Prečo sudca poslal do väzby policajnú špičku? Prešli na druhú stranu

Obvinenie bývalých vrcholných predstaviteľov polície z korupcie, zneužívania svojich právomocí a podporovania zločineckej organizácie pod vedením nitrianskeho oligarchu Norberta Bödöra vzbudilo vlnu kritiky najmä od predstaviteľov strany Smer, v ktorej prospech mala táto skupina pracovať.

14.11.2020 12:00
debata (118)

Svoje výhrady voči obvineniu ich bývalých nominantov smerovali voči údajne účelovému spojeniu podozrivých do organizovanej skupiny. Tvrdia, že toto politicky motivované obvinenie nepotvrdzujú žiadne dôkazy a stojí len na spolupracujúcich obvinených tzv. kajúcnikoch. Čo si o týchto agumentoch myslí sudca, ktorý rozhodoval o ich väzbe?

Keď Národná kriminálna agentúra (NAKA) minulý štvrtok zadržala pri akcii Očistec deväť osôb, vrátane policajného exprezidenta Tibora Gašpara a ďalších bývalých vysokých funkcionárov NAKA, väčšina politikov reagovala nadšene. Razia však vyrušila predstaviteľov bývalej vládnej strany Smer, obzvlášť tvrdenie vyšetrovateľa, že zločinecká skupina pod vedením Bödöra obchodovala s trestnými konaniami v prospech strany Smer.

VIDEO: Peter Vačok v Ide o pravdu o kauze Očistec: Je málo pravdepodobné, že politici o ničom nevedeli.

Video

Balast politickej objednávky

„V tom uznesení vznikol nejaký balast politickej objednávky, ktorý tam neviem kto dal. Ten hovorí o tom, že toto celé je zločinecká skupina,“ sťažoval sa v rozhovore pre denník Pravda bývalý minister vnútra Robert Kaliňák. „Jediné, čo páchateľov usvedčuje, sú kajúcnici, ktorí sami sú najväčšími páchateľmi, a v snahe zachovať si postavenie, príjmy a slobodu usvedčia hocikoho, koho im napíšu,“ tvrdil s tým, že prípadný odsudzujúci rozsudok podľa neho spochybní aj Európsky súd pre ľudské práva.

S obvinením vzneseným policajným vyšetrovateľom Jánom Čurillom sa stotožnili aj dozorujúci prokurátori Ondrej Repa a Michal Šurek, ktorí súdu predložili návrh na väzobné stíhanie údajných členov skupiny. Bödör, špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, bývalý riaditeľ finančnej spravodajskej jednotky NAKA Pavol Vorobjov aj bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó už boli vo väzbe pre iné zväčša korupčné trestné činy.

VIDEO: Dozorujúci prokurátor o návrhoch na väzbu v kauze Očistec.

Video

Makó bol ale ako jeden z kľúčových svedkov v piatok z väzby prekvapivo prepustený. „Dozorový prokurátor dospel k uvedenému záveru po dôkladnom preskúmaní jednotlivých okolností danej trestnej veci a bol vzatý do úvahy aj postoj obvineného k trestnému konaniu,“ potvrdila Pravde hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová.

Keďže bývalý riaditeľ finančnej jednotky NAKA Bernard Slobodník a bývalý referent protikorupčnej jednotky Ivan Bobocký s vyšetrovateľmi spolupracujú, prokurátori žiadali väzbu len pre šiestich podozrivých. Sudca Rastislav Stieranka v nedeľu 8. novembra do väzby poslal všetkých. Okrem Gašpara aj bývalého riaditeľa protikorupčnej jednotky NAKA Róberta Krajmera, exšéfa NAKA Petra Hraška, niekdajšieho šéfa odposluchov SIS Mariána Zetochu, bývalého zástupcu šéfa finančnej jednotky NAKA Milana Mihálika a exriaditeľa ekonomického odboru ministerstva vnútra Martina Fleischera.

