Pandémia v USA naberá rýchle tempo, Česi naďalej brzdia

Ochorenie Covid-19 sa v súčasnosti v Spojených štátoch šíri najrýchlejšie od začiatku pandémie. Česko má opäť menej nakazených ako pred týždňom.

16.11.2020 06:00 , aktualizované: 22:51
Santa, koronavírus, USA Foto: ,
Santa za sklom a so štítom. Aj takto budú vyzerať vianočné sviatky v ére koronavírusu. Záber je z obchodného centra v Bridgeporte v americkom Connecticute.
debata (61)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:51 V Nemecku sa zatiaľ nebudú sprísňovať karanténne opatrenia v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2. Kancelárka Angela Merkelová v tejto otázke nenašla zhodu počas pondelňajšej videokonferencie s premiérmi 16 spolkových krajín, informuje spravodajská stanica Deutsche Welle.

Merkelová bola podľa vlastných slov pripravená okamžite zaviesť prísnejšie opatrenia, avšak premiéri spolkových krajín chceli počkať ešte týždeň. Ďalšie virtuálne rokovanie v tomto formáte sa preto uskutoční 25. novembra a podľa Merkelovej sa na ňom prijmú „prísnejšie a ďalekosiahlejšie rozhodnutia“ v boji proti šíreniu koronavírusu, píše agentúra Reuters.

Čiastočné karanténne opatrenia, ktoré Nemecko zaviedlo začiatkom novembra, podľa Merkelovej síce pomohli k zníženiu „exponenciálneho rastu“ prípadov infekcií, tempo ich pribúdania sa však musí ešte viac znížiť. Účastníci rokovania vyzvali občanov, aby obmedzili osobné kontakty na „najnižšie možné minimum“. „Obmedzenia (osobných) kontaktov sú receptom na úspech. Musíme ich obmedziť ešte viac, aby sme dosiahli naše ciele,“ povedala Merkelová novinárom. (tasr, deutsche welle)

22:33 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok privítala správy o vakcínach proti chorobe Covid-19, vyjadrila však súčasne vážne znepokojenie nad prudkým nárastom počtu nakazených v mnohých krajinách.

Generálny tajomník WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na virtuálnom brífingu zdôraznil, že „teraz nie je čas“ poľaviť s opatreniami. Zopakoval, že koronavírus SARS-CoV-2 je nebezpečný a „môže napadnúť každý systém v tele“. „Krajiny, ktoré nechávajú vírus nekontrolovane kolovať, sa zahrávajú s ohňom,“ uviedol.

Tedros reagoval na medializované správy z pondelka, podľa ktorých klinické štúdie ďalšej potenciálnej vakcíny proti novému koronavírusu ukázali nečakane dobré výsledky. Americká farmaceutická firma Moderna totiž oznámila, že jej experimentálna vakcína má 94,5-percentnú účinnosť. Americký koncern Pfizer a nemecká biotechnologická spoločnosť BioNTech minulý pondelok (9.11.) uviedli, že ich vakcína má 90-percentnú účinnosť. Ruskí vedci minulý týždeň oznámili, že ich vakcína – Sputnik V – má 92-percentnú účinnosť.

Tedros v pondelok na zasadnutí výkonnej rady WHO pripomenul, že vakcína doplní iné nástroje, ktoré ľudstvo má v boji proti Covid-19, no nenahradí ich. Spočiatku bude množstvo dávok vakcíny obmedzené, preto pri očkovaní budú mať prioritu zdravotníci, starší ľudia a osoby v ohrození. „Dúfame, že to zníži počet úmrtí a umožní zdravotnícky systémom odolávať kríze,“ zdôraznil generálny riaditeľ WHO.

Upozornil však, že očkovanie aj tak „ponechá veľký priestor pôsobeniu vírusu“, preto apeloval neodvolávať preventívne opatrenia, ktoré umožňujú kontrolu šírenia Covid-19, akým je napríklad testovanie, karanténa, sledovanie kontaktov a podobne. (tasr)

22:08 Ministerstvo obrany SR zverejnilo zoznam obcí, kde prebehnú ďalšie testy na koronavírus, pozrite si, či je tam aj vaša. (Viac tu)

21:41 V poľskej metropole Varšava vznikne druhá poľná nemocnica pre pacientov s ochorením Covid-19. Ďalšiu provizórnu nemocnicu postavia na pozemku vojenskej základne vo štvrti Okecie na predmestí Varšavy. Oznámil to v pondelok poľský minister obrany Mariusz Blaszczak, ktorého citovala agentúra PAP.

