Vallo prvýkrát vníma obavu, aby oslavy novembra '89 nesprevádzalo násilie

Primátor Bratislavy Matúš Vallo prvýkrát vníma obavu, aby oslavy 17. novembra nesprevádzalo násilie.

17.11.2020 09:40 , aktualizované: 16:43
debata (439)

Deň boja za slobodu a demokraciu si v utorok pripomenul zapálením sviečky na bratislavskom Námestí Nežnej revolúcie a vyjadril želanie, aby ľudia aj v týchto ťažkých dňoch a týždňoch zostali verní jej odkazu o nenásilí, slobode a demokracii.

„Oslavy 17. novembra sú pre mňa jeden z najdôležitejších dní v roku. Znovu sa nám oživujú spomienky na ľudí, miesta a atmosféru, kedy padala totalita a rodila sa demokracia. Étos týchto dní nám vždy dôrazne pripomenie, kto sme a kam chceme patriť,“ skonštatoval Vallo. Do záujmu médií aj spoločnosti sa podľa jeho slov opäť dostávajú múdri ľudia a myšlienky o slobode, demokracii a spoločenskej zodpovednosti.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) na sociálnej sieti k výročiu 17. novembra napísal, že revolúcia neskončila, revolúcia trvá v každom z nás. Nebojme sa o November. „Dnešný deň nie je jeho pohrebom, je len budíčkom,“ uviedol na margo 17. novembra Matovič na sociálnej sieti.

„Budíčkom, aby sme si o to viac uvedomili, že jeho hodnoty musíme neustále chrániť a deťom vysvetľovať. Aby pochopili, že sloboda bez zodpovednosti je len ilúzia slobody. Aby pochopili, že sloboda bez zodpovednosti vedie k anarchii,“ povedal premiér. Poukázal pritom na utorkové protesty, ktoré sa konajú v týchto chvíľach v centre Bratislavy.

Matovič pripomína, že 30 rokov sme spomínali v tento deň na hrdinov Novembra. „Na ich odvahu a statočnosť. Na státisíce ľudí, ktorí ich na námestia prišli podporiť, až spolu vytvorili spoločenstvo ľudí, ktoré nám pokojne vydobylo cestu ku slobode,“ povedal. Tvrdí, že v utorok ovládli námestia iní ľudia. „Roky im odkaz Novembra bol úplne ukradnutý … ba práve naopak, v príkrom rozpore s jeho odkazom, jeho hodnoty ničili,“ poznamenal predseda vlády.

„Nemáme sa za čo hanbiť. Nie sme v klietke hanby, robíme presne to, čo sme ľuďom pred voľbami sľúbili – čistíme Slovensko od podlahy. Od mafie a ich dlhoročných prisluhovačov. Že majú z toho strach? To je prirodzené, vedia, že dni na slobode mnohých z nich sú spočítané,“ povedal premiér. Ako dodal, Slovensko chcú „vyčistiť“ od mafie a naplniť tak skutočný odkaz Novembra.

Deň boja za slobodu a demokraciu, 17. november, považuje strana Sloboda a Solidarita (SaS) za jednu z najdôležitejších spomienok na vybojovanú slobodu, ktorá je neodmysliteľnou súčasťou našej histórie. Informoval o tom hovorca SaS Ondrej Šprlák.

„Odkaz 17. novembra 1989, keď ľudia spojení na námestiach myšlienkou slobody a demokracie pocítili svoju silu a slabosť totality, je výrazným symbolom nádeje nášho národa. Boj za demokraciu však stále neskončil. Napriek rôznym sklamaniam, je našou každodennou úlohou bojovať za demokraciu a právny štát,“ uviedla predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová. Ako dodala, zápas o ľudskú slobodu, spravodlivú spoločnosť a funkčný demokratický štát sa novembrovými udalosťami nezavŕšil, ale začal svoju novú etapu.

„Je neprijateľné, aby odkaz boja za slobodu bol zneužitý na politický boj s cieľom ničiť právny štát, ktorý sme si vybojovali. Ísť protestovať na námestia napriek zákazu zhromažďovania znamená pošliapavať ideu právneho štátu a odkaz novembra,“ doplnil podpredseda Národnej rady SR Milan Lurenčík (SaS).

Podľa strany je dôležité, aby sme si pripomínali ľudské obete, ktoré sa spájajú s komunistickou a fašistickou minulosťou našej spoločnosti a nenechali si ukradnúť odkaz stranami, ktorých členovia sa otvorene hlásia k totalitným ideológiám.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) uviedol, že 17. november patrí slušným ľuďom, nepatrí však podľa neho fašistom, extrémistom, komunistom a už vôbec nie mafii a nikdy ani nebude.

Želaním predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) je pripomínať si udalosti 17. novembra neustále. Nie však ako mŕtvu udalosť z minulosti, ale ako výzvu pracovať denno-denne s cieľom uvádzať výzvy a myšlienky z týchto dní do našej každodennosti. Uviedol to vo svojom príhovore, ktorý za neho v utorok prečítal pri Bráne slobody na Devíne podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO).

