Rakúšania sa zavrú, Slováci na hraniciach testovať nebudú

Rakúsko chce ku koncu prísneho lockdownu, ktorý je naplánovaný do 6. decembra, na prítomnosť koronavírusu hromadne otestovať obyvateľstvo krajiny - podobne ako to bolo aj na Slovensku. Oznámil to v nedeľu rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Slováci na hraniciach testovať nebudú, uviedol minister vnútra Roman Mikulec.

15.11.2020 06:00 , aktualizované: 22:32
debata (227)
Mapa šírenia koronavírusu na Slovensku

Na mape môžete vidieť celkový počet prípadov na konkrétny okres.

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:32 Britský premiér Boris Johnson sa nachádza v samoizolácii po tom, ako mu oznámili, že bol v kontakte s osobou pozitívne testovanou na ochorenie Covid-19. Informovala o tom v nedeľu večer jeho kancelária, píše agentúra AP.

„Bude pokračovať v práci z Downing Street a naďalej viesť reakciu vlády na koronavírusovú pandémiu,“ uvádza sa v stanovisku Johnsonovej kancelárie.

Premiér, ktorý bol v apríli po nákaze novým koronavírusom hospitalizovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti, sa podľa oznámenia tentoraz cíti dobre a nemá žiadne príznaky koronavírusovej choroby.

Johnson sa vo štvrtok na asi pol hodiny stretol s menšou skupinou poslancov. U jedného z nich sa následne objavili príznaky Covid-19 a mal pozitívny test. Kancelária premiéra neuviedla, ako dlho bude Johnson v izolácii, na základe pokynov britských zdravotníckych úradov by však každý, komu oznámia rizikový kontakt, mal byť v karanténe 14 dní.

20:22 Ron Klain, ktorý je jedným z hlavných poradcov budúceho prezidenta Spojených štátov Joea Bidena, vyzval strany v Kongrese k urýchlenému schváleniu prostriedkov na boj s epidémiou Covidu-19. Vyzval tiež k okamžitému zákroku, ktorý by umožnil jeho tímu koordináciu s odchádzajúcou administratívou prezidenta Donalda Trumpa. Dnes o tom informovala agentúra Reuters.

Klain, ktorý sa má stať budúcim personálny šéfom Bieleho domu, povedal, že demokrati aj republikáni v Kongrese musia urýchlene uvoľniť financie pre ďalšiu štátnu pomoc, pretože prudký nárast počtu nakazených donútil mnoho amerických štátov k novým reštrikciám.

„Toto môže byť prvý príklad nadstraníckeho postupu po voľbách,“ povedal Klain v rozhovore s NBC. Klain ďalej uviedol, že Bidenov tím sa tento týždeň plánuje stretnúť so zástupcami farmaceutických spoločností vrátane firmy Pfizer, ktorá minulý týždeň uviedla, že vakcína proti Covidu-19 vyvíjaná v spolupráci s nemeckou BioNTech má podľa predbežných dát z poslednej fázy klinických testov viac ako 90-percentnú účinnosť.

Podľa neho tím však stále čaká, až federálne úrady formálne začnú proces odovzdania moci medzi Bidenovými epidemiologickými poradcami a krízovým štábom Bieleho domu. (čtk)

19:16 V Taliansku za posledný deň znovu klesol počet novo zistených prípadov nákazy koronavírusom, podľa štatistiky ministerstva zdravotníctva za 24 hodín pribudlo 34-tisíc infikovaných, o deň skôr to bolo vyše 37-tisíc. Cez víkend ale spravidla laboratória vyhodnocujú menšie množstvo testov, čo sa na číslach odráža.

Taliansko v posledných týždňoch zažíva prudké zhoršenie epidemickej situácie. V piatok hlásili úrady najvyšší prírastok nakazených od začiatku pandémie – takmer 41-tisíc. Celkovo má krajina 1,18 milióna infikovaných, vyše 45-tisíc ľudí s Covidom-19 zomrelo. Za posledných 24 hodín bolo obetí 546, o deň skôr zdravotníci informovali o 544 mŕtvych.

Za posledný deň vyhodnotili talianske laboratória 195-tisíc testov, o deň skôr to bolo o 30-tisíc viac. Najviac pozitívnych výsledkov hlási severotaliansky región Lombardsko, kde pribudlo vyše 8-tisíc nakazených. Celkom tu úrady evidujú vyše 160-tisíc aktívnych prípadov nákazy. (čtk)

18:08 Hasiči počas uplynulých šiestich dní otestovali na prítomnosť nového koronavírusu na svojich odberných miestach spolu 34 485 ľudí. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Zuzana Farkasová. Zdôraznila, že v nedeľu hasiči netestujú.