Nová nemocnica bude mať 250 lôžok vrátane 30 vyhradených pre pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Prevádzkyschopná by podľa Blaszczaka mala byť do konca novembra.

Minister spresnil, že do nemocnice už prebieha nábor pracovníkov. Mala by mať 400 zamestnancov, pričom bude spadať pod poľský vojenský lekársky ústav. Vo Varšave už teraz funguje provizórna nemocnica postavená na Národnom štadióne. (pap, tasr)

21:02 Okrem PCR testov z 27 členských štátov EÚ budú pri vstupe na územie SR platiť aj testy urobené v Nórsku, na Islande, v Lichtenštajnsku, Švajčiarsku a Spojenom kráľovstve. Úprava by sa mala dostať do najbližšej aktualizácie vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ). Z pondelkového rokovania ústredného krízového štábu to na sociálnej sieti oznámil štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus (SaS), po rokovaní to potvrdil aj minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO).

Mikulec pripomenul, že negatívny PCR-test je vstupenkou na územie Slovenska pre kohokoľvek, kto prichádza z tzv. rizikovej krajiny. "Teda napríklad aj keď len priletí na letisko do Schwechatu,“ dodal minister. PCR testy z Ukrajiny sa naďalej vnímajú ako nedôveryhodné, vzhľadom na množstvo falošných certifikátov. (tas­r)

20:35 V Česku pribudlo počas pondelka do 18.00 h 2004 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je o 350 menej než minulý pondelok v rovnakom čase. Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených na webstránke českého ministerstva zdravotníctva.

Za rovnaké časové obdobie pribudlo v ČR tiež 59 úmrtí, čím sa celkový počet obetí pandémie koronavírusu zvýšil na 6370. Od 19. októbra neklesá denný prírastok úmrtí pod 100. Česko v súčasnosti podľa údajov ministerstva zdravotníctva ČR eviduje 127 732 aktívnych prípadov nákazy koronavírusom. Doteraz sa vyliečilo 328 019 ľudí, hospitalizovaných je 6592 pacientov.

19:56 Ukrajina zaznamenala za posledných 24 hodín ďalších 9832 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Pribudlo aj 94 súvisiacich úmrtí, čím sa ich počet zvýšil na 9697. Informovala o tom v pondelok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ministra zdravotníctva Maxyma Stepanova.

Medzi novonakazenými sa nachádza aj 354 detí a 360 zdravotníkov, uviedol Stepanov na Facebooku. Od začiatku pandémie zaznamenala Ukrajina 545 689 prípadov nákazy koronavírusom. Z ochorenia sa vyliečilo ďalších 2753 ľudí, celkovo ich je 244 197. Hospi­talizovaných je v súčasnosti 1100 pacientov. Ukrajina zaznamenala doteraz najvyšší denný nárast prípadov nákazy 14. novembra, a to 12 524. (tasr, ukrinform)

19:29 Premiér Igor Matovič potvrdil cieľ znížiť počty prípadov koronavírusu do týždňa pred Vianocami na menej ako 500 denne. Matovič chce navyše do tejto doby dosiahnuť stav menej ako tisíc pacientov s potvrdeným Covidom alebo podozrením naň v nemocniciach a menej ako sto pacientov na pľúcnej ventilácii. (Viac tu)

19:15 Minister obrany Jaroslav Naď potvrdil, že sa cez víkend uskutoční plošné testovanie antigénovými testami vo vybraných mestách. Zoznam dotknutých miest bude zverejnený dnes večer v tlačovej správe ministerstva obrany a na webe somzodpovedny.sk. Naď dodal, že testovanie má byť dobrovoľné. (Viac tu)

19:12 Európska únia chystá podpis zmluvy s nemeckou farmaceutickou spoločnosťou CureVac na dodávky ďalšej potenciálnej vakcíny proti ochoreniu Covid-19. Uviedla to v pondelok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.

