy a škôlky, pričom žiaci majú prejsť na dištančnú výučbu. Takisto sa majú zatvoriť kaderníctva, kozmetické a masážne salóny. Účasť na pohreboch bude podľa nových pravidiel limitovaná na 50 osôb; skúšky v umeleckej oblasti budú naďalej povolené.

Agentúra APA pripomína, že lockdown musí schváliť ešte hlavný výbor Národnej rady. Po desiatich dňoch je navyše nutné opatrenia súvisiace s obmedzením pohybu opäť prehodnotiť a preto by mali najprv platiť len do 26. novembra. (tasr, dpa, apa)

16:13 Slovenská vláda nikdy vážne neuvažovala nad tým, že by chystala povinné očkovanie proti novému koronavírusu. Na sociálnej sieti to zdôraznil premiér Igor Matovič. Podľa jeho slov je dôležité ľuďom poctivo vysvetľovať prínos očkovania. (Viac tu)

16:05 Japonsko dnes vykázalo tretíkrát za sebou rekordný prírastok novo nakazených koronavírusom, a to 1731 prípadov. V Tokiu zaznamenali 352 nových infekcií. Hranicu troch stoviek prípadov denne denne japonská metropola prekročila pred štyrmi dňami. Informovala o tom japonská televízia NHK.

Japonský premiér Jošihide Suga v piatok uviedol, že krajina nepotrebuje znovu zavádzať núdzový stav, hoci s poklesom teploty začalo novo nakazených koronavírusom výrazne pribúdať. Japonská vláda núdzový stav zaviedla v apríli a na konci mája ho zrušila.

Japonsko prechádza k uvoľňovaniu reštrikcií, aby tak podporilo ekonomiku. Snaží sa okrem iného podporovať cestovanie vnútri krajiny a pripravuje sa na letné olympijské hry, ktoré tento rok boli o rok odložené, napísala agentúra Reuters. V krajine sa od začiatku pandémie koronavírusom nakazilo 117 800 ľudí, z ktorých 1900 zomrelo, napísala agentúra Kjódó. (čtk)

14:40 Grécko kvôli šíreniu koronavírusu do konca novembra zavrie všetky základné školy a škôlky v krajine. Oznámil to dnes minister zdravotníctva Vasilis Kikilias, informovala agentúra AFP.

„Uzavretiu základných škôl sme sa chceli vyhnúť,“ poznamenal Kikilias. To, že k tomuto opatreniu musela vláda nakoniec pristúpiť, podľa neho ukazuje, ako je epidemická situácia vážna. Stredné a vysoké školy sa v Grécku zavreli už v pondelok.

Grécku sa dlho darilo držať epidémiu pod kontrolou, v októbri ale počet nakazených začal opäť rásť. Pred týždňom preto vláda premiéra Kyriakosa Mitsotakisa zaviedla na tri týždne plošnú karanténu. Od piatku platí aj zákaz nočného vychádzania medzi 21:00 a 5:00.

Grécko zaznamenalo od začiatku epidémie takmer 70-tisíc nakazených, čo je v prepočte na obyvateľa oveľa menej ako v ťažko zasiahnutých európskych krajinách ako sú Taliansko, Španielsko, Francúzsko či Česko. (afp, čtk)

14:11 Vakcíny proti koronavírusu dostanú v Nemecku medzi prvými obyvatelia a personál domovov sociálnych služieb. Vyhlásila to v sobotu nemecká kancelárka Angela Merkelová. Ako uviedla v pravidelnom týždňovom príhovore, v okamihu dostupnosti vakcíny budú mať klienti a zamestnanci v domovoch „prioritu“.