VIDEO: Krajmerov obhajca: Je tu veľká vôľa, aby obvinených odsúdili.

Video

Sudca: Prešli na druhú stranu

„Sudca pre prípravné konanie skúmal aj existenciu materiálnych podmienok väzby, teda dôvodnosť trestného stíhania a dôvodnosť väzby (existencia väzobného dôvodu), a to vo vzťahu ku každému obvinenému zvlášť. (…) Z dôkazov založených vo vyšetrovacom spise a výsluchom obvinených zistil, že návrh prokurátora je sčasti dôvodný,“ zhodnotil sudca v uznesení, ktoré má redakcia denníka Pravda k dispozícii.

„Vychádzajúc z opisu konania obvinených uvedeného v skutkovej vete uznesenia o vznesení obvinenia vyplýva, že títo šokujúco namiesto boja proti zločinnosti „prešli na druhú stranu“ a sami mali zločineckú skupinu vytvoriť. Následne mali svoje konanie v rámci skupiny dlhodobo a pomerne pravidelne vzájomne koordinovať. Práve na túto ich už vžitú „vlastnosť“ tzv. kolektívneho uvažovania poukázal aj prokurátor v svojom návrhu,“ vysvetľuje sudca dôvodnosť väzby, ktorá má zabrániť mareniu dôkazov a ovplyvňovaniu svedkov.

Podľa sudcu je obvinenie zo založenia skupiny, ktoré je uvádzané ako prvý z desiatich bodov obvinenia, dostatočne odôvodnené a nepotvrdzujú to len spolupracujúci obvinení, ale aj ďalší traja svedkovia.

„Sudca pre prípravné konanie sa stotožnil s názorom prokurátora, že predbežný záver o tom, že skutky uvedené v bode 1. až 10. obvinenia sa mohli stať, možno už teraz oprieť o výpovede viacerých spoluobvinených, ale aj viacerých svedkov,“ približuje sudca v uznesení. Tieto výpovede sú navyše podporené aj ďalšími listinnými dôkazmi.

VIDEO: Robert Kaliňák: Vyšetrujme aj Gašpara, ale bez nánosu politiky.

Video

Vrcholne amorálne konanie

Ani žiadnu politickú motiváciu za obvinením sudca nenašiel. „Závažnosť činov, ktoré mali byť páchané, možno (okrem rozsahu trestnej činnosti) odvodiť nielen z rozpätia do úvahy prichádzajúcej trestnej sadzby, ale predovšetkým z toho, že túto činnosť mali dlhodobo páchať o. i. vysokopostavené osoby na čele Policajného zboru, ktorý bol práve na boj proti zločinnosti zriadený. Fatálne dôsledky takého vrcholne amorálneho konania (ak bude preukázané) sa odzrkadlia nielen na priamo poškodených subjektoch, ale aj na strate elementárnej dôvery obyvateľstva v štát, ktorého sú súčasťou,“ dodal sudca.

Kaliňák však spochybňuje aj toto rozhodnutie súdu. „Viete si predstaviť, čo by urobili so sudcom, keby ju neschválil? Nemal na výber,“ tvrdí exminister vnútra.

Policajná razia Národnej kriminálnej agentúry Očistec sa začala vo štvrtok 5. novembra skoro ráno. Postupne polícia zadržala deväť osôb vrátane policajného exprezidenta Tibora Gašpara a ďalších bývalých vysokých funkcionárov Národnej kriminálnej agentúry. Vyšetrovateľ vzniesol obvinenie spolu až 13 osobám pre viaceré trestné činy, okrem iného pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, korupčné trestné činy a trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa.

VIDEO: Obhajca Ľubomír Hlbočan o obvinení: Je to neuveriteľná konštrukcia.

Video

© Autorské práva vyhradené

118 debata chyba
Viac na túto tému: #Akcia Očistec