Šéfka exekutívy EÚ vo vyhlásení pre médiá ďalej konštatovala, že len niekoľko dní po podpise dohody so spoločnosťami BioNTech a Pfizer o nákupe 300 miliónov dávok vakcín môže „s radosťou oznámiť“ novú dohodu. Avizovala, že EK v utorok schváli zmluvu na zabezpečenie ďalšej vakcíny proti Covid-19 pre Európanov, ktorá umožní zakúpenie až 405 miliónov dávok očkovacej látky vyrobenej spoločnosťou CureVac v Európe. (tasr)

18:42 Spojené arabské emiráty (SAE) v nedeľu oznámili, že všetkým lekárom a odborníkom na infekčné choroby zo zahraničia, ktorí tam žijú a momentálne pomáhajú zvládať koronavírusovú epidémiu, udelia pobytové vízum na desať rokov.

Pre bohatých investorov a vysoko kvalifikovaných pracovníkov v SAE pred časom zaviedli systém vydávania tzv. zlatých víz, ktorým sa povoľuje pobyt v krajine na desať rokov. Vláda SAE však najnovšie rozhodla, že okruh ľudí, ktorým môže byť zlaté vízum udelené, sa rozšíri a bude odteraz zahŕňať aj doktorandov, lekárov, odborníkov zo sektora IT, elektroinžinierov, programátorov, špecialistov na biotechnológie, umelú inteligenciu, big data či epidemiológiu.

Cieľom vlády SAE je „získať talenty, ktoré sú motorom budúceho rozvoja“, pričom rozšírenie okruhu osôb, ktorým môže byť vydané zlaté vízum, je „iba začiatkom“ a nasledovať budú aj ďalšie opatrenia. Program zlatých víz v minulom roku prilákal do SAE približne 6800 investorov, čo malo pre ekonomiku neočakávaný prínos v podobe 27 miliárd dolárov.

Podobné programy ako zlaté víza v SAE sa začali realizovať aj v ďalších krajinách Perzského zálivu, ktoré sa usilujú o diverzifikáciu svojich ekonomík, napríklad v Saudskej Arábii či v Katare. (tasr)

18:19 V mnohých mestách Francúzska sa počas víkendu konali zhromaždenia, na ktorých veriaci žiadali obnovenie slávenia omší. Počas druhého lockdownu, ktorý sa vo Francúzsku začal 30. októbra, zostávajú chrámy otvorené, ale omše a modlitebné zhromaždenia sa konať nesmú.

Ako informovala agentúra AFP, na protest proti tomuto vládnemu nariadeniu sa počas víkendu uskutočnili protestné zhromaždenia veriacich vo viacerých mestách, napr. v Paríži, Rennes, Bordeaux, Nantes či Štrasburgu. Ich účastníci sa väčšinou modlili alebo spievali chválospevy. Polícia v Bordeaux však zhromaždenie veriacich označila za protest a organizátorov predviedla na výsluch.

Agentúra AFP informovala, že najvyšší správny súd vo Francúzsku, Štátna rada, v sobotu zamietol odvolanie katolíckych združení proti zákazu bohoslužieb. Minister vnútra Gérald Darmanin medzičasom v súvislosti s protestnými zhromaždeniami veriacich varoval, že nasledujúci víkend nebude podobnú situáciu tolerovať a vydá pokyn na zásah polície a žandarmérie. „Život je dôležitejší ako čokoľvek iné a život sa týka boja s koronavírusom,“ uviedol v piatok pre rádio France Info.

Politické strany vo Francúzsku majú rozdielny názor na obnovenie omší: kým pravicové strany veriacich v ich požiadavkách podporujú, centristické strany a zelení sú proti, i keď priznávajú, že rešpektovať toto opatrenia je pre kresťanov obzvlášť ťažké v predvianočnom období a pre katolíkov ešte viac, keďže ich komunitu zasiahol teroristický útok, ktorý sa odohral krátko pred Sviatkom všetkých svätých v Bazilike Matky Božej v Nice. Odporcovia zákazu omší tvrdia, že ľudia sú viac ohrození vírusmi v supermarketoch, ktoré zostávajú otvorené, ako v kostole, kde sa medzi ľuďmi dodržiava pravidlo o bezpečnom odstupe.