V domovoch sociálnych služieb a v ďalších opatrovateľských zariadeniach žije takmer jeden milión Nemcov. Vláda v Berlíne chce získať 100 mil. dávok vakcíny, na ktorej vývoji pracuje nemecká farmaceutická firma BioNTech s americkcým partnerom Pfizer. (sita)

14:08 Podľa Microsoftu na výrobcov vakcíny proti koronavírusu útočia štátmi podporované hackerskú skupiny z Ruska a Severnej Kórey. Zatiaľ čo ruskí hackeri sa snažili do počítačov dostať hrubou silou využívajúc milióny rôznych hesiel, hackeri zo Severnej Kórey zasielali obetiam podvodné e-maily. Správy mali byť odosielané pod hlavičkou Svetovej zdravotníckej organizácie s podvodnými odkazmi, ktoré mali za cieľ vylákať od obetí ich heslá. (Viac tu)

13:35 Prezident Turkménska Gurbanguli Berdymuhamedov, ktorý tvrdí, že pandémia Covidu-19 sa tejto stredoázijskej krajine vyhýba, slávnostne otvoril nemocnicu pre pacientov s „infekčnými chorobami“. S odvolaním sa na miestne médiá o tom informovala agentúra AFP. Zariadenie má 200 lôžok a bude zamerané na liečbu „infekčných ochorení pľúc“ a „chorôb prenášaných kvapôčkami“.

Berdymuhamedov pri tejto príležitosti pripomenul „veľký úspech“ svojej krajiny, ktorá vďaka „preventívnym opatreniam“ úradov „doteraz nezaznamenala žiadny prípad koronavírusu“. Miestne úrady síce tvrdia, že sa krajine pandémia vyhla, ale obyvateľov v posledných mesiacoch nabádajú, aby nosili rúška. Ako oficiálny dôvod úrady uvádzajú vysokú koncentráciu „prachu“ v ovzduší. Turkménsko patrí k najprísnejšie kontrolovaným a najuzavretejším krajinám na svete. (čtk)

13:26 Maďarské rodiny, ktorých sa týka dištančné vzdelávanie na strednom stupni verejného školstva, budú mať na 30 dní internet zadarmo, oznámil v sobotu na Facebooku predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Toto opatrenie sa týka žiakov stredných a stredných odborných škôl. Vláda o tom ešte podľa slov Orbána bude rokovať s operátormi telekomunikačných sietí. Premiér vyzval mladých ľudí, aby dištančné vzdelávanie nevnímali ako prázdniny, ale aby sa skutočne učili.

Od polnoci z utorka na stredu zaviedla vláda viaceré sprísnené protiepidemio­logické opatrenia. Ich súčasťou je aj zákaz vychádzania od 20.00 do 05.00 h a úplný zákaz zhromažďovania. Vysokoškolské a vzdelávanie a vzdelávanie na strednom stupni je odvtedy iba dištančné, pričom internáty sa museli zatvoriť. Otvorené zostali iba školy pre deti do 14 rokov, fungujú aj materské školy a jasle. Učiteľov budú testovať každý týždeň.

13:16 Oslavy príchodu nového roka budú v Holandsku bez ohňostrojov. Vláda sa ich totiž rozhodla zakázať, informoval server stanice NOS. Chce tým zabrániť tomu, aby sa ľudia pri odpaľovaní ohňostrojov zranili, a ďalej tak zaťažili zdravotnícky systém, ktorý sa potýka s pandémiou.

„Je veľmi nezodpovedné tento rok odpaľovať ohňostroje. Je tu veľká šanca, že budete chytení a dostanete vysokú pokutu,“ varoval minister spravodlivosti Ferdinand Grapperhaus. Podľa neho je Silvester bez ohňostroja i spôsobom, ako poďakovať zdravotníkom. „Pridajte k slovám aj činy,“ vyzval.

Kto na prelome starého a nového roka ohňostroj napriek tomu odpáli, dostane pokutu prinajmenšom 100 eur a tiež záznam do trestného registra. Zákaz sa nevzťahuje na drobné petardy a delobuchy či prskavky. (čtk)

13:11 Doposiaľ najvyšší denný prírastok úmrtí od začiatku pandémie v sobotu oznámilo Poľsko. Za 24 hodín v štatistikách tamojšieho ministerstva zdravotníctva pribudlo 548 mŕtvych a 25 571 novo nakazených koronavírusom. Celkom už v Poľsku s Covidom-19 zomrelo vyše 10-tisíc ľudí.