Doplnila, že z otestovaných bolo 457 pozitívnych, čo predstavuje 1,33 percenta. V súvislosti s testovaním ostáva na budúci týždeň v prevádzke 12 odberných miest HaZZ. Testovanie bude pre verejnosť na budúci týždeň prístupné v pondelok od 12.00 do 20.00 h a od stredy do soboty od 12.00 do 20.00 h. Počas štátneho sviatku, teda v utorok (17. 11.) hasiči testovať nebudú. (tasr)

17:20 Prioritou najbližších dní je dobrovoľné testovanie ľudí na Covid-19 v každom okrese. Testovanie na hraniach, s ktorým sa pôvodne malo začať v pondelok (16. 11.), zatiaľ nebude. Uviedol to v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) s tým, že ak sa súkromné firmy predsa len testovať rozhodnú, nebude im v tom bránené.

„Testovanie na hraniciach zatiaľ nebude vzhľadom na to, že aj pilotný projekt testovania na ukrajinskej hranici ukázal, že to nie je celkom adekvátne. Myslím v počte ľudí otestovaných a v počte pozitívnych. Pandemická komisia sa dohodla na tom, že sa zatiaľ toto testovanie nebude spúšťať takým spôsobom, ako sme to chceli,“ povedal Mikulec. (tasr)

16:12 Nemci by sa mali pripraviť na štyri až päť mesiacov prísnych opatrení proti šíreniu koronavírusu a nemali by očakávať uvoľnenie súčasných nariadení. V rozhovore s Bild am Sonntag to povedal minister hospodárstva Peter Altmaier.

„Všetky krajiny, ktoré opatrenia zrušili príliš skoro, zaplatili vysokú cenu v podobe strát ľudských životov,“ konštatoval nemecký minister hospodárstva. Nemecko plánuje v decembri zriadiť stovky centier po celej krajine, aby sa pripravilo na hromadné očkovanie proti koronavírusu, napísal nedeľník Welt am Sonntag. (čtk, bild)

15:54 Ísť spôsobom uvoľňovania protiepidemických opatrení je za súčasnej situácie na hrane. V dnešnej diskusnej relácii Na telo s Michalom Kovačičom televízie Markíza to povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí).

Zdôraznila, že debata o uvoľňovaní opatrení a následné rozhodnutie musí prebehnúť na rokovaní Ústredného krízového štábu. To je naplánované na pondelok 16. novembra so začiatkom o 14:00. (sita)

14:43 Polícia zasiahne proti demonštrujúcim, ktorí sa v utorok 17. novembra plánujú zúčastniť na ohlásených protestoch. V nedeľnej diskusnej relácii Na telo s Michalom Kovačičom to povedal minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). Možný zásah polície odôvodnil tým, že plánované demonštrácie by boli nezákonné, keďže na Slovensku platí núdzový stav. (sita)

14:26 Celoplošné testovanie na Slovensku malo zmysel, vďaka nemu sú výsledky počtu pozitívne testovaných na koronavírus lepšie. V nedeľnej politickej diskusnej relácii O päť minút 12 to povedal predseda Výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽANO).

Celoplošné testovanie podľa neho prinieslo svoje ovocie a uvoľnenie opatrení. Vláda podľa Krúpu musí balansovať medzi „ekonomikou“ a „zdravím občanov“. Podotkol, že opatrenia boli prijaté z dôvodu, aby na Slovensku nepadol zdravotnícky systém oslabený predchádzajúcou vládou.

Podpredseda parlamentu a opozičného Smeru Juraj Blanár (Smer) v diskusii uviedol, že vyhodnotenie celoplošného testovania zatiaľ neexistuje. Blanár poznamenal, že nie všetci hodnotia celoplošné testovanie pozitívne, sprevádzané bolo podľa jeho slov viacerými problémami.

