Dôchodok donesú. Kto ale zaplatí za penzistov šeky?

Seniori nad 65 rokov riešia po celoplošnom testovaní ďalší problém. Poštárky im síce môžu dôchodok doniesť až ku dverám, ale kto za nich zaplatí šeky?

14.11.2020 11:00
pošta, list, poštár Foto:
Ilustračné foto.
debata (42)

Na redakciu Pravdy sa obrátili v ostatných dňoch desiatky dôchodcov. Hnevajú sa. Najskôr sa im dostalo odporúčanie, aby nešli na celoplošné testovanie. Ešte pred pilotným testovaním na Orave a v Bardejove premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí (obaja OĽaNO) vysvetľovali, že seniori patria medzi výnimky, ktoré nemusia absolvovať testovanie.

Krajčí predpokladal, že táto skupina obyvateľstva dodržiava dobrovoľnú izoláciu a viac–menej im nákupy a všetko potrebné obstaráva rodina. No už pilotné testovanie ukázalo, že to nebola dobrá úvaha a, naopak, starí rodičia pomáhali mladým, ktorí boli v karanténe po pozitívnom testovaní.

Postupne sa ukázali aj problémy, ktoré majú netestovaní ľudia. Bez certifikátu o negativite sa nedostanú k lekárovi či do niektorých obchodov. Vážnejším problémom však je, že sa nedostanú ani na poštu, čo pre mnohých seniorov znamená zostať bez dôchodku. A to už mnohí z nich jednoducho nedokážu utiahnuť, pretože nemajú dostatočné úspory.

Podľa ministra dopravy Andreja Doležala (Sme rodina) ide približne o päť percent z 1,4 milióna dôchodcov, ktorí si chodia po dôchodok na poštu.

„Prosíme ich, aby využili aktuálny zjednodušený spôsob, telefonicky kontaktovali svoju pobočku pošty a nechali si doniesť dôchodok doručovateľmi priamo domov,“ odporúča minister.

„Dôchodok mi chodí na účet,“ hovorí Imrich Szeplaky z Fiľakova, ktorý už prekročil osemdesiatku. „Do obchodu ma pustia, do banky ma pustia, ale aby som si mohol ísť zaplatiť šeky na poštu… Otočili ma, že nemám certifikát,“ hnevá sa.

„Chcel som si ísť zaplatiť televíziu, na to potrebujú aj môj občiansky… Ani suseda nemôžem poprosiť, aby to išiel zaplatiť za mňa,“ dodáva.

Bojí sa, že ak bude meškať s platením, vypnú mu vodu, elektrinu, televíziu… „Budem doma sedieť v zime a pozerať sa na prázdnu stenu? To naozaj máme takto zomrieť?“ pýta sa v mene ďalších seniorov, ktorí majú podobný problém.

Poradca ministra pre strategickú a krízovú komunikáciu Ivan Rudolf pre Pravdu povedal, že sa situáciou spolu „so Slovenskou poštou zaoberáme, pripravujeme riešenie, o ktorom budeme informovať“.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská pošta #Dôchodcovia