18:11 Medzinárodná nezisková organizácia Lekári sveta (Médecins du Monde – MdM) začína v Bruseli očkovaciu kampaň proti sezónnej chrípke pre ľudí bez domova a pre sociálne odkázané osoby bez prístupu k základnej zdravotnej starostlivosti. Uviedla to v pondelok tlačová agentúra Belga.

Mimovládna organizácia za pomoci mobilných tímov lekárov a zdravotných sestier bude až do konca decembra chodiť za bezdomovcami v Bruseli na rôzne miesta, kde sa zdržiavajú a očkovať ich proti chrípke.

Humanitárna medzinárodná zdravotnícka organizácia v tejto súvislosti upozornila, že ľudia bez domova a bez pravidelného prístupu k hygiene majú horší zdravotný stav ako bežná populácia, a sú ľahkým terčom z hľadiska šírenia ochorenia Covid-19, pričom túlajúc sa po meste, môžu vírus šíriť ďalej. V ich prípade je aj vyššie riziko vzniku komplikácií, ak sa infikujú novým typom koronavírusu počas chrípkového ochorenia. Zdravotníci z MdM chcú v prvej fáze zaočkovať okolo 450 bezdomovcov­. (tasr)

17:45 Česká vláda schválila v pondelok žiadosť ministra zdravotníctva Jana Blatného o predĺženie núdzového stavu vyhláseného v dôsledku pandémie koronavírusu do 20. decembra. Český premiér Andrej Babiš to uviedol pre spravodajský server iDNES.cz.

Návrh však ešte musí schváliť Poslanecká snemovňa, ktorá sa ním bude zaoberať vo štvrtok na mimoriadnom zasadnutí. V ČR teraz platí núdzový stav do 20. novembra. Vláda ho vyhlásila začiatkom októbra a pôvodne mal trvať do 3. novembra. Niekoľko dní predtým však poslanci schválili jeho predĺženie o dva a pol týždňa, napriek tomu, že vláda žiadala predĺženie o ďalších 30 dní, pripomína spravodajská televízia ČT24.

Núdzový stav môže vláda vyhlásiť maximálne na 30 dní, na každé ďalšie predĺženie však už potrebuje súhlas Poslaneckej snemovne, teda dolnej komory parlamentu. (tasr, indes.cz, čt24)

17:30 Vlády Poľska a Maďarska v pondelok pohrozili vetovaním budúceho sedemročného rozpočtu Európskej únie a balíka pomoci v súvislosti s pandémiou koronavírusu v celkovej hodnote zhruba 1,8 bilióna eur.

Dôvodom sú pripravované pravidlá EÚ, podľa ktorých by EÚ mohla pozastaviť toky financií pre členské krajiny porušujúce princípy právneho štátu a hodnoty únie. (Viac tu)

17:19 Začiatok nového týždňa sa v Belgicku nesie v znamení poklesu nových prípadov nákazy novým koronavírusom, hospitalizácií i počtu úmrtí. Uviedli v pondelok belgické médiá s odvolaním sa na aktualizované údaje Inštitútu pre verejné zdravie Sciensano.

Minulý týždeň (od 9. do 15. novembra) sa počet hospitalizovaných oproti stavu z predošlého týždňa znížil o 22 percent pri dennom priemere 463 nových pacientov. V belgických nemocniciach je teraz 6518 pacientov, z toho 1439 sa nachádza na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Klesajúci trend je viditeľný aj čo sa týka počtu nových prípadov nákazy, ktorý klesol takmer o 50 percent. Počas minulého týždňa malo pozitívne testy v priemere 5057 osôb denne. Rovnako sa znižuje aj počet úmrtí na komplikácie spôsobené ochorením Covid-19. Denný priemer klesol pod hranicu 200 osôb, pričom v nedeľu pribudlo ďalších 196 úmrtí. (tasr)

16:29 Švédsko, ktoré sa pre svoj miernejší prístup k pandémii nového koronavírusu dostávalo v predchádzajúcich mesiacoch na titulky svetových médií, sa v pondelok rozhodlo zakázať zhromaždenia viac ako ôsmich ľudí. Severská krajina k takémuto opatreniu pristúpila v dôsledku prudkého nárastu prípadov nákazy, informuje agentúra AFP. Nové obmedzenie, považované za „nevyhnutné“ na potlačenie šírenia vírusu, bude platiť od 24. novembra minimálne nasledujúce štyri týždne, oznámil v pondelok na tlačovej konferencii premiér Stefan Löfven.