Od začiatku pandémie sa v krajine nakazilo 691 118 ľudí, z ktorých 10 045 nákaze podľahlo, napísala agentúra PAP. V nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 22 298 pacientov s Covidom-19, z ktorých cez 2100 je napojených na pľúcnu ventiláciu. K dispozícii tak v rámci celého Poľska zostáva necelých 13-tisíc voľných lôžok a takmer 700 ventilátorov. (čtk, pap)

12:23 V slovenskom zozname menej rizikových krajín sa budú nachádzať už len Austrália, Čína, Japonsko, Južná Kórea, Nový Zéland a Taiwan. Z európskych štátov pôjde o Fínsko, Grécko, Island a Nórsko. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) Daša Račková. Vyhlášky ÚVZ SR budú v platnosti od pondelka 16. novembra.

Ako ďalej priblížila, zo zoznamu vypadnú Bulharsko, Cyprus, Estónsko, Dánsko, Írsko, Kanada, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko. Ďalej Maďarsko, Monako, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, San Maríno a Slovinsko. Tiež Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska, Švajčiarsko, Švédsko, Taliansko a Vatikán. (sita)

12:22 Mexická metropola v piatok oznámila, že nariadi zatvorenie barov na dva týždne po tom ako počet hospitalizovaných s ochorením Covid-19 stúpol na najvyššiu úroveň od augusta, informovala agentúra AP. Primátorka mesta Claudia Sheinbaumová uviedla, že reštaurácie a fitnes centrá budú otvorené kratšie.

Mesto zatvorilo nočné kluby a bary už na jar, neskôr však niektorým umožnilo, aby otvorili znovu ako reštaurácie. Mnohé z nich nedodržiavali hygienické opatrenia a pravidlá týkajúce sa sociálneho odstupu a stali sa tak „miestami veľmi vysokého prenosu“, skonštatovala Sheinbaumová. Varovala, že mestu hrozí návrat k výstrahe najvyššieho stupňa, čo by znamenalo zatvorenie väčšiny nepodstatných podnikov.

Sheinbaumová uviedla, že počet vykonaných testov sa zvýši až na 10-tisíc denne, čo je síce hlboko pod priemerom najvyspelejších krajín, no stále viac ako vo zvyšku krajiny. Štátnou politikou Mexika je testovať iba tých, ktorí vykazujú vážne príznaky ochorenia.

V takmer deväťmiliónovom meste nebol nikdy zavedený prísny lockdown. Pre podniky, múzeá, parky a nákupné centrá však po celé mesiace platili kapacitné obmedzenia. V súčasnosti je v hlavnom meste Mexika hospitalizovaných viac ako 3000 ľudí. Mesto doteraz zaznamenalo asi 175-tisíc prípadov nákazy novým koronavírusom a najmenej 12 279 súvisi­acich úmrtí.

12:09 Talianska vláda vyhlásila v sobotu ďalšie dve oblasti za „červené zóny“, kde platia najprísnejšie karanténne opatrenia. Rozhodnutie nasledovalo po tom, čo denný prírastok počtu osôb nakazených koronavírusom prekonal rekord.

Sprísnené obmedzenia platia od nedele v Kampánii na juhu krajiny a v Toskánsku v strednej časti Talianska. Úrady v Kampánii, kde sa nachádza Neapol, už varovali pred hroziacim kolapsom zdravotného systému. V piatok v Taliansku pribudlo 40 902 infikovaných osôb. To je doteraz najväčší denný prírastok. Hranicu jeden milión pozitívne testovaných krajina prekročila začiatkom tohto týždňa. Ochoreniu podľahlo 44 tisíc ľudí. (sita)

11:44 Irán plánuje s účinnosťou od 21. novembra zaviesť naprieč krajinou prísne a časovo neobmedzené lockdowny, ktoré majú zastaviť prudko stúpajúce počty nových prípadov nákazy koronavírusom. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie iránskeho prezidenta Hasana Rúháního.

