Chystajú sa protesty. Chystá sa aj polícia

Sedemnásty november je spomienkou na občianske protesty, ktoré odštartovali v roku 1989 zvrhnutie totalitného režimu. Za 31 rokov od tejto udalosti sa pravidelne v tento deň konajú rôzne akcie a zhromaždenia.

15.11.2020 20:00
protest, Úrad vlády Foto: ,
Počas októbrového protestu pred Úradom vlády, ktorý zorganizovali "ultras", použila polícia aj vodné delo.
debata (1230)

VIDEO: Sviečkový protest proti vláde Igora Matoviča 15. 11. 2020 pred prezidentským palácom.

Video

Minulý rok organizoval protest na Námestí SNP v Bratislave súčasný premiér Igor Matovič (OĽaNO). Bol namierený proti vtedajšej vláde na čele s Petrom Pellegrinim (Hlas). Protesty sa budú v Bratislave konať aj tento rok, ale práve proti Matovičovej vláde.

No v tomto roku je vyhlásený núdzový stav, aj zákaz zhromažďovania.

Fico, Danko, extrémisti

Napriek zákazu zhromažďovať sa časť politikov verejne ohlásila svoju účasť na protestoch. Ako prví sa o slovo prihlásili extrémisti z ĽS NS, ku ktorým sa v utorok o 16. hodine pred Prezidentským palácom pridajú aj futbaloví chuligáni. Svoju účasť na tejto akcii potvrdzoval aj bývalý predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). „Nebite nás už nikdy! 17. 11. 2020 prídeme!“ napísal na sociálnej sieti. V nedeľu podvečer však SNS odvolala svoju účasť a namiesto toho pripravuje pietnu spomienku na Šafárikovom námestí v Bratislave.

Na občianske protesty vyzýva aj strana Smer na čele s Robertom Ficom. „Vláda Igora Matoviča našla záľubu v obmedzovaní a porušovaní našich základných práv a slobôd. Preto ju budeme v parlamente určite odvolávať a zároveň 17. novembra podporíme aj občiansky protivládny protest,“ tvrdí Fico. Svoje vyjadrenia musel čiastočne korigovať, keďže sa na stranu Smeru vzniesla vlna kritiky za to, že sa chystá protestovať spolu s extrémistami. "Nespájajte organizovanie iného protestu s tým, ktorý organizujeme my. Podporujeme protesty za predpokladu, že budú demokratické a pokojné,“ upozornil Fico.

VIDEO: Robert Fico o tom, čo bude robiť strana 17. novembra a prečo vyzýva policajtov, aby si aspoň na minútu dali prilby dolu.

Video

Peter Pellegrini, potenciálny predseda strany Hlas, nechce ľudí vyzývať na porušovanie zákonov, keďže je vyhlásený núdzový stav a platí zákaz zhromažďovania. „Hoci sa mi to nepáči a považujem vyhlásenie núdzového stavu za protiústavné, žiaľ, vyhlásený je a ja sa ako občan musím zdržať akéhokoľvek protiprávneho konania,“ vyhlásil Pellegrini. Ako alternatívu k protestom navrhol, aby si ľudia 17. novembra v okne zapálili sviečku ako symbol slobody. Zároveň vyzval, aby ľudia pri protestoch zachovali pokoj.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) v nedeľu v televíznej diskusií ľudí vyzvala, aby radšej svoj nesúhlas vyjadrili inou formou, napríklad na sociálnej sieti. No a minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) deklaroval, že polícia je pripravená takéto protesty rozohnať.

Vodné delá

Dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Eduard Burda pre Pravdu vysvetlil, čo môže hroziť ľuďom, ktorí sa na proteste napriek núdzovému stavu zhromaždia. „Ak niekto takéto zhromaždenie zorganizuje alebo sa na ňom zúčastní, napĺňa skutkovú podstatu trestného činu porušovania povinností za krízovej situácie podľa paragrafu 290a Trestného zákona. Trestná sadzba za takýto čin predstavuje trest odňatia slobody až na dva roky, v kvalifikovaných prípadoch dva až päť rokov,“ hovorí Burda.

Upozorňuje však, že skutkové podstaty tohto trestného činu sú prečinmi, čo znamená, že aby správanie podľa nich bolo trestným činom, musia tieto skutky zároveň naplniť znak závažnosti.

„Každý jeden skutok napĺňajúci skutkovú podstatu trestného činu treba posúdiť podľa konkrétnych okolností prípadu, či je natoľko závažný, že by malo ísť o trestný čin, alebo nie. Čím bude zhromaždenie masovejšie z hľadiska počtu osôb i fyzickej blízkosti jednotlivých účastníkov medzi sebou, tým je väčšia šanca, že z hľadiska závažnosti pôjde o trestný čin,“ vysvetľuje Burda. Zároveň ľudí vyzýva, aby sa na podobných zhromaždeniach radšej nezúčastnili. Predstavitelia vlády už skôr avizovali, že na potlačenie zhromaždenia môže byť použitá aj vojenská polícia. Burda nie je presvedčený o zákonitosti takéhoto kroku.

„Na riešenie týchto situácií sa má podľa zákona použiť Policajný zbor SR, a nie vojenská polícia. Aj keď existujú určité ustanovenia, na základe ktorých by sa teoreticky dalo v konkrétnom prípade dôvodiť jej použitie v obdobnej situácii, som presvedčený, že takýto postup by sa mal vyhodnotiť ako postup obchádzajúci zákon a teda protizákonný,“ myslí si Burda.

Podobný protest, ale pred Úradom vlády, sa konal 17. októbra. Protestovať vtedy prišli športoví ultras, ktorí sa stretli s extrémistami. Počas niekoľkohodinových protestov hádzali dlažobné kocky a dymovnice. Policajti zasa do davu strieľali gumenými projektilmi, použili slzotvorný plyn a nakoniec na rozohnanie davu použili vodné delá.

Burda si myslí, že išlo o legálny postup. „Vodné delá patria medzi štandardné donucovacie prostriedky Policajného zboru či už na Slovensku, alebo v iných demokratických krajinách. Prioritne sú určené práve na zvládanie situácií v rámci určitých zhromaždení. Samozrejme, musia byť použité zákonným spôsobom,“ upozorňuje dekan právnickej fakulty.

Sviečkový pochod proti vláde Igora Matoviča 15.... Foto: Robert Hüttner, Pravda
protest, sviečková, Sihelský, Hodžovo námestie Sviečkový pochod proti vláde Igora Matoviča 15. novembra 2020.

Protest už v nedeľu

Prvý tohtoročný novembrový protest proti vláde Igora Matoviča sa odohral v nedeľu pred prezidentským palácom a organizoval ho Peter Sihelský. Pred piatimi rokmi bol odsúdený za výtržníctvo, pretože v roku 2013 strieľal z expanznej pištole na nedovolenom zhromaždení na Hodžovom námestí v Bratislave. Premiér Igor Matovič na sociálnej sieti zdieľal jeho video a pripojil k nemu ironický komentár: „S takýmto organizátorom protestu 17. 11. tam bude teda naozaj bezpečne. No comment:“.

VIDEO: Takto to vyzeralo v októbri 2020 pred Úradom vlády, keď sa dostali do potýčky „ultras“ s políciou.

Video
1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #vláda Igora Matoviča #17. november 2020