Vláda podľa Matoviča nikdy vážne nad povinným očkovaním proti koronavírusu neuvažovala

Slovenská vláda nikdy vážne neuvažovala nad tým, že by chystala povinné očkovanie proti novému koronavírusu. Na sociálnej sieti to zdôraznil premiér Igor Matovič (OĽANO). Podľa jeho slov je dôležité ľuďom poctivo vysvetľovať prínos očkovania.

14.11.2020 16:13 , aktualizované: 16:39
debata (98)

Poukázal na to, že v súvislosti s novým koronavírusom mnohí ľudia veria dezinformáciám, a to napriek tomu, že túto tému viackrát s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (OĽANO) verejne komunikovali.

„Len poctivými argumentmi dosiahneme pochopenie, že rozhodnutie o vakcinácii nie je len o rozhodnutí mladého slobodného človeka, ale aj o ochrane zdravia a života jeho mamy, otca, starých rodičov či známeho s rakovinou, obezitou, cukrovkou či poruchou imunitného systému,“ uviedol.

Predpokladá, že mnohí sa rozhodnú nedať sa zaočkovať. Dodal, že je to slobodná voľba ľudí. Bude to však považovať za dôkaz toho, že tieto osoby sa nepodarilo o dôležitosti očkovania presvedčiť.

SNS znepokojená rizikami vakcíny

Mimoparlamentnú SNS znepokojujú riziká vakcíny proti Covid-19. Ako uviedol podpredseda strany Jaroslav Paška, viaceré spoločnosti dokončujú klinické štúdie svojich produktov, no podľa jeho slov zamlčiavajú nedostatky a nejasnosti z testovania, očakávateľné komplikácie z produkčného a realizačného procesu, či riziká možných sprievodných zdravotných problémov.

Poukázal na článok The Guardian, kde sa píše o tom, že ide o úplne novú konštrukciu vakcíny, doposiaľ u ľudí komerčne nepoužitú. Paška sa preto odvoláva na odborný článok, z ktorého vyplýva, že z krátkodobého testovania nie je možné jednoznačne vylúčiť následné, doposiaľ neznáme alergické reakcie.

Paška tiež hovorí o tom, že vakcína môže pôsobiť na rôznych ľudí odlišne. Pýta sa napríklad na to, ako má Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR domyslenú realizáciu distribúcie a očkovania.

„SNS má vážne obavy, že vláda SR, ani rezort zdravotníctva nie sú spôsobilí rozumne vyhodnotiť ponuky farmaceutických firiem, ani kvalitu a bezpečnosť ich vakcín,“ komentoval podpredseda národniarov, pričom upozornil, aby štát neobmedzoval občanom výber z dostupných typov vakcín proti novému korovírusu.

Dodal, že Maďarsko otvára cestu pre svojich občanov aj k ruskej vakcíne Sputnik V, či vakcíne EpiVakKorona, uvedeným do praxe bez ukončenej tretej fázy klinického testovania.

„Výber dokončovaných vakcín je veľký, treba sa len kvalifikovane pozrieť na ich parametre, dostupnosť a ceny. Akákoľvek štátom povolená vakcína ale musí byť predovšetkým bezpečná a pred očkovaním populácie riadne klinicky otestovaná,“ dodal Paška s tým, že občanom musí ostať plné právo rozhodnúť sa, či a akou vakcínou si budú chrániť svoje zdravie pred hrozbou nového koronavírusu.

98 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #Igor Matovič #koronavírus #Covid-19