Dosiaľ sa mohlo vo Švédsku zhromaždiť na jednom mieste v závislosti od druhu podujatia 50 – 300 ľudí, pripomína AFP. Nové obmedzenie sa vzťahuje na podujatia ako sú koncerty alebo športové zápasy, neplatí však pre školy, pracoviská či súkromné stretnutia.

Premiér Löfven v tejto súvislosti uviedol, že vláda nemôže „regulovať všetky spoločenské stretnutia“. Vyzval však ľudí, aby nový limit dodržiavali na všetkých druhoch podujatí a zrušili napríklad aj súkromné večierky či večere so známymi. Obmedzenie sa bude týkať aj reštaurácií, pre ktoré dosiaľ platila v epidemiologických opatreniach výnimka. Löfven tiež pripomenul, že v oblastiach, kde už platia v dôsledku nákazy iné, prísnejšie opatrenia, by sa ľudia mali vyhýbať kontaktu so všetkými osobami, s ktorými nežijú v spoločnej domácnosti. Vo Švédsku od začiatku pandémie zaznamenali 177 355 prípadov nákazy a 6164 súvisiacich úm­rtí.

13:31 V Poľsku pribudlo od nedele 20 816 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 143 súvisiacich úmrtí. Informovala o tom v pondelok agentúra PAP s odvolaním sa na aktuálne údaje poľského ministerstva zdravotníctva. Od vypuknutia pandémie Poľsko zaznamenalo už 733 788 prípadov nákazy.

Ochorenie Covid-19, ktoré koronavírus SARS-CoV-2 spôsobuje, si tam doteraz vyžiadalo 10 491 obetí. Zo 143 nových obetí 16 ľudí zomrelo na Covid-19 a 127 malo pridružené choroby. Najviac prípadov (3322) hlásilo Sliezsko, nasledujú Mazovské (2 436) a Veľkopoľské vojvodstvo (2 400). Hospitalizovaných je podľa údajov ministerstva 22.458 ľudí s potvrdenou infekciou, ďalších 422 767 osôb je v karanténe a 28 528 pod hygienicko-epidemiologickým dohľadom. Z ochorenia COVID-19 sa dosiaľ vyliečilo 306 022 ľudí. Od 7. novembra platí v Poľsku čiastočný lockdown, ktorý potrvá do 29. novembra. Zatvorené sú plavárne, telocvične, kultúrne inštitúcie, ako aj väčšina obchodov v nákupných centrách. Školy prešli na výučbu žiakov z domu.

12:30 Generálny riaditeľ nemeckej farmaceutickej firmy BioNTech, profesor Ugur Sahin, verí, že vakcína proti koronavírusu, ktorú jeho firma vyvíja spolu s americkým výrobcom liekov Pfizer, by mohla prenos vírusu znížiť na polovicu. Dodal, že je „absolútne nevyhnutné“ dosiahnuť vysokú mieru vakcinácie ešte pred jeseňou budúceho roka, aby sa zabezpečil návrat k normálnemu životu.

„Ak všetko bude pokračovať dobre, začneme dodávať vakcíny koncom tohto roka alebo na začiatku budúceho roka,“ povedal Sahin. „Naším cieľom je dodať viac ako 300 miliónov dávok očkovacej látky do apríla budúceho roka, čo by nám už umožnilo dosiahnuť účinok,“ konštatoval. „Som veľmi presvedčený, že prenos medzi ľuďmi bude takou vysoko efektívnou vakcínou zredukovaný – možno nie o 90 percent, ale možno o 50 percent,“ poznamenal. (sita)

10:22 Rusko za uplynulých 24 hodín zaznamenalo rekordných 22 778 prípadov nákazy koronavírusom, uviedla v pondelok agentúra TASS s odvolaním sa na tamojšie protikrízové centrum. Celkový počet nakazených tak stúpol na 1 948 603.