Blanár však je za dodržiavanie všetkých epidemiologických opatrení a pandémiu nespochybňuje. Tvrdí ale, že na predĺženie núdzového stavu nebol dôvod, keďže dochádza k uvoľneniu opatrení. Platiť by mal len pre zdravotníctvo. Myslí si, že vláda chce zamedziť zhromažďovaniam, aby sa vyhla protestom. (tasr)

14:21 Rusko v nedeľu ohlásilo 22 572 novo nakazených koronavírusy a 352 súvisiacich úmrtí za 24 hodín. V predchádzajúcich dvoch dňoch krajina vykázala rekordné prírastky novo nakazených. Od začiatku pandémie sa v Rusku podľa oficiálne vedených štatistík nakazilo vyše 1,9 milióna ľudí, z ktorých 33 186 nákaze podľahlo. (čtk)

14:09 Slovensko pomôže Rakúsku pri plošnom testovaní obyvateľov na koronavírus. Vo svojom profile na sociálnej sieti to uviedol predseda vlády Igor Matovič v reakcii na zámer Rakúska plošne otestovať svojich obyvateľov po vzore Slovenska.

12:49 Rakúsko chce ku koncu prísneho lockdownu, ktorý je naplánovaný do 6. decembra, na prítomnosť nového koronavírusu hromadne otestovať obyvateľstvo krajiny – podobne ako to bolo aj na Slovensku. Oznámil to v nedeľu rakúsky kancelár Sebastian Kurz v relácii „Pressestunde“ verejnoprávnej stanice ORF.

Jednou z cieľových skupín sú zatiaľ okrem iných učitelia, spresnil Kurz podľa agentúry APA. Ďalšie detaily avizovaného testovania majú byť známe v priebehu týždňa – cieľom je umožniť aspoň „spolovice normálne vianočné sviatky“, píše denník Kurier. (tasr, orf, apa)

12:28 V nemocniciach v Maďarsku je hospitalizovaných 7013 pacientov s ochorením Covid-19, z nich 569 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Za posledný deň potvrdili nákazu novým druhom koronavírusu v krajine 4238 osobám. V súvislosti s uvedeným ochorením zomrelo v tomto čase 107 pacientov, uviedol v nedeľu vládny server koronavirus.gov­.hu.

Počet infikovaných dosiahol od vypuknutia epidémie nového koronavírusu v krajine 140 961 a zomrelo celkom 3097 ľudí. Z ochorenia sa zotavilo doteraz 31 599 osôb.

Od polnoci z utorka na stredu začali platiť v krajine viaceré sprísnené protiepidemio­logické opatrenia. Ich súčasťou je aj zákaz vychádzania od 20.00 do 05.00 h a úplný zákaz zhromažďovania. Vláda vyhlásila, že pomocou týchto obmedzení chce spomaliť šírenie nákazy a chrániť fungovanie zdravotného systému.

11:35 Premiér Igor Matovič na sociálnej sieti uviedol, že efekt plošného testovania na Slovensku sa čoskoro vypne, zvažuje i tvrdý lockdown podobný tomu v Rakúsku. (Viac tu)

11:09 Grécka polícia oznámila v nedeľu zákaz verejných zhromaždení štyroch a viacerých osôb vzhľadom na pandemickú situáciu v krajine, kde pre koronavírus hrozí kolaps nemocníc. Stalo sa tak pred blížiacim sa výročím študentského povstania proti gréckej vojenskej junte z roku 1973, ktoré pripadá na utorok, informovala agentúra AFP.

Na minuloročnej demonštrácii sa 17. novembra v Aténach a ďalších mestách zúčastnilo viac ako 30-tisíc ľudí, pričom na dianie dohliadalo množstvo policajtov. Tento rok však takéto podujatia nebudú možné, nakoľko zákaz zhromažďovania viac ako štyroch ľudí začne platiť od nedele 18.00 h a potrvá do stredy 21.00 h, uviedla polícia.

Za organizovanie zakázaných podujatí hrozí právnickým subjektom ako napríklad politickým stranám pokuta vo výške 5000 eur; súkromné osoby môžu za zorganizovanie demonštrácie v čase zákazu dostať pokutu 3000 eur. Za účasť na takomto nepovolenom podujatí hrozí pokuta 300 eur. (tasr, afp)

10:07 V sobotu pribudlo na Slovensku 1 200 prípadov koronavírusu pri 6 545 RT-PCR testoch. Celkový počet pozitívne testovaných osôb tak stúpol na 86 767. V priebehu uplynulého dňa nepribudlo žiadne úmrtie na pľúcnu formu Covid-19, počet obetí tak ostáva na celkových 510. Počet hospitalizácii už tretí deň v rade klesá. (Viac tu)

9:24 Elon Musk má s najväčšou pravdepodobnosťou Covid-19 s miernymi príznakmi. Musk to napísal na svojom twitterovom účte potom, ako tento týždeň spochybnil spoľahlivosť antigénových testov na koronavírus.

