Premiér ako v Matrixe ponúka dve pilulky: Lockdown alebo plošné testovanie

Buď bude Slovensko bojovať Matovičovou "atómovou zbraňou" na koronavírus, čiže plošným testovaním, alebo bude treba uzavrieť ekonomiku. Igor Matovič ponúka len tieto možnosti. Vyplýva to z jeho zamyslenia na sociálnej sieti.

14.11.2020 10:09 , aktualizované: 12:48
debata (416)

Premiér Igor Matovič zverejnil na sociálnej sieti dlhý status, v ktorom dáva Slovensku na výber z dvoch možností. Na záver opäť napadol Richarda Sulíka a stranu SaS. Časť odborníkov má však iné odporúčania ako ponúka premiér Matovič – zamerať sa na regióny s najväčšími zdrojmi nákazy a tam intenzívne testovať, dohľadávať kontakty a v prípade potreby ich uzavrieť. Nie celé Slovensko.

„Máme len dve možnosti, ak chceme prežiť zimu s minimálnymi újmami a dopriať deťom školu či reštauráciám normálne fungovanie – zraziť počet denných pozitívnych silným lockdownom, alebo ďalším masívnym testovaním. Prípadne ich kombináciou. Ak ktokoľvek tvrdí, že môžeme heknúť pravidlá Konzícia odborníkov, nebude si ich všímať a otvoríme napr. školy, tak len blúzni. Spôsobilo by to tak nekontrolovaný nárast nových prípadov, že nakoniec by sme boli radi, že ideme do Vianoc s 5 tisíc prípadmi denne.“

Na útoky Igora Matoviča na stranu SaS reagoval aj župan Bratislavského kraja, zvolený za stranu SaS, Juraj Droba. Pripomenul premiérovi, že testovanie „sme podstúpili, aj keď so zaťatými zubami, aby sa otvorila ekonomika a nie kostoly“.

„To, čo sa u nás deje, je naozaj desivé. Malí podnikatelia, ktorí si poctivo roky budovali biznis a platili odvody štátu, sú na kolenách. Deti nedostávajú vzdelanie, napriek tomu, že minister školstva má riešenia, ako by sa do škôl vrátiť mohli. Problém asi je, že nie je zo „správnej“ strany. Ešte šťastie, že môžeme ísť aspoň do toho kostola a našou návštevou naplno rozpumpovať ekonomiku,“ napísal Droba.

Matematik Ivan Bošňák, ktorý je s Jakubom Tillingerom a Viliamom Bendíkom za občianskou platformou dátových analytikov Dáta bez pátosu a už dávnejšie predpovedali, že krivka rastu nakazených bude klesať na Slovensku i v Českej republike, zverejnill status, v ktorom sa cíti byť deprimovaný:

„V Nemecku chodia VŠETKY DETI DO ŠKOLY. Od 7. triedy majú max 6 hodín a poobede žiadne group activities. Do 6. triedy aj družina, aj group activities. Got it? U nás zavreté školy a otvorené kostoly. Inde zavreté kostoly a otvorené školy. A Sulik stojí v šíku s kotlebom, ficom a pelegrinym. Slovensko je odsúdené sa motať na periférii všetkého, čo má zmysel, nedotkne sa vzdelanosti a vypadne aj zo šiestej okresnej ligy. Všetkého. Nezostala mi nádej a opustili ma sily. Zbohom,“ zakončil svoj status Bošňák.

Ako vyzerá Slovensko k 10. novembru 2020 z pohľadu analýzy Dát bez pátosu? Takto:

Na koronavírus zomrelo ďalších 19 osôb

Na Slovensku v priebehu piatku pribudlo 19 úmrtí na pľúcnu formu Covid-19, celkový počet obetí tak prekročil hranicu 500 a stúpol na celkových 510. Koronavírus v priebehu uplynulého dňa potvrdili ďalším 1 771 osobám, celkový počet pozitívne testovaných osôb sa zvýšil na 85 567 . Laboratóriá v priebehu piatka vykonali vyše 10-tisíc RT-PCR testov.

Najviac pozitívne testovaných bolo v Prešovskom kraji (395), nasleduje Trenčiansky kraj (308), Trnavský (219), Nitriansky (210), Košický (207), Žilinský (181), Banskobystrický (157) a Bratislavský (94). Je medzi nimi 826 mužov a 945 žien.

Premiér Igor Matovič na sociálnej sieti uviedol, že od 9. októbra Slovensko v počte nových prípadov koronavírusu nemalo tak „dobrý“ piatok, ako ten posledný.

V nemocniciach je v súčasnosti hospitalizovaných 1 743 pacientov (rozdiel oproti štvrtku –72), potvrdený Covid-19 má 1 474 z nich. Na Jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) sa nachádza 108 pacientov, umelú pľúcnu ventiláciu potrebuje 117 osôb. Z koronavírusu sa vyliečilo ďalších 2 585 pacientov, celkovo tak počet uzdravených stúpol na 29 024.

7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid19.nczis­k.sk, a ministerstvo zdravotníctva na stránke korona.gov.sk.

© Autorské práva vyhradené

416 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19