Rúhání v televíznom prejave uviedol, že prísne opatrenia by mali vypršať až vtedy, keď klesne počet novoinfikovaných, a najmä počet úmrtí. Ktoré odvetvia hospodárstva nové opatrenia postihnú, ako aj to, či bude zavedený aj zákaz vychádzania, oznámi podľa Rúháního pred spomínaným termínom koronavírusový krízový tím.

Prezident v uplynulých mesiacoch návrat k celkovému lockdownu vzhľadom na ekonomický dosah odmietal. Svoj postoj však podľa DPA zrejme prehodnotil pre stále stúpajúce počty nakazených. Aktuálne evidujú v Iráne podľa oficiálnych štatistík už viac ako 40-tisíc úmrtí na Covid-19 a takmer 740-tisíc infikovaných osôb.

Zdravotnícke úrady však upozorňujú, že vzhľadom na obmedzené testovacie kapacity môže byť počet nakazených v skutočnosti až dvojnásobne vyšší. Počet denných testov sa už zvýšil z 25-tisíc na 40-tisíc a tamojšie ministerstvo zdravotníctva chce robiť až 100-tisíc testov denne. Experti sa však domnievajú, že v krajine s viac ako 82 miliónmi obyvateľov je nutné robiť aspoň 200-tisíc testov denne, aby sa ukázali skutočné počty nakazených. (tasr)

11:33 Dosluhujúci americký prezident Donald Trump na piatkovej tlačovej konferencii pohrozil, že keď bude dostupná vakcína na nový druh koronavírusu, do štátu New York nemusí byť distribuovaná, informoval denník The Guardian. Trump poukázal na to, že guvernér tohto štátu Andrew Cuomo údajne „nedôveruje tomu, odkiaľ vakcína pochádza“. Cuomo „nám bude musieť dať vedieť, keď bude pripravený, lebo inak ju nebudeme môcť distribuovať do tohto štátu, ktorý ju okamžite neposkytne svojim obyvateľom“, povedal Trump.

Generálna prokurátorka New Yorku Letitia Jamesová v tejto súvislosti vo vyhlásení uviedla, že Trump sa týmto spôsobom snaží pomstiť tým, ktorí oponujú jeho politike. Cuomo totiž predtým spôsob, akým Trump pristupuje k pandémii Covid-19, nazval „najhorším zlyhaním od Pearl Harbor“.

„Keď bude kompletne vyvinutá vakcína na Covid-19, sme presvedčení, že administratíva Biden-Harrisová poskytne New Yorku náležitý počet dávok, aby si obyvatelia nášho štátu mohli vybudovať (voči vírusu) imunitu,“ povedala Jamesová. „Ak dôjde k distribuovaniu vakcíny v čase súmraku Trumpovej administratívy a prezident bude chcieť hrať hry so životmi ľudí, podáme žalobu a vyhráme,“ dodala.

The Guardian upozorňuje, že viacerí guvernéri v USA vyjadrili počas trvania pandémie obavy, že ak sa budú negatívne vyjadrovať o Trumpovi, bude to mať za následok, že im odoprie zásoby medicínskych pomôcok na boj s koronavírusom. (tasr, guardian)

11:20 Za prvých päť dní testovania (pondelok – piatok) v odberných miestach sa do rúk hasičov zverilo 29-tisíc ľudí. Z paitkového počtu 6 332 testovaných bolo 104 osôb pozitívnych, čiže 1,64 percenta.

Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová. Ako ďalej priblížila, hasiči budú v testovaní pokračovať aj v sobotu od 12:00 do 20:00. V nedeľu bude všetkých 25 odberných miest zatvorených. (sita)

11:10 V Maďarsku pribudlo za piatok 4836 nakazených novým druhom koronavírusu. V súvislosti s ochorením Covid-19 zomrelo 107 zväčša starších chronicky chorých pacientov, informoval v sobotu operačný štáb na stránke koronavirus.gov­.hu.