Podľa informácií z krízového centra bola miera nárastu prípadov ochorenia Covid-19 v období uplynulých piatich dní rovnaká alebo menšia ako 1,2 percenta. Rusko s približne 145 miliónmi obyvateľov je v poradí piatou krajinou na svete s najväčším počtom prípadov ochorenia Covid-19. V súvislosti s nákazou v krajine zaznamenali 33 489 úmrtí. Za posledných 24 hodín zaznamenali 303 úmrtí. (tasr)

10:15 V nedeľu na Slovensku urobili 1 771 PCR testov, 509 bolo pozitívnych, čo je 28,7 %. Počet úmrtí stúpol o 16. (Viac tu)

7:50 Na Slovensku sa od pondelka otvoria kostoly, kiná, divadlá s maximálnou kapacitou 50 percent a plavárne či fitnescentrá s maximálnou kapacitou šesť osôb. Rovnako začne fungovať druhá hokejová a futbalová liga. Ich zápasy však budú bez divákov. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR uviedol, že návštevníci kultúrnych podujatí a bohoslužieb budú musieť sedieť buď v každom druhom rade, alebo šachovnicovo. Zakázaná je konzumácia nápojov alebo jedál, organizátor musí pred začiatkom odmerať telesnú teplotu účinkujúcich a nepovoliť im vstup, ak majú teplotu vyššiu ako 37,2 stupňa Celzia.

Taktiež budú otvorené fitnescentrá a plavárne, pričom naraz v nich bude môcť byť najviac šesť zákazníkov. Personál musí nosiť rúška a vo zvýšenej miere upratovať, čistiť a dezinfikovať priestory a vybavenie. Zároveň platí podmienka jedna osoba na 15 štvorcových metrov. K doteraz povoleným športovým podujatiam pribudli Slovenská hokejová liga a druhá futbalová liga. Povoľujú sa aj podujatia nevyhnutné pre fungovanie karanténnych športových centier pod záštitou rezortu školstva. (tasr)

6:15 V Českej republike zaznamenali za nedeľu 1 887 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je o vyše 1 700 menej v porovnaní s predošlou nedeľou. Vyplýva to z údajov, ktoré v noci na pondelok na svojom webe zverejnilo české ministerstvo zdravotníctva. V sobotu v Česku zaevidovali 4 199 nových prípadov nákazy, čo bol pokles o viac ako 3 500 oproti rovnakému dňu predošlého týždňa. Česko v súčasnosti eviduje 126 602 aktívnych prípadov nákazy. Doteraz sa z ochorenia vyliečilo 327 306 osôb.

Do nedele 18.00 h bolo v nemocniciach hospitalizovaných 7200 pacientov, pričom na jednotkách intenzívnej starostlivosti ich bolo 1099. Celkovo sa v ČR od začiatku pandémie nakazilo 460.116 ľudí a zomrelo 6208 pacientov, ktorí boli pozitívne testovaní na nový koronavírus. V nedeľu v krajine pribudlo tiež 65 úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19. Údaje o úmrtiach však bývajú doplňované spätne aj za niekoľko dní a ministerstvo zdravotníctva ich počas dňa aktualizuje. (tasr)

6:00 Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v Spojených štátoch prekročil v nedeľu 11 miliónov. Vyplýva to z údajov baltimorskej Univerzity Johnsa Hopkinsa, informovali agentúry DPA a AP. Hranicu desiatich miliónov infikovaných presiahli USA šesť dní predtým – v pondelok 9. novembra. Prvý prípad nákazy zaznamenali v krajine pred 300 dňami, 20. januára, v štáte Washington. Ochorenie Covid-19 sa v súčasnosti v Spojených štátoch šíri najrýchlejšie od začiatku pandémie, píše AP. Stúpajú aj počty obetí, aj keď tie nedosahujú maximá z jari tohto roka.

Sedemdňový kĺzavý priemer dosiahol v sobotu vyše 1080 úmrtí za deň, čo je viac ako 30-percentný nárast oproti situácii spred dvoch týždňov. USA sú najviac zasiahnutou krajinou sveta, pokiaľ ide o počty nakazených novým koronavírusom i súvisiacich obetí. Krajina dosiaľ eviduje viac než 246.000 úmrtí v dôsledku Covid-19. Celosvetovo hlásili príslušné úrady vyše 54 miliónov potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a viac ako 1,3 milióna úmrtí. V Spojených štátoch žijú približne štyri percentá svetovej populácie, krajina však eviduje asi pätinu všetkých oznámených prípadov infekcie. (tasr)

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19