Pribudlo 1 200 prípadov, Matovič uvažuje i nad tvrdým lockdownom

V sobotu pribudlo na Slovensku 1 200 prípadov koronavírusu pri 6 545 PCR testoch. Celkový počet pozitívne testovaných osôb tak stúpol na 86 767. V priebehu uplynulého dňa nepribudlo žiadne úmrtie na pľúcnu formu Covid-19, počet obetí tak ostáva na čísle 510. Podľa premiéra Igora Matoviča však efekt plošného testovania končí, zvažuje preto jeho opakovanie, ale i tvrdý lockdown podobný tomu v Rakúsku.

15.11.2020 10:07 , aktualizované: 15:28
Koronavírus / Testovanie / Foto:
debata (538)

Matovič na sociálnej sieti k najnovším číslam pozitívne testovaných uviedol, že „päť týždňov sme za sobotu nemali tak dobré výsledky“. Plošné testovanie na Slovensku podľa neho dramaticky zmenilo krivku, keď na miesto 7-dňového priemeru 5-tisíc, kam Slovensko podľa neho smerovalo, je momentálne na tretinových hodnotách.

Matovič však zároveň pripomenul, že efekt plošného testovania sa čoskoro vypne, t.j. krivka bez ďalšej intervencie a snahy prestane klesať. Matovič preto pripustil, že jednou z možností, ako naďalej znižovať počty pozitívne testovaných je zavedenie tvrdého lockdownu podobného tomu, ktoré chce od budúceho týždňa zaviesť susedné Rakúsko.

„Urobili sme spolu plošným testovaním skvelú prácu a bolo by hlúpe teraz zaspať na vavrínoch a neurobiť nič pre dorazenie hnusoby tak, aby sme ju mali pod kontrolou a mohli by sme školy a reštaurácie dostať z pasce, v ktorej sa nachádzajú,“ uviedol premiér v statuse.

Ako ďalej poznamenal, alternatívou bolo aj komunitné testovanie. Podľa jeho názoru malo dopomôcť k tomu, aby sa na Slovensku koncom novembra mohli otvoriť školy a reštaurácie. „Bohužiaľ, vieme, ako idea komunitného testovania dopadla,“ komentoval.

Podľa Matoviča cesta existuje, len na jej presadenie je podľa neho potrebné, „aby sme ako koalícia ťahali spolu a nesnažili sa silou-mocou v ťažkej chvíli zapáčiť sa skupine ľudí, ktorí sú objektívne v zúfalej situácii.“

Matovič tiež poukázal na to, že sedemdňový kĺzavý priemer je 1610. Odkazuje na konzílium odborníkov, podľa ktorého by mal klesnúť pod úroveň 750, aby sa na Slovensku mohli zapnúť okresné semafory. Podľa nich by sa následne mohli postupne otvárať školy či reštaurácie.

Zdôraznil však, že Slovensko je „štát a nie spoločenstvo nezávislých okresov“. Uviedol, že stovky tisíc ľudí denne migrujú z okresu do okresu. „To znamená, že máme jeden prepojený organizmus nemocníc. To znamená, že ak sme celoštátne na hranici kapacít nemocníc, nemôžeme si dovoliť svietiť nazeleno v akokoľvek zelených okresoch, lebo aj v nich by pribúdali stovky nových pacientov a zlyhal by nám spoločný systém záchrany zdravia a životov,“ reagoval.

Trvá na tom, že má dve základné podmienky určené konzíliom odborníkov. Tými sú denný počet pozitívnych 750 a maximálne 2000 pacientov v nemocniciach s ochorením Covid-19. „Ak sa chceme správať ako ľudia, musí nám záležať na tom, či svojím užívaním si vlastnej slobody v zelenom okrese nepripravíme niekoho iného v červenom okrese o možnosť zachrániť jeho život,“ uzavrel.

Premiér Matovič tiež uviedol, že Slovensko sa projektom celoplošného testovania stalo „konečne pozitívnym príkladom vo svete“.

„Po mafiánskej milenke Ficom vtiahnutej na stretnutie s Angelou Merkel. Po unesenom Vietnamcovi vládnym špeciálom. Po štátnej tajomníčke ministerstva spravodlivosti predávajúcej rozsudky za kožuchy a kabelky. Po desiatkach zatknutých sudcoch. Po vražde odvážneho novinára a jeho snúbenice. Po špeciálnom prokurátorovi spolupracujúcom s mafiou. Po špičke policajného zboru ako súčasti organizovaného zločinu… po všetkých tých ranách je to veľké zadosťučinenie Slovenskému ľudu,“ uzavrel v statuse na sociálnej sieti Matovič.

Počet hospitalizácií klesol už tretí deň v rade

V súčasnosti je v nemocniciach hospitalizovaných 1 701 pacientov s (rozdiel oproti piatku – 42), potvrdený Covid-19 má 1 418 z nich. Počet hospitalizácii už tretí deň v rade klesá (rozdiel – 146).

Na Jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) sa momentálne nachádza 95 pacientov, umelú pľúcnu ventiláciu potrebuje 107 osôb. Z koronavírusu sa vyliečilo ďalších takmer 1 500 pacientov, uzdravilo sa už viac ako 30-tisíc osôb. 7-dňový kĺzavý medián je na hodnote 1 771.

7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

Najviac pozitívne testovaných za sobotu pribudlo v Prešovskom kraji (261), nasleduje Trenčiansky kraj (190), Trnavský (86), Nitriansky (114), Košický (234), Žilinský (189), Banskobystrický (73) a Bratislavský (53). Je medzi nimi 565 mužov a 635 žien.

Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid19.nczis­k.sk, a ministerstvo zdravotníctva na stránke korona.gov.sk.

© Autorské práva vyhradené

538 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19