Od vypuknutia pandémie koronavírusu evidujú v krajine už 136 723 potvrdených prípadov nákazy a 2990 súvisiacich úmrtí. Z ochorenia sa zotavilo 31 126 osôb. Aktuálne je infikovaných 102 607 ľudí. Hospitalizovaných s ochorením Covid-19 je v súčasnosti 7029 pacientov, z nich 531 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

10:58 V Spojených štátoch pribudlo za piatok ďalších 184 514 prípadov nákazy koronavírusom a 1401 úmrtí. Vyplýva to z najnovších údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa. USA tak prekonali hranicu 10,7 miliónov infikovaných a v krajine evidujú už viac ako 244-tisíc úmrtí súvisiacich s ochorením Covid-19, informovala v sobotu stanica CNN.

Vo viacerých štátoch naďalej pribúdajú rekordné počty nakazených i hospitalizovaných osôb. Americké Centrum pre kontrolu chorôb poukazuje na to, že počet hospitalizovaných pacientov je štyri razy vyšší medzi Afroameričanmi a Latinskoameričanmi než medzi belošským obyvateľstvom Spojených štátov.

Ako vyplýva z databázy Covid Tracking Project (CTP), v USA evidovali v piatok 68 516 hospita­lizácií – ide o najvyšší počet od začiatku pandémie. V priemere ide o 62 123 hospi­talizovaných pacientov za sedem dní, čo je nárast o 20,01 percenta v porovnaní s minulým týždňom. Rekordy čo sa týka hospitalizácií hlásilo podľa CTP 19 štátov USA. (tasr, CTP)

10:27 Rusko dnes ohlásilo druhýkrát v rade najvyšší denný prírastok novo nakazených koronavírusom od začiatku pandémie. Za posledných 24 hodín ohlásilo 22 702 nových prípadov a 391 súvisiacich úmrtí. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne úrady.

O deň skôr Rusko informovalo o 21 983 nových prípadoch a 411 úmrtiach. Od začiatku pandémie sa v krajine s približne 146 miliónmi obyvateľov podľa oficiálne vedených štatistík nakazilo vyše 1,9 milióna ľudí, z ktorých 32 834 nákaze podľahlo.

Rusko je z hľadiska počtu nakazených piatou najpostihnutejšou krajinou na svete, po Spojených štátoch, Indii, Brazílii a Francúzsku. Z hľadiska počtu úmrtí je na 13. priečke. Z hľadiska počtu úmrtí na 100-tisíc obyvateľov je až na 48. priečke, vyplýva z údajov na webe americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa, ktorá vývoj pandémie sleduje globálne. (čtk)

10:17 Komunitné testovania na Slovensku nakoniec nebudú, no k nejakému uvoľneniu od pondelka predsa len príde. Do fitnescentier môže ísť po novom najviac šesť ľudí. Do tých menších ešte menej, keďže platí aj podmienka jeden človek na 15 metrov štvorcových. Podobne majú fungovať aj plavárne. (Viac tu)

10:09 Na Slovensku v priebehu piatku pribudlo 19 úmrtí na pľúcnu formu Covid-19, celkový počet obetí tak prekročil hranicu 500 a stúpol na celkových 510. Koronavírus v priebehu uplynulého dňa potvrdili ďalším 1 771 osobám, celkový počet pozitívne testovaných osôb sa zvýšil na 85 567 . Laboratóriá v priebehu piatka vykonali vyše 10-tisíc RT-PCR testov. (Viac tu)

9:16 Na Ukrajine za posledných 24 hodín pribudlo 12 524 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Ide tak o najvyšší denný prírastok od začiatku epidémie a tretí rekord počas uplynulých troch dní, informovala dnes agentúra Reuters.

Doposiaľ najvyšší denný prírastok ohlásila Ukrajina v piatok. Vtedy pribudlo 11 787 novo infikovaných. Podľa ministra zdravotníctva Maksyma Stepanova sa v krajine nákaza vírusom SARS-CoV-2 potvrdila už u viac ako 525-tisíc osôb. S Covidom-19 ich 9508 zomrelo, z toho 191 za posledných 24 hodín.