Na 17. november je mnoho názorov, ale pre ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivana Korčoka (nominant SaS) je výročím, ktoré pripomína význam právneho štátu, t.j. že nikto nestojí nad zákonom.

„Pred rokom 1989 bol zákon slúžkou pomýlenej ideológie, dnes je rešpektovanie zákona jedinou cestou, ako si zachovať vlastnú slobodu. Platí to aj dnes, keď si 17. november nemôžeme kvôli novému koronavírusu pripomenúť tak, ako každý rok,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie.

„Pre mňa ako ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí je dôležité presadzovať princípy právneho štátu nielen u nás doma, ale aj v našej zahraničnej politike a osobitne v rámci EÚ. Toto je slovenský záujem a odkaz 17. novembra pre dnešok,“ dodal Korčok.

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) považuje 17. november 1989 za symbol pozitívnej zmeny a slobody. Vo svojom profile na sociálnej sieti uviedla, že tento deň Slovákom ukázal, že ako spoločnosť dokážu mnoho vecí, keď sa spolu zomknú.

„Dnes prežívame ďalšiu dôležitú skúšku, v ktorej musíme opäť bojovať spoločne. V tejto situácii nemôžeme hľadieť iba na seba, pretože, ak by sme to isté urobili aj v '89, nikdy by sme si slobodu nevybojovali,“ dodala Milanová.

Šliapanie po slobodách a právach občanov

Po 31 rokoch od Nežnej revolúcie má expremiér Peter Pellegrini opäť pocit, že sa šliape po slobodách a právach občanov Slovenskej republiky. Pellegrini to uviedol s tým, že na to upozorní večer symbolickým zapálením sviečky. Zároveň si tým aj pripomenie Deň boja za slobodu a demokraciu.

„Vláda porušuje demokratické práva čoraz viacej ľudí. Vládne strany kedysi organizovali protesty, podporovali protestujúcich a dnes zakazujú, aby ľudia šli protestovať. Bráni im, aby si slobodne vyjadrili názor. Vyhráža sa im a dokonca z nich robí ľudí inej kategórie,“ skonštatoval Pellegrini na bratislavskom Námestí SNP.

Pred 31 rokmi tu podľa jeho slov desaťtisíce ľudí pokojným spôsobom vyjadrili svoju túžbu po slobode a demokracii.

„Žiaľ, po 31 rokoch sa tu prvýkrát nemôžeme slobodne stretnúť a vyjadriť svoj názor, ak nechceme pri tom porušiť zákon,“ poznamenal Pellegrini. Myslí si, že vláda Igora Matoviča (OĽANO) nezmyselne drží v platnosti zákaz zhromažďovania sa a núdzový stav. Pellegrini v tom vidí politický dôvod, a to znemožniť ľuďom stretnúť sa a vyjadriť svoj postoj. „Vláda sa asi svojich ľudí bojí,“ tvrdí šéf Hlasu.

November '89 ako míľnik slovenských dejín

17. november je jedným z najdôležitejších míľnikov slovenských dejín, stal sa symbolom boja za slobodnú a demokratickú spoločnosť. Pri príležitosti 31. výročia Nežnej revolúcie a štátneho sviatku Deň boja za slobodu a demokraciu to uviedla iniciatíva Za slušné Slovensko. Stanovisko poskytla Karolína Farská z iniciatívy.

„Pred 31 rokmi sa občania Československa spoločne postavili totalitnému režimu a svojou odhodlanosťou, solidaritou a s holými rukami pre nás vybojovali slobodu. Demokracia ale nie je stála, ani samozrejmá, treba ju chrániť aj dnes," priblížila Farská.

Zdôraznila, že nie je jedno, s kým človek pochoduje, s kým stojí bok po boku na protestoch, či kto zhromaždenia organizuje. „Účasť na proteste organizovanom extrémistami a politikmi s pochybnou minulosťou je zároveň aj ich vedomou či nevedomou podporou. Nežná revolúcia bola o sile občanov a nie o vybraných politikov, nežná revolúcia bola o spolupatričnosti, pravde a láske. Bola o rovnosti v rôznorodosti, o úcte v dialógu. Bola o viere v základné demokratické princípy," uviedla Farská. Ľudí vyzvala, aby nepodporovali tých, ktorí sa „každodenným šírením strachu, nenávisti a lží neustále snažia zneužívať situáciu, manipulovať občanov a rozdeľovať spoločnosť".

Ľudí pozvala, aby si pripomenuli výročie Nežnej revolúcie a pridali sa k ich online zhromaždeniu, ktoré sa začne o 17:11 a bude vysielané naživo na facebookovej stránke Za slušné Slovensko. Vystúpia v ňom zástupcovia Novembra 1989, hercov, novinárov či vedcov.

© Autorské práva vyhradené

439 debata chyba
Viac na túto tému: #Za slušné Slovensko #November '89