"Dostávam úplne rozdielne výsledky z rôznych laboratórií, ale s najväčšou pravdepodobnosťou mám mierny priebeh covidu. Mám symptómy ako pri miernom prechladnutí, napísal.

9:00 Jedným z najbežnejších symptómov Covidu-19 je okrem bežnej horúčky, suchého kašľa a únavy tiež anosmia – náhla strata schopnosti vnímať čuchové vnemy. V niektorých prípadoch môže tento symptóm pretrvávať niekoľko mesiacov. A čím dlhšie trvá, tým väčšou psychologickou záťažou sa stáva. Preto lekári odporúčajú „čuchový tréning“, aby sa pacientom vrátil tento zmysel rýchlejšie. (Viac tu)

8:49 Nemecko za uplynulých 24 hodín ohlásilo 16 947 nových prípadov nákazy koronavírusom. Počet mŕtvych s ochorením Covid-19 sa zvýšil o 107. Informoval o tom dnes berlínsky Inštitút Roberta Kocha (RKI).

V Nemecku, ktoré má približne 83 miliónov obyvateľov, sa od začiatku epidémie prítomnosť koronavírusu potvrdila u 790 503 ľudí, 12 485 ľudí po nákaze zomrelo. Sedemdňové reprodukčné číslo v Nemecku v sobotu večer predstavovalo 1,05 oproti 0,99 predchádzajúci deň. Číslo udáva, na koľko ďalších ľudí infikovaný človek nákazu prenesie. Súčasný údaj znamená, že sto infikovaných ľudí nakazilo v priemere zhruba ďalších 105 osôb. Ak je číslo dlhodobo pod hodnotou jedna, tak je infekcia je na ústupe. (čtk, rki)

8:16 Núdzový stav na Slovensku sa pre pandémiu nového koronavírusu od nedele predlžuje o ďalších 45 dní. Zároveň sa zakazuje zhromažďovanie sa viac ako šiestich ľudí, okrem osôb žijúcich v jednej domácnosti. Vyplýva to z uznesenia vlády SR zo stredy (11. 11.). Zákaz vychádzania už neplatí.

Od nedele od 1.00 h sa končí povinnosť preukázať sa certifikátom s negatívnym výsledkom testu z celoplošného testovania na ochorenie Covid-19 alebo potvrdením o výnimke. (tasr)

7.00 V Českej republike zaznamenali za sobotu 4 199 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 117 súvisiacich úmrtí. Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených v nedeľu ráno na webe českého ministerstva zdravotníctva. V porovnaní s minulou sobotou je to pokles o viac ako 3 500 prípadov, píše portál Novinky.cz.

Česko v súčasnosti eviduje 129 788 aktívnych prípadov nákazy. Doteraz sa z ochorenia vyliečilo 322 383 osôb. Do soboty 18.00 h bolo v nemocniciach hospitalizovaných 7200 pacientov, pričom na jednotkách intenzívnej starostlivosti ich je 1 099. Celkovo sa v ČR od začiatku pandémie nakazilo 458 229 ľudí a 6 058 zomrelo v dôsledku ochorenia Covid-19, ktoré vírus spôsobuje. Údaje o úmrtiach však bývajú doplňované spätne aj za niekoľko dní, preto sa často menia. (tasr)

6:00 Microsoft uviedol, že ruská hackerská skupina známa ako Fancy Bear spolu so severokórejskými kolegami prezývanými Zinc a Cerium sa zapojili do nedávnych pokusov o preniknutie do sietí siedmich farmaceutických spoločností a vývojárov vakcín v Kanade, Francúzsku, Indii, Južnej Kórei a Spojených štátoch.

Softvérová spoločnosť ďalej uviedla, že väčšina cieľov boli organizácie, ktoré testujú koronavírusovú vakcínu. Väčšina týchto útokov sa skončila neúspechom, bližšie nespresnený počet ich však podľa Microsoftu uspel. Podrobnejšie informácie o cieľoch útokov, ich popis ani časové obdobie firma neoznámila.

Pobúrenie z kybernetickej špionáže prichádza v čase, svetové mocnosti skryto súperia v pretekoch o vakcínu proti koronavírusu, poznamenala agentúra. Podľa Reuters tiež dokladajú dlhodobú snahu Microsoftu o nastavenie celosvetových pravidiel, ktoré by zakázali hackerské útoky proti zdravotníckym zariadeniam. (čtk)

© Autorské práva vyhradené

227 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19