V sobotu na Ukrajine začína platiť nové opatrenie proti šíreniu infekcie: víkendová karanténa. Prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa teraz sám s Covidom-19 lieči v nemocnici, dúfa, že plošná uzávera obmedzená na sobotu a nedeľu zbrzdí šírenie vírusu a zároveň neohrozí ekonomiku krajiny. (čtk)

9:07 Nemecko v piatok zaznamenalo nižší počet prípadov koronavírusu než vo štvrtok aj ako minulý piatok, ukazujú aktualizované dáta berlínskeho Inštitútu Roberta Kocha (RKI). Nová denná bilancia predstavovala 22 461 prípadov, teda asi o 1000 menej ako tá zo štvrtku. Novo ohlásených 178 úmrtí súvisiacich s ochorením Covid-19 predstavovalo pokles oproti predošlému dňu, ale vyšší prírastok ako pred týždňom.

Vývoj denných počtov infekcií naznačuje, že druhá vlna epidémie Covidu-19 v Nemecku vrcholí. Vo štvrtok vystúpil 24-hodinový súčet na rekordných 23 542 prípadov, minulý piatok bol len asi o 150 prípadov nižší. Priemerný prírastok bilancie obetí medzitým pomerne rýchlo rástol, pričom rast s dnešnými číslami pokračuje, nakoľko o týždeň skôr bolo nových úmrtí 130. Kvôli novému rozmachu nákazy Nemecko 2. novembra zaviedlo celoštátne reštrikcie zahŕňajúce uzavretie barov, reštaurácií, divadiel i kín a tiež obmedzenia zhromažďovani­a. (čtk)

8:15 V Českej republike zaznamenali za piatok 7 357 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a najmenej 104 súvisiacich úmrtí. Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených v sobotu nadránom na internetovej stránke českého ministerstva zdravotníctva. Šírenie infekcie v ČR sa v ostatnom čase zrejme spomaľuje – počet novoinfikovaných je o zhruba 500 nižší ako hlásili vo štvrtok a o 4 190 nižší v porovnaní s údajmi z minulého piatka, píše portál ČT24.

Od začiatku pandémie tak v ČR celkovo zaznamenali už 454 030 potvrdených prípadov nákazy a 5 926 súvisiacich úmrtí. Z ochorenia Covid-19 sa tam dosiaľ vyliečilo 316 352 pacientov. V súčasnosti je v ČR 131 752 aktívnych prípadov nákazy, z čoho je 7 237 osôb hospitalizova­ných. (tasr)

6:15 Počet nahlásených úmrtí spojených s ochorením Covid-19 v súčte všetkých krajín sveta presiahol 1,3 milióna. Uvádza to americká Univerzita Johnsa Hopkinsa, ktorá údaje o pandémii od začiatku monitoruje. Pokiaľ ide o absolútne hodnoty, sú na tom stále najhoršie Spojené štáty, ktoré ako jediná krajina evidujú viac ako 200-tisíc mŕtvych.

Smrteľné prípady Covidu-19 v týchto dňoch podobne ako pozitívne testy na koronavírus pribúdajú rýchlejšie ako v ktorejkoľvek skoršej fáze pandémie. Doteraz najčiernejším dňom bola podla univerzity streda, keď bolo zaznamenaných 11 624 úmrtí.

Podľa denníka The New York Times, ktorý zostavuje vlastné štatistiky, sa aktuálne priemerné prírastky globálnej bilancie obetí pohybujú okolo 8 500, zatiaľ čo pri jarnom vrchole epidémie sa týždenný priemer dostal tesne nad 7 000 zomrelých den­ne.

Celosvetový súčet narástol z 1,2 na 1,3 milióna za menej ako dva týždne, predchádzajúcich 100-tisíc mŕtvych pribudlo za 16 dní, nárast z milióna na 1,1 milióna zase trval 18 dní. Krajinou s najvyšším počtom úmrtí pripisovaných koronavírusu sú USA, ktoré ich hlásia viac ako 244-tisíc, nasledujú Brazília (viac ako 164-tisíc), India (takmer 129-tisíc) a Mexiko (97-tisíc). (čtk)

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19